Ingezonden: Een Isaansprookje in boekenland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Isaan, Leven in Thailand
Tags: ,
10 oktober 2016

Mijn naam is Guido De Ville en ik woon sedert vele jaren 7 maand in Damme (België) en 5 maand in Thailand. Ik lees met plezier sedert jaar en dag Thailandblog. Ik ben immers zelf auteur van een paar boeken en ik run mijn eigen uitgeverij Zorro (zie www.zorrobooks.be).

Ik baat in Damme, samen met een collega, het kleinste tweedehands boekhandeltje uit van Vlaanderen (15 m2). Feniks, gevestigd in de pui van het Stadhuis. Ik dacht eerst het kleinste van de Lage Landen maar dat bleek verkeerd, want in Amsterdam is er blijkbaar iemand met een nog kleiner boekhandeltje (8 m2 ).

Drie jaar geleden belandde ik per toeval in een klein tweedehands boekhandeltje in Chiang Mai. Ik vond er warempel zelfs een paar Nederlandstalige boeken. Ik raakte aan de praat met de uitbaatster Jackie. We hadden het over de tanende boekenverkoop die zich blijkbaar over de hele wereld manifesteerde. Net als ik gaf ze vroeger les. Zij Engels en ik in verhoortechnieken en leugendetectie. Ze was uit Isaan afkomstig uit een familie met 5 meisjes.

Vader probeerde zijn gezin te voeden door op geregelde tijdstippen naar Saoedi-Arabië te trekken om er in de wegenbouw te zwoegen. Hij was soms drie jaar aan een stuk van huis weg. Niet zo uitzonderlijk voor mensen uit Isaan. Toen hij net 55 jaar was bezweek hij aan een longziekte die hij ginder opdeed. Toch deden nadien drie van zijn 5 dochters universiteit. Allemaal op dezelfde wijze: overdag werken in Bangkok, ‘s avonds universiteit volgen en ‘s nachts studeren in een kamertje dat ze deelden met een paar anderen. Jackie werd lerares Engels. Over de inwoners van Isaan wordt inderdaad dikwijls nogal denigrerend gedaan (vooral door de overige Thais maar ook door Falang) maar ten onrechte.

Geboren in Isaan heb je immers automatisch af te rekenen met enkele duidelijke nadelen: je bent arm, de rijstprijzen gaan verder naar beneden, Isaan ligt ver van alles, je wordt niet echt voor vol aanzien en je bent slachtoffer van de hoofdstedelijke corruptie. Een plaats in het onderwijs wordt (werd ) bijvoorbeeld niet toegekend volgens deskundigheid maar volgens je geldelijke inbreng. Maar de meeste zijn noeste werkers en stilaan raken ze uit het slop.

Soms vergelijk ik de Isanezen met de West-Vlamingen bij ons een aantal jaar geleden. Achterop gebleven ver van de hoofdstad, godsdienstige boerenmentaliteit, scheef bekeken door de arrogante en hautaine Brusselaars (en later Antwerpenaars) maar ook met een ijzersterke wil en hardnekkigheid.

Ondertussen trok Jackie terug naar haar geboortedorpje Ban Sarot in Surin waar ze vier dagen per week Engelse les geeft in het lokale arme schooltje waar ze ooit, 35 jaar geleden, zelf school liep. En ze opende er, met mijn hulp, een B&B met drie spotgoedkope authentieke kamers met alle comfort in en rond haar bungalow: the Mango Cosy Corner. Het is er inderdaad in de middle of nowhere, maar het is er heerlijk toeven in het echte authentieke Thailand van Isaan. Ze geeft er Engelse privé les aan streekgenoten maar ook dompelt ze falang onder (figuurlijk  in een Thais bad van een week. Na die week heb je het basic Thai te pakken. Veel meer dan onze vorige koningin van België, Nederlands kende nadat ze ooit zo n taalbad Nederlands volgde en slechts ‘goeie morgen’ en ‘dat is mooi’ had geleerd.

Haar zus (eveneens universitair geschoold) leert je in  een week een echte massage aan, met erkend getuigschrift . Ook de echte Isaankeuken wordt je aangeleerd in een week. En wil je de grens over naar Siem Reap en Angor Wat, dan wordt je reis perfect geregeld.

Meer daarover en over de filosofie van het huis lees je op www.mangocosycorner.com. Ik schreef de Nederlandse versie. Voor meer info mag iedereen mij zelf ook altijd contacteren op guidodeville@hotmail.com. Of mij bezoeken in mijn boekenwinkeltje FENIKS in Damme.

En nog iets om de cirkel rond te maken, in iedere kamer vind je ter lezing ook wat Nederlandstalige boeken.

Want vergeet niet, het is wetenschappelijk bewezen dat wie boeken leest, langer leeft.

Guido De Ville

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Ingezonden: Een Isaansprookje in boekenland”

 1. robert48 zegt op

  Haar zus (eveneens universitair geschoold) leert je in een week een echte massage aan, met erkend getuigschrift . Ook de echte Isaankeuken wordt je aangeleerd in een week!!!!!

  En dat alles in een week dat lijkt me sterk mijn vouw is in Khon Kaen naar school geweest voor te leren massage en koken alles bij mekaar een half jaar 3 maanden Thai massage en 3 maanden kookles!!!
  Beste guido en die boeken van ned. afkomst zijn volgens mij achter gelaten door toeristen of in geval van farangs die gestorven is.

 2. Ronald zegt op

  Hallo Guido,

  Als je met het kleinste 2e hands boekwinkeltje in Amsterdam de terechte kronkel op de Ceintuurbaan 384 bedoelt kan ik je vertellen dat hij ergens half oktober gaat verhuizen naar een ander pand.

