‘En toen hadden we een massage bedrijfje’

Door Martin van Iersel
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
15 juli 2018
Diego Fiore / Shutterstock.com

Sinds twee weken verblijven we dagelijks in de winkel. Gaan open om een uur of tien en blijven er tot de kans dat er nog een klant komt gelijk is aan nul. Met enig geluk hebben we ooit vijf klanten gehad, maar de meeste dagen blijft de teller steken op een of twee. Gemiddeld komen we zeker niet verder dan 2,7 en daar kan je niet van leven.

Mijn vriend heeft nu dus een anderhalfpersoonsbedrijf. Officieel mag ik niet werken en om uitzetten te voorkomen doe ik dat ook niet. Ben toch ook een beetje ‘in’ het bedrijf doordat het mijn geld is verworven. De consequentie van een eenmansbedrijf is dat als er twee mensen tegelijk een massage willen hebben, er een oproepkracht bijgehaald wordt.

Hiertoe is er een lijst met telefoonnummers die afgewerkt worden, terwijl er tegen de klanten wordt gezegd dat het een paar minuten duurt. Één keer mislukte dat en werden de klanten weer naar huis gestuurd, maar normaal gesproken staat er dan binnen tien minuten een dame of heer voor de deur die direct aan het werk gaat.

Maar voordat het zover is: De telefoon gaat. Ten! Dat betekent werk. Niet dus. Ten belt met de vraag of mijn vriend nog op zoek is naar een massage salon? En zo ja, of hij dan interesse heeft in hun shop midden in het centrum? Twee bedden voor Thaise en olie massage en twee stoelen voor voetmassage. Meer is het niet. Beter dat ik me er even niet mee bemoei, gaat mijn vriend in gesprek.
We kunnen de zaak overnemen voor ฿ 70.000. We betalen voor de inventaris en de goodwill. We zouden geen goede Thais zijn zonder onderhandeling, zodat de prijs inclusief de eerste maand huur is. Die was tenslotte al betaald (het is de tweede van de maand).

Bubbers BB / Shutterstock.com

Als we gaan kijken staat alles er nog bij alsof ze er in aan het werk zijn. Na mijn fiat wordt tot overname overgegaan, wat inhoudt dat er een soort contract wordt opgemaakt dat ook ik moet ondertekenen, we het geld betalen en de sleutel krijgen. In drie etappes wordt vervolgens de zaak ontdaan van alles dat ze als persoonlijke bezittingen aanduiden. Als laatste wordt alle wandversiering meegenomen. Daarvoor was de stereo al weg. Blijkbaar heel normaal, want mijn vriend zegt er niets van.

Mijn vriend werkte tot nog toe ook als freelance medewerker en croste de hele stad door na een telefoontje. Geen prettig bestaan. Je hebt geen thuisbasis en hangt maar een beetje rond. De ene keer blijf je napraten (als de eigenaar je vriend is), de andere keer moet je gelijk weg en zoek je een ander onderkomen om je tijd uit te zitten. De fooi is voor jou, maar de rest deel je met de baas. Thaise mensen geven weinig fooien, zodat je doorgaans na een uur werken met ฿ 125 weer buiten staat.

Ta en Ten vonden een krottig pandje, een stukje buiten het centrum, dat ze voor ฿ 3000 per maand konden huren. Zodra de knoop was doorgehakt, kon begonnen worden met de verbouwing. Met blijkbaar voldoende geld in kas, werd het meeste werk uitbesteedt aan plaatselijke bouwvakkers, die het waarschijnlijk met net iets meer dan ฿ 300 per dag moeten doen.

Het leek zo’n goed idee. Ta in de ene en Ten in de andere zaak werken. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. De hele dag alleen in je winkeltje zitten in het laagseizoen staat gelijk aan twaalf uur niets doen. Om geld uit te sparen werd er in de nieuwe zaak geen internet aangesloten. Wie kan er in deze tijd nog de dag doorkomen zonder digitale contacten?

