Bij het bereiken van de 65 dacht Luc Toscani: misschien word ik niet ouder dan 70, dus laat ik het leven maar niet te zuinig vieren en mijn spaarcenten opmaken… 26 jaar later zitten we in zijn bungalow in het centrum van Hua Hin. “Nooit gedacht dat ik zo oud zou worden. Ik leef nu van mijn pensioentje en mijn AOW, maar ik ben er nog steeds beter aan toe dan veel van mijn generatiegenoten.

Alleen het lopen gaat Luc moeilijker af, maar zijn echtgenote en toeverlaat Pranee (8 mei wordt ze 66) houdt hem letterlijk en figuurlijk op de been. Ze zijn inmiddels 15 jaar getrouwd. Op 1 mei viert Luc Toscani dat hij de 91 heeft bereikt. In redelijke gezondheid, met een bovenkamer die zo helder is als glas. Hij heeft een fabelachtig geheugen voor namen en data en voor een gesprek met Luc moet je geruime tijd uittrekken.

Luc is geboren in Amsterdam. Hij was niet gewenst, zijn ouders gingen uit elkaar en Luc groeide op bij zijn moeder totdat deze hem, negen jaar oud, bij een kindertehuis afleverde. Toen iemand hem vertelde dat zijn vader in een groot pand aan de Amstel woonde, belde hij daar aan met de mededeling dat hij vanaf dat moment bij zijn vader ging wonen. Deze bezat een dancing/theater aan het Rembrandplein en een speelhal (Hommerson en Toscani). Hij is ook de ontdekker van Willy Albert.Terugkijkend zegt Luc: “Als vader heb ik nooit iets aan hem gehad. Dat is jammer”.

In 1944 verborg de oude Toscani twee Joodse onderduikers aan de Amstel. Ondanks de nodige huisbezoeken konden de Duitsers de twee niet vinden. Ze pikten de jonge Luc van de straat en brachten hem naar kamp Amersfoort om zijn vader onder druk te zetten. Dat had niet het gewenste effect, ook al omdat Luc was ontvlucht.

De Joodse onderduikers waren beide leraren. Ze gaven Luc onderwijs en zorgden dat hij later naar het Joods Orthodox Lyceum kon en uiteindelijk de vijfjarige hbs kon afmaken. Een na de oorlog ingekwartierde Canadees leerde Luc autorijden en dat doet deze nog altijd. Op de scooter gaat niet meer vanwege het evenwicht.

Omdat Luc in 1953 niet wilde worden uitgezonden naar Korea, verkocht hij alles en vertrok met vrouw en kind naar Zweden, waar hij alles aanpakte om het hoofd boven water te houden.

Na terugkomst begon Luc een chocoladefabriek in de Haarlemmer Houttuinen in Amsterdam. Hij leverde onder meer pindarotsjes en chocoladeletters aan V&D en de Hema. De gemeente had het oog laten vallen op dit gebied en kocht Luc uit. “Dat is de enige keer dat ik veel geld heb gehad”. Dat verdween prompt in ’67 en ‘68 in zijn hobby: autoracen op Zandvoort via de Nederlandse Auto Rensport Vereniging. Racen op niveau is echter een dure sport en Luc was in feite al te oud. Hij reed in een DKW 1000, haalde drie keer een eerste prijs en rekende Rob Slotemaker en Henk van Zalingen tot zijn vrienden. Racemakker op Zandvoort was Udo Kelderman, die hij 50 jaar later in Hua Hin weer heeft getroffen. Verbijsterend: Udo bleek jaren een paar huizen van Luc af te wonen. Over toeval gesproken…

Vervolgens toog Luc met vrouw en kinderen naar Spanje om voor een Nederlands bedrijf in diamanten en juwelen aan de man te brengen. Hij werd er president van het appartementengebouw Moby Dick in Benidorm, mede-eigenaar van het restaurant in het gebouw en chauffeur van de autobus met toeristen uit Nederland.

