Rechtszaken in ‘gossip’ Pattaya

Door Colin de Jong
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
10 oktober 2010

door Colin de Jong – Pattaya

Onlangs heeft de Thaise rechtbank in Pattaya een uitspraak gedaan aangaande een geschil tussen twee landgenoten waar een reisbureau in het geding was.

Teveel verhalen gehoord met halve waarheden en waar beide partijen vonden dat ze gewonnen hadden. Kreeg meermalen de vraag wat ik er van vond, want ken de zaak inhoudelijk maar geef geen mening over deze zaak. Ik heb persoonlijk geen enkel probleem met beide partijen en vindt het alleen maar jammer dat zoiets escaleert en de rechter er aan te pas moet komen.

Halve waarheid

Koppigheid is een slechte eigenschap en als ik een dispuut zou hebben zou ik erop afstappen en rond de tafel gaan zitten om dit op te lossen, wat nagenoeg altijd is gelukt. Als je naar de rechter stapt voor een civiele procedure kost dit tijd en geld en verkeerde energie en zijn er meestal maar twee winnaars n.l. de beide advocaten die je hebben leeggeschud.

Maar de ergernis is vaak nog veel groter van onze landgenoten die niets te doen hebben en de zaak uit zijn verband trekken. De beide kampen waren duidelijk verdeeld en heb diverse varianten gehoord in Gossip Pattaya wat vaak nog niet eens de halve waarheid was, omdat ik de zaak inhoudelijk ken en beide partijen heb gehoord. Maar het spreekwoord zegt het; Er is geen beter vermaak dan leedvermaak en daar word ik onderhand kotsmisselijk van.

Gekibbel en geroddel

Er wordt bovendien genoeg gekibbeld op onze prikpagina’s en op Thailandblog.nl. Maar de interessante informatie maakt veel goed en is meer dan welkom, waar ik ook regelmatig graag mijn positieve steentje aan bijdraag. We zijn helaas verre van een hechte en goede Nederlandse gemeenschap in Pattaya en dat is triest. Te vaak zie ik groepjes en kampen die elkaar niet kunnen uitstaan en over elkaar roddelen. Heb veel oninteressante verhalen moeten aanhoren die het zout in de pap niet waard waren.

Sommigen vroegen zelfs of ik hun probleem wilde publiceren maar daar is de krant en mijn column zeker niet voor en zeg altijd praat je probleem uit en wees een flinke kerel. Maar maak vooral niet van jou mijn probleem want die heb ik al genoeg hier in het patiëntenhuis Pattaya. Heb ook geen trek meer om te bemiddelen want dit is vaak verloren energie. Zoals ook afgelopen week waar twee andere partijen een dispuut hadden over een restaurant wat heel eenvoudig was op te lossen.

Beide partijen zijn niet meer ‘on speaking terms’ en met de nodige koppigheid verliezen beiden de rechtszaak tegen de eigenaar. Die de lachende derde is en een fraai opgeknapt pand terug krijgt omdat er sprake is van onderverhuur. Dit is uiteraard verboden zonder schriftelijke toestemming maar met een simpel partnercontract was dit probleem opgelost. Twee vechten om een been en de derde gaat er mee heen!

Zaak Jules Odekerken

De rechtszaak tegen de weduwe van Jules Odekerken wordt deze maand weer hervat op 26, 27 en 28 oktober. Daar gaat de rechter hoogstwaarschijnlijk een oordeel vellen over Marissa de weduwe van Jules Odekerken die op beestachtige wijze is vermoord. Beide moordenaars waaronder haar broer en ex-man, een voormalige burgemeester, zijn veroordeeld tot respectievelijk levenslang en de doodstraf. De laatste was op borgtocht vrij en is gevlogen en tot op heden onvindbaar en houdt zich waarschijnlijk schuil in Birma het tegenwoordige Myanmar.

Vermoord

Maar na ruim 7 jaar is Marissa eindelijk aan de beurt want zij krijgt te maken met een aantal serieuze getuigen waaruit moet blijken dat zij ook medeplichtig is dan wel opdrachtgever van deze bizarre moord. De inmiddels zeer vermogende Marissa heeft inmiddels vier kinderen die het kind van de rekening worden. Maar het recht moet zijn beloop krijgen in deze zaak voor onze vriend en oud Raboman en krantenuitgever Jules Odekerken.

Hij was een prachtmens en een liefhebbende en hardwerkende vader voor zijn kinderen. Het is te triest voor woorden dat zo’n lieve vent zo gemeen van het leven is beroofd door zo’n stelletje haaien en daar heb ik me sterk voor gemaakt samen met de familie.

Het recht moet zegevieren

Het trieste toeval wilde dat ik een afspraak had met Jules ten tijde van de moord. Dat is voor mij moeilijk te verteren en ben dan ook sterk begaan met deze affaire en zal ook niet eerder opgeven dan dat het volledige recht zijn beloop heeft gehad. Naar aanleiding van eerdere publicaties en oproepen van getuigen ben ik destijds ook bedreigd, maar een pitbull heeft geen angst voor kakkerlakken.

Na een verwoede strijd via buitenlandse zaken en de Nederlandse Ambassade is de zaak pas na vier jaar voor het eerst aan het rollen gebracht. Ik heb grote sympathie voor de familie Odekerken voor hun inzet en wilskracht om tot het laatste te gaan om het recht te doen laten zegevieren. Ik zal u op de hoogte houden van deze voor mij ook belangrijke zaak in mijn leven. Diegenen die ik destijds heb opgeroepen voor de eerste rechtszaak zijn ook weer van harte welkom en steun voor Jules zijn zus Marina die komt verklaren wat voor een fantastisch mens Jules was voor zijn gezin en voor zijn vrienden en familie.

Marina wordt opgeroepen in de rechtbank in Pattaya op 26 en of 27 oktober en daarna op 28 oktober worden de getuigen gehoord van de tegenpartij die waarschijnlijk zijn gekocht omdat zij eerder tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd. Uw medeleven en sympathie wordt door de familie zeer op prijs gesteld en bij voorbaat dank. De aanvangstijd zal waarschijnlijk 10.00 uur bedragen en u kunt bij de balie vragen in welke zaal dit plaats vindt.

Samen zijn we sterk en laten we hopen dat het vieze spelletje nu eindelijk is afgelopen en dat het recht zijn beloop mag krijgen.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website