Lezersinzending: Hoera, mijn creditcard!

Door Klaas Klunder
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
16 december 2020

TK Kurikawa / Shutterstock.com

Het hebben van een creditcard is tegenwoordig geen elitair hebbedingetje maar gewoon onmisbaar, vooral bij internetshoppen, hotel boeken en autohuur. Daarom was het even slikken toen ABN-AMRO mij na 20 jaar als klant buiten zette en meteen ook mijn creditcard waardeloos maakte.

Dus mij meteen bij mijn Thaise bank Krungsri gemeld. Daar lopen 2 rekeningen met aardige saldi. Daar kreeg ik in een paar bezoeken tegenstrijdige boodschappen en tenslotte besliste het hoofdkantoor in Bangkok “wij verstrekken geen creditcards aan oude farang” punt uit.

Goede raad was duur, bezoeken aan Krungthai en SCB nope, in eerste instantie Bangkok bank eveneens niets. Tenslotte aangeland bij Citi bank alwaar ik tegen een heftige 7.000 Thb per jaar een kaart kreeg. Bestedingslimiet 100.000 Thb per maand, zoveel heb ik niet nodig maar toch. Ik werd ook overstelpt met royale aanbiedingen van kortingen bij elitaire winkels en van hotels en restaurants waar ik normaliter niet eens naar binnen zou durven, zo duur!

Gezien die 7.000 Thb toch nog eens bij een ander filiaal van de Bangkok bank binnen gelopen. Daar bleek het mogelijk een kaart te krijgen als een Thaise overheidsdienaar voor mij wilde instaan. Daaraan is geen gebrek in de familie. Card dus mogelijk, gratis en een limiet van 30.000 baht, voor mij voldoende.

Na een paar zeer langdurige bezoeken en een gigantische papier berg met dozijnen handtekeningen was het wachten geblazen. Na 8 weken nu mijn kaart binnen en de eerste aankoop kunnen doen! Eindelijk.

24 reacties op “Lezersinzending: Hoera, mijn creditcard!”

 1. John zegt op

  Vreemd. ik kreeg een berichtje van mijn Bangkok Bank of ik mijn gewone bankpas wilde komen omruilen voor een heuse creditcard. Wel tegen betaling van 200 THB natuurlijk. En ik ben ook een oude falang.

  Daarnaast heb ik ook nog gewoon mijn AbnAmro rekening.

  • Petervz zegt op

   De oude bankpas zet je voor 200 baht p/j om in een debit card. Niet een credit kaart

   • Nicky zegt op

    Maar je kan er wel mee betalen op internet.alleen word het dn gelijk afgeboekt

 2. David H. zegt op

  Begrijp echt niet waarom die drang in Thailand om een creditcard te hebben :
  daar mijn 2 KK rekeningen een Kwebcard account hebben waarmee ik hetzelfde kan doen als een credit card zolang ze voldoende saldo hebben , en kan zelf de limiet instellen , uiteraard indien voldoende saldo aanwezig .
  Heb hier al vliegtickets (KLM) en Hotel boekingen voor Belgie gedaan zonder probleem .

  Kan op elk ogenblik betreffende kaart(en) stoppen en een nieuwe aanmaken online .
  Verder werken de gewone debetkaarten op zelfde wijze

  KK werkt met Visa ondersteuning als logo

  Ik heb gemakkelijkshalve zelf 2 pseudo kaarten aangemaakt met gegevens er op als gemakkelijk geheugensteun , uitgezonderd de cv nummes als veiligheid (onthoud ik wel ) , zodat ik zelfs niet moet online inloggen om gebruiken .

