Ondertussen, in Isaan (3)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Isaan, Leven in Thailand
Tags:
16 mei 2017

Een grijze lucht, miezerig weer, regelmatig valt de regen met bakken uit de lucht. En dit al voor de tweede dag na elkaar. Op straat en in de velden is niemand te zien, het lijkt wel alsof je de enige bent die wakker is. De Inquisiteur wordt er een beetje mistroostig van alhoewel er niet echt aanleiding voor is. Op die momenten dwalen er negatieve gedachten doorheen zijn hoofd, de schuld van dat miezerige weer.

Als eerste schiet door zijn hoofd dat hij zich vandaag zal gaan vervelen. Geen tuinwerk, geen karweitjes aan huis want veel te nat. Gaan wandelen met de honden is niet te doen, de velden staan onder water, de modder is te zacht en je zakt er diep in. In de shop gaan zitten is ook niets want geen klandizie, tenzij een haastige automobilist die snel-snel de winkel in- en uitglipt, geen praatje maken, geen grappen en grollen. Daardoor is liefje-lief ook al vies gezind, een knorrend antwoord terwijl ze op haar mobieltje de sociale media doorploegt is het enige dat De Inquisiteur los krijgt.

Beginnen er nog meer kwade ideeën door zijn brein te spoken. Het gedrag van die kleine spruit, PiPi, zoontje van het lief haar broer, hangt hem de keel uit. De driejarige stoort zich niet aan die regens en speelt zijn ondeugende spelletjes. Hij moet eigenlijk op school zitten, daar gaat hij al van vorig jaar naar toe, maar de lange schoolvakantie leerde hem dat het veel leuker is om thuis te zijn, en nu wil hij niet gaan. De Inquisiteur is er verbolgen over dat zijn ouders zich daar simpelweg bij neerleggen, hij mag blijven. Wordt De Inquisiteur een beetje vals, en sommeert het ventje om mee te gaan met zijn moeder, huiswaarts, hij mag niet hier blijven. Het arme ventje.

Vervolgens stapt er dan toch een eenzame dorpeling de winkel binnen, de regens getrotseerd voor een paar eieren denkt De Inquisiteur vals. Ergo, hij is er doorheen gegaan om geld te komen lenen, hij heeft dringend drieduizend baht nodig. In plaats van de man ‘omstandig-Isaans’ een verhaal te vertellen van dat het slecht komt, dat we geen geld in huis hebben en andere drogredenen, goed voor een vriendelijke afwijzing, is De Inquisiteur vlakaf: neen. De man schrikt zich een hoedje en druipt af door de regen. Liefje-lief is in valsje-vals gewijzigd, zoiets doe je niet. De Inquisiteur dan maar terug richting zijn ‘mannenkamer’, beetje internetten.

Doch ook hier betert zijn humeur niet. Het zicht op die donkere, grijze lucht, de stortbuien die om het halfuur alles nog wat erger maken. Takken van struiken en bomen hangen neer, het lijkt wel alsof ook die droevig zijn. Het nieuws, de wetenswaardigheden, de vaak gekke toestanden in de wereld, grootste sportprestaties – het kan hem allemaal niet boeien. Thailandblog maakt hem ook al boos. Een restaurant-recensie, het zal toch niet verworden als zoveel van die Nederlandstalige “Thailand”-pagina’s op het roemruchte Facebook? De reacties monden natuurlijk uit in een soort België-Nederland, ook al niet bevorderlijk denkt De Inquisiteur. Een website vol met reclame voor Francesca, Manus of Jos hun ding? Tsjonge toch, dat wil De Inquisiteur niet. Daar bovenop heeft de moderator een reactie van De Inquisiteur op het artikel van Tino Kluis niet geplaatst. Hoe kan dat nu? Waarom? En geen motivatie geven? – het gaat achteruit daar op dat blog. De Inquisiteurs humeur is nu zodanig bedorven dat hij zelf begint te beseffen dat hij zich laat gaan. Dan maar wat geliefde muziek op en een kaartspelletje spelen, onderwijl proberen zichzelf mentaal op te krikken.

Beetje bij beetje lukt dat ook. Want hoe zeldzaam zijn zulke miezerige dagen hier in de streek eigenlijk? Het is zowat een jaar geleden denkt hij. Ieder jaar rond deze tijd krijg je een dag of vijf Noordzee-weer, maar dan wel bij vijfentwintig plus en geen wind. Hoe gelukkig is hij niet dat dit zo zeldzaam is, driehonderdnegenenvijftig dagen lang is de zon meester. En waarom niet aan de slag gaan in het nieuw gebouwde magazijntje, lekker onder dak, muziekje aan, en dat hekwerk maken voor de buitenkeuken? Of waarom toch niet met de honden gaan wandelen? Die beesten houden ervan om doorheen die modder te zeulen, te spelen met z’n drie, heen- en weer sprinten rond het baasje. De regens spoelen die modder wel van hun pels. Of krijgen ze een douche nadien, het is helemaal niet koud ondanks die regens, integendeel.

En waarom niet even overleggen met het lief, we kunnen net zo goed nu inkopen gaan doen voor de shop in plaats van overmorgen. Winkeltje dicht, een altijd leuke gezamenlijke douche en de hort op. Met een stop in een van die coffeeshops die het stadje rijk is. Gebakje met een onbekende soort thee erbij. En wat er aan vers goed als groenten en fruit ontbreekt zal De Inquisiteur wel nadien extra gaan halen, ze hoeft zich toch geen zorgen te maken?

