Er is niets veranderd

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
3 oktober 2014

Ik heb me afgevraagd of er al veel veranderd is in Thailand met Thaise militairen aan de macht. Nu, in Phuket is er wat de tuk-tuk betreft niets veranderd.

Gisteren gingen we eten in Patong. We parkeerden de auto en moesten lang zoeken. Er stonden overal tuk-tuks, meer dan vijftig in een rij. Aan het einde was er een plaats. Een tuk-tuk bestuurder stapte op ons af en zei dat er dat er geen plaats was voor mij. Ik moest maar vertrekken.

Ik vroeg aan hem waar dan te parkeren en hij zei: vertrekken. Na overleg met iemand die er werkte, liet ik mijn auto staan. Het was tenslotte openbaar parkeren voor iedereen.

We gingen eten maar ik vertrouwde het niet en ik ging terug om een andere plaats te zoeken. Of om foto’s te maken (dat doe ik vaker als ik het niet vertrouw) als er geen andere plaats was. Wat denk je? Ik zag dezelfde tuk-tuk bestuurder op zijn knieën met iets in zijn handen bij mijn achterband.

Hij zag mij, schrok, ik rende op hem af, hij rende weg, sprong in zijn tuk-tuk en reed vol gas weg, zonder te kijken. Toen reed hij een motorbike aan. Die ging over de kop. De twee passagiers, een Thais meisje en buitenlandse jongen, waren flink geschaafd en ze hadden bulten. De Thaise dame was niet aanspreekbaar.

De gehuurde motorbike was flink beschadigd. Maar ze zullen de schade zelf moeten betalen. De politie was er snel bij maar geen van de tuk-tuk bestuurders had iets gezien of kende hem. Ik vertelde aan de agent wat er gebeurd was en ik vroeg hem: Mag ik hier parkeren? Hij zei: Ja, natuurlijk.

De tuk-tuk maffia is nog steeds de baas

Conclusie: Ik had gehoopt dat de situatie veranderd was, maar er is niets veranderd. De tuk-tuk maffia is nog steeds de baas. Wat wel veranderd is: de politie die ik elke maand moet betalen, is al drie maanden niet geweest.

Waarom ik moet betalen, is mij een raadsel. De Birmese mensen die mijn huis bouwen, hebben paspoort en werkvergunning. Alles is in orde met hun papieren. Maar ze zeggen: Als je niet betaalt nemen we de mensen elke keer mee om te controleren. Dan is het maar afwachten of ze blijven.

Het is afpersen. Ik heb andere mensen met bedrijven gesproken. Die moeten ook betalen, ook om dezelfde reden.

Rob

7 reacties op “Er is niets veranderd”

 1. Jan zegt op

  Dit verhaal is één van de vele bewijzen dat Thailand niet bepaald het paradijs is…

 2. erkuda zegt op

  In een artikel in de Bangkok Post stond nog niet zo lang geleden, dat sinds die krant wordt uitgegeven – nu zo’n 68 jaar als ik mij goed herinner – zij regelmatig artikelen hebben gepubliceerd over de corruptie en de (zogenaamde) bestrijding daarvan in dit land.

  Geen enkele regering – gekozen of aan de macht als gevolg van een coup – heeft op dit terrein ooit daadwerkelijk iets gepresteerd.

  Ook niet die regeringen of militaire machtshebbers die na hun aantreden stellig beweerden, dat het deze keer ernst zou zijn, de corruptie zou worden aangepakt.

  Praktijk is telkens weer, dat het alleen andere zakken zijn, waarin het merendeel van het corruptiegeld verdwijnt.

  Het is nogal naïef te verwachten, dat het nu anders zou gaan.

 3. John zegt op

  Een groot probleem voor Phuket is inderdaad deze tuk tuk maffia die al jarenlang een doorn in het oog is van iedere Tourist. Velen zijn brutaal,maken hun eigen wetten,dulden geen enkele concurentie,en verlangen prijzen die ver over de gemiddelde taxi prijzen in de rest van Thailand liggen.
  Deze maffia is zo machtig dat ze zelfs grote hotels onder druk gezet hebben eventuele gratis shuttle diensten niet meer aan te bieden,om zodoende nog meer monopool te krijgen.(Zelf meegemaakt)
  Deze maffia structuur is niet onder controle te krijgen door een eenmalige militaire actie waarmee ze niets anders bereiken als een verbetering,die niets anders is als een tijdelijke propaganda actie zonder blijvend effect. Er moeten gecontroleerde wetten komen,en vastgestelde prijzen die in iedere tuk tuk duidelijk zichtbaar moeten zijn,en bij het niet inhouden van deze prijzen,moeten straffen volgen,die bij herhaling tot het verlies van hun vergunning voeren kan. Ik vindt het schandalig dat een rijstboer in Isaan voor een dag hard werken een loon ontvangt van 200Bath,maar vindt het nog schandaliger dat een tuk tuk bestuurder voor een ritje van ca 12min het dubbele verlangen kan zonder dat de militair regering hier op den duur werkelijk wat veranderd.

 4. janbeute zegt op

  En zo ging het bij ons ook met de motorbike moneylaunders .
  Na de coup was het even rustig .
  Ze waren er nog wel hoor , maar een heel stuk minder zichtbaar , op een Honda Dream of Wave .
  Nu rijden ze weer volop op hun Honda 250 cc CBR sportbike .
  Uiteraard wel beiden Rijder en ontvanger , hebben een helm op .
  Business as usual .

  Jan Beute .

 5. Leo Th. zegt op

  Begrijp je frustatie volledig. Die tuk tuk bestuurders op Phuket-Patong zijn, net als die gasten met zgn. particuliere taxi’s, hondsbrutaal en schuwen ook geen geweld, dus wat dat betreft ben je er nog goed van af gekomen. Helaas ging dat niet op voor de bestuurder en passagier van de aangereden motor. Schofterig dat die andere tuk tuk chauffeurs zich van de domme hielden, maar ja, het is één gore kliek bij elkaar. Phuket is een prachtig eiland maar Patong vermijd ik. Ze gooien daar hun eigen glazen in en dat zie ik in de nabije toekomst zeer zeker niet veranderen.

 6. noah zegt op

  Jaaaaa, de omringende landen doen het steeds beter en durf ook wel te zeggen als je Thailand blind bent dat men het niet wil zien. Kom er nog ieder jaar 2 weekjes met vakantie, eigenlijk is de reden maar omdat het eten zo lekker is, voor de rest heeft Thailand mij ieder jaar meer teleurgesteld. In mijn ogen is er niets veranderd en zal er ook nooit iets veranderen. Ik wens iedereen toch het beste in “zijn” Thailand!

  • Jan zegt op

   heel herkenbaar…. Noah je bent niet alleen in je gedachten 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website