Kerst in Thailand, anders dan anders?

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
25 december 2020

Central World Bangkok (topten22photo / Shutterstock.com)

Vandaag is het kerst, maar het voelt anders dan anders, mede door de corona pandemie. Ook in Thailand wordt kerst voorzichtig gevierd. Niet vanuit de christelijke gedachte natuurlijk, alhoewel een klein percentage Thai het christelijke geloof aanhangt. 

Je kan je afvragen in hoeverre Thai het kerstfeest serieus nemen? Natuurlijk spreken de versieringen en de lichtje tot de verbeelding. Toch is vooral de commercie die zich in de handen wrijft. Als Thai kerst gaan vieren dan moet de portemonnee getrokken worden en is het kassa voor de winkeliers.

Zelf heb ik al een paar keer kerst en oud- en nieuw in Thailand gevierd. Dat is wat onwennig bij een buitentemperatuur van bijna 30 graden. Wie dit jaar in Thailand kerst viert kan zich in ieder geval vergapen aan prachtig versierde etalages en volledig in kerstsfeer aangeklede winkelcentra. Al wordt je wellicht wel gek van de honderdste keer ‘Jingle bells’ die ze voor het gemak maar op ‘repeat’ hebben gezet.

Wat is het gevoel van de lezers bij Kerst in Thailand?

 

(ONGUSHI / Shutterstock.com)

 

SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

 

 

 

MoreGallery / Shutterstock.com

 

 

chingyunsong / Shutterstock.com

 

Kerst in Bangkok

 

PhilipYb Studio / Shutterstock.com

28 reacties op “Kerst in Thailand, anders dan anders?”

 1. chris zegt op

  Eergisteren heb ik de kerstboom opgetuigd in mijn appartement, met lichtjes en kerststal.
  De temperatuur is bijna gelijk aan die in Nederland (en dat blijft gelukkig zo) dus uitstekend voor de kerstgedachte.
  Op 25 en 26 December eerst gewoon werken en dan naar huis voor de warme chocolademelk met de kerstkransjes uit de boom en kerstmuziek uit de computer. MIjn Kerst kan niet meer kapot.

 2. Bert zegt op

  Om de een of andere reden heeft Kerst mij nooit kunnen behagen.
  Wel het lekker eten thuis met de hele familie, maar meer ook niet.
  In mijn werkzame leven heb ik mij altijd vrijwillig aangemeld om tijdens de Kerst te werken.
  Dit had 2 reden, de eerste omdat ik niets met Kerst heb en de tweede dat het altijd goed gecompenseerd werd in extra vrije tijd. Die kon ik dan mooi aan mijn vakantie plakken om wat langer in TH te blijven. Nu we voor het grootste deel van het jaar in TH wonen heb ik nog minder met Kerst, wederom alleen het lekkere eten. We doen er ook vrij weinig aan en in al die jaren hebben we Kerstboom maar één keer opgetuigd, dit omdat een klein neefje met de Kerst bij ons op bezoek kwam en dolgraag een kadootje onder de kerstboom wou vinden, hij was er al weken vol van. De Kerstman komt op bezoek bij falangs, zou die voor mij ook wat meebrengen. Nou we hebben dat jongetje gelukkig gemaakt en verder nog nooit iets aan Kerst gedaan.

 3. Dieter zegt op

  Ik deed er in Belgie al niet aan mee. Dus waarom zou ik het hier doen. Ik geloof in niks en geschenkjes kopen voor iets waar je niet in geloofd vind ik onnozel. Een verjaardag ok. maar Kerst en Nieuw; nee dank u.

