Toerist of bewoner?

Door Martin van Iersel
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
3 mei 2021

Ik woon net buiten Krabi in het zuiden van Thailand tussen de Thaise bevolking. Hier kan je altijd genieten van het prachtige karstgebergte (of heet dat anders?) de rust en het niet aflatende groen van de natuur.

Vanaf dat ik met mijn vriend ging samenwonen in zijn huisje wist ik dat cultuurverschillen, mentaliteitsverschillen en levensgewoonten absoluut groot zijn. Ooit leerde ik van mijn huisbaas in Londen, toen ik klaagde over iets dat zij in de UK zo anders doen: “When in Rome, do as the Romans do”. Hierna voelde ik me in Engeland veel beter op mijn plek. Okay, zij zijn anders, niet beter of slechter.

Dit principe heb ik ook mee naar Thailand genomen. Het is moeilijk en niet echt gelukt. Maar daar wordt ik niet al te ongelukkig van. Het is wel een enorme investering in het leren kennen en begrijpen van je nieuwe leefomgeving. Hierbij viel ik van de ene in de andere verbazing. Maar ik kan er ook de lol wel van inzien.

De eerste keer dat ik bij een natuurpark tien keer zoveel moest betalen dan mijn partner, heb ik dat gewoon gedaan (ach, wat kan mij het schelen), maar bij de tweede keer ging ik me beter afvragen of ik dit echt wel wilde en het geld ervoor over had. Het betrof een warmwaterbron met een paar armetierige bassins. Nee dus, maar mijn vriend ging voor 20 Baht wel. Geen probleem, een uurtje wachten op een boomstronk in de schaduw van een grote oliepalm, met een boekje erbij, prima toch? Kreeg binnen de kortste keren een oude plastic stoel aangeboden, wat toch een stuk comfortabeler is dan een stuk hout.

Sinds ik een Thais rijbewijs heb en een mondje Thais spreek, probeer ik daarmee voor de Thaise prijs binnen te komen, met wisselend succes. Voor mij een sport om te kijken of het lukt en zo nee, dan geldt weer ‘heb ik het ervoor over?’.

Met sterk wisselend succes ben ik nu zo’n drie jaar bezig de Thaise taal onder de knie te krijgen. Eerst de karakters uit je hoofd leren en kunnen schrijven, daarna proberen te spreken. Met mijn van oudsher slechte geheugen en mijn leeftijd, boven de 60, zou het geen gemakkelijke klus worden, maar absoluut noodzakelijk als ik met mijn vriend in Thailand onder de Thais wil leven.
Ik kan me redelijk verstaanbaar maken, maar snap nagenoeg niets van wat er wordt teruggezegd. Allen mijn partner, mijn beste vrienden en mijn leraar snappen heel goed wat ik zeg en geven zo langzaam en in eenvoudige taal antwoord, dat ik het enigszins begrip.

Aanvankelijk dacht ik het in één jaar onder de knie te hebben (zo ging dat indertijd met Frans ook), maar heb dar nu een nul achter gezet. Vóór mijn 72e wil ik de mensen kunnen verstaan en de TV goed kunnen volgen.

Met de Thaise bevolking is mijn verhouding hierdoor sterk verbeterd. Wederzijds vertrouwen, elkaar aanspreken en samen lachen, het gaat allemaal wat gemakkelijker en is dientengevolge een stuk leuker.

Afzetten, oplichten, dubbele prijsstelsels en beambten die uit de buitenlander een slaatje proberen te slaan, ik heb het allemaal meegemaakt. Eerlijk is eerlijk, dat voelt niet altijd goed. Bij dure dingen laat ik de prijsafspraken aan mijn vriend over en als ik het zelf in de gaten heb, geef ik dat in mijn beste Thais aan. Met wisselend succes overigens, maar dan lach ik er maar om.

Het voordeel van ergens wonen is zeker dat je de meeste mensen uit de winkels en stalletjes wel kent en dan is er van oplichting in welke vorm dan ook geen spraken meer.

En dan al die rare gewoontes die wij niet goed kunnen begrijpen. Aan de verkeerde kant van de weg rijden, ik doe het tegenwoordig ook, want veel gemakkelijker dan al dat omrijden en U-turns maken. Wel voorzichtig rijden is mijn advies. Maar ook altijd naar twee kanten kijken als je oversteekt.