En waarom zou De Inquisiteur zich zo opwinden in de wereldpolitiek? Die verandert toch niet bij slecht humeur. Bovendien lopen alle belangrijke voetbalcompetities af, altijd leuk te zien hoe er onverwachte kampioenen opduiken. En dat de moderator van Thailandblog zijn reactie niet plaatste zal wel correct zijn. Die werd geschreven in een opwelling, na drie grote flessen beer Chang. Schrijf je al wel wat makkelijk te grof.

Begint De Inquisiteur zelfs plannen te maken. Want er waren mails gekomen. Reclame voor hotelboekingen. En zie, wat een kortingen! Kamers tot de helft goedkoper dan in het hoogseizoen. Er wordt zelfs een nieuwe luchtverbinding opgezet, van Udon Thani naar U-Tapao voor 690 bahtjes! Dus maar eens extra lief gaan worden tegen eega, en op het juiste moment even voorstellen om van een weekje Pattaya te gaan genieten. Zo doe je dat in Isaan, het goede moment en de euforie afwachten, en dan toeslaan.

Na een een slechte voormiddag voelt De Inquisiteur zich terug in zijn sas. Zit weer vol ondernemingslust. Zo langdurig wat achter je laptop zitten is ook maar niks. Bovendien veel te veel koffie gedronken en sigaretten gerookt. Hij kijkt door de ramen en merkt op dat de regens gestopt zijn. Er komen heldere plekken tussen de wolken, de zon is de strijd aangegaan en zal wel winnen, zoals altijd hier.

Hup, naar buiten! Of nee, eerst even een blog schrijven.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Ondertussen, in Isaan (3)”

 1. Khunhan zegt op

  Meneer de inquisiteur, ik snap wat je bedoelt, we zijn vorige week toch even van Buriram naar Pattaya geweest, moest er zijn voor mijn tandarts, maar toch wel lekker even weg uit de isaan, lekker biertje op beachroad bij soi 8, lekker bbqtje erbij, gezellig naar de dames kijken, is toch ook wel eens leuk, als ik jou was zou ik er toch wel even op uit gaan. Veel plezier.

 2. Daniël M. zegt op

  Joepie!!! Het Noorzee-weer is op uitstap naar Thailand. Kunnen wij hier genieten van Thaise zomer naar Europese normen 🙂 Jawel, De Inquisiteur, het is hier eventjes zomer met temperaturen tot 25 graden en morgen iets meer. Een zomer die een weekend lang duurt, maar helaas in het midden van de werkweek valt…

  Wedden dat De Inquisiteur vanaf donderdag zijn Thais goed humeur terug zal krijgen? Dan kunnen wij hier weer morren dat het fris en nat is… Die foto aan het begin van het artikel is een illustratie van het weer dat ons hier donderdag wellicht (weer) te wachten staat.

  Bekijk het positief De Inquisiteur: bij dat weer bespaar je toch veel elektriciteitskosten: geen verwarming – die heb je daar sowieso toch niet – en ook geen airko!

  Inderdaad, zoals je zelf schreef, bij dat regenweer kun je samen met jouw Liefje-Lief nog vanalles doen. (Bijna) niemand zal jullie storen 😉

 3. Hans zegt op

  Sinds Carmiggelt heb ik niet meer zulke verhalen gelezen waarin het bijna kleine “vrolijke ” leed van iedere dag beschreven wordt . GEWELDIG !!!
  Jammer dat de Inquisiteur al lui geworden is zoals iedere gezonde Thai en niet iedere dag schrijft maar slechts wanneer hij zin heeft . Het eerste wat ik iedere dag doe, is kijken of hij weer zijn verhaal heeft verteld . Helaas soms heb ik geluk
  Hans

 4. robert48 zegt op

  Ja meneer de Inquisiteur hou je het nog wel uit daar in de isaan!!!!!!
  Zie dat het niet makkelijk gaat voor je gaat daar!!! het went alles went ook het leven in de isaan en natuurlijk het is regen seisoen nu begonnen zoals je al ziet?? goed voor de farmers wij hebben zelf 13 rai en een kweekvijver voor vissen.
  Je zou zo een alcolist worden of vereenzamen daar in dat dorp van je nou mijn zegen heb je maar zie dat je nog niet zolang niet hier bent in de isaan en denk dat je zeker het niet zolang vol houdt dan wordt het weer Pattaya . Maar hier is het nog steeds aangenaam in de isaan waar de palmen voor de ramen staan 55555.

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Als het regent heb je in dergelijke gehuchten inderdaad niets te doen. Overigens, bij 38 in de schaduw doe ik daar ook niet veel. In het dorp waar ik soms een paar weken noodgedwongen doorbreng niet eens een restaurant. Je kunt bij de plaatselijke winkel hoogstens sliertjessoep met veel peper eten. Na 21.00 is iedereen met de kippen op stok. Hier in Adam hebben we inderdaad een Noordzee klimaat. Maar genoeg te doen ook als het hier, zoals meestal, nat is

 6. lung addie zegt op

  Zelfs als het regent, en dat doet het hier in het Zuiden ook wel hoor, heb ik geen probleem me bezig te houden. Ik heb er voor gezorgd dat ik mijn hobby als radiozendamateur ook hier in Thailand legaal kan beoefenen. Een regendag geeft mijzelf het excuus om een ganse dag in de radioshack door te brengen, de soldeerbout weer eens boven te halen en te genieten van de reuk van smeltend soldeertin ha ha ha. Iemand met voldoende interesses verveelt zich nooit, loop er enkel soms eens, bij regenweer, met een slecht humeur bij omdat hij niet kan doen wat hij eigenlijk zou willen doen, maar dan doet hij maar wat anders wat hij normaal niet zou doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website