Je maakt van alles mee in Thailand (16)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
21 december 2023

Zomerpaleis van de koninklijke familie in Hua Hin – Cha-am

In de serie verhaaltjes, die wij plaatsen over iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons, dat lezers in Thailand hebben meegemaakt, vandaag een leuk verhaal over koninklijk bezoek aan Hua Hin.

Monique Dijkstra schrijft haar “ontmoeting” met een Thaise prinses en wij nemen het verhaal met toestemming graag over van de Facebookpagina Thailand Community

Uw bijdrage is ook van harte welkom, stuur het met eventuele door uzelf gemaakte foto’s, naar de redactie via het contactformulier.

Dit is het verhaal van Monique Dijkstra.


Een Thaise prinses

In 2013 gingen mijn man, Mike Lentink, en ik op vakantie naar Hua Hin. We verbleven in een hotel vlakbij het Koninklijk Paleis. Even daarnaast werd een groot podium gebouwd en elke dag werd het mooier. We hoorden en zagen in het voorbijgaan mensen oefenen voor een soort musical. Op een dag kwamen we van het strand en werden tegengehouden door politie, we mochten er niet door. We legden uit dat we naar ons hotel wilden en mochten door. Bij het festivalterrein was het een drukte van belang. Binnen, door het hele hotel zaten ineens veel Thaise mensen. Ze hadden allemaal een norse blik, er hing iets vreemds in de lucht.

Mike wilde graag zien wat er op het festivalterrein stond te gebeuren en dus gingen we weer naar buiten. Ineens was er massaal politie en militair uitziende mannen, in prachtige kleding vo met versierselen. Ze keken allemaal even boos en ik zei: “Laten we maar teruggaan, ze vinden het niet leuk, hoor, dat we die kant oplopen”.  Mike zei: “Loop nou maar door. Als het echt niet mag houden ze ons wel tegen”. Het was nou niet de omgeving om stennis te maken dus ik liep stoer door.

We hoorden ineens het Thaise volkslied. We bleven stilstaan langs de kant van de weg en hoorden plotseling: ”pssst”. We keken om en zagen militairen staan in een tuin. Ze maanden dat we achter hen moesten gaan staan. Uit het niets stopte er een auto, precies voor die tuin. Een sierlijke vrouw stapte uit en iedereen deed zijn hoofd omlaag, wij volgden trouw. Echt kijken met je hoofd rechtop, kon niet. In mijn beleving duurde het best lang dat we met gebogen hoofd stokstijf stilstonden.

We werden bedankt door de militairen en mochten onze weg vervolgen. Een jonge vrouw en een man kwamen naast ons lopen. Ze waren helemaal blij en vrolijk. In redelijk Engels vroeg de vrouw of ik wist hoeveel mazzel ik had. Ik zei: “Nee, geen idee”. Ik begreep wat ze bedoelde toen ze vertelde dat we zojuist een echte Thaise Prinses hadden gezien!

Een “once in a lifetime” herinnering!

10 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (16)”

 1. RNO zegt op

  Leuk verhaal. Jaren geleden was ik in Carrefour in Pattaya. Wie komt er met de roltrap naar beneden? Prinses Maha met haar gevolg. Alle Thaien om mij heen knielen maar ik dus niet. Knikte vriendelijk in haar richting, werd wel aangekeken maar het gezelschap vervolgde hun weg zonder boze blikken in mijn richting.

  • jeroen steenvoorden zegt op

   ik zat met mijn vrouw te eten bij Simonis in de haven van Scheveningen, kwam ook een Thaise prinses binnen met gevolg, wilde een foto maken maar, vond me vrouw niet goed, die was gelijk zenuwachtig
   wel leuke herinnering

 2. kompaan72 zegt op

  Heel herkenbaar verhaal.

  Ik heb het ook eens meegemaakt in Bangkok. Het was een aantal jaar geleden. Ergens begin mei als ik me niet vergis. We liepen naar het koninklijk paleis en alles was daar afgezet. We dachten, hier gaat iets gebeuren. Het werd steeds drukker en drukker. Op een gegeven moment kwam er een man in uniform naar ons toe en vertelde ons dat we geen foto’s mochten maken, mijn pet moest af en de zonnebril mochten we ook niet ophouden. Denk iets van een uurtje staan wachten. Toen kwam er een stoet van 50-60 rooie auto’s voorbij met in een van die auto’s de koning. Die zat in zo’n busje met heel veel glas. Het zal wel een bijzondere dag zijn geweest want de beste man was toen al niet zo best meer. Het was een bijzondere ervaring.

