Je maakt van alles mee in Thailand (19)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
24 december 2023

Veel bezoekers van Thailand hebben tijdens hun verblijf in dit altijd fascinerende land wel iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons in Thailand meegemaakt, dat de moeite waard is om met andere bloglezers te delen.

Vandaag een bizar en spannende verhaal over slangen. Bloglezer Frank Kramer schreef een reactie op een ander verhaal uit de serie, maar we vonden dat te mooi om er geen aparte aflevering van te maken.

Als u ook wat meegemaakt of gezien hebt, dat u is opgevallen, schrijf het op en stuur uw verhaal, lang of kort, met eventueel een door uzelf gemaakte foto naar de redactie via het aanmeldformulier. U doet er veel Thailandliefhebbers een plezier mee.

Dit is het verhaal van Frank Kramer.


Slangen in Thailand

Ik herinner mij mijn eerste bezoek aan Thailand. Het was mijn plan om voor het eerst ook Azië eens te bezoeken en ik dacht aan Bali. Maar de nacht voor de dag dat ik naar het reisbureau ging was daar toen die zware bomaanslag. Negatief reisadvies. Teleurgesteld dronk ik een kop koffie op een terras, waar een bekende van mij erbij kwam zitten. Hij adviseerde mij Thailand, Phuket. Echt wat voor jou, meende hij. Hij was zelf juist 3 weken terug. Hij gaf me het kaartje van het kleine resort waar hij was geweest, dat had hij nog op zak.

Ik heb toen direct voor 12 dagen geboekt. Was blij met een advies van iemand die er vers was geweest. De kennismaking met Thailand als land en cultuur was er goed aan, reden om snel terug te keren. Sindsdien kwam ik er nog 16 keer terug, het voelt als thuis voor mij nu, maar dan wel in het ‘echte’ Thailand. Steeds verblijvend bij gewone Thaise mensen. Soms 3 of 4 maanden per keer. Maar Phuket vond ik niet echt iets voor mij. Toeristisch, Thaise mensen die soms merkbaar seizoensmoe waren, maffia, vervelende taxi- en tuktuk- chauffeurs, vieze stranden, vieze zee. Ik redde me wel, omdat ik me overal weet te redden.

Op een niet te hete dag toen, besloot ik lopend een stukje van het eiland te verkennen vanuit het kleine resort, richting binnenland. Daar trof ik al snel een slangenfarm aan. Zoveel kon ik wel opmaken van het bord langs de kant van de weg. Meer werd mij verteld door een oudere man, er werden slangen gebracht door particulieren, slangen werden er gemolken voor medische doeleinden. En soms deed men er wel kleine shows voor de Farang voor wat extra inkomsten. Nu ben ik niet per sé dol op slangen, maar dat leek me een geschikte plaats om deze diersoort eens nader te bekijken.

Op een gegeven moment kwam er een kleine stationcar het terrein oprijden. Een beetje nerveuze dame klom met moeite uit de auto, waarvan het portier met een touw op de plaats werd gehouden. Een buurman had bij haar die ochtend een aardig forse slang gevangen. De mevrouw liet merken dat ze erg bang was van slangen. Die slang hadden ze in een kartonnen doos gedaan. Die doos was op alle hoeken, gaten en keren dichtgeplakt met heel veel meters plakband. En die doos was weer in een plastic zak gegaan, achter in de auto. Vervolgens was die mevrouw in een half uur naar deze slangenfarm gereden.

Twee jonge kerels van de farm kwamen met twee van die haken en een plastic container en een jutezak aangelopen. Trokken de zak achter uit de auto, trokken de doos weer uit die zak en sneden op voorzichtige manier de doos open. De spanning was wel om te snijden. En in die doos zat vervolgens…niets. De slang had zich toch tijdens de autorit een uitweg gevonden. Dus wisten de profs, die slang zit nog in die auto. En na 20 minuten van het bijna geheel uiteenslopen van die auto, reservewiel er uit, achterbank eruit, voorstoel eruit, deuren open gesloopt, etc. stak die cobra ineens zijn kop op. Een serieus fors exemplaar, zo werd mij verzekerd en dodelijk giftig. Daarbij in een warme auto ook zeker actief.