Binnen redelijke grenzen wil ik wel een massage salon voor je betalen, zei ik mijn vriend een klein jaar geleden. Dat was niet aan dovemansoren gezegd, want dezelfde dag al bleek hij op zoek te zijn gegaan en kwam hij me triomfantelijk vertellen dat hij er een gevonden had. Wij kijken. Aan de doorgaande weg van Krabi naar Ao Nang. Mooie zaak, vijf bedden en vier stoelen en alles in keurige staat. ฿ 100.000 moet het kosten, wat in mijn ogen toch een heel redelijk bedrag is.

Eerst begrijp ik het niet, maar later komt de aap uit de mouw. De eigenaresse wil het bedrijfje verkopen, maar er zelf blijven werken. Met twee is toch veel gezelliger dan de hele dag maar alleen zitten en bovendien kan ze dan af en toe naar haar dochter, een paar honderd kilometer verderop. Al zag ik het na deze informatie al niet meer zitten, vroeg ik toch nog wat door naar de omzet van het bedrijf. Een mistig verhaal dat er vooral op neer komt dat je dat geen uitspraken over kunt doen, dat ze dat nooit heeft bijgehouden, maar dat ze vaak toch wel twee of drie mensen heeft in het laagseizoen. Zonder vrije dagen levert dat per maand zo’n slordige twintigduizend Baht op. Met ฿ 10.000 vaste lasten, kan zij daar dus nèt van rondkomen.

Een paar dagen later is er weer een aanbieding. Nu minder ver van het centrum, in een rustige straat, recht tegenover de Baptistenkerk. Ook niet onaardig, ook ฿100.000 en ook geen klanten, zodat deze het ook niet gaat worden.

En nu zitten we dus de godganse dag te wachten op klanten. De huur is 8000 Baht en de overige kosten ruim 2000 baht. Maar eigenlijk wachten we op het hoogseizoen, want dan moet het geld binnenstromen.

Wat kunnen we doen om meer inkomsten te genereren? Ten eerste moeten we beter vindbaar zijn, zodat ik aan het website bouwen begonnen ben. Dat is zelfs voor een oude man als ik geen probleem. Wel het zichtbaar maken ervan op de zoekmachines.

Het tweede idee heeft al gelijk iets opgeleverd. Bij ons kan je ook een cursus Thaise massage volgen. Minimaal een week voor vijf duizend Baht, drie uur per dag. Een Frans meisje is de eerste kandidaat en vindt het geweldig.

Meer ideeën hebben we niet, maar als u iets weet, laat het me gerust weten.

– Herplaatst bericht –

13 reacties op “‘En toen hadden we een massage bedrijfje’”

 1. Andries Bouman zegt op

  Ik wens jullie veel succes met die leuke massage salon!
  Een goed stukje!

  Groeten van Andries

 2. Sietse zegt op

  Weet niet of jullie aan een doorgaande weg zitten of een straat. Maar misschien het bord voor massage beter zichtbaar plaatsen of meerdere in de straat. En en welke plaats zitten jullie?
  Groet Sietse

  • Martin zegt op

   Goed advies. Gaan we zeker doen. En als je in Krabi bent, zoek ons op! We zitten bij de City markt, tegenover May en Marks’ ik een klein straatje, vlakbij een drukke straat met veel rondslenterende toeristen.

 3. chris zegt op

  Misschien flyers in het engels en chinees neerleggen bij hotelrecepties, en package deals samenstellen met voet, hoofd , thai, aroma , aloe vera masages e.d.
  Groet,chris.

 4. Johan zegt op

  Als ik in een nieuwe stad ben kijk ik op Tripadvisor wat er in de buurt is. Dus een positieve vermelding op Tripadvisor is nuttig voor je zaak.

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste Martin,

  Facebook doet ook wonderen, zeker in Thailand.
  Sociale media is denk ik het goedkoopst en je bereikt een hoop
  mensen mee.