 3. Nicky zegt op

  Jaren terug waren wij in het koninklijk paleis, stromende regen. Iedereen stond te schuilen, toen alles plots werd afgezet. Hoop politie. Verboden voor fotos, bleek dat er een prinses was afgestudeert en Budha kwam bedanken. Het grappige was, dat de bewakers met hele grote paraplus liepen, maar wel op kousevoeten. En dat door de stromende regen.

 4. janbeute zegt op

  ik heb vier leden van de koninklijke familie van heel dichtbij mogen aanschouwen.
  De huidige koning en zijn zoon bij een bezoek aan de stad Pasang nu alweer 17 jaar geleden.
  Meerdere malen de dochter van de koning Bhumipol princes Maha Chakri Sirindhorn was beschermvrouw van een kindertehuis voor meisjes net buiten de stad Pasang.
  Dit kindertehuis wordt mede ook gesponsort door de koninklijke familie.
  Mijn stiefzoon heeft van haar het diploma van de CMU uni mogen ontvangen.maar wij mochten daar niet bij zijn. Princess Uboiratana bij een bezoek aan de stad Lamphun en de SanBoon highschool ivm het to be number one project.
  En een kleindochter van de koning Bhumipol wiens naam ik niet meer weet voor een bezoek aan een gerestaureerde tempel en de daarnaast liggende Chedi bij een dorp op 2 km afstand van mijn woonhuis.
  Hoe het ook zij een hele happening waarbij er NIET gefotografeerd mag worden.

  Jan Beute.

  • Hans Bos zegt op

   Met de aantekening dat de zoon van de huidige koning nog geen 17 jaar is…

   • janbeute zegt op

    Je hebt gelijk Hans, ik heb mijn ega net even na gevraagt hoe het dan wel precies zat. De reden dat hij hier toen kwam was dat hij ooit eens een marathon heeft gelopen van af Chiangmai met als finish de kruising in het centrum van het stadje Pasang.
    De afstand was 40 km.
    Dit even ter correctie, ik wordt dus wat ouder.

    Jan Beute.

 5. Alex zegt op

  Jaren geleden waren we met de hele familie in een gehuurd minivan busje onderweg van Cha Am terug naar Bangkok. Net klaar met tanken bij de ringweg van Cha Am mochten we niet wegrijden van een motoragent en politie auto’s en moesten met ons hoofd naar de grond kijken, behalve ik. Iemand van het koninklijkhuis was onderweg van het paleis in Hua Hin naar Bangkok in cream kleurige Mercedessen in een noodgang van minstens 170-180 km. allemaal zwaailichten en toestanden. Na 15 minuten werd de weg weer vrij gegeven.

  Tevens een keer in Bangkok op Sukhumvit road hetzelfde. Volgens mij heeft niemand van het koninklijk huis ooit een file gezien in Bangkok. 55555

  • Rob V. zegt op

   Oktober 2019 was er een hoop ophef met de hashtag royalmotorcade wegens de files. Niet veel later is men beter de officiële instructies omtrent colonnes gaan uitvoeren daar waar die in de praktijk strikter werden uitgevoerd dan vereist.

   Afgelopen maart zelf 2 aansluitingen gehad nabij Siam (thanon Phayathai). Bij de eerste colonne werd een minuut of 5 a 10 tevoren de weg op het verkeer vrij gemaakt, in tegenovergestelde richting kwam het bijna geheel stil te staan. Daarna een aantal politie auto’s, een motor of 2, een paar busjes geel crème kleurige mercedessen en busje of 2, 3 nog een politie auto of 1 a 2 er achter. 1 of 2 van de mercedes een hadden een gele vlag met rode rand en een rode garuda. De agent die midden op de kruising stond met zijn gezicht naar de collone keek voor zich uit, geen saluut of wat ook. Hij stond vrij losjes daar zo te staan. Het publiek op de stoep kon ook blijven staan.

   Geen flauw idee wie er in de auto’s zaten, blijkbaar niet hoog genoeg in de boom om een saluut te doen of onderdanigheid te tonen. De gele vlag met rode garuda koppel ik aan het koninklijkhuis maar dan had ik meer ritueel verwacht. Aangezien men wel vlaggen voerden moet er wel iemand ingezeten hebben, maar wie?

   Bron oa: https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1834564/bid-to-reduce-traffic-during-motorcades

 6. Tino Kuis zegt op

  Een vriendin van mij runt een café in Mae Rim, net ten noorden van Chiang Mai. Af en toe fietsen daar leden van de koninklijke familie. (Ook de huidige vorst houdt van fietsen). Alles wordt afgezet en geluidswagens van de politie roept iedereen op in huis te blijven en ramen en deuren te sluiten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website