Een fles whiskey voor 10 baht

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
5 juni 2015
Win een fles whiskey

Het werk ligt in Thailand op veel plaatsen in het land niet voor het oprapen. Wellicht daardoor is de Thai vaak heel inventief in het bedenken van de één of andere  inkomstenbron.

Op kleinere dorpen komen met grote regelmaat pick-ups binnenrijden die bezems, tuingereedschap, messen, ingrediënten voor de keuken, zoals de bekende vissaus en zelfs zout te koop aanbieden. Met name zout is wel grappig omdat het in de Middeleeuwen in de Westerse Wereld een vorm van betaalmiddel was. De plaats Zaltbommel heette in een grijs verleden Salt-boemel vanwege de belangrijke positie die de aan de rivier de Waal gelegen plaats innam als overslag- en handelsplaats voor zout.

Het lijkt wel of de Thai denkt dat spullen die via dit soort marketentsters wordt aangeboden bijna te geef zijn. In de meeste gevallen zal het echter duurder zijn dan in grotere zaken zoals Lotus of Carrefour. Maar ja, waar zijn zaken van die omvang  op het platteland te vinden?

Een nieuwe vondst

Een vondst om wat geld te verdienen mag wel heel erg inventief genoemd worden. Saa, zo heet de man, staat op de markt achter een bord waarop een aantal flessen whisky is bevestigd en uiteraard ook wat ‘troostprijsjes’ zoals blikjes bier en cola. Op een ander groot plateau voor hem liggen een groot aantal opgevouwen papiertjes met aan de binnenzijde een nummer.

Voor de somma van 10 baht kun je een dergelijk papiertje openvouwen en als het nummer correspondeert met het nummer dat bij de fles whisky, of andere drankjes, staat aangegeven is de betreffende fles van jou. De Thai is niet vies van een gokje, noch van een glas whisky, met als gevolg dat Saa menigmaal 10 baht vangt.

Rekenen

De gemiddelde Thai mag niet bepaald een groot rekenwonder genoemd worden. Als je iets simpels moet afrekenen komt al vrij snel een rekenapparaat te voorschijn. Saa heeft ongetwijfeld meer rekenkennis in huis dan zijn gemiddelde landgenoot en zal een goede kansberekening hebben gemaakt omtrent de winstgevendheid van zijn spelletje. Of hij er veel mee verdient blijft de vraag, naar slim is het wel.

9 reacties op “Een fles whiskey voor 10 baht”

 1. koosski zegt op

  Hier in Pattaya zie je het overal, tel uit je wist,want er zitten wel 2500 loten op zo’n bord.

 2. Mark zegt op

  De Whisky, biertjes en frisdranken op die borden zijn de duurste ter wereld.
  Saa koopt het bord met lotjes van een tussenpersoon die het op zijn beurt gekocht heeft van een leverancier … en nog een paar tussenpersonen verder heeft er iemand het aangekocht bij de producent. Allemaal pakken ze een beetje of iets meer “meerwaarde”. Nou ja, meerwaarde?
  It’s the economy … stupid 🙂
  Maar als je geluk hebt koop je voor 10 bath de duurste fles Whiskey ter wereld … en wie doet er nu niet graag zo’n koopje?

  • Bacchus zegt op

   Duurste whiskey voor 10 baht? Ik zie geen Dalmore of een Macallan, slechts 100Pipers, Blend 285 en Hong Tong. Loopt het water niet echt van in de mond. Flessen van gemiddeld 250 Thb. Neemt niet weg dat je voor 10 baht nog steeds een koopje kunt hebben.

   Lijkt mij overigens een vrolijke attractie in Pattaya. Zal ook wel genoeg klandizie hebben met al die zuipschuiten.

 3. Hans zegt op

  Zou al echt iemand die whiskey gewonnen hebben!!!!!??

 4. ruud zegt op

  Het lijkt mij dat hij een flinke straf riskeert.
  Ofwel voor het runnen van een illegale loterij, dan wel voor oplichting, als blijkt dat de whiskey niet gewonnen kan worden.
  Mogelijk beide, omdat de blikjes bier wel gewonnen kunnen worden.
  Dan zou daar bovenop nog een straf kunnen komen, als een minderjarige de alcohol wint.

 5. lung addie zegt op

  Bij mijn laatste bezoek aan Hua Hin zag ik het zelfde in een éénvrouwsbarretje niet ver van het station, in de straat paralellopend aan de spoorweg. Was verbaasd hoeveel dames die avond zo een paar lotjes kwamen kopen. Heb er zelfs eentje dolgelukkig een fles Hong Tong zien winnen… was wel tof om zien dit gedoe. Ik vermoed dat het barretje meer verdiende aan dit kansspelletje dan aan de omzet van dranken.

  Lung addie

 6. Mark zegt op

  Blijkbaar lijden niet enkel ruime lagen van het Thaise volk aan een “enigzins gebrekkige mathematische kennis” 🙂

  Effe goed tellen: 2500 lotjes x 10 bath/lotje = 25000 bath … en dat voor 6 flessen Whiskey van 75 cl en 4 flesjes van 50 cl.

  Goed rekenen prijs/volume. Laat u niet misleiden door “fancy” merkopschriften!
  Juist. Het is bij uitstek de duurste whiskey ter wereld.

  Je ziet dit overal in Thailand, tot in de kleinste dorpjes. Ze worden openlijk tentoongesteld en zijn erg populair. Als het al wettelijk verboden zou zijn dan is er een wel erg vergaand gedoogbeleid op van toepassing.

  • ruud zegt op

   Dat er 6 flessen hangen is niet het zelfde, als dat er 6 flessen te winnen zijn.
   Misschien zijn het er meer, maar misschien ook minder.

   Misschien zijn alle flessen die te winnen zijn al gewonnen zijn.
   En niemand wil nog een lootje kopen, als alle flessen al zijn gewonnen.
   Er zullen dus altijd flessen hangen.

  • Bacchus zegt op

   Moderator: niet alleen op elkaar reageren svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website