Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Vandaag: de onbedwingbare bouwwoede van de Thai.


De onbedwingbare bouwwoede van de Thai

Het valt direct op. Als je in Thailand komt zie je overal bouwactiviteiten, waar je ook bent. Of dat nu in Bangkok zelf is, of op de snelweg naar Pattaya, in Pattaya zelf of in de omliggende dorpjes. In de Isaan, in steden zoals Udon. Over al wordt gebouwd. Er heerst een ongekende en blijkbaar onbedwingbare bouwwoede bij de Thai.

Een aantal jaren terug, toen we in Pattaya Oost (Darkside), Nong Prue, woonden zag ik in onze directe omgeving, in een straal van zeg maar acht kilometer, het ene na het andere resort uit de grond gestampt worden. Ook het bouwen van winkels (begane grond) met woning daarboven (meestal twee verdiepingen boven de winkel) ging onverminderd door. Ik heb dat geconstateerd in de maar krap 7-8 maanden dat we daar gewoond hebben. In Pattaya zelf zag ik ook een blijkbaar niet te stoppen bouw van resorts, appartementen gebouwen, hotels en winkel centra. Voor wie bouwt men dan? Niet voor de Thai die van het platteland naar de stad trekken. Die kunnen nog net een kamer huren, maar dan heb je het wel gehad. Voor de farang die naar Thailand komen om te overwinteren of om zich hier te vestigen? Dat worden er naar mijn smaak toch ook steeds minder.

Hier in Udon zie ik hetzelfde beeld. Volop bouwactiviteiten. Dichtbij ons resort is er een lodge complex (Ik weet even niet of dit de juiste naam is). Het complex bestaat uit een aantal los van elkaar staande, verhoogde “huisjes”) geopend in de budget klasse. Opening was ongeveer twee jaar geleden. Mooie kamers met TV, aircon, douche en toilet voor 400 – 500 baht per overnachting. Parkeerplaats voor de deur. In onze omgeving vliegen de nieuwe resorts en winkel units als paddenstoelen uit de grond.

graphic stocker / Shutterstock.com

In Udon centrum werd dit jaar een nieuw hotel geopend aan de Prajak Road (Udon Capital hotel), vlak naast de UD Nightmarket, en in soi Sampan opende het hotel The Old Inn zijn deuren. In de zelfde soi Sampan zijn nog een groot appartementen complex en een hotel in aanbouw. Opening, naar mijn schatting, in het eerste kwartaal 2019.

Het bovenstaande over de bouwwoede van de Thai lijkt toch in schrille tegenstelling te staan met de trend die er volgens velen, ook in mijn ogen, is. Minder toeristen uit Europa, hetgeen toch vaak de toeristen zijn met een behoorlijk gevulde beurs en, naar ik vermoed, ook minder Europeanen die zich hier willen vestigen. Die terugloop in aantallen is sinds een paar jaar aan de gang. Na de devaluatie van de roebel in 2014 komen er aanzienlijk minder Russen, zowel als toerist als expat en als pensionado. Indertijd waren het vooral de Russen die verantwoordelijk waren voor de aankoop of huur van vele condo’s. Van de Indiërs en Chinezen worden de Thai niet veel wijzer, want die blijken weinig tot geen geld uit te geven. Zeker niet in de horeca en op de woningmarkt. Misschien nog wel een beetje in de goudwinkels en de souvenir winkels.

Het aantal Chinezen dat naar Thailand komt schijnt, sinds het ongeval met dodelijke afloop (47 Chinese doden) begin dit jaar in de Andeman Zee, ook drastisch te zijn terug gelopen.

Ja, de officiële cijfers van het Thaise bureau voor toerisme zullen wel anders uitwijzen, maar wie gelooft die cijfers? Dat zijn veelal cijfers die bedoelt zijn als window dressing voor de regering.

Uit berichten begrijp ik dat steeds meer Europeanen overwegen hun interesse te verleggen naar Cambodja, Laos, Vietnam en de Filipijnen. Waarom? Een paar feiten en ongetwijfeld kunnen er nog een aantal worden toegevoegd.

