Groeten uit Isaan (II)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
3 februari 2019

De Inquisiteur heeft, net zoals veel mensen, een egoïstisch trekje. Is hij uitermate gelukkig dat hij ver weg van steden en industrie woont, ver weg van druk verkeer. Al maandenlang kan hij genieten van een zonsopgang in een kristalheldere lucht, je ziet ieder detail ook al ligt het nog zo ver weg. Dat feit wordt nog meer benadrukt door de heisa in Thailand aangaande de smog in de steden. Meer nog, in België (en de rest van de westerse wereld) is er zware commotie over het klimaat in zijn algemeen.

De Inquisiteur is iemand die veel leest, niet alleen boeken maar ook nieuws en achtergronden. Op basis daarvan begint hij zelf een mening te vormen over welk onderwerp dat hem interesseert dan ook. Doch de laatste jaren is dat lastig, het vertrouwen in nieuwsberichten, in wetenschappelijke studies en andere is weg. Want al jaren blijkt dat die berichtgeving afhankelijk is van de bronnen en die zijn vaak dubieus. Doch dat er wat met het klimaat aan de hand is kan hij zelf wel vaststellen. Wegsmeltend poolijs, extreme weersomstandigheden met langdurige droogtes of zware overstromingen, … .
En heeft De Inquisiteur zoiets van: “ze” zullen er iets moeten aan doen. En zie, automatisch pen je dat neer – “ze”. Niet “ik”. En zo denken veel mensen.

De Inquisiteur leest niet enkel veel artikels, opinies, studies, … , hij leest ook de lezerscommentaren als die er zijn. Ongelooflijk hoe sommigen reageren. Af en toe kan je er wat mee, maar vaak echt oerdom en heel egoïstisch.
Het is vooral de schuld van anderen.
De Thaise smog komt uit Cambodja. De klimaatproblemen komen uit India, China, Azië, Afrika.
Europa verwijt deze landen dat ze te zwaar verontreinigen, meer nog, er niets aan doen. Dat vind De Inquisiteur nogal dubieus. Al eeuwen geleden begon Europa te ontbossen, en vanaf de Industriële Revolutie zwaar te verontreinigen – zonder schroom. Pas in de jaren zeventig vorige eeuw begon men wat ongemakkelijk te worden want pootjebaden in zee of zwemmen in rivieren werd wat onappetijtelijk want vies water. Eigen gevangen vis, zelf getrokken mosselen, in het wild gevangen konijnen waren zowat oneetbaar geworden. De geurtjes die al die fabrieken met zich meebrachten bleken giftig te zijn, men werd gemiddeld vijfenzestig jaar oud en gedaan ermee.
Maar we hadden wel het comfort gekregen, we waren ‘ontwikkelde naties” geworden. En nu verwijt men armere landen het feit dat die zich ook willen ontwikkelen.
Ergo, de westerse wereld blijft er de grondstoffen roven aan de laagst mogelijke prijzen. En dat is niet alleen de schuld van de politici of de elites die ons die richting uitsturen uit winstbejag: we blijven zelf allemaal onze kledij of electronica bij die gekende multinationals kopen die deze zaken laten fabriceren aan een hongerloon bij quasi slavenarbeid in wat ze heel eufemistisch de ‘lage loonlanden’ noemen. Om het product vervolgens zwaar verontreinigend duizenden kilometers te transporteren.

Zo ook hier in Thailand. Vele expats en toeristen die in die enclaves bij zee wonen of in de grotere steden (het is hun allen gegund) geven soms commentaren die nogal egoïstisch en dom zijn. Want die smog waar ze mee te maken krijgen komt uit het platteland. Het Noorden, daar branden ze de bossen af om landbouwgrond te verkrijgen. In Isaan stoken ze de resten van de rijstvelden af, branden ze de rietsuiker gedeeltelijk af alvorens hem te oogsten. En de Thai, die verbranden hun huisvuil daar in boerenland. De Thaise overheid moet dat verbieden, de wet handhaven, boetes uitdelen. O ja, en hun oude auto’s uit het verkeer halen, zeker ook die gammele bussen waarmee die plattelanders meestal reizen.