  Volledig gratis gebruik en limiet is wat er op staat en dat is meer dan die 100 000 van poster zijn Citi bank aanbod

  • Bert zegt op

   Die drang om creditcards te hebben is tweeledig, enerzijds het gemak, maar anderzijds de vele kortingen die je er mee kunt krijgen.
   Kijk maar eens goed om je heen in de winkelcentra.
   Bij iedere winkel is wel een promotie van een creditcard.
   Dat is m.i. ook één van de redenen dat de Thai vaak meerdere creditcards hebben. Naast het feit dat ze er makkelijk schulden mee kunnen maken is die korting ook mooi meegenomen.
   Mooi voorbeeld, ik zelf loop bijna altijd op Jezus Nike’s (slippers) en om mijn voeten een beetje te belonen voor de kilometers die ik met mijn vrouw door de winkelcentra mag lopen zweer ik bij Birckenstock. Vroeger niet te krijgen in Thailand, maar de laatste jaren volop in de grote winkels.
   Dus een mooi paar uitgezocht tijdens een van de beroemde sale periodes (overjarig model maakt mij niet uit) met een korting van 30%. De verkoopster vroeg of we cash betaalde of met de creditcard want dan zouden we er bovenop nog eens 20% extra korting krijgen.
   Gelukkig beschikte de schoondochter over een heel arsenaal creditcards en dus die extra korting was mooi meegenomen.
   Ook bij restaurant krijg je vaak extra korting of een extra gratis gerecht oid als je met een betaalde creditcard betaald.
   Saillant detail vind ik wel dat er in Thailand niet zo iets bestaat als BKR.
   Mijn schoondochter heeft de beschikking over, ik schat zo in, een 6 tal creditcards. Bij iedere bank een rekening geopend en een creditcard aangevraagd. Haar salaris (thb 20.000/maand) pompt ze rond over die rekeningen en zodoende heeft ze overal regelmatige inkomsten. Nadeel hier van is dat er natuurlijk makkelijk en zeer snel een schuld wordt opgebouwd die niet meer terug te betalen is. Gelukkig is ze zich daar van bewust.
   Ook is er nog een spaarprogramma aan diverse creditcards (hoe dat precies werkt weet ik niet) want mijn dochter heeft een partnerkaart aan moeders gegeven en gevraagd of we grotere aankopen via haar kaart willen doen, krijgt zij extra spaarpunten. Wel het vriendelijke verzoek erbij om de bedragen terug tte storten op haar rekening 🙂
   ZO zie je dat er naast de grote nadelen ook veel voordelen zitten aan het hebben van meerdere creditcards in Thailand.

   • Cornelis zegt op

    Ik heb in Thailand ook verschillende situaties meegemaakt waarin, als ik met mijn creditcard wilde betalen, de rekening met 3% werd opgehoogd…….

    • Bert zegt op

     Ik/wij hebben dit nog nooit meegemaakt.
     Misschien een niet Thaise creditcard.
     Voorlopig brengt het ons alleen maar voordeel.
     Mocht er inderdaad een toeslag van 3% zijn dan betaal ik gewoon contant, we blijven tenslotte Hollanders

     • Cornelis zegt op

      Was inderdaad een NL creditcard.

   • David H. zegt op

    @Bert
    Uit het tweede deel van de uiteenzetting heb ik begrepen waarom velen een creditcard zo prettig en vooral zich rijker zijnde aanvoelen dan in realiteit.

    Deze kunnen echter wel in de problemen komen indien er onverwachts kaart(en) ingetrokken worden wanneer die zgn . oplossing van schoondochter nl.de”wisselruiterij” (bankterm) ontdekt wordt” , want vergeet niet dat die creditcard companies met ekaar in verbinding staan , juist om zulke misbruiken te blokkeren

    (wisselrijterij = putjes maken om andere putjes te vullen , maar altijd zand tekort ) 5555

    Voor echte wereldreizigers kan ik het ook wel begrijpen dat je altijd een zeker bedrag in reserve hebt , voor online aankopen hedendaags echter niet nodig mits PayPal en aanverwante .

    Huren van wagen, ja anders lukt het wel niet , misschien in cash borg nog wel ,maar dat is riskant .
    Laat ik het voor mij maar voorbijgaan , die ccards , kom wel toe met mijn eigen geld, alles werkt prima met mijn 4 bankkaarten en PayPal , Skrill account in reserve dan nog eens , en alles netjes onder electronische controle .

    (dit omdat plastic kan ingeslikt worden voor welke reden dan ook maar )

    • Bert zegt op

     @David H. Gelukkig is schoondochter zo verstandig om de tering naar de nering te zetten.
     Creditcards worden alleen gebruikt voor aankopen waarop korting wordt verleend als men men creditcard betaalt. Je kunt wel raden wie de meeste van die aankopen doet, niet de schoondochter. En wij maken het bedrag meteen over, dus rood staan is er ook niet bij.