 4. John Chiang rai zegt op

  Hoewel in de rest van de wereld kerstmis ook steeds meer een commercieel feest aan het worden is,is het kerstfeest voor de Thai haast uitsluitend commercieel.
  Sommigen nemen de werkelijke betekenis van kerstmis als een leuk verhaaltje ter kennis,waarbij men zich voor het niet vergeten graag herinneren laat aan de eventuele cadeautjes,de goedgevende Farang,en de steigende omzetten in de winkels.
  Een prettig kerst feest dat net zoals het vieren van een verjaardag,en valentinedag hun oorsprong hoofdzakelijk aan de westerse invloed te danken hebben.
  Dat velen het kerstfeest uitsluitend verbinden met hogere omzetten en spendable farang’s,is vaak te horen/zien aan het feit,dat de opschriften Merry Christmas en zelfs de kerstledjes tot zelfs na Maart te lezen, en te horen zijn.
  Ik ben persoonlijk met de kerst het liefste thuis,en vlieg graag eerst na deze feestdagen naar Thailand.

 5. Bob, jomtien zegt op

  Hier en daar. Uiteindelijk is hier geen kerst alleen commerciële activiteiten. Een 2de kerstdag beste niet in de restaurants. Maar genieten doe ik toch wel al heb ik niets met al die christelijke e.a. religieuze feestdagen. Hopeloos.

 6. Tino Kuis zegt op

  In mijn eerste jaren in Thailand, lang geleden, deed ik wat aan kerst: en boompje, cadeautjes, verhaaltjes voor mijn zoon. Later niet meer. Ik heb regelmatig aan Thais gevraagd wat zij dachten dat de betekenis van Kerstmis was. Meestal zeiden ze : het Farang Nieuwjaar. De christenen in mijn dorp wisten het wel, ik ben ook nog een keer naar een kerkdienst geweest waar de dominee begon met het belachelijk maken van het ‘bijgeloof’ van de Thais en met name de bergvolkeren: geesten en zo. Zij die wel wisten wat Kerstmis was zeiden วันประสูติของพระเยซู ‘wan prasoed khong phra Jesoe’: de geboortedag van Jezus in de koninklijke taal.

  Interessant is natuurlijk dat in Nederland zo’n 30 procent van alle mensen een Boeddhabeeldje hebben in huis of tuin. De meesten zien daarin ‘iets spiritueels’. Als je een bepaald restaurant in Zwolle binnen komt loop je over een dikke glazen plaat waaronder in een kuil een verlicht Boeddhahoofd ligt. Ik heb een flauw vermoeden dat de meeste Nederlanders even weinig weten over het boeddhisme als de Thais over het christendom.

  • Tino Kuis zegt op

   Bovendien is Kerstmis (of kerstfeest voor de ongelovigen) een heidens feest: de winterzonnewende uit de Germaanse cultuur en de zonnegod uit de Romeinse cultuur. De eerste eeuwen werd het niet gevierd: Pasen was veel belangrijker.

   Ik was destijds misdienaar en herinner me de gang naar de nachtmis door doodstille straten terwijl je in de verte het Leger des Heils kerstliedjes hoorde zingen. We waren arm, en alleen met de kerst werden we verwend met lekker eten.

   • Niek zegt op

    Ja, jeugdsentiment zoals ik me herinner de gang naar de nachtmis met het gezin met het knisperend geluid van de sneeuw onder onze voeten, ons al verheugend op een heerlijk kerstontbijt met worstebroodjes.

 7. fred zegt op

  Tot hier in de warenhuizen in hartje Isaan spelen ze kerstliedjes en zijn de nodige attributen voorzien. De meisjes dragen een kerstmuts.
  Ik vind het ronduit belachelijk van willen mee te doen aan een feest dat ze totaal onbekend is. Niemand weet hier wat de betekenis is van kerstmis.
  Het is een puur Katholieke gebeurtenis en boeddhisten hebben daar totaal niks mee behalve dan een platvloerse commerciële bedoeling.
  Het is net of wij zouden op 4 juli Independance day vieren in Europa

  • jasper zegt op

   Independence day gaat wat ver, maar we hebben natuurlijk wel eea weer vd amerikanen overgenomen. Zoals we Kerst vieren, bv. In mijn jeugd was er GEEN kerstman!
   Ik vier Kerst zoals de Germanen ooit: Wat groen in huis, lekker eten, lekker drinken en veel vrienden. En de kachel lekker hoog.

