Kerstmis in Thailand

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , , ,
10 december 2018

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Vandaag: Kerstmis in Thailand.


Kerstmis in Thailand

In Nederland keek ik altijd uit naar de kerstperiode, onder anderen vanwege het aantal vrije dagen. Met het opnemen van een paar extra vrije dagen hoefde je twee weken niet te werken. In die twee weken kon je je te buiten gaan aan uitgaan, lekker eten en drinken. De kilo’ s vlogen er dientengevolge wel razendsnel aan.

Kerstmis werd, op mijn jonge leeftijd, binnen ons gezin nog ouderwets gevierd. Dat betekende om 06.00 uur of daaromtrent in de morgen naar de nachtmis. De kerk was dan afgeladen vol. Na afloop thuis een uitvoerig ontbijt met specialiteiten zoals balkenbrij.

Zo’n eerste kerstdag had altijd iets speciaals. Ik mis dat speciale sfeertje soms wel. Een sfeer die je nu niet meer gauw zult meemaken.

Mijn ouders gingen begin december op zoek naar een geschikte kerstboom. Die werd vervolgens liefdevol opgetuigd met allerlei kerstballen, engeltjes, sterren en als –letterlijk- hoogtepunt de piek op de top van de boom. Die boom bleef dan staan tot na Driekoningen en werd daarna gelijk afgetuigd. De overblijfselen van de kerstboom werd gretig in beslag genomen door daar op jagende jeugd.

Het hele kerstgebeuren is in de loop der jaren natuurlijk totaal van karakter veranderd. De nachtmis wordt nog wel door een aantal bezoekers bezocht, maar door de meeste bezoekers meer voor het meemaken van iets dat als een vorm van curiositeit wordt gezien dan als werkelijk serieuze kerkganger. Het kerstfeest is meer en meer verworden tot een vreetfestijn en het moment om cadeaus uit te wisselen. De horeca en middenstand spelen daar natuurlijk slim op in.

Kerst in Amsterdam

Ik moest laatst even bij bovenstaande mijmeringen stilstaan omdat Teoy mij vroeg om samen een kerstboom te kopen. Ik had daar zelf totaal niet over nagedacht en deze vraag ook niet verwacht van Teoy. Want zeg nou zelf, wat moet een Thaise vrouw met een kerstboom? Maar ik vond het wel leuk dat zij met die suggestie kwam. Teoy wilde graag een kerstboom en die zelf optuigen met allerlei versierselen en natuurlijk met heel veel kleurige lichtjes.

Dus op naar doHome. Er is in doHome een stuk grond toegewezen waar alle kerstattributen staan uitgestald. Dus dat is smullen voor de liefhebbers. Teoy kijkt haar ogen uit. We besluiten om te gaan voor een behoorlijk grote kerstboom. Die staat daar pontificaal als voorbeeld uitgestald. Net als nog een aantal andere kerstbomen, in verschillende maatvoeringen.

Helaas, bij het plaatsen van de order blijkt de betreffende boom niet meer voorradig te zijn. Ook de kwa afmetingen minder bedeelde maar toch altijd nog redelijk grote kerstbomen blijken niet meer op voorraad te zijn. Teoy en ik zijn natuurlijk teleurgesteld. Uiteindelijke moeten we genoegen nemen met een kerstboom van ongeveer 1,5 meter hoog. En, dat heb je natuurlijk al lang begrepen, het gaat in alle gevallen om kunstbomen. Vervolgens moeten we natuurlijk ook de versierselen aanschaffen. Hiervoor is bij doHome een ruime keus aanwezig. Ook voor het glittergebeuren komen we volop aan onze trekken.

Thuis aangekomen begint Teoy direct met het opstellen van de kerstboom. Ik bemoei me daar in het geheel niet mee omdat ik weet dat ik daar het geduld niet voor heb. Bij mij moet alles snel, zonder complicaties. Teoy heeft echter een engelen geduld en gaat op haar gemak uitzoeken hoe de kunst kerstboom in elkaar gezet moet worden. En natuurlijk lukt haar dat.

Ik zal nooit vergeten hoe ze vijf jaar geleden twee bureaukastjes in elkaar heeft gezet, die we hadden gekocht bij Tesco Lotus. Na twee (!!) dagen had ze het toch voor elkaar en stonden die kastjes er.

