PhilipYb Studio / Shutterstock.com

Het centrum van Udon is heel compact. Belangrijk in dit centrum is de shopping mall Central Plaza. Volg Prajak road vanaf Nong Prajak Park, dan kom je in ieder geval die shopping mall voorbij. Het ligt aan je linkerhand. Kom je vanaf de snelweg van Nong Khai en sla je linksaf de Wattana Nuwong Road in, dan ligt Central Plaza aan je rechterhand. Kom je van UD Town dan ligt Central Plaza aan je rechterhand. Vanaf de snelweg van Khon Kaen moet je halverwege in Udon naar rechts en rij je als het ware tegen Central Plaza aan.

Koop bij de boekhandel een plattegrond van Udon, en alles is gelijk veel makkelijker te vinden.

In de parkeer garage met zes parkeerlagen kun je je auto bijna altijd wel kwijt. In het weekend geeft dat wat meer problemen. Dan komen er ook veel mensen van Laos om in Central Plaza te winkelen, inkopen te doen en te eten (Food Park of op de vierde verdieping). Tevens zijn er een paar parkeer strips aan de achterzijde van Central Plaza, aan de kant van het Centara Hotel en bij de Disco.

Een tip: rij met je auto naar de tweede verdieping, open je zijramen en kijk uit naar de parkeer dames die daar het parkeren in goede banen leiden. Als je er een ziet, meestal zijn er minstens twee, toeter even om aandacht te krijgen en zeg dan dat je niet zo goed kan lopen. Het beste kun je dat doen via je Thaise vriendin. Ze zoeken dan direct een vrije plaats op. Hun aanwijzingen volgen. Wagen wegzetten en de parkeer dame 40 – 50 baht fooi geven. Je kunt dan vervolgens altijd op die tweede verdieping terecht, want de dames herkennen je wel. Wel even kort toeteren, of uit het open raam naar ze zwaaien.

In het begin had ik dit niet zo begrepen, en dan blijf je maar rondtollen, tot zelfs aan de zesde verdieping. De zesde verdieping is niet overdekt en dat betekent parkeren in de open lucht, dus volop in de zon. Dat heb ik dus gelukkig nooit meer. En ……..het parkeren is, afgezien van de tip voor de parkeer dame, gratis.

siam.pukkato / Shutterstock.com

Vanuit de parkeer garage kun je zo Central Plaza binnen lopen. Belangrijk om te weten: Central Plaza gaat pas om 11.00 uur open. McDonalds en Starbucks zijn, dacht ik, wel voor 11.00 uur bereikbaar en open. Naar de derde verdieping voor al je bankzaken en alle ATM machines om geld op te nemen. Het is verbazingwekkend hoeveel banken er zijn. Ik schat dat er minimaal twaalf commerciële banken zijn, waarvan de belangrijkste banken op de derde verdieping te vinden zijn.

 • Bangkok Bank, de grootste commerciële bank in Thailand (eigen vermogen $ 85 miljard)
 • Krungthai Bank (56 procent in handen van de Thaise overheid)
 • Siam Commercial Bank
 • Kasikorn Bank
 • Krungsri Bank (Bank of Ayudhya)
 • Thanachart Bank

Overigens kun je hier bij die banken gewoon naar binnen lopen voor allerlei soorten bankzaken en wordt je bijzonder vriendelijk door het personeel te woord gestaan. Hier bestaat service nog echt. Zorg wel dat je je paspoort bij je hebt. Je kunt ook de wisselkoersen bij de verschillende banken vergelijken, maar daar zijn nauwelijks verschillen waar te nemen.

Ook op die derde verdieping een luxe fitnesscentrum (als het ware rechts van de Bangkok Bank), in de hoek. Modern van opzet en lay-out. Veel personal trainers. Maar daar is de prijs ook naar. Als ik het goed onthouden heb, zo’n 2.800 baht per maand met een minimum contractduur voor zes maanden.

