Je maakt van alles mee in Thailand (31)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
9 januari 2024

AtomLineAran / Shutterstock.com

Weer een nieuwe aflevering in onze serie van een bloglezer, die iets leuks meemaakte in Thailand. Heeft u ook een ervaring met iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons betreffende Thailand laat het ons weten via het contactformulier

Het hoeft natuurlijk niet per se in Thailand plaatsgevonden te hebben, die leuke ervaringen, die met Thailand te maken hebben komen ook in Nederland en België voor. Het mag lang of kort zijn, maar gewoon leuk om te vertellen. Perfect Nederlands mag, maar hoeft niet, de redactie helpt u om er een mooi verhaal van te maken.

Vandaag een verhaal van bloglezer Casper over een bijna mislukte treinreis naar Nong Khai.

Met de trein naar Nong Khai

Dertien jaar geleden moest ik voor de visum 90 dagen melding nog in Nong Khai zijn, nu reeds vele jaren in Khon Kaen. Ik ging toen altijd met de trein voor 30 baht, heel gezellig met lekkere gegrilde kip in de trein en allerhande fruit.

Nu wil het geval, dat ik een keer op het station kom en aan een oudere heer vraag: “Is dat de rod fai Nong Khai?” “Ja” zegt die man. Enigszins verbaasd, dat de trein op tijd was stap ik in en merk direct na het vertrek, dat de trein in de voor mij verkeerde richting gaat rijden. We gaan naar het zuiden richting Korat. Ik dacht, dat is foute boel. Nu maar wachten op de conducteur en ja hoor, als hij komt controleert hij mijn kaartje en zegt “No good”. Ja, dacht ik, dat had ik zelf ook al gezien 55555.

Hij meteen op zijn walkie-talkie aan het melden, dus ik wachten en opeens stopt de trein na zo’n 15 minuten ergens op de route. Hij komt naar me toe en zegt “Farang out” Ik ga de trein uit en aan de andere kant van het spoor staat de trein naar Nong Khai. Iedereen in beide treinen kijkt verbaasd uit het raam om te zien wat er aan de hand is en ik loop ik met het schaamrood op mijn kaken naar de andere trein. Toen zat ik in de goede trein.

Zal het nooit vergeten, Amazing Thailand en spoorwegen in Thailand.

11 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (31)”

 1. Rob V. zegt op

  555 de volgende keer heb je de vraag zeker wel iets duidelijker geteld (‘rótfai níe pai Nǒngkhai rǔu plào?’). De oplossing van de conducteur had ik niet anders verwacht, de boemeltjes moeten elkaar toch nog passeren dus is overstappen ergens langs de lijn de meest praktische aanpak. 🙂

  • Tino Kuis zegt op

   Kleine aanvulling

   rotfai khaboean nie (tonen hoog, midden, laag, midden, hoog).

   ขบวน (letterlijk: optocht, processie) is de classifier voor rotfai en is nodig als je een telwoord of een aanwijzend voornaamwoord gebruikt. Maar ook de Thais laten het vaak weg hoor…..

   • Don zegt op

    Beste Tino,

    Je reakties zijn meestal storend en niet gerelateerd aan het verhaal.
    Je kennis van de Thaise taal is indrukwekkend maar totaal niet interessant.
    Je reageert op het verkeerde blog.

   • Angela Schrauwen zegt op

    Die classifiers vergeet ik altijd…zo moeilijk!
    Zes jaar Thaise les gevolgd en alleen tijdens 4 weken vakantie kunnen oefenen…Ben ik al heel wat vergeten.

 2. Caspar zegt op

  Ja Rob is me ook niet meer gebeurd 55555

 3. Laksi zegt op

  Tja, dit is echt Thailand, het zal mij niet verbazen. als het heden ten dagen, nog een keertje voortkomt

 4. pjoter zegt op

  Erg leuk om te lezen amazing Thailand.
  De vraag is dan natuurlijk was je nog optijd…

  • Caspar zegt op

   Beetje late reactie sorry Pjoter ja op tijd ik bleef altijd een dag of 2 in nong khai een heel leuke plaats met een grote overdekte markt (indochina market) en de mekong river boot tochtje en niet vergeten de beelden tuin van Sala Keew Ku.
   Best de moeite waard om te bezoeken met vr. gr. Caspar

 5. Pieter zegt op

  Yep,
  Herken dit helemaal!
  Is mezelf ook overkomen,op een splitsing van de spoorlijn nam ik de verkeerde trein,ging in eerste instantie wel de goede kant op..
  Trein werd stopgezet en de trein uit tegenover gestelde richting stopte om mij mee te nemen,met dank aan de conducteur.
  Je ziet de conducteur meestal al denken als je instapt,vaak zijn ze er al vlug bij om te zien of de farang wel goed reist.
  Zal een jaar of 8 geleden zijn gebeurd.
  Time tables.
  http://thairailways.com/time-table.intro.html

 6. Jan Scheys zegt op

  Weer eens het bewijs dat je altijd een 2de opinie moet vragen in Thailand aan een andere persoon omdat ze nooit zullen laten zien dat ze het niet begrijpen en geen gezichtsverlies willen lijden. De meesten spreken geen woord Engels en dan is het veel gemakkelijker om gewoon ja te knikken maar gij zit natuurlijk met de gebakken peren. Ge hebt gelukkig nog op tijd een conducteur te pakken gekregen en stond de goede trein al klaar maar voor hetzelfde geld verlies je uren door dat dwaze gedoe!

 7. Sietse zegt op

  Na het lezen van dit verhaal met de trein, moest ik denken wat mij Is overkomen in Nederland. Zat bij de marine en dat Is al meer dan 50 jaar geleden. Was op dat moment in Den Helder gelegen. Bootje lag voor onderhoud in het dok. Was zaterdagavond en een vriend die had mij die in Hoorn woonde had mij uitgenodigd om bij hem thuis te komen eten. Dus toen ik in Hoorn arriveerde gelijk gekeken, hoe laat de laatste trein terug naar Den Helder ging. Na een gezellige avond arriveerde ik op het het station en stapte in. Trien ging rijden en ja hoor ik dacht die gaat de verkeerde kant op. Dus ik een conducteur opgezocht en die zei, inderdaad deze gaat naar Amsterdam. Hij vertelde mij nog dat mijn huidige trein op een ander perron stond, ivm met het slechte weer. Het sneeuwde nogal. Hij ging overleggen wat de mogelijkheden waren ik moest namelijk zondagmorgen dienst doen. Kwam met een oplossing de trein zou speciaal stoppen en de trein terug naar Hoorn zou ff wachten. Zo dat ik kon overstappen. Maar ja Hoorn ik moest naar Den Helder. Maar ja Hoorn Is dichter bij Den Helder en kon altijd nog en taxi regelen. Maar eerst maar even terug naar mijn vriend gelopen en geprobeerd hem wakker te maken. Dat lukte uiteindelijk door sneeuwballen tegen zijn slaapkamerraam te gooien. Het hele verhaal uitgelegd. En wij met zijn auto in een vliegende sneeuwstorm naar Den Helder door de polders. We zijn gelukkig veilig aangekomen en hij Is blijven slapen,hij Was ook een marine man. En ik Was op tijd in de morgen voor het appèl. Dus ook de Nederlandse sporwegen toen dacht met je mee.

  P.s als dit een te lang verhaal Is mag het ook geplaatst worden als een apart verhaal
  Mvg sietse


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website