  Veel succes,

  Erwin

 6. TheoB zegt op

  Maak ook een Facebook- en LINE-account aan.
  Mijn indruk is dat Thai het internet vooral gebruiken voor social media, met name bovengenoemde.

  • BA zegt op

   Klopt. Sterker nog, ze zoeken vaal eerst op Facebook en dan pas op Google. Dus een Facebook pagina voor je bedrijfje is haast onmisbaar.

 7. Sas zegt op

  Ik denk dat locatie 60% van je succes gaat worden, en de overige is inderdaad vindbaarheid. De moeite die u wilt steken in het maken van een website lijkt mij overbodig. Een Facebook pagina, een vermelding op Google maps én op Tripadvisor kunnen het verschil maken.

  Wel ervoor zorgen dat alles consequent is en klopt; en moedig klanten aan postieve reviews achter te laten, dat helpt online ook geweldig. Vooral voor de toerist die in de buurt is en een brandende fooi in zijnachterzak heeft…

  Mocht u vragen hebben, stuur maar een mailtje 😉

  • Martin zegt op

   Bedankt voor het advies. Overigens allemaal goede tips!!

   Maar contactopnemen kan niet, daar de redactie geen gegevens doorstuurt. Maar misschien kan ik je vinden op FB?

   • Sietse zegt op

    Goede ideeën maar vraag aan de klanten ter plaatse bij het genot van een glas water of een kopje thee gelijk een review in te vulen. Veel mensen zeggen dat zullen we doen maar helaas vergeten.

 8. Fransamsterdam zegt op

  ‘Kasalong Massage’ levert nogal wat treffers op die met deze zaak niets te maken hebben, dus om hoog in de zoekresultaten te komen wordt lastig. Ik zag dat er een aanvang met een WordPress-site is gemaakt. Mijn ervaring is dat het google-algoritme het niet zo heeft op WordPress. Facebook en Google Maps worden bovendien vaker gebruikt, zeker in Thailand.
  De tekst “If you like massage by gay men, you are at the right spot!” roept denk ik meer vragen op dan het antwoorden geeft.
  Zijn niet-gay’s ook welkom? Zijn er alleen gay-masseurs? Is het wellicht de bedoeling om er een happy end aan te maken?
  Als gay’s je doelgroep zijn, zou ik de naam gewoon veranderen in ‘Gay Massage’ of iets dergelijks.
  Of misschien is Gay & Lesbian een gat in de markt.
  Laat een paarhonderd visitekaartjes drukken met de telefoonnummers + standplaats van een paar motorbikeboys in de buurt, of in de buurt van uitgaansgelegenheden van je doelgroep, die je kent aan de ene kant, en jouw zaak aan de andere kant, die ze gratis aan klanten mogen uitdelen.
  Kortom, als het lastig is om je door het produkt te onderscheiden (Thaise massage, tsja, je struikel erover), richt je dan nadrukkelijk op een specifieke doelgroep. Mocht je ook nog de behoefte te hebben om te flyeren of iets dergelijks, dan kun je dat ook gericht doen in de zaken die veel door je doelgroep bezocht worden.
  Ik wens je veel personeel!

 9. JanT zegt op

  Als ik bv in Hua Hin of Bangkok verblijf en een “massage” wil dan vind ik die altijd door via WeChat – Discover -People Nearby te kiezen.
  Je krijgt dan een lijst van aanbiedingen, op afstand gesorteerd, die meestal heel duidelijk en expliciet aangeven wat de mogelijkheden zijn. Er zitten ook wel enkele gewone particuliere accounts bij maar de meeste gaan toch wel over “massages” . Het voordeel is dat er ook foto’s getoond worden en je heel gemakkelijk contact kunt maken over wensen, tijden en ander gegevens die je nodig hebt. Antwoorden ontvang je meestal a la minute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website