 • Thailand wordt langzaam maar zeker duur in vergelijking met andere Aziatische landen. Als je fatsoenlijk boodschappen wilt doen in een supermarkt, ben je al bijna net zo veel geld kwijt als in Nederland, en ik vermoed dat het zelfde geldt voor België. Ook in de op westers eten gerichte restaurants lopen de prijzen aardig op;
 • De visum vereisten en eisen met betrekking tot een (jaar)verblijf ondervinden de meeste farangs als lastig en vervelend. Waarbij het (jaar)verblijf iedere keer weer opnieuw aangevraagd moet worden, al dan niet gepaard gaande met een borderrun;
 • De 90 days adres melding, eveneens een vervelend hoofdstuk voor farang;
 • Het niet op eigen naam kunnen zetten van grond / land;
 • De vaak onbegrepen maatregelen van de Thaise overheid, zoals het strandstoelenverhaal op sommige stranden, het willen verdringen van de straatverkoop op sommige plaatsen in Bangkok.

Ondanks dat blijven de Thai gewoon door bouwen, alsof er niets aan de hand is. Blijkbaar hebben zij geen zicht op het aantal onverkochte / onverhuurde woningen, condo’ s en winkelruimtes. Of zij hebben een onverwoestbaar vertrouwen dat het allemaal wel weer goed komt. En hotels zoals het Pannarai en Centara verhogen gewoon hun kamerprijzen. Tja, typisch Thaise logica. Als er meer concurrentie komt en het aantal bezoekers afneemt, verhoog je de prijzen. Ik heb natuurlijk geen zicht op de bezettingsgraad van deze hotels, dus misschien zie ik dit wel helemaal verkeerd.

In de shopping mall Central Plaza zie ik steeds vaker lege winkelpanden. En ik heb begrepen dat de ijsbaan op de vijfde verdieping al sinds maart van dit jaar gesloten is.

Ook dichter bij huis constateer ik enig verval. In het resort waar we wonen, met totaal 55 woningen, staan er acht huizen leeg. Toch worden er 1-2 kilometer verderop doodleuk weer nieuwe resorts gebouwd. Amazing Thailand. Uit met name Pattaya komen, na jaren van ontkenning en wegkijken, de eerste berichten over een stagnerende woningmarkt langzaam maar zeker naar buiten. Makelaars geven voor het eerst schoorvoetend toe dat er een behoorlijke stagnatie is in de verkoop en verhuur van woningruimte. Een vriend van mij probeert al sinds vier jaar een prachtig alleenstaand huis te verkopen in Pattaya East side. Wel af en toe kijkers, maar nog geen enkel serieus bod. Kopers hebben de huizen voor het uitzoeken.

In Jomtien staat het aantal onverkochte woningen inmiddels op 14.000, zo begrijp ik uit een eerdere posting van Lodewijk Lagemaat.

Blijkbaar dringt het besef door dat de bomen niet meer tot aan de hemel groeien.

Ingezonden door Charly

24 reacties op “De onbedwingbare bouwwoede van de Thai”

 1. Dirk zegt op

  Dit keer geen VVV-folder, maar een up to date verhaal over de bouwwoede in Thailand. Herken het Udonthani gedeelte goed, omdat ik er zelf woon. Ik moet wel eens hoog parkeren op het parkeerdek van de superstore hier in Udon en kijk dan neer op de stad, die in 10 jaar qua woon- en hotelcapaciteit aan het verdubbelen is. Booming business of een geweer met nat kruit, wie het weet mag het zeggen?
  Ik woon hier nu 10 jaar, ben geen econoom, kan het dus op een wetenschappelijke manier niet verklaren, maar zelfs met gezond boerenverstand kan ik geen vinger achter de drive van de Thaise economie krijgen.
  Laatst deed de regering nog een oproep om meer geschoolde arbeiders en technisch geschoolde mensen te krijgen, dat is toch een teken dat het ergens begint te kraken. Europeanen, die zich hier permanent vestigen zijn in de minderheid gekomen, ik heb de laatste jaren hier weinig aanwas gezien van Nederlanders in Udon.
  Ik zal maar besluiten met een beetje Thaise filosofie van de koude grond: Elke morgen komt de zon weer op en gaat in de avond weer onder, en wat er tussenin gebeurt mai pen rai.(Maakt niet uit).