Links afslaan of door het rode licht rijden, in Thailand heel gewoon en erg handig. In Nederland blijf ik wachten tot het groen wordt ook al is er nergens een andere verkeersdeelnemer te bekennen.

Met lawaai maken heb ik iets meer moeite. Wij wonen op een soort pleintje met bijna 20 huisjes. Velen staan rond de klok van zessen op en dan gaat de radio of ander muziek producerend apparaat op vol volume. Daar werd ik altijd wakker van, nu ben ik eraan gewend.

Men gaat dus ook redelijk vroeg naar bed, maar als een van de buren rond middernacht toch zin heeft in een muziekje gaat de volumeknop echt niet omlaag. Accepteren en weten dat het de Thaise manier van leven is.

Zoals al zo vaak hier op Thailandblog te lezen is, denkt iedere Thai dat je rijk bent en dat ben je ook. Jij kan hierheen komen en ik nooit naar jou. Conclusie, jij bent erg rijk. Dat valt ook aan mijn partner niet uit te leggen: ja we zijn veel rijker dan jullie en nee het geld groeit niet op onze rug.

Na elkaar zes jaar te kennen, denkt mijn vriend nog steeds dat als ik het echt wil het geld er wel zal komen.
En geef hem eens ongelijk. Hij wil een massagewinkeltje en ik betaal dat binnen een half jaar. Kosten nog geen € 2500, maar voor hem een godsvermogen. Ik vertel hem dat ik dat geld heb moeten lenen en in een aantal maanden afbetaal. Dat zegt hem niets. Het geld is er toch gekomen.

Laatst wilde hij een stukje grond kopen om een eigen huisje op te zetten. “Waar halen we het geld vandaan?” was mijn wedervraag. Oh, gewoon van de bank, geen probleem.

Het is een prachtige locatie, Chanot, met water en elektra voorziening en maar 600.000 Baht. Ook voor Thaise begrippen niet duur voor één ray grond. Nadat ik gezegd had dat ik het een prachtige lokatie vind en absoluut niet duur voor de omgeving van Krabi, keek hij me vragend aan. Doen we het dan? Een vraag die alleen maar gesteld kan worden als je denkt dat ik dat geld wel even zal ophoesten. Nee vriend, laten we maar naar de bank gaan en kijken wat die te zeggen hebben.

En daar is het bij gebleven. Grappig he, dat ik na zoveel jaren hem nog niet aan zijn verstand kan brengen dat ik dat niet kan betalen. Misschien komt het nog of winnen we de honderdduizend, maar die kans nadert tot nul. We blijven lachen en zijn aardig tegen elkaar, ook als het eens moeilijk is. Geen gechagrijn, accepteren en verder gaan met leven.
En dan vriendschappen. Iedere Thai heeft heel veel vrienden. Alleen heeft het begrip vriend voor hen en andere betekenis. Iedereen die je kent en je niet onaardig, onsympathiek vindt noem je vriend. En vrienden in de Nederlandse zin van het woord? Die hebben ze maar uiterst zelden.

Dit betekent dat het totaal geen probleem is om je vrienden lang niet te zien, ook al woon je vlak bij elkaar. En heb je ze nodig dan bel je en ziet wel of ze aan je wensen kunnen voldoen. Zo niet, even goede vrienden.

Echte Thaise vrienden zijn de familie. Daar kun je altijd terecht, ook al kan je niet zo best met elkaar opschieten. Een ‘vriendin’ van mij woont in het huis naast haar moeder. Zij is rond de 70 en de moeder stokoud. Moeders komt af en toe met haar rollator al schuifelend naar dochter lief, maar die besteed aan haar moeder geen aandacht en zegt iets op een onvriendelijk toon (wat ze zegt kan ik niet verstaan). Maar voor moeders wordt wel gezorgd. Ze krijgt eten en haar was wordt voor haar gedaan. Ook het poetsen dat ze zelf niet meer kan wordt door de familie uitgevoerd.
Maak jij je zorgen over je pensioen? De gemiddelde Thai niet, want gaat gewoon bij zin familie wonen als het niet anders meer kan.

Ik heb dit moeten leren. De mensen die ik in Krabi heb leren kennen zijn aardig en ik kan er altijd langsgaan. Veel heb ik niet van ze nodig, maar als het aan de orde is doen ze het. Dat gaat vaak over iets uitleggen, een Thaise tekst op spelfouten controleren of wat oefenen met de uitspraak.

