Uit het Isaanse leven gegrepen (deel 5)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Isaan, Leven in Thailand
Tags:
29 september 2017

Wat doet zo’n expat nu daar in Isaan? Geen landgenoten in de buurt, zelfs geen Europese cultuurgenoten. Geen cafés, geen westerse restaurants. Geen vertier. Welnu, De Inquisiteur koos voor dit leven en verveelt zich helemaal niet. Dagelijks, een week lang uit het leven gegrepen. In Isaan.


Vrijdag

Vandaag pakt De Inquisiteur nog eens uit. Hij heeft staal laten brengen om twee poortjes en een soort hondenluik te fabriceren. Twee weken geleden had hij al, met hulp van de ‘schoon’broer, tweehonderdtwintig lopende meter draad gespannen rondom de tuin, tegen de prikkeldraad met de betonnen paaltjes aan. Deftig karwei van drie dagen, zwaar zo in de zon.

Nu nog een brede poort aan de achterzijde van de tuin, een klein poortje aan de zijkant en een hondenluik. Zodanig kunnen de zwerfhonden niet meer vrij in- en uit lopen, en kunnen onze eigen honden ofwel binnen gehouden worden, ofwel kunnen ze op stap. En dan hebben de twee poezen de volle tuin tot hun beschikking voor enkele uurtjes.

Alles op maat slijpen en in elkaar lassen duurt een korte voormiddag. Twee uurtjes om de poortjes te plaatsen. Met de hulp van de ‘schoon’broer gaat het erg snel en vlot, dusdanig dat er nog tijd over is om te schilderen. Mooi zo, het geeft De Inquisiteur een voldaan gevoel.

Het werken zelf was aangenaam, telkens een uurtje bezig, een kwartiertje relaxen. Bovendien gebeurde het slijp- en laswerk onder de carport, uit de zon. En vanaf de namiddag werd het water vervangen door bier. Meer moet dat niet zijn om De Inquisiteur aan het werk te houden.

De Inquisiteur moet even wat vertellen over de ‘schoon’broer. Die stond in de top 3 van de notoire luieriken en drinkebroers van het dorp. Leefde volledig op de kosten van zijn moeder. Noemt gaan vissen, gaan jagen, gaan champignons zoeken en andere leuke dingen “werken”.

Vrolijk ventje, dat wel, maar zijn parasitair leven maakt De Inquisiteur soms erg boos. Onbeschaamd komt hij in onze tuin groenten en fruit halen, zijn eigen tuin ligt er overwoekerd bij. Iedere ochtend moet hij kleefrijst hebben, De Inquisiteur’s gade maakt die altijd klaar voor hem. Commandeerde hij haar ook om eten voor hem te maken, na of voor een drinkgelag. Gaf hij bestellingen op wanneer er naar de markt gegaan werd. En hij ruikt blijkbaar wanneer De Inquisiteur een fles Beer Chang opent. Is hij van heinde en verre niet te bekennen, steevast duikt hij vijf minuten na openen op. Om schaamteloos mee te drinken, zijn vrienden uit te nodigen – die dan ook deelnemen. Niet op zijn kosten voor de goede verstaander.

Tot De Inquisiteur ingreep. Na de boel een lange periode afgekeken te hebben had hij er genoeg van. En kreeg direct problemen met de gade. “Familie”. Moet je zorg voor dragen.

Geen speld tussen te krijgen, De Inquisiteur had al snel door dat hij bakzeil zou halen.

Dan maar op een andere boeg gegooid. Verslaafd aan de lao kao als het mannetje is, was dat makkelijk. Beetje zware ingreep, voor lezers in De Lage Landen waarschijnlijk erover, maar De Inquisiteur zag geen andere mogelijkheid.

De Inquisiteur gaf hem in het genipt lao kao. Onbeperkt. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Fles-sen.

Zelfs een gezond en stevig iemand als de schoonbroer houdt dat niet vol. Na een maand was hij een hopeloos geval geworden. Beven over het ganse lichaam, geen eten meer kunnen ophouden, onhandelbaar van ‘s ochtends tot ‘s avonds, ook voor zijn zuster. Hij zag geesten.

En hield De Inquisiteur terug een gesprekje met de gade over dat heikel onderwerp. Of ze nu inzag dat dit soort leven door niemand niet vol te houden is. Dat een kerel als hij zelf zijn kostje moest bij elkaar werken. Dat wanneer de moeder en zij domweg alles blijven geven wat hij wou, hij nooit zou veranderen.

En zie, De Inquisiteur verkreeg het ‘recht’ om het mannetje wat discipline bij te brengen.