  • fred zegt op

   Ik kan ook geen verklaring vinden voor de drive achter die economie. Ik kan nog steeds niet begrijpen hoe grote winkelcentra kunnen overleven als er 10 mensen personeel staan te niksen om dan om het half uur met zijn vier achter die ene klant aan te hollen. Als er dan een informatie wordt gevraagd over één of ander product horen ze het in Keulen donderen. Als ik in stadjes als Surin rondloop zie ik in ieder zaakje iemand half achterover liggen met zijn telefoontje aan het spelen. Ik zie in veel van die zaakjes nooit een mens. Toch lijkt iedereen er genoeg mee te verdienen om een gezapig leventje te kunnen bieden aan vrouw en kinderen.

 2. fred zegt op

  U ziet het helemaal verkeerd. Huizen en nieuwe condo’s worden nog steeds als zoete broodjes verkocht. Prijzen worden ook steeds hoger. Een nieuwe woontoren in Jomtien of Pattaya is binnen de 3 maanden helemaal bezet.De showroom voor nieuwe dure luxe auto’s groeien eveneens als paddestoelen en verkopen massaal. Prestige merken als Ducati bouwen tot zelfs in de Isaan prachtige mega showrooms.
  U lijkt niet te beseffen dat het grotendeel van de Thai heel welstellende mensen zijn. U lijkt ook niet te beseffen dat er steeds meer en meer toeristen komen naar Thailand. Toeristen komen nu van over gans de wereld en niet meer alleen (meer) uit het oude Europa. Chinezen en Russen hebben meer geld te besteden dan die oude Europeanen.
  En wat is er nu leuker dan iedere week een natuurlijk strand. Een strand dient toch om te zonnen ? Miljoenen mensen liggen op stranden zonder parasols. Wat is er nu erg om alle 90 dagen eens een stempeltje te gaan halen in een immigratie kantoortje ?
  Voor de rest is Thailand niet duurder dan pakweg de Filipijnen of Vietnam. Zelfs Cambodja waar U alles in US Dollar moet betalen is niet goedkoper. U kan in Thailand nog steeds een degelijke kamer vinden voor 15 euro….en een rijstmaaltijd voor 60 Baht. Ik heb in geen enkel ander land iets vergelijkbaars gevonden aan die prijs. In Pattaya kan u een ontbijtje inclusief goede koffie vinden voor 75 Baht. In Cambodja zal u dat minimum 3 dollar betalen is bijna 100 Baht. En zoek in de Filipijnen maar een degelijke kamer voor 600 Baht. Succes.
  De realiteit is dat Z.O Azie groeit als een kool en Europa smelt als sneeuw voor de zon.

  • Dirk zegt op

   Beste meneer Fred, u wijst wel erg negatief met het vingertje naar de inzender. U dendert wel erg hard en snel over de geleverde feiten heen. Met name uw opmerking dat er in het grootste deel van Thailand heel welstellende mensen zijn, ik citeer maar even. Als u niet verder komt dan de bekende toeristische centra en nog nooit in de wachtkamer van een gemeente ziekenhuis hebt gezeten in een gemiddelde stad in Thailand, dan zal het beeld wat u zag u gelijk geven. Een feit is, dat een aantal zeer welgestelde families het hier voor het zeggen hebben in Thailand, zeg maar 650.000 mensen en dat is 1% van de bevolking.
   Verder een kleine middenklasse, die het gewoon goed heeft naar westerse maatstaven. De rest leeft in schone schijn met een berg schuld. De inzender stelde zich gewoon een paar normale vragen, waar leidt die bouwwoede toe, blijft het rendabel en faciliteert de Thaise overheid de toerist en expat op juiste wijze. Niks mis mee, denk ik maar zo…..