Ze vergeten een ding. De mensen moeten dat doen uit puur financiële reden. De oude resten van de rijst de grond in ploegen is onbetaalbaar, zo ook het manueel kappen van de dorre bladeren van de rietsuiker. En nergens is hier de mogelijkheid om je huisvuil af te voeren, dat organiseren via overheidswege en er een bedrag voor betalen kunnen de mensen hier niet. Men is arm hier, overleven in plaats van leven.

En het is door die achterstand dat wij buitenlanders allemaal hier redelijk goed kunnen genieten van de lage levenskost. Ze vergeten dat voedsel enorm goedkoop is, dat de boer er eigenlijk niet voor krijgt wat hij verdient. Ze vergeten dat velen uit hun geboortestreek weg moeten, werk zoeken om voor een hongerloon hun te komen bedienen in de hotels, bars en restaurants. Voor een belachelijke prijs hun tuin komen onderhouden, het zwembad reinigen. Hun logement reinigen voor een appel en een ei. Hun auto of motorfiets onderhouden voor een belachelijk lage prijs. Dat andere transportkosten erg laag zijn wegens de lage lonen, of je nu taxi, bus, trein of vliegtuig neemt.

Dat wanhopige jonge mensen, vooral vrouwen maar ook mannen, hun lichaam verkopen aan een prijs die zowat iedereen zich kan veroorloven. Dat ze iedere dag van hun verlof kunnen gaan plezier maken met vrouwelijk schoon, daarbij denkende dat die dat graag doen. Je moet dat maar eens proberen: iedere dag vrolijk moeten zijn, praten, lachen, drinken en je laten betasten door personen waar je eigenlijk niets moet van hebben.

Stel nu eens dat er een regering zou komen die de problemen echt aanpakt. En ja, al die ondingen waarvan ze nu last hebben zoals die smog. Geen verbranden van bossen en velden meer. Zware technische controle op voertuigen aangaande de uitstoot. Kortom, maak het leven hier zoals in Europa. Een altijd toekijkende en ingrijpende overheid.
Meteen ook scholen aanpassen, leraars meer betalen. Uitkeringen invoeren bij ziekte en ouderdom.
Als eerste moeten dan wel de lonen omhoog, zwaar zelfs. Vervolgens moet de overheid veel meer belastingen gaan heffen om die maatregelen te kunnen financieren.
En zal de overheid uiteindelijk toch eens moeten zorgen dat er in het platteland geïnvesteerd wordt, dat daar meer werkgelegenheid komt. Zijn ze meteen af van dat verschrikkelijke verkeer welke die binnenlandse migratie met zich meebrengt.

En dan gaat die zalige dolce vita voor al die expats en toeristen weg zijn. Hotelkamers, resorts en andere verblijfplaatsen zullen veel duurder worden. Net zoals de restaurants en de cafe’s. Je taxi of ander transport. Je vertier in het algemeen zal net zoveel kosten als in zonnige Europese bestemmingen, gedaan met die goedkope boottochtjes, de snorkelpartijtjes, het goedkope duiken. Golfen wordt net zo duur als elders. Meer nog, een huis bouwen: zelfde rompslomp als in Europa. Verplichte architect die de bouwvoorwaarden in de gaten moet houden. Erkende aannemers en onderaannemers. De prijs van een appartement of huis zal voor de meesten onbetaalbaar worden hier.
En het meest ingrijpende van al: geen dames (of mannen) meer die voor een habbekrats hun lichaam verkopen. Gedaan met die Go-Go’s en herenclubs. Gedaan met die girlybars achter verduisterde ramen met de airco op vol. Want deze mensen kunnen nu een leven opbouwen in hun geboortestreek.