Zowel van zijn gade als van de moeder. Ze waren het ook beu.

Even werden westerse waarden ingevoerd. Voor hij nog maar een bol rijst kreeg, moest hij onze tuin bewateren. Voor hij ook maar een stengeltje bieslook wou afsnijden, moest hij onkruid wieden. Voor hij sigaretten of -in beperkte en gecontroleerde hoeveelheid- alcohol kreeg moest hij karweitjes doen in en rond onze woning. Vrij snel kreeg hij door dat het menens was, en op De Inquisiteur zijn raad snapte hij dat hij beter een eigen tuin kon aanleggen en onderhouden. Dat hij net zo goed als anderen af en toe als dagloner kon gaan werken, om zodoende een beetje cash geld te vergaren.

Nu zijn we drie maanden verder en alles gaat reeds veel beter. Hij werkt regelmatig als dagloner in de bouw. Kookt meestal zijn eigen potje en deelt dat zelfs vaak met ons. Zet het nog wel af en toe op een zuipen, maar geen dagenlang meer. Laat zijn verdiende geld door zijn zus beheren – dus is hij gebonden qua aankoop lao kao. Is hij veel vrolijker geworden, meer zelfvertrouwen gekregen. En als hij geen werk heeft, kan hij steeds op De Inquisiteur terugvallen. Hier, met onze tuin en winkel, en het huis, zijn er altijd wel karweitjes te doen. En is er tevens een regeltje gekomen wanneer De Inquisiteur eens wat biertjes wil drinken: hij mag rustig meedrinken, maar iedere vierde fles is voor zijn rekening. Hij roept er nog wel eens een vriend bij, maar is veel selectiever dan voorheen….

En is De Inquisiteur zijn relatie er nog beter op geworden. Hij heeft geleerd niet te gaan brullen. Niet woedend worden. Maar beheerst overbrengen wat er nodig is. Is het vrouwtje blij omdat ook De Inquisiteur zorg draagt voor de familie. En ziet De Inquisiteur de moeder tevreden glimlachen. Die zegt niet veel, maar gelaatsuitdrukking en lichaamstaal zeggen dikwijls meer.

Wordt vervolgd


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Uit het Isaanse leven gegrepen (deel 5)”

 1. Daniël M zegt op

  Gefeliciteerd!

 2. Piet zegt op

  Inquisiteur je doet je bijnaam eer aan !!
  Piet

 3. Burt B Saray zegt op

  Schitterend een beetje dicipline bij brengen,dat moesten ze bij meer profiteurs doen.Goed geschreven!

 4. LOUISE zegt op

  Hallo Inquisiteur,

  Heel goed, maar desalnietemin dapper om hem eerst vol te laten lopen en dat dit je heeft gebracht waar je nu bent.
  Chapeau.
  Ja, het uitnodigen van mensen op jouw geldbuidel is iets waar ik nog steeds niet aan kan wennen.
  Maar ik denk dat je schoonmoeder en zuster ook wel heel blij zijn.

  Success met alle luikjes en poortjes.

  LOUISE

 5. john zegt op

  Prachtig weergegeven en wat een resultaat.
  Ik zie de ‘Inquisiteur’ zeker nog eens belangrijke adviserende functie vervullen in zijn dorp en
  ik kijk uit naar de volgende aflevering!

  John

 6. timker zegt op

  Net als vorige keren zegt ik “Ik kan niet wachten op de volgende dag” en ik hoop dat er nog vele dagen zullen volgen!!! Inmiddels merkt mijn Thaise vrouw ook wanneer ik weer een blog heb gelezen, Ze zegt dan “Waarom lach je nu weer, zeker weer de NL blog”, natuurlijk niet exact dit maar in een combi Engelse/Thaise/Isaanse taal. Ik mag dan sommige dingen uit de blog aan haar vertellen (in hetzelfde taaltje).

  • Daniël M zegt op

   Oei…

   Maar Thai kennende, denk ik dat jullie daar uiteindelijk samen mee lachen 😀
   Sanoek mai?

 7. raf zegt op

  Een herkenbaar fenomeen, maar heb een vraagje, hoeveel dagen heb je in “het voederen” van de Lao Kauw moeten steken ?….Ik zit ook met zo een probleem,en zou dat ook graag opgelost zien…. Ik lees uw artikel met volle aandacht, en soms krijg ik het gevoel, dat je in mijn huis woont…..zoals ik reeds melde ,”heel herkenbaar in de Isaan”

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Raf,

   Stoppen, en laat duidelijk merken dat je het niet wil.
   Jammer dan, je ben geen Sinterklaas anders zit het hele dorp strak op je veranda.
   Heb het zelfde mee gemaakt.