In UD Town is een fitnesscentrum voor 900 baht per maand. Toegegeven, dit centrum ziet er veel minder gelikt uit, maar alle apparatuur is aanwezig. Dan is er ook nog een fitness centrum in Nong Bua Market. Dit is van de overheid en kost slechts 20 baht per dag. Wel op zondags en officiële feestdagen / buddha dagen gesloten. Er zijn in Udon nog meer fitnesscentra, maar de genoemde centra zijn het gemakkelijkst bereikbaar en hebben voldoende parkeergelegenheid.

Als je wilt eten en keuze wilt hebben, ga je naar de vierde verdieping. Daar zijn een aantal restaurants, ik schat zo’n 16 tal. Keuze genoeg. Er is een pizzeria, een Japans restaurant, Sizzler (voor een heerlijke biefstuk en die vind je lang niet overal in Thailand), Laem (veel noedel specialiteiten met vis, zoals garnalen en kreeft), een restaurant waar je Thais kunt bbq’en en MK is daar natuurlijk ook. Regelmatig bij Sizzler gaan eten en ik ben daar nog nooit teleurgesteld in de kwaliteit van het voedsel. Ik heb begrepen dat niet alle Sizzler vestigingen in andere steden dit zelfde niveau bereiken. Sizzler is bekend om zijn uitstekende buffet, waar je je voorgerechten naar keuze kunt samenstellen en ook de desserts kunt vinden.

Soms bij Laem gegeten. Ook goede kwaliteit maar een beetje beperkte keuze omdat ze hoofdzakelijk noedels met vis aanbieden. Zowel bij Sizzler als bij Laem kun je tussen 14.00 en 17.00 uur gewoon bier en / of wijn bestellen. Goed om te weten is dat de diverse restaurants geen eigen toiletruimte hebben. Op iedere verdieping zijn er centrale toiletruimtes, mannen en vrouwen gescheiden, en voor gehandicapten.

Wil je junk food eten, dan moet je naar de begane grond. Dicht bij de uitgang, aan de kant waar ook het Centara Hotel is gevestigd, vind je KFC en McDonalds. Tevens heb je daar Svenssens (voor een overheerlijk ijsje in allerlei uitvoeringen) en Starbucks.

Rechts achterin van de derde en vierde verdieping heb je dan nog het warenhuis Robinson. Laten we zeggen een soort V&D in een wat kleinere uitvoering, als je het met Nederland zou willen vergelijken. Robinson bestaat nog steeds, ik heb begrepen dat dit niet meer geldt voor V&D. Achter op de derde verdieping vind je ook een aantal goudwinkels, ik denk vier of vijf. Ik heb al eens eerder opgemerkt dat ik in geen land ter wereld zoveel goudwinkels heb gezien als in Thailand. Bij deze winkels kun je niet alleen gouden sieraden kopen maar bijvoorbeeld ook geld wisselen.

Op de tweede verdieping winkels voor mobiele telefonie en providers zoals AIS en True. Op de eerste verdieping veel kledingzaken. Als we dan toch het hele gebouw in kaart proberen te brengen, nee dat gaan we niet doen. Ik wil wel de belangrijkste plekken binnen Central Plaza noemen, maar verder moet je daar zelf maar wat rondlopen en kijken wat je bevalt.

Wat je zeker moet weten is dat in het souterrain het Food Park is gevestigd, waar je voor bijzonder weinig geld Thais eten kunt kopen en …. een lekker koud biertje kunt drinken. Tevens vind je hier TOPS super market, een goede winkel met onder anderen vlees en vis van een uitstekende kwaliteit. Verder in het souterrain een Watsons en Bootz (twee drogisterijen), een paar boekwinkels, een reisbureau, P&F (een soort apotheek), een elektronische speeltuin voor de scholieren, een verkooppunt voor de Thaise staatsloterij met daarnaast nog twee ATM machines en een koffie corner. Op het midden terrein een aantal kleding kraampjes met goedkope kleding, goedkoop in vergelijking met de kledingwinkels die je in Central Plaza kunt vinden (op de diverse markten in Udon, met name de night market in UD Town is kleding overigens goedkoper). Ik heb dan de meeste winkels in het souterrain wel benoemd.