Na het in elkaar zetten van de kunstboom komt het meer gemakkelijke werk. En ook het leukste werk. Zie het maar als de huisschilder die, na het werk van de stukadoor, het huis in mooie kleuren mag omtoveren. Het inhangen van de diverse versierselen en, het belangrijkste, het verdelen van de vele kerstboom lichtjes. Apetrots laat Teoy mij, na zo’n vier uur werken, het resultaat zien. Nou, dat resultaat mag er zijn. Er staat een volledig opgetuigde kerstboom waarin de lichtjes vrolijk flikkeren.

In Thailand verwachtte ik niet veel kerstbeleving te zullen meemaken. En eerlijk gezegd kan ik ook niet zeggen dat ik dat echt mis. Maar Teoy liet mij in feite zien, dat ik het creëren van een beetje kerstgevoel toch wel weet te waarderen.

PhilipYb Studio / Shutterstock.com

Ik zie dat ook hier de commercie zijn slag heeft geslagen. Zoals eerder al is gebeurd met Halloween en Valentine’ s Day. Op het grote plein voor Central Plaza staat een metershoge, opgetuigde kerstboom. De grote warenhuizen hebben alle soorten bij kerst behorende kerstspullen in de verkoop. De op farang gerichte restaurants komen stuk voor stuk met speciale kerstaanbiedingen, zowel voor kerstavond als voor de kerstdagen.

Vorig jaar kerst ben ik een keer ingegaan op zo’n kerstdiner aanbieding. In Nederland had ik dat ook een paar maal gedaan, maar altijd was het eten een teleurstelling. Je kunt ook geen culinaire hoogstandjes verwachten als er voor zulke grote groepen tegelijkertijd gekookt moet worden. In Nederland presteren ze het dan zelfs om twee kerstdiners achtereenvolgens op een avond te serveren. Bijvoorbeeld een eerste groep van 18.00 tot 20.30 uur en vervolgens een tweede sessie van 21.00 tot middernacht.

Goed, even terug naar het kerstdiner van vorig jaar. Er waren behoorlijk wat farang met aanhang op af gekomen. En het restaurant was vol bezet. Zo’ n zestig mensen. De sfeer was goed. Het was gezellig en zo te zien had iedereen het goed naar de zin. Helaas was de kwaliteit van het aangeboden eten werkelijk bedroevend. Ik zal de naam van het restaurant niet noemen, maar het was een totale aanfluiting. Werkelijk niets van wat werd geserveerd kon het predicaat “enigszins lekker” mee krijgen. Het was een grote teleurstelling. Zelfs het dessert wist men nog te verpesten. Dus wat ons betreft nooit meer.

Dit jaar vieren we kerstavond in huiselijke kring met onze dochter en zoon met hun aanhang. Lekker gezellig en knus. Een combinatie van Thais en Europees eten waarbij de grillplaat weer zijn diensten mag bewijzen. De kerstdagen zelf zullen verder aan ons voorbij gaan.

Kerst mag dan aardig aan het inburgeren zijn in Thailand, voor de oudejaarsviering zoals we die in Nederland kennen is hier nog weinig tot geen enthousiasme te bekennen. Met enige nostalgie denk ik soms wel terug naar de manier waarop dit vroeger in Nederland werd gevierd. Oliebollen en appelflappen werden door mijn moeder gebakken, met rozijnen en krenten, waardoor de oliebollen er vaak wat grillig van vorm uit kwamen te zien.

StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Op oudejaarsavond natuurlijk de onvermijdelijke bitterballen, huzaren slaatjes, zoutjes en stukjes kaas. En natuurlijk op TV kijken naar de oudejaarsconference. Ook oudejaarsavond had zo zijn eigen speciale sfeer. Ook dit is natuurlijk allemaal sterk veranderd. Oliebollen en appelflappen koop je bij de warme bakker (die zijn vaak nog lekker) of bij de speciale oliebollenkraam (vaak totaal niet lekker). En het gezellige avondje thuis is vervangen door een trip naar de disco.

In Thailand valt met oudejaarsavond weinig tot niets te merken van de jaarwisseling. Groot voordeel is dat het afsteken van vuurwerk hier volledig achterwege blijft. Nee, de jaarwisseling op 31 december gaat hier vrijwel geruisloos voorbij.