Dan wil De Inquisiteur nog wel eens zien of die toeristische plekken allemaal nog wel zo gegeerd zullen zijn. Bijvoorbeeld: voor zon, zee en strand naar Pattaya gaan maak je De Inquisiteur niet wijs. Daar ga je naar toe voor het vertier, het grote aanbod van (westerse) restaurants en cafe’s en hun lagere prijzen.
En eigenlijk gans Thailand is aantrekkelijk wegens dat nog steeds goedkopere leven. Ook voor De Inquisiteur. Heel eerlijk: wanneer je eenmaal zowat het ganse land bereisd hebt, alle ‘must-seen’ hotspots gedaan hebt is dat de enige reden nog buiten het klimaat.

En liefje-lief.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Groeten uit Isaan (II)”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Boenk erop. Nagels met koppen slaan zoals we zeggen 😉

  • Cornelis zegt op

   De spijker op z’n kop, inderdaad! Dank voor deze beschouwing, Inquisiteur!

 2. Siamees zegt op

  Mooi geschreven en waar ook wat mij betreft.

 3. Johnny BG zegt op

  Het valt mij tegen dat je het voordeel van de Chinese toeristen niet vermeld. Nu komen ze nog in groepsreizen maar de bedoeling is dat ze individueel terugkomen en dan is het gelijk gedaan met de Westerse overheersing in de vertiersector.

  Linksom of rechtsom zal de Westerse aanwezigheid geminimaliseerd worden.

 4. Tino Kuis zegt op

  “En dan gaat die zalige dolce vita voor al die expats en toeristen weg zijn” .

  Je inzichten in de psychologie van de Thais en de buitenlanders, hun visie op elkaar en hun omgang met elkaar is onovertroffen, Inquisiteur! Ik deel je inzichten en je mening, en ik waardeer de ietwat ironische maar waarheidsgetrouwe manier waarop je het met ons deelt.

 5. PEER zegt op

  Ik steek hier in Ubon Rachathani vaak m’n duim op er roep: “roi haasipnpercent”
  Dat doe ik nu ook naar jou!
  chapeau, recht voor z’n raap!!

 6. Maarten Vasbinder zegt op

  Geweldig, Inquisiteur, wat je schrijft. Je haalt me de woorden uit de mond. Vele farangs brengen hier niets anders dan geklaag. Die moeten oppassen, dat ze geen burn-out krijgen. Dat is erg in de mode tegenwoordig.

 7. Henri zegt op

  Beste Inquisiteur, het merendeel van wat u schrijft met een zekere moraal is waar en feitelijk waarneembaar in Thailand klopt, het is maar waar je naar kijkt. Maar moet ik me nu schuldig voelen omdat ik hier mijn oude dag doorbreng, heeft ook een reden.
  Ook ik woon in de Isaan, wat zich hier over de weg voortbeweegt, kan men in Nederland alleen maar van dromen. Huizen met lappen grond rondom, kinderen, die nog lekker buiten kunnen spelen, en lekker weer natuurlijk. Nog even iets over de prijzen, met een pakje boter, flesje melk en een paar worstjes, betaal ik bij Tesco, BigC en de Markro niet veel minder als bij de Jumbo in Nederland. Tot slot hierover , een flesje bier in de kroeg gemiddeld 70 thb, is ook 2euro 20.
  U heeft de andere kant al belicht, heb daar weinig aan toe te voegen, een land in ontwikkeling genereert harde tegenstellingen aan de buitenkant. Een land als Thailand moet zijn ontwikkelingsproces nog vervolmaken , kost tijd en soms veel tijd. Je ogen niet sluiten voor de werkelijkheid , dat is goed en met uw inzending heeft u dat bereikt, maar wees er wel van bewust, dat u maar 1 kant op keek.