De vraag aan Luc luidde: Waar en wanneer komt Thailand in het vizier? Luc: In 1996 kreeg ik mijn AOW. Ik was al 30 jaar weduwnaar. Omdat de grond onder mijn huis niet op mijn naam stond, raakte ik dat kwijt. Ik was al een paar keer op vakantie naar Thailand geweest en ontmoette in Hua Hin Pranee, waar ik in juli 15 jaar mee ben getrouwd.”

Internet is Luc Toscani aan het hart gebakken. Hij leest wat los en vast zit. Als hij denkt dat iemand in een artikel is geïnteresseerd, mailt hij dat dezelfde dag, of het nu gaat over Zandvoort of diabetes. Alle autoraces worden minutieus gevolgd tot en met de trainingen. In voorkomende gevallen verlaat Luc zelfs voortijdig de bijeenkomst van de Nederlandse vereniging in Hua Hin om de training die avond te volgen. Luc is notabene een van de eerste leden na de oprichting van de NVTHC 15 jaar geleden. Hij is beslist het oudste lid en zijn vele vrienden zetten hem en zijn vrouw Pranee op 1 mei terecht in het zonnetje. Vorig jaar ging het geplande festijn door Corona de mist in.

Foto Luc en Pranee: Patrick Franssen. 

11 reacties op “Luc Toscani in Hua Hin 91 jaar: een leven als een jongensboek”

 1. khun moo zegt op

  Mooi verhaal en een bewogen leven.
  Luc, nog vele jaren.
  Mischien komen we elkaar nog eens tegen in Hua Hin.
  Fijn dat je het goed getroffen hebt met je Thaise vrouw en toeverlaat.
  Ik ben er vanuit gegaan dat ik de gemiddelde leeftijd van 85 bereik.
  Dan ben ik ook door mijn geldreserves heen.
  De afgelopen 40 jaar al veel gereisd naar veel landen ter wereld en heel veel naar Thailand.
  Een pensioen heb ik evenmin , maar wel al een hele mooie tijd gehad.

 2. Bert de Kort zegt op

  Is hij de grootvader van Pim (drummer) en Bas (trompettist)?

  • Luctoscani zegt op

   Geloof achter,achterneef

 3. luc toscani zegt op

  Er staan nog wel wat fouten in ,naar Zweden ,was ps 21 jaar en geen vrouw en kind ,naar Spanje ook veel gekompliceerder .etc etc wel met vrouw en kinderen .

 4. Jahris zegt op

  Prachtig, wat een veelbewogen leven. Nederland, Zweden, Spanje, en dan later nog in Thailand trouwen met een Thaise. 91 jaar zeg, een prachtige leeftijd, alvast gefeliciteerd!

 5. T zegt op

  Mooi verhaal en een lekker leven heeft die man gehad en nu nog op die leeftijd denk ik top toch.

 6. han meijer zegt op

  Grandioos

 7. Lenthai zegt op

  Schitterend verhaal over een bijzondere man.
  Luc vast gefeliciteerd en de groeten van een mede Amsterdammer uit Pattaya
  Len

 8. Wil zegt op

  Een heel mooi verhaal over iemand die van alles in zijn leven heeft meegemaakt. En de gezegende leeftijd van 91 jaar mag bereiken. Luc alvast via deze weg van harte gefeliciteerd met je verjaardag op 1mei.

 9. Tilly zegt op

  Beste Luc, alvast van harte gefeliciteerd met je 91 ste verjaardag! Maak er een onvergetelijke dag van, en we wensen je nog vele goede en gezonde jaren toe. Pranee, ook van harte gefeliciteerd! We hopen jullie snel te zien! Liefs, Theo, Tilly.

 10. Henk Burgerhout zegt op

  Ik ken Luc nog uit de tijd dat we allebei in Amsterdam woonden. Hij biljartte heel vaak bij Café Reynders, om vervolgens door te stoten naar Eylders, een stukje verderop. Ontzettend aardige en interessante man, en wat toevallig dat we allebei nu ook in Thailand wonen! Alvast gefeliciteerd en nog vele jaren Luc!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website