Dit geldt natuurlijk niet voor het Chinese nieuwjaar, dat uitbundig wordt gevierd.

En uiteraard is het Thaise Oud en Nieuw, de Songkran, een van de hoogtepunten in het Thaise jaar. Van 13 tot en met 16 april, plaatselijk nog een aantal dagen langer, wordt deze happening door alle Thai uitbundig gevierd.

Vrolijk kerstfeest!

Charly (www.thailandblog.nl/tag/charly/)

13 reacties op “Kerstmis in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Ik mis de kerst met de ijsbloemen op de ramen, en de sneeuw op straat, uit mijn jeugd wel eens.
  De meeste Kerstfeesten waren echter alleen maar koud, en soms nat met regen.

 2. Chris zegt op

  Net zoals wij bijna wekelijks naar de tempel gaan en Boeddha dagen in ere houden staat er al 12 jaar een heuse kerstboom in mijn condo met kerstmis. Inclusief kerststal met beeldjes, gemaakt en geschilderd door monniken in zuid-limburg. De hele buurt komt elk jaar kijken.

 3. Nicky zegt op

  Met kerst gaan we meestal uit eten. Dit jaar is onze oudste zoon er niet wegens verhuizing. Wel jammer.
  Wij kiezen meestal voor een kerstbrunch. Lekker en van alles wat
  Hier in Chiang mai word oud en nieuw wel uitbundig gevierd met natuurlijk de wenslichtjes.
  Oliebollen bak ik ieder jaar en de Thai zijn er gek op.
  Voor alle lezers: fijne feestdagen en een fijne jaarwissel alvast

 4. l.lagemaat zegt op

  De kerstmijmeringen vallen onder dezelfde categorie als “Het dorp” van Wim Sonneveld.

  Das war einmal!

 5. DanielVL zegt op

  Kerstmis is in Thailand een gewone werkdag.31 Dec is een vrije dag.
  Kerstmis is hier enkel een commercieel gedoe, enkel een Chinees wist mij vorig jaar te vertellen wat Christmas werkelijk betekende.. Voor mij een dag om nog eens Susa Nina te laten horen van Loui Neefs speciaal om hem te gedenken dat hij ik denk 38 jaar geleden op tweede Kerstdag samen met zijn vrouw is omgekomen. Susa Nina is voor mij en vele Vlamingen een van de mooiste Kersliedjes
  Voor allen een zalige Kerst.

 6. Maryse zegt op

  Ik mis de hele circus van Kerst en Oud en Nieuw helemaal niet. Ook nooit meegedaan in NL aan de kerst. Met Oud en Nieuw wou ik nog wel om 12.00 uur het vuurwerk volgen vanuit 5-hoog maar dat was na een paar jaar ook voorbij.
  Ik was ook blij daaraan te ontsnappen toen ik in TH. kwam wonen. Ik vind het geheel een uit de hand gelopen commerciële geldklopperij waaraan veel mensen meedoen om niet achter te blijven bij de buren en de familie.

  Die enkele kerstbomen hier in Pattaya vind ik wel amusant maar het doet me niks.
  Ben benieuwd of er nog meer mensen zo erover denken….

  • Johnny BG zegt op

   Ik snap je helemaal. Het is een en al een neppe bedoeling om de verbondenheid te laten zien.

   Gezelligheid en goed doen kan iedere dag en het hele jaar en daar ben ik een grotere voorstander voor.