     Of die banken dat controleren twijfel ik aan, ik ken verschillende Thai die op deze manier meerdere creditcards ter beschikking hebben. Of ze er allemaal net zo goed mee om kunnen gaan betwijfel ik ook.

 3. Smoe zegt op

  Vraag gewoon een debit card. Zie het voordeel van een credit card niet echt in?

  • Patrick zegt op

   Smoe, bij het huren van een auto vragen ze expliciet een credit kaart, een debet kaart weigeren ze.
   Ik heb het in Belgie voorgehad (2019) bij SIX op de luchthaven dat onze (Belgische en Thaise) debet kaarten geweigerd werden omdat ze geen bedrag konden “reserveren”, en vorige maand op de luchthaven van Phuket was het ook weer prijs … Sommige hotels “blokkeren” ook een garantie bedrag op een credit kaart, wat niet kan met een debet kaart blijkbaar.

   • Frank zegt op

    Indien je een huur auto bestelt + on line betaald, incluis de 2 verzekeringen, op de website van GOLDCAR (met afhaling in Barcelona luchthaven) moet je geen creditcard meer voorleggen bij de afhaling. Dat was althans zo twee maanden geleden. Ik weet niet of dit ook van toepassing is in andere EU steden.

 4. ruud zegt op

  Ik heb sinds enige tijd ook een credit card.
  Niet dat ik hem ooit heb willen hebben, maar omdat ik iets on line buiten Thailand moest bestellen.
  Credit card en pay pal waren de enige mogelijkheden om te betalen en om een pay pal rekening te kunnen openen, moest ik een credit card hebben.

  Het heeft een paar maanden geduurd voor ik hem kreeg, hoofdzakelijk door onkunde van het bankkantoor.
  De eerste afwijzing was op basis van het feit, dat ik een buitenlander was, maar de bankmedewerker had de email nooit gelezen.
  Toen ik na een paar weken eens vroeg hoe het zat met de credit card zag ze dat hij was afgewezen.
  Het is nog een paar keer fout gegaan en toen kwam er een voorstel van de bank voor een constructie met een levensverzekering.
  Ik vertelde de bank, dat ik al van ouderdom zou zijn overleden, tegen de tijd dat die verzekering zou gaan uitkeren.
  Uiteindelijk kon ik een credit card krijgen, als ik het limietbedrag op een aparte rekening zou zetten.
  Geen probleem, want ik had geen hoge limiet nodig.

  Toen ik eindelijk mijn on line bestelling kon doen, bleek ik een maandelijkse afbetaling te hebben bij de credit card in plaats van in een keer mijn schulden te innen.
  Daar voor weer een paar uur bij de bank doorgebracht.
  Maar nu lijkt het te werken.
  En soms is het makkelijk bij grotere bedragen, anders moet je iedere keer bij de bank met een nummertje wachten, om geld op te kunnen nemen, want ik heb een hekel aan geld opnemen uit een gelduitgifte automaat – altijd al gehad.

  En ja, mijn credit card van de ABNAMRO is ook stop gezet, maar de rekening doet het nog steeds.

  • David H. zegt op

   @ruud
   Ik heb gewoon mijn Kweb card ingegeven bij PayPal , testafname 70 baht door PayPal , en alles o.k.bevonden .
   zoals in mijn post vermeld mijn Kwebcard valt onder Visa logo evenals mijn KK debetkaarten , Betaling via PayPal gaat vlot van Kasikorn rekening , evenals van mijn 2 Belgische bankrekeningen , naargelang wat ik als preferente betaalwijze (rekening) verkies , Aliexpress , Klm , hotel in Eu. alles werkt vlot Kasikorn of Be. banken

 5. Ko zegt op

  Ik begrijp dat je een creditcard wilt om “rood” te kunnen staan. Prima. Maar ik kan met mijn debit card van de Bangkok bank, zelfs in Nederland pinnen. Online bestellen, grote bedragen betalen, hotels wereldwijd betalen etc. Er moet wel voldoende geld op de rekening staan, maar nooit een probleem gehad.

