Loodgieter gezocht en gevonden

Door Dick Koger
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
28 maart 2015

Al maanden hebben wij, mijn gezin en ik, een probleem met de gemeentelijke watertoevoer. Er komt water uit de kraan, maar niet enthousiast. Met horten en stoten en vooral veel lucht. We schaffen wat extra tanks aan en die worden langzaam gevuld.

Het vervelende is eigenlijk het geven van water aan de planten buiten. Dit wordt een uitputtingsslag, omdat ik fysiek niet meer bestand ben tegen lang staan. Mijn buurvrouw kent ons probleem en wanneer zij bij toeval de gemeentelijke waterleiding langs ziet komen, brengt ze die naar mijn watertoevoer. Zij openen de leiding direct na de meter en het water stroomt daar met volle teugen naar buiten. Dertig centimeter naast mijn huis zit de slang om de planten water te geven. Daar komt nauwelijks iets uit, dus er moet een verstopping zitten in die dertig centimeter. De gemeente is niet behulpzaam. Zij werken alleen tot en met de meter. Bij huishoudelijke problemen schakel ik normaliter mijn Thaise steun en toeverlaat in. Een paar maal leg ik hem het probleem uit, maar kennelijk gaat dit zijn relatiekring te boven.

Zo gaan we even door tot ik tijdens een bestuursvergadering van onze vereniging bij het onderwerp sponsoren getroffen wordt door een nieuwe advertentie op de homepage van onze website. Ik zie daar het volgende: Ik kan een Nederlander bellen die zich kennelijk bezighoudt met plumbing. Dat is ideaal.

Thuis bel ik en ik krijg inderdaad een Nederlander aan de lijn. Ik versta niet welke naam hij noemt, dus vertel ik dat ik een loodgieter zoek. Dat komt mooi uit, antwoordt hij, want die staat naast mij. Hij heet Rit. Ik leg Rit uit wat mijn probleem is. De Nederlander vraagt mijn naam, mijn adres en mijn telefoonnummer. Bovendien zegt hij dat hij mij wel kent. Rit zal morgenochtend tien uur verschijnen.

Even voor tienen krijg ik een telefoontje van Rit dat hij bij de security staat. Even later staan drie mannen voor mijn deur. Ze begrijpen dat er een obstructie in de dertig centimeter tussen de meter en de tuinslang moet zitten. Alle losse stukken worden losgeschroefd en het is duidelijk dat de metalen buizen van binnen roesten en dat die aanslag tot verstoppingen leidt. Het is of ik mijn cardioloog hoor praten. Rit zegt dat hij het kleine stuk uiteraard kan reinigen, maar dat het beter is een pijp die van de voorkant naar de achterkant van het huis loopt en die ook van hetzelfde metaal is, te vervangen door een PVC-buis. Nu begrijp ik waarom we na een gemeentelijke onderbreking van de watertoevoer altijd geruime tijd bruin water hebben. Opgehoopte roest.

Ik vraag een prijs en die lijkt me redelijk. Dus worden er PVC-buizen ingekocht. Na geruime tijd zijn alle metalen buizen vervangen door prachtige PVC-buizen. En het mooiste is dat ik, wanneer alles weer in elkaar geschroefd is en ik de kraan opendraai, een krachtige straal water uit de tuinslang zie komen. Aanvankelijk bruin, maar al snel koel helder water. Ook binnen werkt alles prima. Douchen wordt weer een feest. Planten water geven wordt weer een prettige klus.

Even nadat de loodgietende jongens weggereden zijn, belt de Nederlander met de vraag of alles naar wens geregeld is. Dat kan ik volmondig beamen. Nu vraag ik zijn naam en natuurlijk ken ik hem ook. Door de Nederlandse vereniging te sponsoren, sponsort hij kennelijk ook een jong Thais bedrijfje. Zo is iedereen
tevreden. Ik in ieder geval heel erg.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Loodgieter gezocht en gevonden”

 1. ruud zegt op

  Bij mij komt er al maanden geen water via de watermeter uit de kraan.
  Dus regelmatig de watertank laten bijvullen
  Maar alles went.
  Alleen die lucht begrijp ik niet.
  Dan moet er ook een gat in de leiding hebben gezeten, want anders heb je alleen wel en geen water.

 2. Peter Wuijster zegt op

  Gefeliciteerd Dick.

  Het “Sanitek” water komt vaak niet met voldoende druk uit de leiding, wij hebben een extra pomp welke voor een behoorlijke druk in de huisleiding zorgt.

 3. tonymarony zegt op

  Beste Ruud ik ga je een tipje geven en die is geheel gratis , je zegt er komt geen water via de meter in de buffer , heb je al eens gekeken of die kraan wel juist is gemonteerd want er zit een retour in de kraan dat kan je zien als je hem los koppelt en kijkt of dat pijltje de juiste richting op staat , ik vertel je dit omdat ik dat ook had want die bokkum had hem verkeerd om gezet , koste me een nieuwe kraan 400 baht maar geen problem meer, geluk er mee.

  • ruud zegt op

   Bedankt voor de tip, maar ik krijg geen water, omdat de watervoorraad van het dorp al maanden droog staat.
   Het is wachten op de regen en hopelijk valt er meer dan het afgelopen jaar.
   Ik heb al diverse keren met het dorpshoofd gepraat over een aansluiting naar de stad.
   Zeker omdat het dorp groeit en het tekort aan water alleen maar een groter probleem zal worden in de toekomst.
   Er ligt een aantal kilometers dorpen verderop een waterleiding uit de stad.
   De tessaban geeft echter liever geld uit aan een niet werkende waterafvoer waar niemand op zit te wachten en wegen waarvan het beton al na een paar maanden al weer vol grote gaten zit.