  • fred zegt op

   Klopt. Wij wonen ook in putje Isaan. Ik zie daar eigenlijk weinig armoede maar eerder veel weelde. Als ik naar de plaatselijke Tesco ga heb je links de parking scooters en rechts die voor de auto’s. Ik kan enkel zeggen dat ik soms wat beschaamd ben als ik met de scooter ga want dan moet ik me parkeren op de kinderen parking. Ga ik met de auto voel ik me met mijn 7 jaar oude toyotaatje yaris net een armoezaaier tussen die patserige bakken met 20 duims velgen onder.
   Bij valavond beginnen de dorpsjongetjes aan hun rondjes racen met hun opgefokte motoren.
   Ik ben in het dorp de enige die te voet naar het winkeltje stapt 200 meter verder. Ik denk dat ze me allemaal voor gek verklaren. Zelfs 8 jarigen nemen daar de scooter voor.
   Als ik in veel zaken in het stadje kom zie ik vooral mensen achterover liggen en spelen op hun telefoontje. Ook in de warenhuizen kan iedereen het zich veroorloven tijdens de werkuren met zijn telefoontje te spelen.
   Uiteraard kan men niet veralgemenen maar ik heb zelden de indruk dat in Thailand hard wordt gewerkt. In vele winkels staat meer personeel dan dat er klanten binnen zijn. Waarom ze daar staan is me ook een raadsel want vraag je enige uitleg kan men nooit antwoorden.
   Toch is het niet zelden dat ik die mensen na hun dagtaak naar de parking zie gaan en wegrijden in een nieuwe mooie auto.
   En zijn de meisjes hier genoodzaakt om zichzelf te verkopen ? Volgens mij niet neen want het valt me toch op dat de meisjes dat in Laos of Vietnam minder makkelijk doen . Uiteraard is het de makkelijkste weg om veel geld te verdienen zonder er echt vele uren moeten voor te werken in de echte zin van het woord.
   En ja in ons dorpje zijn wat arme drommels. Maar of dat die nu echt tot veel veel meer in staat zijn dan zich wat te bezatten betwijfel ik sterk. Voor de rest veel achtergebleven oudjes die een simpel ruraal bestaan lijden. Maar niemand heeft honger of koud. Hebben die mensen het slechter dan oude eenzame mensen bij ons die ergens op een sociaal appartementje eenzaam zitten te wachten tot ze niet meer kunnen ? En die moeten rondkomen met 1000 euro per maand ? Ik denk dat mijn Thaise schoonvader het daar gen maand zou uithouden. Die mens is gelukkig op zijn boomstronk met zijn vrienden in de buurt onder zijn bananenbomen en hun flesje bij de hand.
   Het is allemaal maar met welke bril je er naar kijkt. Ik heb het heel erg weten te relativeren.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:
    ‘En zijn de meisjes hier genoodzaakt om zichzelf te verkopen ? Volgens mij niet neen want het valt me toch op dat de meisjes dat in Laos of Vietnam minder makkelijk doen . Uiteraard is het de makkelijkste weg om veel geld te verdienen zonder er echt vele uren moeten voor te werken in de echte zin van het woord.’

    Iemand die beweert dat je lichaam verkopen de makkelijkste manier is om veel geld te verdienen weet niet waar hij het over heeft. Het is belachelijke onzin van iemand die nog nooit echt met zo’n meisje heeft gesproken. En dat is een bijkomende reden waarom ik niets geloof van wat je allemaal zegt.

   • Hans Pronk zegt op

    Je hebt gelijk Fred, als je naar de Tesco gaat zie je weinig fietsen maar wel veel auto’s en scooters. En niet alleen bij Tesco maar ook bijvoorbeeld bij Central Plaza. Alleen, de gemiddelde plattelandbewoner gaat nooit naar de stad en komt dus ook niet in Tesco of Central Plaza. En die plattelandbewoner vormt nog steeds de meerderheid in Thailand. En die heeft het koud ‘s-nacht in z’n tochtige huisje en onder z’n dunne dekentje als het een keer een koude winter is. Waarom ga je niet een keer om zes uur in de ochtend naar een plaatselijke markt om te kijken hoe het in het echt eraan toe gaat in Thailand op het platteland? Zelfs op de grootste markt hier bij ons in de buurt met honderden stalletjes worden bijvoorbeeld geen zakjes chips verkocht of M&M’s. Te duur allemaal. En dat bezatten? Waarom zie jij alleen mensen die zich bezatten en ik mensen die aan het werk zijn? Wat voor bril heb je op?