  • Bert zegt op

   Wat ik me afvraag, heb je bij een debetkaart de zelfde mogelijkheid om geld terug te eisen, verzekering etc. Alles waar ze dus bij een creditcard reclame voor maken.

  • ergens in Thailand zegt op

   En wat kost het jou elke x als je pint in Nederland want Bkk Bank weet dat niet mij niet te vertellen.

   thx

 6. ton zegt op

  Een bekend verschijnsel. Het is me iets meer dan een jaargeleden ook overkomen na meer dan 60 jaar een tekening te hebben gehad daar (AMRO-kant). Het kwam vervelend uit want de genereuze regeling aan mijn creditcard verbonden werd ineens stop gezet en moest ik ook ineens het saldo ophoesten. Met mijn levensstijl gebruikte ik de card als buffer met een comfortabele limiet van 7.500 euro. Maar ik heb het prima kunnen oplossen door een rekening te openen bij de ING Bank, waar het ook zeer eenvoudig eas een creditcard te krijgen. Dit alles terwijl ik in Thailand woon en heb zelfs geen Nederlands adres behoeven te gebruiken. Intussen werkt mijn Visa- debit card van K-bank prima bij aankopen op het net en voor vliegtickets.

 7. Sjaak S zegt op

  Ik heb, toen ik in Thailand ging wonen, mijn creditcards afgeschaft. Toen ik nog werkte en veel reisde, kon ik met zo’n kaart gratis pinnen. Vorig jaar moest ik echter weer een creditcard nemen, omdat ik mijn bankrekening in Duitsland opzegde. Echter om met grote korting vliegen te kunnen had ik deze nodig.
  Bij de Bangkok Bank aangevraagd. Er werd me niks in de weg gelegd. Ik heb een klein limiet van 20.000 baht per maand, genoeg om mijn vluchten te kunnen betalen. Dank Covid heb ik er nog geen gebruik van gemaakt.

 8. janbeute zegt op

  Beste Klaas ook ik bankier alweer voor meer dan 15 jaar bij de Krungsri of terwel de bank of Ayuthaya gele kleur, en ik was ook slachtoffer van de ABNAMRO affaire net als jij.
  Maar je kunt een creditcard krijgen bij de Krungsri zonder probleem.
  Je legt een bedrag in moet minimaal 50 K aan bath zijn in op een nieuwe rekening.
  Van het totaal ingelegde bedrag mag je 80 % opnemen voor gebruik van je krungsri creditcard.
  Ik kreeg die kaart na approufel een week al na de aanvraag.
  Waarschijnlijk heeft jou branche je niet goed ingelicht of waren ze niet op de hoogte.
  Ik had daarvoor bij de TMB bank waar ik ook klant ben ,ook een aanvraag ingedient maar daar kreeg ik nul op mijn rekest.
  Normaal kan een creditcard met echte credit alleen verstrekt worden bij Thaise banken als je een regulier inkomen hebt uit werk in Thailand, denk bv aan een leraar.

  Jan Beute.

  • ergens in Thailand zegt op

   Klopt Jan en dat kan bij Bangkok Bank ook.
   1ste inleg 50K

 9. Kees janssen zegt op

  Een hele simpele oplossing is the card van TransferWise.
  He kunt deze uploaden en gebruiken als een creditcard.het bedrag wat je upload is te gebruiken. AliExpress,Lazada etc accepteren dit.
  Je kunt uploaden in dollar,thb,euro enz.
  Staat er teveel op dan kun je dat doorstorten naar je Thaise bank.
  Skrill heeft ook deze debet card.
  Zelfs een virtuele account is mogelijk.
  De Bangkok bank kun je gebruiken om aankopen te doen online.

 10. Danzig zegt op

  Ik heb in 2016 tijdens het aanvragen van mijn bankrekening bij de SCB te Narathiwat direct gevraagd of ik een creditcard erbij kon krijgen. Geen probleem, maar alleen bij een maandsalaris van 200.000+ baht.
  Ik ben een eenvoudige docent dus dat ging niet door. Andere banken doen net zo moeilijk of maken het zelfs geheel onmogelijk. Zodoende kan ik dus, ondanks mijn businessvisum en werkvergunning, geen creditcard krijgen.
  Het is niet anders. Eigen volk eerst he.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website