 8. Rob V. zegt op

  In de kern is kerst een heidens feest, vieren dat de dagen weer langer worden. Later is door de christenen de geboorte van jezus daar bijgesleept (dat die beste man niet op die datum geboren is mag de pret niet drukken). Gezien dit kun je kerst prima vieren zonder dat je het christelijk geloof aanhangt. Ik beschouw de kerstdagen als een gezellige periode waar de commercie wel flink haar vinger in de pap heeft gekregen. Ik vroeg aan een paar Thai hun mening over kerst. Eigenlijk zeiden ze allemaal: een mooi excuus om het gezellig te hebben, en daar houden wij wel van. En ja ook in Thailand proberen bedrijven er commercieel beter op te worden.

 9. Ronnie zegt op

  Hoi allemaal, ik ben vandaag binnen bij central geweest, dit jaar staat hij binnen in de grote hal!
  Groetjes uit Pattaya Ronnie

  • l.lagemaat zegt op

   Dat is vanwege de nog steeds opgebroken Pattaya Beach Rd. Niet erg uitnodigend en de harde wind de
   laatste tijd aan de kust. Daardoor weinig mensen bij het plein van Central Festival.

 10. Pjotr Patong zegt op

  De Thai zien overal brood in, kerstmis, nieuwjaar, Songkran, Chinees nieuwjaar, Valentinesday het maakt ze niet uit. Als de kassa maar rinkelt en het liefst door de farang. Mij een raadsel dat ze Pasen en Pinksteren nog niet hebben ontdekt.

  • Rob V. zegt op

   De Nederlanders zien overal brood in, Halloween, de kerstman, black friday, maakt ze niet uit. Als de kassa maar rinkelt. Mij een raadsel dat ze Songkraan nog niet hebben ontdekt.

   Of zal het een combinatie zijn van commercieel winstbejag van ondernemers hier en ginder plus de menselijke neiging om altijd wel de porren zijn voor wat gezelligheid, eten, drinken, verrassingen en kadootjes?

  • jasper zegt op

   Dan zou het dit jaar beduidend minder moeten zijn, gezien de afwezigheid van de spenderende buitenlander…..

 11. Danzig zegt op

  Waar ik woon, omringd door moslims, wordt kerst niet gevierd. Het geldt hier als “haram” of verboden in de koran. Er is dus ook nagenoeg niets van te merken.

 12. Jean willems zegt op

  Nou ik wel ik vind het heerlijk onze tradities

 13. HarryN zegt op

  Nee Kerstmis doet mij ook niets meer. 15 jaar geleden hadden wij hier nog een kerstboom opgezet maar na 2 dagen keken wij elkaar aan maar het was duidelijk: afbreken die hap er zat geen gevoel hier in Thailand. Nee wel denk ik af en toe aan mijn jeugd: de Nachtmis om 12 uur ‘s-nachts en daarna thuis heerlijk ontbijt met een warme kroket en later met m’n eigen kinderen ook altijd leuk en sfeer vol.

 14. rob zegt op

  Beste lezers

  Allemaal een goed kerstfeest en maak er een mooie dag van .

  Ook ik heb niks met kerst te maken ,ik moest altijd werken tot aan de kerst en lag dan uitgeput op de bank .

  Het is een commerciële bedoeling .

  Kerstfeest is een vreetfeest, hier in Nederland zijn we volledig doorgeslagen , kijk in de supers de laatste dagen .
  Voor een Gods vermogen aan voer ingeslagen .
  Terwijl je het hele jaar door gewoon je boodschappen kan doen !

  Complete massahysterie !!!

  Inderdaad willen de Thaien er een graantje van mee pikken ,en gelijk hebben ze ,zo hebben ze nog iets aan inkomen .

  Ze pakken elke feestdag aan om er een munt uit te slaan.
  Hierboven zijn alle dagen al genoemd, ik kan het nog wel aanvullen met nog meer festiviteiten .

  Helaas zit ik nog in Nederland ,maar zodra de quarantaine wordt opgeheven ga ik weer nar Thailand .
  Ook dat is weer een melkkoe !!