Maar als ik zonder iets te zeggen voor langere tijd in Nederland zit, hoor ik niets van ze (zij wel wat van mij) en pikken we na terugkomst de draad weer op alsof we elkaar gisteren nog gezien hebben.

 • Waarom ervaar ik Thailand zo positief?
 • Alles gaat er relaxed toe.
 • Overal vriendelijke mensen.
 • Heerlijk eten.
 • Lekker warm, al zit ik nooit in de zon.
 • Ik hoef hier niets.
 • Mensen accepteren elkaar veel meer dan in Nederland.
 • Je hebt weinig verplichtingen.
 • Je kunt hier met weinig geld toe.
 • De vervelende dingen kan je hier omzeilen.
 • Als ik meega in de vaart de volkeren alhier, hoef ik me nergens an te ergeren.
 • En last but not least, mijn partner is zo’n fijne vent (die ik af en toe achter het behang kan plakken).

Dat er zoveel geklaagd wordt heeft mijns inziens twee redenen. Mensen willen leven alsof het Nederland is met alle voordelen van Thailand en accepteren niet dat het hier anders gaat en twee, Nederlanders houden van klagen als vorm van communicatie met vrienden en kennissen.

Ik houd van Thailand en zolang dat zo blijft kom ik er. Zo niet dan linea recta terug naar Nederland, waar het driekwart van het jaar rotweer is. En daar klagen we dan ook weer niet over.

– Herplaatst bericht –

Rating: 4.77/5. From 13 votes.
Please wait...

26 reacties op “Toerist of bewoner?”

 1. ruud zegt op

  Ik vermoed, dat een groot deel van de klagende mensen die in Thailand woont, ook klaagde, toen ze nog in hun geboorteland woonden.
  Mochten ze besluiten naar weer een ander land te verhuizen, zullen ze daar waarschijnlijk weer klagen.

  • Bert Schimmel zegt op

   Ruud, er is een gezegde: Als je in je eigen land niet gelukkig kan worden, dan wordt je het nergens.

   • Jessica zegt op

    Wat een heerlijk geschreven stuk.
    Inderdaad…eens een klaagdoos..altijd een klaagdoos.

 2. Andries Bouman zegt op

  Beste Martin
  Erg leuk zo’n positief stukje over Thailand. Dat is weer eens wat anders dan al die klachten.
  Andries

 3. rene zegt op

  Nogmaals: waar je heengaat,je neemt jezelf mee.

  Dit artikel doet me heel goed en ik voel precies hetzelfde.

  Woon enkele maanden per jaar in rustig dorp in Rayong.

  Mopper in Nederland ook niet

  Heb nog nooit waar dan ook ter wereld in mijn vakantie een verkeerde ervaring meegemaakt

 4. Nik zegt op

  Een mooi en realistisch verhaal, Martin. Het glas halfvol.

  In de winter ben ik 2 of 3 maanden in Thailand. De dubbele prijzenstandaard neem ik voor lief. Net als in Nederland vraag ik mij af: heb ik het er voor over, is de prijs kwaliteit in orde.
  Nu woon ik in Nederland in de mooiste badplaats. Hier komen veel Duitsers. Zie veel vooroordelen bevestigd worden. Een daarvan is: hoe harder ze schreeuwen, des te minder geld geven ze uit. Kan me heel goed voorstellen dat deThai ook zo hun vooroordelen hebben..

 5. Hansman zegt op

  Wat een heerlijk herkenbaar verhaal is dit…Onder de rook van Chiang Rai beleef Thailand zoals hier wordt beschreven. Hoe zeggen we dat ook alweer? Het leven (in Thailand) is een feest; je moet alleen zelf de slingers ophangen! En ik denk dat onder dat motto de het eenvoudiger is deze ergernissen die we allemaal zo nu en dan ervaren te relativeren.

 6. hans zegt op

  eindelijk eens een zinnig verhaal over dit onderwerp, geschreven door een farang die goed in z’n vel zit.
  Van harte mee eens!