 8. Yan zegt op

  Alle goede intenties ten spijt…zolang bordelen en/of à gogo-bars gerund worden zodat overheden zoals politie en government de touwtjes in handen houden zal er niets veranderen…En kijk ook even terug naar de berichtgeving, ook hier, waar melding gemaakt wordt dat overheidsfunctionarissen op, noem het missie of controle of wat dan ook…minderjarige meisjes als “desert” aangeboden kregen, KRIJGEN, zal er helaas niets veranderen. De verandering moet van binnen uit komen…maar de wil hiertoe is totaal zoek.

  • Theiweert zegt op

   Ik mis in je verhaal al die westerlingen die eigenaar uitbuiter zijn van bar, clubs, bordelen en gogoclubs. Natuurlijk ook de diverse restaurants.

   • chris zegt op

    Zelf geen eigenaar natuurlijk maar via een Thaise meerderheids-aandeelhouder, hun (schijn-) echtgenote of een Thai nominee.

 9. Toni zegt op

  Een juiste analyse. Toch aan toevoegen dat in België (en in navolging) Nederland het klimaatbeleid ter discussie komt, enkel en alleen voor politieke doeleinden. Jesse Klaver kan het wel goed uitleggen bij een brandende vuile haard…. De jeugd wil het anders. Maar kom niet aan hun vliegvakanties, smartphones, enz… Ze laten festivalweides als een stort achter, vervuilen hun eigen lichaam met drugs en alcohol. Klimaatspijbelen tijdens schooldagen, maar niet betogen op hun vrije woensdagnamiddag (België) of binnenkort tijdens de lentevakantiedagen. Ik las een artikel van een Nederlander in Het Laatste Nieuws. Samengevat: “Zo snel mogelijk CO2-neutraal, dan stort halve wereldeconomie in. Willen we dat? Wie apocalyptische ideeën verspreidt, doet dat alleen om z’n politieke invloed te vergroten”, zegt de Nederlandse klimaateconoom Richard Tol, die in 2007 als lid van het VN-klimaatpanel de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Ook om over na te denken.

 10. LOUISE zegt op

  Hallo inquisiteur,

  Heerlijk weer een leesbaar stukje, alleen in deze vind ik dat je alles een beetje ruim beziet en geen verschil maakt dat er tussen wit en zwart nog een hele rij gradaties aan grijs tinten zit.

  De smog en aanverwante ellende, wordt ook door deze regering niet adequaat aangepakt.
  We weten allemaal dat het werkwoord ONDERHOUD niet in het thais woordenboek voorkomt.
  B.v men bouwt iets, krijgt een lik verf, ziet er verzorgd uit and that;s it.

  Een aantal maanden geleden namen wij de vaste route van ons huis naar Pattaya tai en zagen tot ons totale verbazing een pand, condo’s of hotel, weet ik niet meer, welke overnieuw geverfd was.
  dat valt enorm op en de boel er omheen ziet er nu nog slechter hierdoor uit.
  De thai doet absoluut niet aan onderhoud.

  Dit zelfde geldt voor de auto’s, zowel prive als van overheid.
  Je moet dan echt je airco dicht doen om geen vergiftiging op te lopen.

  En wat te denken van alle ontspoorde of omgevallen treinen???
  KOMT NIET DOOR DE WIND HOOR.
  Ook maar even het leger meegenomen, met uit de lucht vallende heli’s.
  Er was nog iets in deze tak van de overheid, maar kan er niet opkomen.

  De Phoenix die pas gezonken is en waar dus helemaal geen controles op worden uitgevoerd en waar dus Earl Grey gedronken wordt.
  Je kinderen komen gezellig over en gaan een tripje maken.
  Moet er niet aan denken.

  En dan de gearresteerde masseurs- en euzes.
  WAT DUS LUID EN DUIDELIUJK IN DE KRANT VERMELD WORDT!!!!
  De heren GEMEENTE AMBTENAREN, LEES IN DIENST VAN DE OVERHEID, MISTEN EEN GROOT STUK VAN DE THEE.

