Het laatste hoofdstuk

Door Thomas Elshout
Geplaatst in Dagboek, Leven in Thailand, Thomas Elshout
Tags: ,
17 april 2014

Het is begin maart als ik koers zet richting Chiang Mai. Zoals altijd staat er bij het passeren van de provinciale grens een groot bord waarop de hoogtepunten van die regio prijken en in dit geval de tekst: ‘Welcome to Chiang Mai’. Ik knijp nog eens hard in mijn stuur en besef dat het laatste hoofdstuk van een bewogen fietsavontuur is aangebroken.

Ik ben uitgenodigd een reünie op de Pun Pun Organic Farm bij te wonen, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Chiang Mai. De etappe naar de relatief afgelegen locatie voert door gifgroene rijstvelden, omgeven door prachtige bergpartijen. Een mooi decor voor het slothoofdstuk, zo bedenk ik.

Op de reünie kom ik er snel achter dat de Pun Pun Farm een bijzondere groep mensen aantrekt. Pun Pun Organic Farm is dan ook veel meer dan alleen een biologische boerderij. Het is een waar inspiratiecentrum.

Het hoofddoel van de gemeenschap die rond de boerderij leeft, is om dat zoveel mogelijk zelfvoorzienend te doen. Dit omvat niet alleen het cultiveren van kruiden, groenten, fruit en scharrelvee voor eigen gebruik maar bijvoorbeeld ook het bouwen van huizen uit klei, ook wel Earth Homes genoemd.

Dit alles dient voornamelijk een educatief doel: vrijwilligers die deelnemen aan georganiseerde workshops op het terrein krijgen inzicht in de technieken van organic seed saving en het vervaardigen van duurzame earth houses zodat ze deze technieken elders kunnen toepassen.

Zelfvoorzienend leven is een way of life

Ik ontmoet Kritsada die al ruim 8 jaar bij de farm woont. We hebben een uitgebreid gesprek in een van de earth homes op het terrein. Het zelfvoorzienend leven is een heuse way of life en Kritsada is heel duidelijk als het gaat om de hamvraag die hieraan ten grondslag ligt: ‘Wat heb je echt nodig in het leven?’ Een vraag die nog lang na ons gesprek in mijn hoofd blijft rondspoken.

Terug in Chiang Mai ga ik op bezoek bij Ron Gerrits. Hij is al jaren betrokken bij de opvang en reïntegratie van drugsverslaafden en heeft onlangs de Creating Balance Foundation opgericht met als missie het op duurzame wijze verbeteren van het toekomstperspectief van kinderen uit Noordelijke hilltribes. Dat hij daarbij heel veel uitdagingen tegenkomt, blijkt wel uit het interessante gesprek dat ik hier met hem over had.

En natuurlijk hebben Ron en ik samen een stuk op de tandem gefietst waarna hij me uitnodigde voor een sportieve uitdaging. Een van de activiteiten uit het afkickprogramma is het bestijgen van Doi Suthep, de ruim 1,5 kilometer hoge berg die pal langs het centrum van Chiang Mai afsteekt. Ron nodigt ook mij uit om deze klim te maken en zo fietsen we samen op zaterdagochtend de 13 kilometer lange klim naar de tempel op de berg. (Zie openingsfoto)

Symbolisch staat het beklimmen van die berg staat voor het einde van mijn fietsreis, in werkelijkheid kreeg het laatste hoofdstuk in Noord Thailand nog een leuk staartje. Op het fietsevenement Bike Fest heb ik afgelopen jaar veel nieuwe contacten opgedaan in de Thaise Fietswereld, waaronder de oprichters van de website Bikefinder. Zij hebben mijn fietsreis actief gevolgd en kwamen met een zeer attente uitnodiging.

Persreis langs de hoogtepunten van Nan

Ik kon deelnemen aan een persreis waarbij we langs de hoogtepunten van de provinciestad Nan zouden fietsen. De reis werd georganiseerd door Nok Air, een luchtvaartmaatschappij waar je fiets kosteloos met je mee reist, zelfs een tandem. Ik ben op deze unieke uitnodiging ingegaan en heb van de persreis een kort filmpje gemaakt.

[youtube]http://youtu.be/RDgV-k_6XpM[/youtube]

Na een aangename vlucht naar Bangkok reizen de tandem en ik per trein verder naar Lopburi voor een bezoek aan het aidshospice. Zeven jaar geleden bezocht ik dit hospitaal en de aangrenzende Wat Prabat Namphu tempel en wat ik daar zag heeft me toen diep geraakt. De rondleiding die wij er destijds kregen, was nogal confronterend en riep vooral een gevoel van machteloosheid op.