 7. paul vermy zegt op

  Heel goed verhaal. Martin, je hebt volkomen gelijk dat je ook de minder prettige dingen positief
  bekijkt. Het is nergens perfect op de wereld, maar ook Nederland is een geweldig land en heb
  vaak heimwee naar mijn land. Thailand is het meest tolerante land in de wereld voor Gays, Lady-
  boys en andere niet hetero’s. Ook al ben je 80 jaar en hebt een Thaise vriendin van, zeg maar
  25 jaar, kijkt er niet een Thai er vreemd van op. Dat kan je niet van de farang toeristen zeggen
  die hier komen, die kijken je raar aan.

  • Tino Kuis zegt op

   Inderdaad prima verhaal van Martin. Maar dit:

   ‘Thailand is het meest tolerante land in de wereld voor Gays, Lady-
   boys en andere niet hetero’s. ‘

   Tolerantie betekent dat je iets afkeurt maar er niets tegen zal doen als in ‘ik tolereer de herrie van mijn buurman’. Met die betekenis is Thailand het tolerantste land ter wereld: vrijwel iedereen keurt het af maar ze halen hun schouders op. Er is redelijk veel discriminatie op werk en scholen.

   En ik verslikte me bij die 80-jarige men met zijn 25-jarige bruid. De Thais maken daar eindeloos veel spottende en sarcastische grappen over, maar vast niet tegen jou. Deze bijvoorbeeld:

   Hulp
   Een oude man van 80 trouwt met een jonge bloem. Na een negen maanden gaan ze samen naar de dokter. “Mijn vrouw is zwanger.” zegt de man.

   De dokter kijkt hen beiden eens aan en zegt dan: “Ik zal jullie een verhaal vertellen, luister goed. Een vergeetachtige oude man ging eens wandelen in het oerwoud. In plaats van een geweer nam hij per ongeluk alleen zijn paraplu mee. Opeens springt er een tijger uit het struikgewas. Hij legt aan met zijn paraplu en PANG, bij het eerste schot valt de tijger dood neer”.

   “Dat kan niet”, zegt de oude man, ”Er moet iemand anders te hulp zijn geschoten.”

   “Nou, inderdaad”, zegt de dokter. “Dat denk ik ook.”

 8. Arno zegt op

  Een fantastisch en realistisch verhaal. Woon 11 jaar in Thailand, het was wel even wennen. Respecteer het land, respecteer de bevolking en je leeft hier als een vorst in Frankrijk. Ik wil hier nooit meer weg, het is mijn Vaderland geworden.

 9. John Chiang rai zegt op

  Precies zo heb ik het bedoeld in mijn reactie op de bijdrag die Lex de 3-3 hier op Thailandblog. nl heeft geplaatst. Dat wij bijv.als Farang iets meer betalen,doet de meesten helemaal geen pijn,zolang men niet in een vakantie euforie alles slikt,en ook kritisch blijft denken. Als je voor een nationaalpark tien keer zoveel betalen moet als een Thai,dan moet je net als Martin van Iersel dit schrijft,kritisch blijven denken of het dit werkelijk waard is. Dit zelfde geld ook o.a voor de overdreven Tuk Tuk prijzen op Phuket,die overigens ook bij de Thai bevolking,en de plaatselijke hotels,een doorn in het oog zijn.Het maakt daarbij geen fluit uit,zo Lex dit probeerde goed te praten,of de Chauffeur bereidt is de muziek iets luider te maken,of dat hij bij het afhalen van het strand een rondje gratis drinkwater geeft. Met het klakkeloos betalen,en het niet klagen, omdat dit laatste voor sommigen niet bij een perfect vakantie gevoel past,ondersteunen wij een bedrijfstak die in de hele regio, ook bij de bevolking bekent staan als maffia. Net zoals Martin dit met zijn vriend probeert, wat zeker niet altijd lukt, moeten ze gewoon leren waar ook voor een farang de grens ligt. Ik gun iedereen een goede verdienst,en bij tegen prestatie een goede fooi,alleen kan ik die farangs niet begrijpen, die alles normaal vinden zolang het hun vakantie gevoel dient. Als deze farangs de thaispraak zouden verstaan,dan zouden ze ondanks dat veel Thais natuurlijk vriendelijk lachen,eindelijk verstaan hoe de Thai werkelijk over hun denkt. Je kunt Thailand ook genieten met een normaal gedrag,en kritisch denken,zonder dat dit meteen klagen heet.