 7. Annie zegt op

  Ik heb weer genoten van uw verhaal !
  Hele fijne kerstdagen

 8. Richard Jagerman zegt op

  Kerstavond (24 december) was het vaste prik: heerlijk Duits buffet bij Bei Otto in Soi 20 Sukhumvit. Otto Dörfner, in 1985 als bakker in Bangkok begonnen, had een echte Schwarzwaldstube in de Soi, heel bijzonder. Otto speelde altijd voor kerstman en ontving dan de kinderen met cadeaus. Het laatste jaar dat wij er waren, had Otto het zwaar, zijn gezondheid ging achteruit. Hierna is Otto terug gegaan naar Duitsland, en ik weet niet of hij thans nog in leven is, wel had ik gehoord dat hij vrij ernstig ziek was…. Eerste Kerstdag stond de grote kerstboom bij ons thuis (al vanaf eind november). Na het kerst ontbijt (met Hollandse Kerststol) begonnen we rond lunchtijd met het uitpakken van de cadeautjes onder het traditionele genot van verse sushi en shashimi, die we rond 11 uur bij Fuji op de Chaengwattana Road uur haalden, plus uiteraard een lekker drankje erbij. De rest van de dag was een echte familie dag, met het diner thuis. De ochtend van tweede kerstdag vlogen we dan naar Phuket voor een lekker verblijf in ons appartement (later ons huis) in Kamala, waar de laatste jaren Oudejaarsavond een fantastische vuurwerkshow ten beste werd gegeven. De Kamala strandpromenade was vol mensen en uiteindelijk belandde je dan toch met de lokalen en de farangs die we kenden in de stamkroeg aan het strand. Sinds twee en half jaar wonen we in Duitsland en genieten van de Kerstmarkten. Maar ik mis nog steeds Kerst en Oud en Nieuw, zoals we dat zovele jaren in Thailand gevierd hebben. Ik vind dat er in Bangkok een heuse kerstsfeer hing, ondanks de tropische temperaturen.

 9. Lungfons zegt op

  Kerstfeest was in België voor mij een familiefeest waar iedereen van het gezin moest aanwezig zijn zonder excuses. Ben nu 12 jaar in Thailand en heb geen contact meer met mijn familie, kinderen, kleinkind, en mijn broers allemaal hebben ze alle contact verbroken wegens mijn (fouten) vorige huwelijken in Thailand
  Nu geef ik samen met mijn vrouw (fantastische vrouw en huwelijk nu) al voor het tweede jaar hier bij ons thuis in Thailand al voor de tweede maal een kerstfeest gratis aan mijn vrienden die ik hier gemaakt heb in al die jaren. 20 personen krijgen een uitgebreide maaltijd met Thai en western food aangeboden met drank en verrassing geschenken. Start om 18uur einde middernacht.
  Dit is mijn Kerstfeest ter vervanging van mijn familie feest dat ik zo erg mis en mijn vrienden zijn mijn nieuwe familie.
  Prettige Kerstfeest iedereen en geniet van het leven.

  • Leo Th. zegt op

   Spijtig om te lezen dat u het kerstfeest met uw familie in uw geboorteland zo erg mist. Fouten maakt iedereen, sommigen moeten daardoor op de blaren zitten. Waarom en op wiens initiatief het contact tussen u en uw kinderen en broers is verbroken, weet ik uiteraard niet. Gaat mij ook niets aan. Prima dat u als alternatief samen met uw huidige vrouw toch van een door u georganiseerd feest kan genieten en anderen daar ook van laat genieten. Maar wellicht is het juist met de kerstgedachte in het achterhoofd mogelijk om op de één of andere manier te pogen om het verloren contact voorzichtig te herstellen. Gezien uw reactie lijkt het mij dat u daar in ieder geval wel voor open staat. Succes en eveneens een prettig (kerst) feest gewenst!

 10. Alex zegt op

  Mijn Thaise vrouw heeft juist gisteren de kunst kerstboom ( made in Thailand) opgezet hier in Nederland. Zij vindt dit leuk om te doen, ik hoef alleen de spullen van zolder te halen en mag mij nergens mee bemoeien ( geen probleem mee 5555)

  Charly, jij haalde aan dat je balkenbrij at !! dat is nou juist wat ik elke winter voor kerst maak volgens het recept van mijn ouders. Grote pan vol en de familie en Thaise vriendinnen van mijn vrouw. Doe er wel een vleugje Thaise kruiden doorheen ze zijn er gek op.

  Fijne dagen gewenst.

 11. henk jan zegt op

  Een kerstboom vind ik hier in Khon Kaen ieder jaar in mijn stamkroeg,Eten en drinken 1e klas home made,
  Alle gasten zijn zich bewust van kerst en gedragen zich zoals met kerst hoort,zelfs de UK gasten zijn gezellig en niet in hun gewone doen (dronken en vechtlustig) en maken er een echte kerst van met het meezingen van “” Als met kerst de torenklokken luiden””” het enige lied dat ik elk jaar meezing als oude jordanees.

  ik wens iedereen een geweldige kerst en een gezond en voorspoedig 2019


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website