Met mijn fietsreis ontstond de gelegenheid iets voor het aidshospice terug te doen. Samen met frequent vrijwilliger Huub Beckers heb ik bekeken aan welke vernieuwingen we het ingezamelde sponsorgeld konden besteden. De koelkast bleek telkens dicht te vriezen, het beddengoed was behoorlijk doorgesleten en er was grote behoefte aan een zogenaamde air-matras voor decubitus patienten.

Dankzij de bijdragen van mijn sponsoren konden we alle 35 bedden van twee sets nieuwe lakens en slopen voorzien en konden de koelkast en het air-matras worden aangeschaft. Door de donaties maar zeker ook door de betere voorbereiding verliet ik het hospice na mijn tweede bezoek met een gevoel van tevredenheid. Huub heeft de ervaringen van mijn bezoeken op zijn blog gedeeld.

Terug in Bangkok

Terug in Bangkok rest nog de laatste missie in mijn project: het doneren van de tandem aan het Skills & Development Center for Blinds in Nonthaburi. Na wat laatste reparaties en nieuw tape om het stuur, fiets ik nu écht voor de allerlaatste keer op de tandem door Thailand. In slechts 1,5 uur passeren de dagenvullende ervaringen die ik samen met de tandem heb beleefd langs mijn gedachten.

Bij het Blinds Center wacht Mick me op, hij was de begeleider tijdens mijn eerste vrijwilligerswerk in Thailand waarmee ik goed bevriend ben geraakt. De donatie van de tandem wordt hartelijk ontvangen door John Tamayo, mede oprichter van het blindeninstituut. Na het invullen van een donatieverklaring plaatsen we de tandem samen in een groot rek aan de wand tussen de andere fietsen.

Daar staat hij dan, als een trofee. De eerste prijs uit een wereldreis. We hebben samen heel wat meegemaakt: bergen getrotseerd. voorbijgangers laten lachen en vele inspirerende verhalen van bijrijders gedeeld. In het volgende hoofdstuk vormt de tandem het nieuwe zintuig voor blinde mensen. En ik, ik vertrouw blind op een nieuw reisavontuur.

Bekijk de verhalen van mijn reis terug op 1bike2stories.com of via facebook.com/1bike2stories. Donaties voor vernieuwingen in het aidshospice blijven welkom, bekijk hier meer informatie.

Thomas Elshout


Ingezonden mededeling
Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag of zomaar? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Het laatste hoofdstuk”

 1. Soi zegt op

  Beste Thomas, ik heb jou via Thailandblog gevolgd, en al jouw verhalen gelezen. Een prachtig initiatief, en een machtig idee heb je verwezenlijkt. Goede doelen nagestreefd en goede dingen gedaan. Hiermee heb je Thailand ook in ander perspectief geplaatst. Goede kerel ben je, absoluut en respect!

 2. antonin cee zegt op

  Prachtige dingen heb je gedaan en er leuke verslagen over geschreven. Ik begrijp de gevoelens, die deze laatste fietsreis in je wakker riepen. Maar na het omslaan van deze laatste bladzijde, wacht een nieuw avontuur neem ik aan. Wens je alle goeds toe.

  • Rob V. zegt op

   Daar sluit ik me bij aan Antonin!
   Thomas, bedankt!

 3. Tino Kuis zegt op

  Beste Thomas,
  Je verhalen heb ik met heel veel interesse en bewondering gelezen. Je hebt ons Thailand eens van een heel andere en heel goede kant laten zien. Ik wist wel dat er, door Thais en buitenlanders, veel aan goede doelen wordt gedaan maar dat het er zo veel waren wist ik niet. Ik wens je veel geluk op je verdere reis door het leven.

 4. Xavier Klaassen zegt op

  Hi Thomas!

  Prachtig avontuur, respect voor je initiatief!

 5. Gerrie Q8 zegt op

  Hoi Thomas, proficiat met je prestatie. Blij dat ik een dag met je heb kunnen delen. Ga zo voort en succes met je loopbaan.

 6. Floor van Loon zegt op

  Thomas!
  Wat een moed en kracht straal jij uit in wat je doet.. heel inspirerend 🙂
  Veilige terugreis en tot de familiedag?
  Groetjes Floor

 7. John zegt op

  Mr T, Amigo,

  Ik zie ons nog zitten op het terras in de Uilenburg waar je jouw plannen met mij deelde. Nu sta je aan het einde van je avontuur en heb je jouw droom gerealiseerd. Tegelijkertijd heb je heel veel mensen blij gemaakt. Heb groot respect voor wat je hebt gedaan. Tot snel!

  J

 8. Davis zegt op

  Hoi Thomas, alvast bedankt voor het delen van je etappes op het blog. Was genieten. Dat je een goed doel steunde, zeer nobel. Hopelijk horen we van je in de toekomst nog. Keep the spirit going! Bedankt!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website