Kong Stock / Shutterstock.com

Op de vijfde verdieping vind je een bioscoop, ijsbaan (kun je echt rondjes schaatsen) en een bowling baan. Van alles wat dus en leuk om een middagje te bezoeken. Links en rechts op de verschillende verdiepingen vind je ook nog koffie corners en tentjes waar je een lekker ijsje kan eten. En natuurlijk op een aantal plaatsen de mogelijkheid loten te kopen voor de Thaise staatsloterij. Er zijn twee trekkingen per maand. Op de eerste en op de zestiende. De trekkingen zijn live op TV te volgen, meestal rond 15.30 uur. Rond die tijd is het overal bijzonder rustig, want veel Thai volgen dan de trekkingen en hebben voor andere zaken even geen tijd. Mocht je opeens ergens gejuich horen, dan heeft daar waarschijnlijk iemand een prijs gewonnen.

Verder is Central Plaza zo ingericht dat er op verschillende plaatsen voldoende ruimte is voor tijdelijke promotie activiteiten. Zo zijn er op de begane grond, bij de ingang aan de voorzijde, regelmatig auto shows van bekende merken. Voor de kinderen rijdt er een treintje dat rondjes maakt over de vierde verdieping. Op het plein aan de voorzijde van Central Plaza vind je bussen en minivans, die je naar alle plaatsen van Thailand kunnen vervoeren. Zelf een aantal malen de VIP-bus naar Roi-et genomen. VIP omdat hij niet overal stopt, in tegenstelling tot de “gewone” bus naar Roi-et, en omdat hij aircon heeft. Ik weet het niet precies meer, maar een enkele reis naar Roi-et kost dacht ik 150 baht = 4 euro (Udon – Roi-et is ongeveer 260 kilometer). De bus stopt bij nog een opstap plaats in Udon en stopt vervolgens in Khon Kaen en daarna nog een keer in Maha Sarakham.

Tussendoor wat stops in verband met controle kaartjes en soms door een politie fuik. Als je ergens wilt uitstappen, laat je dit even aan de chauffeur weten, en hij zet op de gewenste plaats de bus keurig aan de kant. De reisduur Udon – Roi-et is ongeveer vier uur. Met de auto doe je dat nauwelijks sneller. De bussen naar de grote steden gaan redelijk frequent, denk aan 1 x per uur, maar niet dag en nacht. Op het plein staan een paar kiosken waar je kaartjes kunt kopen en waar je natuurlijk kunt informeren naar de exacte afrij- en aankomst tijden. Ook de tuktuks en een paar taxi’ s staan opgesteld op het plein.

Het plein is behoorlijk groot en wordt afwisselend gebruikt als extra parkeerplaats, een markt, voor concerten en andere happenings. Rond de kerstdagen staat er een gigantische kerstboom.

Een tweede shopping mall, Landmark, ligt min of meer op de route binnen Udon, komende van de snelweg van Nong Khai. Komende van Nong Khai, eenmaal Udon binnen gereden, gewoon recht uit blijven rijden en dan zie je Landmark van zelf aan je rechter hand. Het is er altijd razend druk. Zelf ben ik er maar een paar maal geweest en daaruit heb ik de indruk over gehouden dat deze shopping mall vooral door de Thai wordt bezocht, en veel minder door de farang. Het is ook wat meer gedateerd en parkeren in de garage is daar niet zo eenvoudig. Ze hebben een grote electronica afdeling, veel groter dan in Central Plaza, waar je alles op gebied van camera’ s, laptops en printers plus alle toebehoren kunt kopen. Ook voor reparaties kun je daar terecht. Mijn printer begaf het een keer, niet zo verwonderlijk gezien de hoeveelheden die ik uitprint. Met de printer naar Landmark gegaan. Een uurtje later werkte de printer weer als vanouds. Een prima service voor 200 baht.