  Dat zou dus kunnen betekenen dat je dan wel het kleinste 2e hands boekwinkeltje hebt.

  http://www.deterechtekronkel.nl/

  Groeten,
  Ronald

 3. jasmijn zegt op

  Je schrijft:”Een plaats in het onderwijs wordt (werd ) bijvoorbeeld niet toegekend volgens deskundigheid maar volgens je geldelijke inbreng”
  Dit is absolute onzin wat je schrijft want je suggereert dat dit nog steeds het geval is…
  Misschien was dat het geval in het verre verleden, maar tegenwoordig moet je 5 jaar studeren aan een universiteit, waar je ook niet zo maar even opkomt, want daar gelden ook regels voor,
  Dan na je universiteitsstudie moet je een examen afleggen in de plaats die je uitkiest waar je lerares wilt worden… Daarbij werden de examens voor bv Udon Thanien andere steden, door een universiteit in Bangkok samengesteld en dit was best pittig en niet zo maar even te doen!!!!
  Van de 87 studenten die bv in Udon en omgeving wilde werken, waren er slechts 6 voor het examen geslaagd en die kregen dus direct een job aangeboden in en om Udon Thani…
  De anderen die genoeg punten hadden behaald, moeten echter wachten totdat er ergens een baan vrijkomt..
  Dan heb je echter ook een grote groep die niet is geslaagd en die moeten volgend jaar weer examen afleggen en ondertussen ergens een baantje proberen te krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien….
  Mijn dochter werd tweede, dus ze kreeg direct een baan als lerares…
  Ze heeft er hard voor moeten knokken evenals de andere studenten in heel Thailand…
  Niets meer wordt er heden geaccepteerd met Tea Money….

 4. JAN STEUTEN zegt op

  Wat een ontzettend aardig bericht, Guido! We lazen het en dachten daar gaan we naar toe, die kleine boekhandel willen we zien, en die man willen we ontmoeten. Maar waar ligt Damme? Ik dacht dat je een boekhandel(tje) had in Thailand, maar dat is dus niet zo. En wat een leuk verhaaltje over die meisjes waarvan er drie naar de Universiteit gingen. Ik zou hen zo willen ontmoeten. Welk boekwinkeltje in Chiangmai was dat? Iets bizars: ik kocht in 1994 in Chiangmai het boek “A Physician at the Court of Siam” van Malcolm Smith. Dat kostte 225 baht. Vorige week wilde ik een nieuw exemplaar van dit boek kopen, bij Asiabook in Chiangmai. Prijs? 995 baht!! Hoe kan dat nou? (Overigens een heel interessant boek, niet alleen over de medische situatie in Thailand rond 1900, maar ook over de cultuur, de denkwijze van de mensen toen..)
  Hartelijke groet,
  Jan

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Nederlandse boeken zwerven inderdaad overal door Thailand, al is het niet in grote aantallen.Achtergelaten door reizigers.(gewicht) Dat de boekverkoop terugloopt komt door de digitalisering. Zelfs bibliotheek boeken leest men tegenwoordig online, tot in Thailand toe. Ben er blij om, want als boekenlezer liep ik vroeger altijd met kilo’s boeken te zeulen. Nu volstaat mij smartphone. Goed, het aanbod is niet 100%. Veel werk is niet gedigitaliseerd. Maar er is voldoende aanbod om maanden verveling in de Isaan mee te lijf te gaan.

 6. guido zegt op

  dank voor de reacties.

  Robert48 : je hebt natuurlijk gelijk. In 1 week word je geen topkok, noch leer je de massage tot in de puntjes en is je Thai niet 100 %. Maar je bent toch al een eindje op de goede weg.

  Ronald: ik zoek het nog even uit wat dat kleinste boekhandeltje van Nederland betreft. Ik hou je op de hoogte.

  Jasmijn. Ik ben er zeker van dat je dochter haar job in het onderwijs verdiende dank zij haar deskundigheid. Maar ik kan je vele voorbeelden geven van het tegendeel. En dat er niets meer heden ten dage in Thailand wordt geaccepteerd met Tea Money is wel heeel erg naief.

  Jan: Damme ligt in West – Vlaanderen op een boogscheut van Brugge en op een tiental km van het Nederlandse grensstadje Sluis. Je bent altijd welkom.

  Slagerij van Jampen : idd is de digitalisering 1 van de redenen van de tanende boekenverkoop. Maar het online lezen behelst nog maar een paar luttele percenten van de verkoop.En het is allerminst aan mij besteed want ik vind het nog altijd broodnodig om een echt boek tussen mijn vingers te voelen. Al is het inderdaad wat sleuren en ben ik waarschijnlijk oubollig. En overigens, de boeken die je in de mango cosy corner treft zijn boeken die ik zelf meebracht.En het zijn geen Nederlandse boeken maar Nederlandstalige boeken.

  groetjes

  Guido.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Fijn dat u toch de moeite neemt te reageren. Doen de stukjesschrijvers hier zelden. Zeker afgekeken van beroepsschrijvers. Nederlandstalige boeken inderdaad! U heeft gelijk. De omzet daalt inderdaad door de digitalisering. Vroeger ging ik, als mijn leesvoer op was, op zoek naar tweede hands (spreekt men van tweede hands bij boeken?) boeken in Thailand. Overal liep ik boekwinkels binnen. Tegenwoordig nooit meer. Ik zoek online. Toch jammer! De sfeer van de boekhandel, de geur van boeken! Zeker oude boeken! Maar ik wordt oud. En lui. Ik digitaliseer. En dat is gemakzuchtig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website