   Het probleem met de regen is, dat een stad opwarmt in de zon en dat als de zon ondergaat al die warmte opstijgt en de regenwolken uit de omgeving aanzuigt.
   Die stijgen dan ook op, koelen af en veranderen in regen.
   Rondom de stad zijn er dan echter geen wolken meer en daar blijft het droog.
   Dat probleem neemt toe, naarmate de stad groeit.
   Je kunt het ook zien, als je ‘s avonds de stad uit rijdt.
   In de stad giet het van de regen en zo gauw je de huizen achter je laat, begint de zon te schijnen.

 4. Sjaak S zegt op

  Mooi dat dat probleem is opgelost. Hier is het idem: we hebben vaak een heel zwakke straal met water en soms helemaal niet en dat een dag of twee achter elkaar. Een buurman verderop moet al wekenlang de tankwagen laten komen om zijn tanks op te vullen.
  De meeste tijd komt er water binnen, maar het is zo’n dun piesstraaltje, dat de watertank niet eens opgevuld kan worden, omdat het water die twee meter hoogte niet haalt.
  Ik heb het volgende gedaan: ik heb twee ondergrondse tanks gemaakt. Deze bestaan uit betonnen ringen. Van binnen heb ik de ringen waterdicht gemaakt met een speciale laag cement. De waterleiding erop aangesloten, twee waterstoppers gemaakt en de pomp, die uit beide tanks zuigt, op het geheel naar het huis aangesloten. Hiermee heb ik nu ca 2000 liter waarmee ik ons kleine huishouden verzorgen kann. Ook al komt er een klein straaltje, het is altijd genoeg om de tanks vol te laten lopen.
  Ik heb ook een aparte kraan, die direct aan het gemeentewater is aangesloten, voor het geval de stroom zou uitvallen. En de “oude” watertank is ook altijd opgevuld en staat naast het huis. Het water daarvan wordt ook uit de ondergrondse tanks met de pomp opgevuld en wordt iets minder gebruikt. Maar bij stroomuitval kunnen we daar ook van tappen.

  • ruud zegt op

   U had waarschijnlijk makkelijker de pomp op de waterleiding en de tanks aan kunnen sluiten met een paar extra kranen.
   Dan kunt u water uit de waterleiding pompen om de tank te vullen en door een paar kranen te openen en te sluiten het water uit de tank pompen voor gebruik in huis.
   Dus in de toevoer van de pomp een kraan naar de waterleiding en een kraan naar de tank en vanaf de afvoer van de pomp een leiding naar de tank en een leiding naar het huis.
   Alleen de stand van de kranen in de gaten houden.
   Anders pomt de pomp water uit de onderkant van de tank aan de bovenkant weer in de tank.

   • Sjaak S zegt op

    Tja, ik heb een soortgelijk systeem gehad. Maar doordat er soms geen water kwam, konden we ook met een pomp aan de waterleiding niks beginnen. Nu zijn de ondergrondse tanks altijd vol en de pomp haalt daavandaan het water. Gaat heel erg goed. De tanks zijn ook een stuk goedkoper dan een kunststof tank, die de hele dag in het volle zonlicht staat. (ander voordeel: door de ondergrondse opslag blijft het water redelijk koel). Ik heb in beide tanks een pijp tot aan de bodem en het water wordt dus altijd vanaf de bodem naar boven gezogen. Het koelste water dus het eerst.
    De reden was dat het ons al twee keer overkwam dat wij zonder dat wij het in de gaten hadden het water in de bovengrondse tank verbruikt hadden…

 5. Hemelsoet Roger zegt op

  Aan allen die problemen hebben met de watertoevoer van het waterbedrijf: ‘n waterput laten boren van ca. 40 m. diep (afhankelijk waar de goede waterlaag zit). Het kost wel wat, van 30.000 ฿ tot 100.000 ฿ ongeveer, alles inbegrepen, afhankelijk of men door hard gesteente moet boren of het juist normale zachte grond is. Zo heb je altijd water met voldoende druk en het is dikwijls nog drinkbaar ook. Alleen als de electriciteit uitvalt, wat wel eens kan gebeuren, dien je ‘n bovengrondse tank te installeren (van pakweg 2000 L.) met water gevuld, van waaruit je dan genoeg water hebt om bv. de sasbak van het toilet bij te vullen of ‘n keukenkraan van water te voorzien. een tip misschien: Indertijd voor WO 2, toen er nog geen pompen waren om het water op te pompen, gebruikte men perslucht die men op de put aansloot en waardoor het water langs ‘n pijp omhoog gestuwd werd en welke ‘n reservoir (in kastelen oa.) vulden die onder het dak zat en van waaruit het water naar de keuken en het toilet geleid werd.

  • ruud zegt op

   Ik zou voorzichtig zijn voor wat betreft het gebruik van grondwater als drinkwater.
   Het is niet uitgesloten, dat het gebruikte landbouwgif in dat water terecht komt.

 6. ruudje zegt op

  Kan je mij de gegevens geven van deze loodgieter aub .
  Ruudje

  • Khun Peter zegt op

   Kijk nog eens goed naar het plaatje in de tekst helemaal bovenaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website