Thailand heeft twee temperaturen: Warm en heet!

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
11 december 2023

Het is nu winter in Thailand en dat zou moeten betekenen dat het wat koeler is. Daar heb ik de afgelopen week weinig van gemerkt. In dit tropische paradijs kun je de truien en jassen thuis laten, want hier draait alles om zonnebrillen, zonnebrandcrème en veel, heel veel water.

Beginnend met de ‘koele’ periode, waarbij de lokale bevolking zich al inpakt als de thermometer naar een ‘kille’ 28 graden Celsius daalt. Dit is wanneer de Thai bespreken hoe ze deze ‘koude’ tijden overleven. Toeristen kijken verwonderd toe, genietend van de zachte bries, zich niet bewust van de hittegolf die hen te wachten staat.

Dan komt het hete seizoen, een periode waarin de temperatuur gemakkelijk richting de 40 graden gaat en de zon lijkt te concurreren met de lokale curry’s in heetheid. De airconditioning in hotels en winkels draait op volle toeren, terwijl de verkoop van zonnebrandcrème en hoeden piekt. Toeristen worden vaak aangetroffen in de schaduw, zich constant afvragend of ze per ongeluk in een sauna zijn beland.

In Thailand is het weer niet zozeer een gesprek over regen of sneeuw, maar meer over de gradaties van warmte. Van ‘draaglijk warm’ tot ‘hoe overleef ik deze hitte?’, de thermometer is het onderwerp van vele gesprekken. De Thaise levensstijl past zich naadloos aan deze temperaturen aan met rustig aan tijdens de heetste uren, levendige avondmarkten die tot leven komen als de lucht iets koeler wordt, en een ononderbroken stroom van koud drinkwater uit plastic flessen.

Toeristen in Thailand zijn een uniek fenomeen: altijd op zoek naar de volgende bron van verkoeling, of het nu een schaduwrijk plekje is, een zwembad, of de koele golven van de Thaise stranden. Hun vakantiefoto’s zijn vaak een mix van zonnebrillen, zweetdruppels en brede glimlachen, een testament aan de onvermijdelijke warmte van Thailand.

Natuurlijk heb je ook de aardige idioten die in 3 weken poepbruin willen worden. Aan het Thaise strand, waar de zon koning is, vinden we een bonte verzameling toeristen, klaar voor hun ultieme zonnebaduitdaging. Gewapend met handdoeken en goede moed, maar vaak zonder zonnebrandcrème, installeren ze zich vol vertrouwen onder de brandende zon. Het begint als een ontspannen dagje, met toeristen die trots hun plekje in de zon innemen. Maar al snel verandert het tafereel. Wat eerst een gezonde blos leek, evolueert snel naar een intens rood. Verbaasde blikken en ongemakkelijke verschuivingen op handdoeken volgen. De toeristen beginnen te lijken op levende kreeften, vers uit de zee.

Tegen de middag transformeert het strand in een schaduwzoekende menigte. De zonnebad sessie, ooit begonnen met een lach, eindigt in een haastige aftocht, met de belofte om ‘volgende keer echt zonnebrandcrème te gebruiken’. Zo eindigt een dag onder de Thaise zon, waar de toeristen, roder en wijzer, verhalen verzamelen die ze niet snel zullen vergeten. Een les in zonnebaden, de Thaise manier.

Dus als je Thailand bezoekt, bereid je voor op een klimaat waar je enkel kunt kiezen tussen warm en heet. Maar wees gerust, er is altijd verkoeling te vinden in de vorm van een heerlijke, ijskoude mango shake of een verfrissende duik in de blauwe wateren.

In Thailand is warmte niet alleen een temperatuur, het is een levensstijl.

10 reacties op “Thailand heeft twee temperaturen: Warm en heet!”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Er staat geen naam, alleen ‘redactie’, dus moet ik aannemen dat dit artikel van de hand is van de hogelijk gewaardeerde heer Khun Peter himself want volgens mij is hij nu in Thailand. Maar dan neemt ie nu toch een voorschotje op de stijging van de wereldtemperatuur. Of is het een te roze bril?

  Neem eens deze link: https://www.nationthailand.com/thailand/tourism/40033288

  Goed voor wintertenen en andere bevroren onderdelen. Glühwein en stamppot. Eind 90-er jaren zijn in de heuvels tussen Chiang Mai en Mae Hong Son mensen doodgevroren in hun eenvoudige hutjes in de heuvels; hutjes met kieren tussen de planken en aan zes kanten de koude wind om je oren.

