Je maakt van alles mee in Thailand (76)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
24 maart 2024

We zijn nog lang niet door de mooie reisverhalen van blogschrijver Dick Koger heen, die hij eerder heeft gepubliceerd in de Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging Pattaya.

Dit keer is hij in Roi Et, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Isaan. Een vriend van hem, Louis Kleine, en diens vrouw, afkomstig uit die provincie, fungeren als zijn gids. Hij maakt kennis met een interessante Thaise gewoonte en daarover gaat het volgende verhaal.

Varkenskop

In het centrum van Roi-Et is een geweldig plein met een groot meer, waar alle sociale activiteiten plaats vinden. Ook ligt het provinciehuis aan dit plein, een aquarium en veel cafeetjes. Midden in het meer ligt achter een beeld van Rama V een eilandje met een tempeltje. In deze tempel vindt een merkwaardig gebruik plaats.

Laten we zeggen, dat een Thai graag wil dat zijn vader geneest, dat zij een goede man vindt, dat hij een goede baan vindt, dan uit hij of zij deze wens uiteraard tot Boeddha. Men gaat zelfs verder, men belooft Boeddha dat men, wanneer Boeddha de wens in vervulling doet gaan, een varkenskop zal offeren.

Ieder woensdag trekken tevredengestelde Thais naar bovengenoemde tempel met een varkenskop of wanneer hij ruimhartig meerdere koppen beloofde, met meerder varkenskoppen. Voor deze offerande is het niet noodzakelijk dat iedereen een varken slacht om een kop te verkrijgen. Ze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar bij de keurslagers in Roi-Et.

De bodem van de tempel rondom een ruim versierd beeld is iedere woensdag dan ook bedekt met varkenskoppen. Dat wil ik wel eens zien. Helaas vertelt mijn zegsman dat je hiervoor wel om zes uur ‘s ochtends in de tempel moet zijn. Helaas valt dit tijdstip niet in te passen in mijn drukke reisschema.

Negen uur ’s ochtends besluit ik toch nog even met Louis een bezoek aan de tempel te brengen om enige couleur locale op te snuiven. De tempel ziet er goed nieuw uit en dat is vreemd voor zo’n eeuwenoud gebruik. Vermoedelijk heeft hier vroeger een oude tempel gestaan, die moest wijken voor het moderne stadsbeeld.

We bestijgen de trap en dan blijkt dat ik geluk heb. Er liggen nog twee varkenskoppen en de gulle gevers zijn in diep gebed verzonken. In de koppen zijn walmende wierookstokjes geprikt. Uiteraard vraag ik waar de andere koppen dan zijn gebleven. Die blijken gewoon weer mee naar huis genomen en te zijn en daar kunnen ze dienen voor de soep. Boeddha is niet hebberig, het gaat tenslotte om het gebaar. Ik denk na waarom er nu, op dit late tijdstip, nog twee mensen zijn, die een kop hebben gebracht. Ik vermoed dat zij leden aan chronische slapeloosheid, een ramp voor een Thai. Zij hebben Boeddha gevraagd hen hiervan af te helpen en Boeddha heeft die wens ruimhartig in vervulling doen gaan. Ze zijn ’s morgens niet meer wakker te krijgen.

Natuurlijk zal iedereen nu vragen, waarom in vredesnaam een varkenskop. Het antwoord is heel simpel. In de loop der eeuwen is proefondervindelijk bewezen dat het beloven van een varkenskop tot de beste resultaten leidt. Een varkensstaart of een runderpoot werkte aanzienlijk minder. Een dag later koop ik een lot uit de staatsloterij. Ik beloof Boeddha plechtig dat ik, wanneer ik de hoofdprijs win, vijf varkenskoppen zal brengen.

7 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (76)”

 1. Lung addie zegt op

  Heb deze ceremonie zelf meegemaakt in 2017 in Roi Et en er zelfs een artikel op het blog aan gewijd:
  Lung addie: ‘Leven als Single Farang in de jungle: Van het Zuiden naar Isaan (dag 7) Roi Et 3’.
  Het was trouwens ook door Louis dat ik dit leerde kennen. Het is wel echt iets uniek die varkenskoppen offerande. Ik heb Louis en zijn echtgenote ‘Mautje’ vaak ontmoet en zelfs meerdere malen bij hen thuis overnacht. Louis was echt een KRUIM van een mens. Jammer genoeg is hij in het begin van dit jaar overleden, een twee maanden nadat ik hem dit jaar nog bezocht had. Op de terugweg naar huis dacht ik nog: dit was waarschijnlijk de laatste keer dat ik Louis in levende lijve kon ontmoeten want hij ging zienderogen achteruit. Wegens de Corona Lockdown kon in jammer genoeg niet aanwezig zijn op de crematie.

 2. Luc toscani zegt op

  Helaas is nog niet zo lang geleden Louis overleden .

 3. Rob V. zegt op

  Leuk om mee te maken maar Boeddha heeft er niets mee te maken, het offeren van varkenskoppen is een brahmanistisch gebruik. Zo danken zij inderdaad de goden voor het geluk dat hen ten deel kwam, Boeddha was een mens van vlees en bloed dus die krijgt geen varkenskop cadeau. Zoals met zoveel dingen lopen de leer van Boeddha (dat draait om de staat van verlichting bereiken zodat je niet meer herboren wordt op deze planeet), brahmanisme en animisme door elkaar heen. Is ook niet uniek Thais hoor, zo zijn allerlei ‘christelijke’ gebruiken zoals kerst en Pasen voor een goed deel heidens (Germaans).

  • lung addie zegt op

   Beste RobV,
   natuurlijk heeft dit ritueel niets met het Boeddhisme te maken maar is puur een verweving met het animisme. Maar dat maakt niets uit voor de Thaise mensen…. voor hen is het wat het is en het maakt hen gelukkig. Het is enkel leuk om zien en ik heb geen weet dat het offeren van een varkenskop nog op andere plaatsen in Thailand gebeurd. Tenslotte, in Roi Et zijn het niet enkel varkenskoppen die geofferd worden, ook andere zaken komen aan bod zoals bv: danseressen welke ritueel dansen zolang de wierookstokjes branden. Elke streek heeft zowat zijn eigen gewoontes en rituelen, dat maakt het interessant in Thailand. Hier in het Zuiden is het ook anders dan bv in Isaan.

 4. GYGY zegt op

  Op de markt in Pattaya liggen deze koppen elke dag uitgestald . Soms zelfs met een appel in hun open snuit .

  • Lung addie zegt op

   Reeds gekookte varkenskoppen kan je zowat overal kopen natuurlijk maar daar in Pattaya worden ze niet verkocht met de bedoeling ze te offeren maar wel om in de soep te gooien….

 5. Jan si thep zegt op

  Het gebeurt zeker niet alleen in Roi Et of Isaan. Hier (in het zuidelijk van phetchabun) gebeurt het ook regelmatig. Mijn vrouw onlangs voor een goed herstel, schoonzus bij het planten van de nieuwe oogst, buurman voor zijn nieuwe business (geluid voor begrafenis enz). Gewoon aan huis met eigen gebed en daarna maaltijd van de varkenskop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website