  Dat land afgebrand wordt, komt de volgende oogst ten goede.
  Zou dat de smog veroorzaken van alles daar??
  Dan toch maar kortere wierrook stokjes gebruiken, want dat scheelt een jas toch???
  Kon het niet nalaten dit even te herhalen.
  Ik schoot echt spontaan in de lach toen ik dit las.

  Ook is er een lange tijd geleden een stukje geweest, dat de dames liever gingen prostitueren dan voor een armzalig loontje bv bij Tesco of 7/11 te werken.
  Natuurlijk zijn er mensen die naar de grote stad gaan en die geld naar huis sturen.

  Het klinkt the blogger misschien raar in de oren, maar als die hele thee handel is op de schop genomen werd en ook de hogere “”heren”” in de regering correct werden aangepakt.

  Maar dat is iets daar hoor je niets meer over, alsmede de huisjes voor de rechters die op verboden terrein gebouwd zijn. En ga zo maar door.
  Mededelingen van percentages wat allemaal een heeeeeele grote plus zijn voor Thailand :-((
  en de grote getale van toeristen gestaafd met zeer hoge percentages als zijnde een gerenomeerd onderzoek.

  De regering hier kan zo snel tellen.
  Ook wisten zij bijna per omgaande te melden dat men 880.000 of 88.000 (weet ik niet meer maar wat maakt een nulletje uit) uit het water had gevist.

  Deze hele manier van “handelen” maakt een grote deuk in Thailand.
  Op het platte land zijn er een paar heren die een bepaald monopolie in handen hebben en houden, dus een gezonde concurerende gang van zaken is er niet en de boer is hier de dupe van, want kan geen dagen reizen om bv de rijst bij de molen of waar dan ook af te geven.

  Zo zijn er nog legio voorbeelden te geven, maar vind dit even genoeg,

  Groetjes,
  LOUISE

 11. Jan VC zegt op

  Gelijk heb je!
  Er moet vooral gesensibiliseerd worden. In dit stuk begon jij er reeds mee.
  Nu nog de overheid! Zij zijn het best geplaatst om dit voor hun bevolking te doen.
  Alleen daar loopt het mank. Er wordt, naar mijn mening, veel te weinig rekening gehouden met de noden van hun volk.
  Dus zal er iets aan het beleid moeten gedaan worden en daar hebben wij als “farangs” weinig of geen invloed op.
  Een herstel van de democratie zou een kans kunnen zijn.

 12. jozef zegt op

  Logisch . Het is meest overbevolkte deel van de wereld .
  Vol armoede ,vervuiling en uitbuiting .
  Sommige mensen willen dat gewoon niet zien .

 13. l.lagemaat zegt op

  De Inquisiteur had a dream!

  Stel nu eens dat er een regering zou komen die …………

  Welke “afslag” heeft Thailand na 1945 gemist om tot onwikkeling te komen zoals zo veel andere landen?
  Het land is er trots op ” nooit” bezet te zijn geweest ? Het had een tweede Japan kunnen worden wat industriele ontwikkeling betreft en geen assemblage land.

  Zolang deze overheid aan navelstaren deed, de rijst 3 keer per jaar uit de grond vloog en de bananenbomen tot in de hemel reikten was het een heerlijk relaxt land om te leven.

 14. Kike zegt op

  U heeft niet alleen gekeken , U heeft het gezien !

 15. PKK zegt op

  Goed geschreven en chapeau dat jij het zo goed weet te verwoorden.
  Ik betrap mij er zelf ook wel eens op dat het beter en anders kan hier.
  Maar, ik leer het steeds meer te accepteren, ik ben tenslotte een gast in dit land.
  Dit land en zijn bewoners die mij accepteren zoals ik ben.
  Misschien niet altijd, maar meestal wel.
  Ik pas mij aan, ook uit respect.
  .
  Als het mij hier niet bevalt of ik zou gewoontes niet accepteren, dan is het beter om terug te gaan naar het land van herkomst.
  Daarom ben ik hier in het verleden eerst maar eens als toerist naar toegekomen om sfeer te proeven en de pro’s en cons af te wegen.
  Dat eeuwige gezever over wat niet goed is of beter kan: Verbeter de wereld en begin bij jezelf!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website