  Ik heb daar ooit een nacht geslapen eind november, een looptocht door de regio, slapen bij de bevolking, het ‘oergevoel’ zei de reisgids, en we hebben daar liggen vernikkelen in onze slaapzakken van het merk ‘Siberië’. In de laatste maanden van het jaar gaan de Thaise mensen daar voor hun plezier de hoge bergen in voor wat frisheid… Verkleumplezier noemt men dat.

  Ook in de Isaan, ik heb ervaring met Nongkhai, kan het akelig koud worden. Niet in de stad; beton houdt warmte vast en straalt dat in de nacht uit. Maar in een houten huis? Elektrische kacheltjes zijn dan te koop in de ‘home’ winkels en zelfs olieradiators, met van die ribben, een ventilator en een thermostaat, en die worden in december graag aangezet want Thaise huizen hebben geen dubbelglas

  Nee, ga je in de wintermaanden naar het hoge noorden of naar het noordelijk deel van de Isaan neem dan warme kleren mee. Het kan daar akelig koud zijn.

  • Henk zegt op

   Ik heb in die frisse periode eens een nacht doorgebracht in een hutje in Pai. Het bezoek aan de hotspring in de ochtend was hemels.

 2. Ja, is bekend beste Erik. Een keer met een tuk-tuk ’s nachts in Chang Mai naar huis gereden toen het 18 graden was. Ik ben ook wel eens in Isaan geweest waarbij het behoorlijk koud was.
  Het is een artikel met een knipoog.

  • PEER zegt op

   Nou Khun Peter
   Je kunt nú de knipoog achterwege laten.
   Zoals gewoonlijk vertoef ik nu in Ubon Ratchathani en de voorbije 14 jaren had ik ‘s-avonds altijd wel ‘n vestje in m’n fietstas.
   Maar dit jaar ( dec 2023) is het gewoon heet, vandaag 36 gr C. En nu zit ik op de avondmarkt en weet nú al; dat vestje heb ik weer niet nodig, nog steeds 26 C. 19u

   • Ja, ik Pattaya was het vandaag ook heet, net zoals in Bangkok.

 3. Arno zegt op

  Een jaar of 7 geleden was ik in Oktober op Doi Mae Salong in het noord westen kort bij de grens met Myanmar, adembenemend mooi daar, het was “slechts” 24 graden, voor ons een verademing, heerlijk koel.
  De lokale bevolking liep te bibberen ,een serveerster had zelfs een gewatteerde jas aan, wij lagen in een deuk om het verschil in temperatuur beleving.
  Onlangs schreef een bekende van mij welke al jaren in Thailand woont “het is slechts 26 graden en dus erg fris “.
  Zelf een aantal jaren met SongKran tijd (13 april) in Thailand geweest, helaas het kwam zo uit, maar geen pretje, bloed heet, als het even kan vermijd ik die tijd om in Thailand te zijn.
  De koelkast draaide overuren, een wonder dat de koelkast het bol werkte, want een liter of 6 koud water p.p. op een dag met de nodige ijsklontjes er in was normaal, een goede thermos beker is dan een aanrader opdat je water koel blijft.

  Gr. Arno

 4. william-Korat zegt op

  Ik liep 15 A 20 jaar terug in December in Korat altijd in korte broek en T-shirt, ook als het minder als 20 graden was en er een redelijke kans was op ijs in het wild, 5555, iets wat veel Thailanders nog steeds vreemd vinden, en de temperatuur waar dat proces bij begint onwaarschijnlijk vinden.
  Tegenwoordig vind ik minder als 30 fris tot 20 of minder ronduit koud en gaat de winter kleding aan en boven de 33 graden warm tot zeer warm boven de 35.
  Net als de vele Thailanders.
  Het eerste is een kwestie van wennen vaak, het tweede niet als je lijf de warmte niet kwijt raakt loop je serieuze langdurige schade op of erger.

 5. Andrew van Schaik zegt op

  Op talloze markten zie je nu een levendige handel ontstaan in 2e hands winterkleding. Geiimporteerd jawel, uit tallose werelddelen waar het knap kan vriezen.
  Wacht maar af, we zijn bijna zover zometeen draait de wind naar het NO.
  Ga je met de warm waterkruik in bed.

 6. Bastiaan zegt op

  Ik woon op de berg bij Chiang Mai maar heb de fleece zeker bij de hand. Het is nu nog net te doen in de ochtend maar voor mij is het zoals hierboven staat, onder de 30 is fris en de ochtend met 18 koud. Kwestie van wennen.

 7. evie zegt op

  hier in Hua Hin ook warmer dan vorig jaar rond deze tijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website