Europroblemen en AOW’ers gezocht

Door Colin de Jong
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
1 juni 2010

Europroblemen

Door Colin de Jong – Pattaya

Aangezien er afgelopen week geen Pattaya People is verschenen door de problemen in Bangkok, is mijn column toch even op de website verschenen maar daarna er weer afgehaald.

Thailandblog.nl had dit artikel inmiddels geplaatst en dit was een reden van de redactie van Wereldomroep Tv hierop te reageren n.a.v. landgenoten die in de problemen waren gekomen door de extreem lage euro. Marijke van de Berg van Wereldomroep vroeg mij om AOW’ers te interviewen in Pattaya die overwegen om weer terug te gaan naar Nederland en of landgenoten die in de problemen komen door de lage euro.

Bij het ter perse gaan was de Euro wederom op een dieptepunt beland. Namelijk 1.21 ten opzichte van de dollar. De ijzersterke baht geeft voorlopig geen krimp ondanks alle turbulentie en geeft nauwelijks 38 baht voor de zwakke euro. Krijg daar vele vragen over en het antwoord is simpel; Thailand presteert economisch ver boven alle verwachtingen en had een recordgroei van 12% in het eerste kwartaal van 2010 en scoorde daarmee een eervolle eerste plaats in de wereld. De export draait op volle toeren en vooral de auto-export gaat boven alle verwachtingen. Er zijn vele autofabrikanten actief in het nabij gelegen Rayong ook wel het Detroit van Azië genoemd, met ruim één miljoen exemplaren die vorig jaar van de band rolden. Nagenoeg alle grote autofabrikanten zijn daar gevestigd en blijven ondanks de wereldwijde recessie hun capaciteit opvoeren en dan heb ik het nog niet over de gigantische rijst en kippenexport waar Thailand al vele jaren marktleider in is.

Vele multinationals zijn ook al jaren actief op de Thaise arbeidsmarkt en dat maakt de Baht tot een ijzersterke munt. In 2008 kreeg ik nog 53 baht voor de euro maar ook het Engelse pond heeft veel aan kracht ingeboet. Enkele jaren geleden zag ik het Engelse pond nog rond de 75 noteren terwijl die vandaag op 45 stond.

Velen kijken al uit naar andere oorden en vooral het buurland Cambodja is bij vele Expats populair. Echter niet voor mij want dan moet ik vijf stappen terug doen want dit land loopt nog heel ver achter bij het ultramoderne Thailand.

Sprak onlangs met een landgenoot die overwoog om terug te gaan naar Nederland vanwege de zwakke euro. Ik denk dat ik hem snel weer terug zie want meneer rijd in een auto en op een grote motor en gaat ook nog regelmatig op stap. Als hij deze luxe in Nederland wil permitteren dan mag hij zijn maag wel aan de kapstok hangen afgezien van de vele irritaties in dat dure en koude kikkerland. Heb er al vele zien terugkeren en moet er niet aan denken om in dat strafkamp te wonen. Door mijn rugproblemen moet ik elke dag zwemmen wat het hele jaar mogelijk is in heerlijke temperaturen.

Thailand Open internationale damtoernooi

De Nederlander Gabriel Heerema heeft het zesde Thailand Open internationale damtoernooi in Pattaya gewonnen. Op het podium werd hij geflankeerd door twee andere Nederlandse dammers: internationaal grootmeester Ron Heusdens en Andrew Tjon A Ong (die tevens de toernooiorganisator is).

Ruim een week geleden streken dammers uit verschillende windstreken (West- en Oost- Europa, Azië, Zuid-Amerika, het Caribische gebied en Afrika) neer in het Tulip House in Jomtien, om met elkaar kennis te maken. De overgrote meerderheid van de dammers is afkomstig uit Nederland, dat de sterkste damcompetie ter wereld heeft. De sponsors Mascotte, Tulip House, Jomtien Garden Hotel en Erik van Dusseldorp (een Nederlandse dammer, die getrouwd is met een Thaise vrouw uit Jomtien) verwelkomden de gasten tijdens een uitbundig openingsfeest. Na een uitgebreid lopend buffet vermaakten de aanwezigen zich met live muziek en al spoedig was iedereen met elkaar aan het dansen in het Tuliphuis.

De hele week lang werd er elke dag een ronde afgewerkt in een mooie zaal in het Jomtien Garden Hotel. ‘s Middags, zodra de dampartijen achter de rug waren, ondernamen de dammers allemaal uitstapjes: naar een olifantenshow, relaxen op een eiland, naar het strand of het nachtleven van Pattaya in. Veel spelers komen al voor het vijfde of zesde jaar naar Thailand. “Het mooie is dat ik hier mijn hobby kan combineren met een heerlijke vakantie,” zegt deelnemer Ton van der Ploeg, die er elk jaar bij is. Zo denken de meeste anderen er ook over. Achter het dambord leveren de deelnemers veel strijd; daarbuiten gaan ze als vrienden met elkaar om.