   Het is ook zo dat de moeder van de familie graag iedereen te eten geeft(het werkt zo in de Isaan).
   Wat ze zelf niet beseffen is dat ze alle ‘street dogs’ in huis haalt.
   Het zelfde geld voor u.

   Het probleem bij mij was dat mensen of een sukkel(vaak jonge jongens die niks hebben)
   slecht over mij tegen jan en alleman sprak.
   Waarom, omdat haar moeder aan mij vroeg of ik Thaise mensen in een slecht daglicht zetten.
   MMM….heb haar toen uit gelegd dat dat zeker niet het geval was.
   Hij in dit geval, een half gekke jongen kreeg geen eten meer(gaf ook geen geld meer aan haar moeder) deze kleine jonge woonde naast ons in een klein hutje en loopt nu tegen iedereen te beweren dat hij met mijn dochter gaat trouwen en mijn huis, auto en land krijgt.555555

   Deze jongen heeft hierdoor bij arme mensen en goed gelovige mensen geld afgetroggeld met het verhaal dat de Farang(falang) het betaald en hij 14 miljoen Bath zou krijgen als trouw kado(nieuwe spelling). nu en het afgelopen jaar rijd hij op zijn motortje achter ons aan en loopt ons uit te schelden
   in de hoop dat dit werkt om geld te krijgen.5555.

   Deze gek heeft zelfs foto’s van ons huis gemaakt om aan iedereen te tonen dat het echt bleek.
   Het moraal van het verhaal, stop met het geven van drank en eten, mensen raken er gewent aan
   en als het niet meer mag of kan….jammer dan.

   Goed dit is een verhaal wat niet zou moeten maar toch kan gebeuren, geld maak mensen gek en zeker als je er niet mee om kan gaan.
   Heb deze jonge vorig jaar al alles af gepakt wat hij had( geen grapjes met mij).
   Met vriendelijke groet ‘Jong'(lange man).

   Erwin

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste,
    De jonge is ook uit het dorp verbannen, het ergste wat een Thai aan gezichtsverlies
    kan overkomen. en niet alleen uit ons dorp maar overal in Thailand.
    Nogmaals groet,

    Erwin

 8. Jan VC zegt op

  Die inquisiteur toch!
  Als opvoeder sla je zeker geen slecht figuur! Het zal allemaal wel vooraf gegaan zijn door veel tandengeknars….
  Wij zijn gelukkig gespaard van deze toch wel complexe problematiek.
  Geen dronkenlappen in de familie is echt wel ons geluk! Ik zou er met minder geduld mee om kunnen gaan.
  Gelukkig heb je alles nu in de hand en je schoonbroer heeft er een beter leven door!
  Mooi verhaal!
  Ook je omheining helpt schijnbaar mee om de goeden van de slechten te scheiden. Gelukkig hoeven de poezen er geen rekening mee te houden.
  Ik kijk uit naar het vervolg en schijnbaar ben ik niet alleen! 🙂

 9. Leon zegt op

  Geweldig verhaal. Ik lees het graag. Doorgaan zo!

 10. robPhitsanulok zegt op

  Ik lees je verhalen met veel plezier en zijn ook in mijn beleving totaal zoals het is.
  Niets mis mee ,maar wat waar is ,is waar. Ga zo door en blijf genieten van het platteland van Thailand.po

 11. KritiKus zegt op

  Ik kon mij ook niet aan de indruk ontrekken dat het heel verkeerd zou aflopen … Als ouderen sterven heet het hartstilstand en nooit overmatig alcohol misbuik .
  Het verhaal zou toch heel anders, maar niet minder interessant zijn geweest bij overlijden. Ben benieuwd hoe de familie dan had gereageerd …

 12. Tak zegt op

  Dit verhaal lezende zijn al mijn vooroordelen weer bevestigd.

  In Isaan is geen moer te doen en van je schoonfamilie heb je last.

  Je kan je tijd vullen met allerlei werkzaamheden maar dan had je net zo
  goed in je eigen land kunnen blijven dan wordt je er nog redelijk voor betaald.

  Voor hetzelfde geld had je dronken schoonbroer je aan een mes geregen of
  een pistool gebruikt. Alcoholisme werd vaak agressiviteit in de hand.

  Veel plezier in Isaan, maar mij niet gezien behalve een enkel uitstapje.