Cobra werd gevangen en weggevoerd in een plastic container. Vervolgens bleek die eigenaresse van de auto flauw te zijn gevallen, dat hadden we in alle opwinding gemist. Op het moment dat ze zich realiseerde dat ze een half uur met die cobra als passagier had rondgereden ging bij haar het licht uit. Wij die mevrouw weer bij haar positieven gebracht in de schaduw, met wat water. Ze zag er inmiddels bijna groen uit, qua gelaatskleur. Eenmaal op de been, is ze gillend en jammerend weggerend. De auto achterlatend. Twee dagen later stond die auto er nog. Kennelijk had deze mevrouw genoeg van dat ding?

Tien jaar later had ik nog een ontmoeting met een cobra. Ik was als bezoeker in de Queen Sirikit Botanical Garden bij Chiang Mai. Groot park, schuin op een heuvel. Mij was door een vriendin verteld ook daar zeker niet wild te plassen. Bewakers zouden daar alert op zijn. Dus toen ik op gegeven moment aandrang voelde was het zoeken naar een toilet. Keurig de bordjes gevolgd, maar dat bleek een serieuze wandeling te worden, bergop. Midden op de dag. en toen ik eenmaal een toiletgebouwtje had bereikt, de gulp al los bij de voordeur, want ik had het niet meer. Niemand binnen. Ik een hokje geopend en stond op het punt om heel opgelucht te zuchten, steekt er ineens een cobra zijn kop op vanachter de toiletpot. Ik stond er geen 70 cm vandaan. Dus heel behoedzaam achteruitgestapt, hartslag 160, gebouwtje verlaten, de berg afgewandeld met zo later bleek de gulp nog open. Een hele poos later pas vond ik weer een toilet, maar durfde even niet meer. Pas later, eenmaal buiten heb ik langs de weg enige verlichting gevonden. Stopt er een man, op zijn motorcycle, die me aanspreekt op dat onhandige moment. Deze Thaise man zei in keurig Engels tegen me: Be careful, there are snakes in the bushes here, is dangerous to pee.

9 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (19)”

 1. maryse zegt op

  Kostelijk verhaal!

 2. peter zegt op

  Prachtig verhaal !!
  Je komt ze inderdaad overal tegen, ook pythons.
  Ik zie de filmpjes weleens en huiver bij de gedachte

 3. A.J. Edward zegt op

  Slangen kun je tegenkomen op de gekste plaatsen in Thailand, zelfs in de badkamer van je appartement op de tweede verdieping !

  https://www.telegraaf.nl/video/1169737175/familie-doet-angstaanjagende-ontdekking-in-badkamer

 4. Kammie zegt op

  Haha mooi verhaal. Vriend van mij woont aan de rand van min buri, dat hele gebied is in wezen een grote rijstveld waar nu mensen wonen. Hij komt ook weleens cobras en vipers tegen. Hij zegt altijd dat je naar boven moet kijken voor slangen omdat ze vaker in de bomen zitten.

  • Joost.M zegt op

   Inderdaad naar boven kijken…..Altijd bezig in de tuin. Stekjes maken onder een boom. Ik was klaar en ging recht staan. Voel wat in mijn nek en zag een Slangenkop langs mijn gezicht bewegen…..kloppend hart. Stil blijven staan. Slang ging langs mijn lichaam naar beneden en verdween in het struikgewas. Brrrr als ik er weer aan denk. Gelukkig goed afgelopen.

  • khun moo zegt op

   Slangen zitten inderdaad soms in lage bomen.
   De groen kleurige slang zie je dan heel moeilijk en is giftig.

   Maar wanneer je ’s avonds je schoenen buiten laat staan, kan er ’s morgens best een slang in zitten.

   In principe zoeken ze een koele beschutte plek op wanneer het heet is overdag en ze zoeken een warme plek op bij een koele nacht.

 5. Lieven Kattestaart zegt op

  Heerlijk verhaal!

 6. khun moo zegt op

  ik heb ooit een krayt slang in de badkamer gehad.
  Het is een van de meest beruchte gifslangen.
  Niet best wanneer je je bril afgezet hebt en onder de douche staat.
  Ook wel eens een afgeworpen slangenhuid in de slaapkamer gevonden.
  In de tuin regelmatig een slang, vaak op beschutte plaatsen uit de zon.
  Slangen proberen een schaduwrijke koele omgeving te vinden en dat is mede de oorzaak dat je ze binnenshuis kunt tegenkomen.

  Het lekker onder een boom zitten uit de zon heeft inderdaad de kans dat je kennis maakt met een slang.
  Eigenlijk zou iedere Thailand ganger enige kennis van de diverse slangen soorten moeten hebben.

 7. José zegt op

  Spannende ervaringen, en heel leuk geschreven, ik zie t gebeuren!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website