Koen (roepnaam Ken) Streutker (50) speelde de afgelopen twintig jaar in Thailand in meer dan 100 soapseries en films. “Ik speel de buitenlandse slechterik.”

Een mengeling van Nederlands en Engels met een vleugje Drents, zo klinkt Ken Streutker. Via Skype vertelt hij over zijn werk als soapacteur in Thailand. In meer dan honderd series en films speelde hij in de afgelopen twintig jaar.

Hoe bekend ben jij in Thailand?

In Bangkok valt het wel mee, maar op het platteland word ik vaak herkend. Mensen spreken mij aan: “ben jij die man uit die serie?”. Ze komen naar mij toe voor een handtekening of een foto. Als mijn ouders uit Nederland op bezoek zijn, dan moeten die ook op de foto.

Hoe ben je in eerste instantie in Thailand verzeild geraakt?

Ik kwam twintig jaar geleden naar Thailand om vrijwilligerswerk in de veeteelt te doen. Op een gegeven moment heb ik meegedaan met een grote spelshow op televisie. Een producer zag mij daar en benaderde mij om in een soapserie te spelen. Ik had toch even niets te doen, dus besloot ik om het aanbod aan te nemen. De eerste tien jaar speelde ik vooral zachtaardige buitenlanders. Rijke, goedlachse mannen. De afgelopen paar jaar speel ik voornamelijk slechteriken, kwade buitenlanders. Meestal maffia-achtige figuren.

In hoeveel series heb je gespeeld?

Meer dan honderd series en films in Thailand. De meeste soaps duren ongeveer vijftien afleveringen. Series worden goed bekeken in Thailand. Iedere dag kijken miljoenen mensen.

Hoe populair zijn soaps in Thailand?

Van acht uur tot ongeveer kwart over tien ’s avonds worden op de grootste zenders van Thailand dramaseries uitgezonden. Ik speelde ook in Khun Date op Thai TV Channel 7.

Dit gaat over een slechte buitenlander die Thaise boeddhabeelden wil vernietigen. Ik kwam aan mijn einde door een superheld. Hij doodde mijn karakter met een zwaard. Nu ben ik een serie aan het opnemen over een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog voedsel binnensmokkelde in kampen.

Kun je hier van leven?

Naast het acteerwerk had ik een eigen productiebedrijf. Ik regelde veel dingen voor buitenlandse filmploegen, zoals materialen en filmlocaties. Zodra een serie op de buis is, krijg ik in één keer het hele bedrag uitgekeerd. Vervolgens moet ik maar weer afwachten wanneer een nieuwe serie wordt opgenomen. Ik heb weleens anderhalf jaar achter elkaar niet geacteerd, omdat er geen series waren met een buitenlands karakter. Voorlopig blijf ik in Thailand wonen. Ik heb hier mijn hele bestaan opgebouwd. In Nederland zou ik weer helemaal opnieuw moeten beginnen.

1 reactie op “Ken Streutker: Een Thaise soapster uit Nederland”

  1. marinella zegt op

    Jaloers, wat geweldig is dit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website