 10. dirk zegt op

  Beste Martin, een verhaal geschreven vanuit je hart. Je benadrukt de zonnige kant van de spiegel en geniet van wat je ziet en ervaart. Hier bij mij in het hart van de Isaan, zie ik ook veel Thaise mensen een gelukkig leven leiden. In een huis en op een stuk grond, waar we als gemiddelde Nederlander alleen maar van kunnen dromen. Vervolgens heb je een Thaise partner waar je gemiddeld mee goed door de bocht kunt. In feite is dat de meest kansrijke optie, om Thailand te ervaren zo als jij hebt omschreven.
  M.a.w. om hier een goed en bevredigend leven te kunnen leiden is een goede liefhebbende en betrouwbare Thaise partner een basisvoorwaarde. Dan heb je een basis en gaat het allemaal veel makkelijker.
  Echter zonder er nu uitgebreid op in te gaan, een diepere en feitelijke kijk op de Thaise samenleving laat ook vaak minder vrolijke dingen zien. Maar goed met die blik kan je ook de Nederlandse samenleving bekijken. Weten wat je hebt en weten wat er speelt, daar ligt volgens mij de balans.
  Wens je tot slot nog vele mooie jaren met je vriend en een mooi leven in realiteit en wenselijkheid.

 11. Rene Martin zegt op

  Genoten van je bijdrage….Hopelijk horen we meer van Krabi……

 12. Peter V. zegt op

  Het verhaal op zich is goed, maar daarbij is het mijns inziens niet nodig naar het ‘andere kamp’ te wijzen. Er zou ruimte moeten zijn voor diverse meningen, dat heeft meerwaarde.
  Dus, kunnen we alstublieft met zijn allen proberen roze-brillen-kijkers vs azijnzeikerds sfeer te vermijden?

 13. Patrick zegt op

  Een naar mijn bescheiden mening oplossing voor het ‘dubbele tarief’: Het is hun land en het moet voor hen betaalbaar blijven die parken en watervallen e.d. Maar als ik als farang 12 Thais meeneem naar een dergelijke plek dan mag ik liefst ook genieten van de ‘normale’ prijs want zonder mij zouden die twaalf niet gekomen zijn. Ik heb het zo voorgehad dat de dochter van mijn vriendin voor haar verjaardag naar zo een park wilde, ik ze gevoerd naar die plaats en zonder morren de meerprijs voor mezelf betaald met de glimlach. Ook genoten van het spelen met de kinderen en toen ik even alleen op de parking was begonnen een 5-tal dronken thais me scheldwoorden toe te roepen. De parkbeheerders waren er rap bij om tussen hen en mezelf een paar plasticken stoeltjes te zetten en zelf daarnaast te gaan staan. Zonder woorden was het ‘probleem’ zo direct opgelost. Dat kan ik waarderen. En dat ik in 1 pickup 12 mensen vervoerde, daar heeft ook niemand een probleem van gemaakt. Probeer dat maar eens in een Europees land. Ps: dat was in Noord Thailand tegenaan Laos, dus geen toeristische streek.
  Persoonlijk denk ik dat er bij veel toeristen of vaste verblijvers in Thailand een groeiend ongenoegen is omdat het land zo veel veranderd is in zo een korte tijd en dat dan in de negatieve richting. Bijvoorbeeld denken ze om het land te ‘zuiveren’ van het sextoerisme en er een familiebestemming van te maken……pfff veel succes daarmee. Ook zien we tegenwoordig veel sextoeristen van nationaliteiten in Thailand die we in ons eigen land ook niet graag zien komen. Het is niet politiek correct dat besef ik, maar het is nu eenmaal zo. Enfin, genoeg gezaagd en geklaagd…..laten we genieten van de 90 percent wel goede ervaringen.

 14. fred zegt op

  Om te weten hoe lekker het leven in Thailand is moet je af en toe eens terug een paar maanden in NL of B gaan vertoeven.
  Ik hou ook van het simpele bestaan hier …..de chaos…de sfeer….de grotere vrijheid….de mindere regeltjes….de prijzen….de dienstverlening….de glimlachjes…..nooit parkeer plek zoeken….gratis parkeren….scooteren…..mensen die je aanvaarden zoals je bent….niks hoeft…..nooit moeten nadenken welke kleren je gaat nodig hebben (altijd en overal 3 stuks….sandalen korte broek shirt) massages…..kapsalon voor 1 euro….enzovoort. Eenmaal je dat allemaal gewoon bent is de weg terug zeer moeilijk.