Ingezonden door Charly


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersinzending: Udonthani en haar shopping malls”

 1. Henk zegt op

  Ik brn een aantal keren in udon thani geweest.
  Ik moet eerlijk bekennen dat het mij niet bekoort.
  Tja de shopping malls zijn leuk maar niet voor iedere dag.
  Tussen udon thani en nong khai is een leuke weg en we hebben die op en neer een aantal keren gereden.
  Indien je verder weinig te doen hebt en geen activiteiten hebt buiten de diverse bars en restaurants is het een slaapstad waar weing te beleven is.
  Wel moet ik bekennen dat het vliegveld een metamorfose heeft ondergaan.
  De vele farang die in udon vertoeven zie je in de avonden in alle bars doorbrengen.
  En met alle respect de diverse banken heb je in alle tesco lotus, bigç etc.
  Tja ik ben verwend. Bangkok is toch meer mijn stad waar ik dagelijks vertoef.
  Verder voor de niet udon kenners een leuk verhaal.

  • Frans Maarschalkerweerd zegt op

   Charly je zat toch in Pataya.

   • Charly zegt op

    Dat klopt. En als ik mij goed herinner, moest ik van jou daar ook maar blijven. Nou, ik heb niet naar je geluisterd. Erg he Frans. Als ik jou was zou ik de politie maar bellen.

 2. brabantman zegt op

  Ik heb Sizzler nog nooit kunnen betrappen op een goed stuk vlees. Dat mag ik zeggen als een zoon van een slager. Een echte biefstuk hebben ze daar nog nooit gezien. Veelal ‘vermalste’ (perferator) stukjes vlees.

  • Willy zegt op

   Ik ook niet. Heb er twee keer gegeten en die biefstukken leken wel ouwe schoenzolen. En goedkoop is het er ook niet.

 3. henry zegt op

  Heb onlangs nog een tijdje doorgebracht in Udon. is een leuke stad en en heeft wel wat shopping centra waaronder Central dat ook een Tops heeft. Maar het aanbod aan producten, vooral buitenlandse is zeer mager vergeleken met Bangkok En dat gaat niet alleen op voor Tops , maar ook voor Villa market, en Big C.
  Een Tops in Cetral Cheang Wattane( Pak Kret – Nonthaburi) heeft een gamma van een hondertal buitenlandse kazen, zowel harde, zachte en al of niet voorgesneden, een 40 tal speciaal bieren, waaronder ook Thaise craftbiren. En in feite verbaasd me dit. Omdat Udon in tegenstellng met Pak Kret een groot aantal buitenlanders telt.

  • Bert zegt op

   Vergis je niet, er zijn ook steeds meer Thai die van een stukje kaas kunnen genieten en dan niet alleen van de surrogaatkaas op de pizza e.d., maar ook de echte kazen met een glaasje wijn of port.
   Mijn vrouw in ieder geval wel en als ik naar het aanbod bij ons in de buurt kijk is dat echt niet alleen voor de falang (BKK, Khlong Samwa).

 4. henri zegt op

  Charly ik heb je verhalen gevolgd, maar ik begin er steeds minder van te begrijpen. Nu weer een verhaal over een warenhuis in Udonthani tot in de haarvaten beschreven, voor wie eigenlijk? Er zijn 10 tallen van dit soort warenhuizen in Thailand, dus er zullen er niet veel in de auto springen om het hier te gaan bezoeken. Maak het dan volgende keer wat spannender, de go go bars en de massagesalons ?
  Henry nog iets over de kazen en de buitenlandse bieren, vind ik heerlijk, maar mijn budget laat dit maar mondjesmaat toe en velen hier in Udon met mij denk ik.Ik leef me wat dat aangaat elke jaar in Nederland uit en hier maar ¨tamada¨ , wat te betalen en voor handen is. De prijs is naar mijn idee, bepalend voor het aanbod in Udon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website