  Ik wens iedereen een paar gezellige dagen en een voorspoedig en corona vrij 2021

  Gr Rob

 15. Yan zegt op

  Wanneer ik een vriendin, die mij “melly K(r)iss-mass” wenste….vroeg of ze enig idee had wat X-mas betekende, antwoordde ze me: “You give me”…..En daarmee is dan ook alles gezegd voor wat Kerstmis in Thailand aangaat….

 16. bona zegt op

  Wij hebben gisteren een gehandicapte vrouw, door ziekte zijn alle tenen van beide voeten afgezet, die regelmatig bij ons om de hoek zit, niet om te bedelen doch om tussen de mensen te zijn, een gebraden kip met bijbehorende groenten en rijst geschonken. Zij was zielsgelukkig! Velen verwarren blijkbaar de achterliggende gedachte van dit feest met het commerciele belang er van.
  Breng wat warmte in jullie hart en in dat van jullie medemensen.
  Ik wens iedereen een vredig en warm Kerstgevoel.

 17. Jm zegt op

  Boeddhabeelden mogen nooit op de grond en zeker niet onder uw voeten in de vloer geplaatst worden.
  Het beeld moet altijd hoger staan als je knielend er voor staat.
  Dat restaurant in Zwolle zal zeker van geen Thaise eigenaars zijn denk ik.

 18. PEER zegt op

  Ik vind het fantastisch dat we dit feest met z’n allen “vercommeraliseerd” hebben.
  Elk feest, Westers of Thais brengt geld in het laatje, maar óók sfeer en gezelligheid.
  Wat zou het vroeger ‘n nóg saaiere boel in Nederland geweest zijn wanneer ook die heilige rustdag ( de zondag dus) niet had bestaan.

 19. Peter van Velzen zegt op

  Tot mijn verbaing was het kerstfeest gisteren ;echt niks. Zelfs mijn achterkleindochters gingen gewoon naar scjool. Vorigejaren ongen ze nog jinglebells. Mijn vrouw Kesinee ging ook gewoon “werken”(brengt niet veel op , maar geeft har wat te doen) Dus kerst was voornamelijk te beleven op facebook. De familieleden in Thung Song vierden het wel. En dat leverde leuke kiekjes op.
  Maar ik beklaag mij niet, Ik heb ook foto’s gezien van mijn achterkleindochter Merry (ja, gisteren jarig) met kerstmuts in Hua-Yot terwijl mijn achterheefje Max in Nederlsnd zijn 18e verjaardag in quarantaiine moest doorbrengen, Hij heeft geen verschijnselen maar testte wel positief. Dat lijkt me pas balen!

 20. Jules Serree zegt op

  Moderator: Wij hebben jouw vraag als lezersvraag geplaatst. Voortaan graag contactformulier gebruiken.

 21. Marinus zegt op

  Mijn Thaise vriendin was ooit verbonden aan een school met christelijke roots in Bangkok. Zij weet dus enigszins wat Kerst inhoudt. Zij deden dan ook aan kerst. Gedoopt als katholiek maar niet meer praktiserend heb ik nog steeds een goed gevoel bij deze christelijke viering. Kerst staat voor mij symbool voor een nieuw begin en saamhorigheid.
  Je ziet dat kerst ook aanslaat bij niet christelijke gemeenschappen. Laatst was in het nieuws dat 90 % van de Libanezen een kerstboom optuigen. De andere 10 % vindt dat dit indruist tegen de islamitische wetten en gedachten. het verhaal over Scrooge is wat mij betreft een prima aanvulling, want laat maar zien wat het niet willen delen en uiteindelijk toch wel,met de mensen doet. Mijn vriendin en ik hebben samen bij de kerstboom in Khon Kaen in Central Plaza gestaan en foto´s gemaakt. Net als veel Thaise. Toch nog een beetje kerst.

 22. Erik2 zegt op

  Was vorig jaar voor het eerst tijdens Kerst in Thailand, ik meen ergens rond Buriram of Roi Et tijdens een rondreis door Isaan. Zeer weinig gemerkt ervan, wat voor mij ook niet hoeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website