 15. Thallay zegt op

  je bent hier te gast. Jammer genoeg dat vele gasten zich niet zo bedragen en blijven klagen zonder zich fatsoenlijk te gedragen.

 16. pw zegt op

  De prijzen??… Je zou willen dat je hier de prijzen moest betalen als bij de AH in Nederland.
  En die glimlachjes heb ik zeker even gemist.

 17. theoS zegt op

  Meervoudige prijzen voor een Farang heb ik geen goed woord voor over. Het is zoiets zoals het vroeger was in Zuid-Afrika aangaande kleurlingen. Gewoon schandalig. Misschien een gele ster op je shirt met het woord Farang? De ticket verkoper/ster krijgt van mij de finger. Hebben gedreigd om de politie er bij te halen dus “doe maar”. Gebeurde niets.

  • Sjaak S zegt op

   Geweldig theoS. Mag je trots op je zelf zijn. Soms had ik wel eens zulke gasten in ons vliegtuig, die kwaad waren vanwege de bagage regels (of iets anders) en zich dan op mij of andere collega’s uitlieten.
   Denk je nou werkelijk dat die ticket verkoper de prijs mag bepalen? Die heeft ook zijn aanwijzingen. Sommigen houden zich er aan, anderen niet. De laatsten riskeren problemen met hun werkgever.
   Maak het hun maar moeilijker. Bedankt namens het bedienend personeel!

  • RuudB zegt op

   Nare en vooral rare reactie jegens ticketverkoopmedewerker, die ook maar zijn/haar werk doet. Je moet toch weten van deze zaken, immers al decennia lang in Thailand wonend, en nota bene alle verstand hebbend van betreffende cultuur. Een paar weken geleden meldde je te vertrekken. Hoe staat het daarmee?

   • Lung addie zegt op

    Indien er gedreigd werd de politie er bij te halen dan heb je gegarandeerd wel meer gedaan dan een ‘Finger te wijzen”. Mogelijk is het jammer dat ze hun dreigement niet uitgevoerd hebben want sommige mensen verdienen dat. Mijn Mae Baan heeft jaren op Koh Samui als ticketverkoopster gewerkt voor een grote toeristische attractie waar zelfs geen 2 prijzensysteem gold. Soms was ik daar en observeerde hoe de mensen zich gedroegen en wat zij, als verkoopster, allemaal te horen kreeg. Was vaak gewoon beschaamd Farang te zijn.

    • Jacques zegt op

     Dat Theo S overdrijft in zijn reactie mag duidelijk zijn. Fatsoensnormen liggen eraan ten grondslag. Alles heeft een grens en houd je eraan zou ik zeggen. Ik was laatst met mijn Thaise familie en mae baan in Kanchanaburi. Het was bij bij een natuurpark met veel watervallen op diverse hoogten. Ik was er al eerder geweest en had de top al beklommen. Nu met vele Thai en een Birmese was de lol er snel af. Jarenlang heb ik bij de attracties altijd gedwee extra betaald. Ik ben nu eenmaal wit en bijna twee meter lang, doet moet wat kosten. Maar mijn Mae baan is 1.55m en net zo gekleurd als de Thai. Ook zij moet het buitenlandbedrag te berden brengen. Wat er op neer komt dat ik dat moet betalen natuurlijk, want mijn vrouw en ik hadden haar meegenomen als uitje. Mijn mae baan was niet gediend van dit hoge bedrag en zei dat het voor haar niet hoefde. Ik kon mij wel vinden in haar motivatie alhoewel ik het voor haar wel over had. We zijn dus allemaal rechtsomgekeerd, zonder stennis te maken. Wel even meegedeeld dat het niet accepteren van mijn Thaise ID kaart en onze mae baan niet prettig aanvoelt. We hadden vervolgens iets gezocht wat wel voor een ieder aanvaardbaar was en toch een fijne dag uit geweest.

  • Rudolf P. zegt op

   Kan me nog goed herinneren dat bij de Nederlandse Ambassade in Bangkok twee verschillende tarieven voor het legaliseren van documenten werden gehanteerd. Voor Thais was het flink duurder. Was, ik meen, in 1993.

 18. pw zegt op

  Leuk verhaal!
  Die TV verstond ik al in de eerste maand dat ik hier was, net zoals in Nederland zo rond 1920.
  En dan de geluidseffecten hier. Helemaal geen taal nodig!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website