Etenstijd in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
24 mei 2018

Tijd is een relatief begrip bij veel Thai. Het is vrijblijvend, elastisch en veranderlijk. Maak je een afspraak dan kan de toevoeging ‘vroeg’ betekenen dat men ongeveer een half uur later komt dan de afgesproken tijd. Zeg je dat het ook wat later mag zijn dan de afgesproken tijd, dan kan dat zo maar 24 uur inhouden.

Deze elasticiteit van het begrip tijd heeft te maken met ‘mai phen rai’ en ‘sabai sabai’ (relax). Op tijd zijn is voor ons westerlingen vaak belangrijk maar veel Thai hebben andere prioriteiten zoals familie, eten, geld verdienen, eten, het haar laten knippen of eten.

Echter er een tijd waar Thai zich wel aan houden: Etenstijd. Daar moet/mag alles voor wijken.

Bron: The Thaiger

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Etenstijd in Thailand”

 1. Rob V. zegt op

  Wat moet ik hier nou op zeggen? De auteur heeft een dikke duim. Probeer dit eens in het bedrijfsleven en je bent als gewoon je baantje kwijt. Je hoeft echt niet om 8.15 aan komen kakken als je shift om 8.00 begint. Praten we over de vrijetijd, ja dan zou het kunnen dat de noord-west Europeaan meer naar punctualiteit neigt. Maar kijk ik om mij heen dan is het ook dan een kwestie van wat er speelt. Spreek je af voor een filmvoorstelling of een wedstrijd dan moet is de tijd de tijd. Spreek je af om X uur een drankje te pakken dan is het ‘ ronde de klok van’, ben je een 15 of 30 minuten later dan kijkt niemand op.

  Mijn lief maakte zich overigens drukker om op tijd komen dan mij, zij wou liever nog een paar minuten voor de afgesproken tijd ergens zijn en ik had meer iets van ‘om 10 over is ook prima als dat zo komt, gaan haasten om stipt op tijd binnen te stappen op een feestje is nergens voor nodig’ .

  In het originele stukje staat: “The situation is slowly improving, especially in a business situations, but beware that making appointments in Thailand could lead to health issues and stress. At the same time the Thais are probably the smart ones and not letting punctuality get in the way of enjoying their family and the other important things in life.”

  Ik heb nog nooit geen stress gehad in Thailand, iedereen was er rond de afgesproken tijden. 1 keer was een vriend ruim dertig minuten of 3 kwartier te laat, ik haalde me schouders op, mijn lief niet: ‘dit is niet de eerste keer dat hij dit doet, tijd is tijd, afspraak is afspraak!’ zei ze. Daar kan ik bij inkomen. Afspraak is afspraak, maar stressen om een minuutje te laat bij een uitstapje is natuurlijk ook niet goed.

 2. Eddy Lampang zegt op

  De definitie van “op tijd” is in Thailand een rekbaar begrip. Uiteindelijk heb ik mij er moeten bij neerleggen wanneer ik ginds als “gast” verblijf. Ik heb getracht om een patroon te ontdekken in deze etiquette, maar zonder succes.
  Een vuistregel is dat bij het afgesproken tijdstip er sowieso een marge van + 1 uur geldt. 1 op 10 durft ook wel meer dan twee uren te vroeg opdagen, en 3/10 helemaal niet. Op deze manier kunnen we toch een realistische planning aanhouden wanneer we familie of vrienden uitnodigen bij ons thuis of in een restaurant.

 3. Ellis zegt op

  Zo kwamen wij erachter dat als ze om b.v. 10.00 uur met je afspreken, wij de mensen om 10.00 uur op de stoep verwachten. Nee… om 10.00 uur vertrekken vanuit hun huis / winkel het eventueel nog opladen van materiaal en de rijtijd komt er ook nog bij. Als je dit in de gaten houdt, zit je goed.

 4. Antonio zegt op

  De blanken hebben de klok uitgevonden………en de Thai hebben de tijd…….. (ruim)
  TonyM

 5. Mark zegt op

  Raar dat farrang geen snars van de tijd begrijpen, het is nochtans simpel en logisch.