Afgelopen zondag, meteen na de prijsuitreiking, maakte een groep van dertig mensen (dammers en aanhang), onder leiding van Andrew Tjon A Ong, een gezamenlijke rondreis door Laos. “Ik heb de organisatie voor het zevende Thailand Open, volgend jaar, al bijna rond,” laat Andrew Tjon A Ong weten. “We komen graag weer terug naar Jomtien, en volgend jaar zelfs met nog veel meer deelnemers dan de 30 van dit jaar.”

Open damtoernooi Pattaya

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Europroblemen en AOW’ers gezocht”

 1. PIM zegt op

  Thai’s zijn slimmer.
  Het zogenaamde wereldland heft hoge invoerbelasting en hoeft in de EU dit niet te betalen .
  Dus plaats je fabriek in Thailand betaal weinig belasting en voer het uit naar je eigen land .
  1 nieuwe auto kost hier iets meer dan de helft wat NL rekent.
  Europa geeft de subsidie en maakt op die manier zijn eigen euro stuk .
  10 duizenden werkloos geworden landgenoten kunnen er nog wel 1 paar honderduizend uit het buitenland bij hebben .
  De grote jongens hebben hun aandelen op die manier toch veilig in dat 3e wereldland .
  Het wachten is tot de menigte in europa het zat is .
  In NL moet de zorgverzekering weer duurder worden ,stuur dan 1 zieke maar naar Thailand ,ik betaal voor 1 dokter 2 euro voor 1 bezoek .
  Het ziekenhuis is als 1 hotel voor 12.50 euro per dag .
  Dat kan door de subsidie die in euro’s worden gegeven .
  De Th Baht is sterk ,die gaat het land niet uit ,de euro komt wel binnen .
  Ik hoop dat er 1 discussie ontstaat door deze paar grieven .

  • bebe zegt op

   Als de Thai zo slim zijn Pim waarom willen zij dan een wet invoeren om nieuwe buitenlandse investeerders te lokken waardoor zij voor 15 jaar geen belastingen hoeven te betalen in Thailand dit zegt genoeg over de financiele toestand van Thailand volgens mij .
   De Thaise baht staat nu heel sterk tegenover de euro ,pond,dollar maar deze wordt enkel kunstmatig sterk gehouden en Thailand is sterk afhankelijk van export dus een sterke baht is een serieus inkomsten verlies voor Thailand die nog altijd geen kennis economie is en dit in de nabije toekomst ook nooit zal worden .
   Thailand is nog altijd zeer afhankelijk van buitenlandse multinationals zoals de meeste autofabricanten die mikken op de aziatische markt zoals bv China.

   • PIM zegt op

    Bebe

    De autoindustrie zoals General motors zijn hier dus al gaan fabriceren,de mercedes die hier al 1 beetje 1 volkse wagen gaat lijken doet het ook goed .
    Voorheen moest er op deze wagens 300% invoerrechten worden betaald .
    Nu dus niet meer sinds de fabriek hier staat .
    Ongeveer 10 jaar geleden betaalde je voor een 20 jaar oude mercedes hier nog 300.000 Thb.
    Nu vragen ze er 80.000 voor .
    Natuurlijk zien de Thaien in dat ze op het moment verkeerd bezig zijn ,sinds de bezetting van het vliegveld zijn er veel investeerders afgehaakt ,daarna is het alleen maar riskanter geworden om hier te gaan investeren .
    Ze moeten wel gaan investeerders lokken om niet te ver achter te raken bij hun grote broers China en India .
    Veel expats zien ook af om 1 huis te kopen ,toeristen twijfelen om te gaan boeken als buiten de prijsverhogingen ook de Thb. nog eens 20% minder waard is.
    Het verlies op het moment is niet te bepalen .

 2. Redactie zegt op

  Dankzij de zuidelijke eurolanden zitten we in de problemen Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Zo snel mogelijk uit de Euro gooien als ze zich niet aan de regels houden. Zij geven maar uit en wij kunnen de tekorten gaan opvangen.

 3. bebe zegt op

  Daarom worden al die dure mercedes wagens door Thaise banken in beslag genomen Pim want kopen op krediet is ook de nationale sport in Thailand door de zogenaamde betere middenklasse want face is alles in Thailand (kinderachtig en irrationeel gedrag noemt men dit in het westen).
  Die sterke baht zal als een boemerang terug keren naar de beleidsmakers daar .
  En op wereld vlak stelt dit land niks voor ,die multinationals kunnnen bij wijze van spreken hun boeltje pakken en naar betere oorden vertrekken als het hun goed uitkomt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website