  TAK

  • Henk zegt op

   Ik heb per abuis op het duimpje gedrukt. Want deze reactie, waar vooroordelen als waarheden worden bezien, is natuurlijk volkomen onwaar. Heb me er zelfs aan geërgerd. Geen moer te doen volgens Tak. De laatste weken is er volop feest, overal, bootraces in Bung Kla, Bueng Kan, omringt door een grote markt en een kermis. We hebben twee grote weekmarkten in de buurt, op maandag en vrijdag, waar we graag heengaan. Altijd gezellig. Rondom het rijstoogsten is er in elk dorp wat te doen, festivals met artiesten etc. We hebben een mooie grote tuin, waar veel onderhoud nodig is. Ik heb een werkplaats, waarin ik van alles knutsel van hout en metaal. Kortom er is bij ons juist heel veel te doen. De manier waarmee de Inquisiteur zijn schoonbroer op het goede pad heeft gekregen verdient alle lof, getuigt van inzicht. Dat hij de kans liep om met een mes of pistool te worden aangevallen is natuurlijk nonsens. Ook de opmerking over de schoonfamilie slaat nergens op. Mijn schoonvader staat altijd klaar om ons te helpen. Wij hebben er reuze gemak van. En alcohol gebruiken wij, mijn vrouw en ik, niet. Hebben we niet nodig!

  • JACOB zegt op

   Geweldig commentaar van Tak waarschijnlijk een Thailand specialist,hij heeft het bij het rechte eind hier in de Isaan is niets te beleven voor doorgewinterde Thailand gangers,geen walkingstreet geen soi met gillende dames,geen file,s en geen stinkend verkeer,wij echter hebben gekozen voor rust en natuur,en hoe een ieder met zijjn familie omgaat is persoonlijk,zag toch nog wel een lichtpuntje in het commentaar van Tak:mij niet gezien daar,nou als dat zo is leven wij rustig verder,maar wel Uw woord houden.

 13. John Chiang rai zegt op

  Ik denk dat op het platteland haast iedere Thaise familie wel zo’n z.g.n schoonbroer kent,die zijn tijd verbrengt met sanoek, zuipen,en luilakken.
  Om deze mensen van een beter leven te overtuigen,kun je vaak net zo goed tegen een wand praten.
  Meestal is dit oppervlakkige,sanoek en alcoholverslaafde leven veroorzaakt door een vaak uitzichtloos, kansarm en eentonig toekomstbeeld.
  Vooral het eentonige leventje,hoewel dit door vele expats graag bestreden wordt,is ook voor hun de reden dat ze het moeten opvrolijken met veel alcohol.
  Even naar gedane arbeid een biertje pakken,zo de meesten dit van ons uit Europa kennen,is voor erg veel Thais ondenkbaar.
  Onder veel Thais eindigt het biertje pakken vaak in een zuip orgie,waar zolang gezopen wordt,tot iedereen lazerus is.
  Eerst als dit stadium bereikt is,en je als farang de hele tijd je best gedaan hebt,om zoveel mogelijk Thai te spreken,begint vaak voor hem de grootste misere.
  Plotseling verliezen veel Thais hun verlegenheid,en beginnen in hun beste Engels,de meest eentonigste vragen te stellen.
  Vragen die zo vaak herhaald worden,en mij het teken geven,dat ik snel mogelijk de party verlaten moet.

  • timker zegt op

   Laten we ophouden met generaliseren! Kreten als “de meeste Farangs”, “de meeste Thais”, “als ze drinken dan”, enz. werpen alleen maar alleen maar wrevel bij taalgenoten waarbij het niet zo is. Het enige waar over we kunnen spreken is ons zelf en over onze vrienden/kennissen kring. Dus voor mij zelf te spreken ben ik niet ontvoerd naar de Isaan want ik ben er vanuit NL meteen naar toegevlogen bij mijn emigratie in april 2015. Ik ben hier zeker niet zo actief als de Inqisiteur (want ik ken hem redelijk goed) maar ik vermaak mij prima op de manier waar ik in NL alleen maar kon dromen. Dankzij de Thaise Isaan kon ik zelfs op mijn 59ste vervroegd met pensioen – AOW krijg ik pas na mijn 67ste. Mijn vrouw is zeker geen echte “madam” want ze werkt zelfs nog… Alcohol drink ik soms en in mijn Thaise schoonfamilie zijn er geen dronkaards te vinden, ook in het dorp waar ik woon zijn er niet veel dronkaards te vinden.

   • John Chiang rai zegt op

    Sorry timker,ik wilde niet generaliseren,daarom heb ik voor het woord( vele )gekozen.
    Als ik zou schrijven van iedere Thai,of iedere Farang,dan is dit inderdaad generaliseren.
    Ik heb het woord vele gebruikt,omdat vooral op het land alcohol een groot verbreid probleem is, waar zelfs de Thaise overheid van op de hoogte is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website