  Je spreekt bijvoorbeeld af om 10.00 uur. Dan kan je tijd tot 10.59 uur komen opdagen.
  Om 11.00 uur ben je te laat. Maar ook weer niet echt, want dan heb je nog altijd een glimlach om je entree te maken 🙂

  • lung addie zegt op

   Klopt volledig Marc.
   Zolang het geen 11.00 uur is is het nog steeds 10.00uur. Dat is de geldende regel hier.

   • jan van marle zegt op

    Eigenlijkis het niet onlogisch.Als iemand zijn of haar 39ste verjaardag heeft bereikt,dan gaat men het 40ste levensjaar in.

   • Rob V. zegt op

    Ik hoor dat diverse mensen zeggen en het staat ook in Ronald Schütte zijn Nederlandse bewerking van “Thai, an essential grammar”): “iemands leeftijd wordt in Thailand geteld vanaf de geboorte: hij/zij is dan in zijn eerste jaar, dus na de eerste verjaardag is iemand 2 jaar enz.”

    Uit mijn eigen omgeving herken ik dat echter absoluut niet. Toen mijn liefje volgens de ‘Nederlandse’ telling 30 jaar werd hadden vrienden een taart geregeld. Daar stond gewoon ‘HBD N****ng 30 jaar’ op. In het Nederlands had ze het zelf ook over haar 30ste verjaardag en volgens mij in het Thais ook gewoon: saam-sip dus en niet saam-sip-et.

    En ik vroeg het net nog na in een Line groep met allerlei Thai en die zeggen allemaal dat als een baby net geboren wordt hij X dagen of maanden oud is en dat na een jaar, bij de eerste verjaardag, de baby 1 jaar geworden is. Wel zeggen sommige de leeftijd af te ronden als de verjaardag binnenkort aanstaande is. Van een andere manier dan tellen hebben ze nog nooit gehoord, en 1tje vroeg zich af of degene die anders beweren wel ‘normaal’ zijn. 555

    Of is het soms een generatie dingetje? Tellen bejaarden anders dan de jeugd (ik spreek 20-30tigers)? Maar dan zouden mijn Thaise vrienden en kennissen club er toch wel iets over moeten weten dat men vroeger inderdaad een andere telling had voor leeftijden dan dat we in Europa gewent zijn.

   • TheoB zegt op

    70 Jaar geleden werd in Thailand de leeftijd aangeduid met zoveelste levensjaar. Een pasgeborene was destijds dus in het eerste levensjaar.
    Citaat uit het schriftelijke verslag door Lord Louis Mountbatten van zijn bezoek aan Thailand en koning Ananda in januari 1946: “Incidentally, Siamese children are rated as one year old at birth; so that, although the King has nominally attained his 21st birthday, he has only been 20 years in this world.”

    Bron: https://medium.com/zenjournalist/entertaining-ananda-f73199378634

  • pascal zegt op

   Geen zorgen voor niks Mark.
   Als het vliegtuig om 10.00u vertrekt zijn ze wel op tijd omdat ze heel goed weten dat the plane vertrekt.
   Verder moet je het niet zoeken hoor.

 6. Tino Kuis zegt op

  Apart volkje, die Thais.

  Ik heb 18 jaar in Thailand gewoond en het is me nooit opgevallen dat ze vaak te laat waren. Mensen die iets aan mijn huis of tuin moesten doen, loodgieters, werksters en grasmaaiers, waren meestal op tijd. Ook afspraken met dokters, leraren en dat soort volk gingen goed, ze stonden gewoonlijk op mij te wachten. De meeste vrienden, familie en bekenden waren op tijd, d.w.z. niet meer dan 15 minuten te laat. Een enkeling was een notoire te laatkomer, iedereen klaagde daar over.

  Mijn dochter kwam heel vaak te laat op school, wel iedere week een keer (maar misschien overdrijf ik). Als de leraar dan vroeg wat er aan de hand was dan zei ze dat ze te laat was opgestaan. Dat excuus werd geaccepteerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website