  • Ger-Korat zegt op

   Goed verteld Fred. De bouwwoede van de Thai heeft voor het overgrote deel niets met het toerisme te maken maar met huisvesting en ondernemingen. Hooguit in wat toeristenplaatsen wordt er voor de toerist gebouwd, Udon bijvoorbeeld heeft helemaal niets met het toerisme van doen en de enkele buitenlanders maken hooguit minder dan 1 procent van de bevolking in Udon-stad uit en daarbuiten in de provincie vrijwel 0 procent. Idem waar ik woon, in de stad Korat vrijwel geen toerist hooguit wat buitenlandse partners van Thai. Ook in mijn stad veel nieuw projekten en dus duidelijk bestemd voor de Thaise mensen.
   En over de prijzen zullen we het maar niet hebben, in Bangkok eet men vanaf 25 baht en in de provincie 35 tot 40 baht. Ja zoals vaak gemeld ga geen westers eten kopen want dan betaal je extra. De prijzen in Thailand worden nauwgezet bijgehouden en de inflatie bedraagt al jaren rond de 1 tot 1,5 procent. Ja als je zo nodig in farang eettenten gaat eten betaal je de hoofdprijs, idem voor westerse importprodukten in supermarkten.
   Mijn jaarlijkse visumverlenging doe ik fluitend in een half uur en voor een 90- dagen melding ben ik in altijd in 5 minuten buiten. En dat in een stad veel groter dan Udon en meer buitenlandse gastarbeiders en dus drukker bij Immigration.

  • Peter de jong. zegt op

   He Fred welke bril heb je op de rose of de zwarte
   Kijk even wat te koop staat en dan dus niet voor de elite
   Voor het uitzoeken verder condo of huis
   En bijzonder om te horen dat de dure auto,s als broodjes verkocht worden
   Sorry een ondernemer in een grote stad in isaan met inderdaad rijke klanten die de het laatste jaar erg voorzichtig zijn geworden
   En dit geld volgens mij in een groot deel van Thailand
   En vooral de laatste zin van je
   Zet die rose bril af
   1 grote bubbel

   Gr peter
   Helaas geen waarzegger, want ja dan was ik al heel riijk
   Maar goed nog steeds blij om hier te wonen

  • ruud zegt op

   Het grootste deel van de Thai is niet welgesteld.
   Het grootste deel van de Thai woont in de dorpen in de rijstvelden, en in de sloppenwijken, en heeft nauwelijks iets te verteren, voor zover ze niet diep in de schulden zitten.

  • Charly zegt op

   Beste Fred,
   Ik waardeer het altijd ten zeerste als mijn verhalen hier worden gelezen en het is dubbel genieten als er op die verhalen wordt gereageerd. Meestal reageer ik niet op reacties, maar deze keer kan ik dat niet laten, na uw opmerking dat ik het helemaal verkeerd zie.
   Vervolgens maakt u een paar opmerkingen dat huizen en condos als zoete broodjes worden verkocht.
   Mijn vraag: waar blijkt dat uit? Niet uit de posting van Lodewijk Agemaat dat er inmiddels 14.000 woningen in Jomtien leeg staan.
   Verder verwijt u mij dat ik me niet lijk te beseffen dat het grotendeel van de Thai heel welstellende mensen zijn. Hoe komt u bij die onzin? Welke publicatie van de Thaise overheid heeft u er toe gebracht deze nonsens neer te schrijven? Zoals Dirk in een andere reactie schrijft is hooguit 1% van de Thaise bevolking welgesteld.
   Verder schrijft u dat een degelijke kamer in Thailand te huur is voor pakweg 600 baht. Ik ben benieuwd waar u die kamers kunt vinden. Menige Thai die in de stad moet werken zou graag zo’n goedkope kamer vinden. Laat ik u uit de droom helpen. In Udon is de goedkoopste kamer rond de 2.500 baht per maand, exclusief electra.

   Nogmaals, ik kan het altijd waarderen als mensen op mijn verhalen reageren. Maar houdt u wel aan de feiten. Dat doe ik tenslotte ook. En als ik de feiten niet weet, ga ik ze opzoeken.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

   Verder durft u te beweren dat je in Thailand een degelijke kamer kunt vinden voor pakweg 600 baht per maand. Nou, misschien op het platteland maar als ik bijvoorbeeld in Udon rondkijk en met de Thaise inwoners spreek, is het laagste bedrag 2.500 baht, exclusief electra.

   • theoS zegt op

    Charly, klopt helemaal wat kamerprijzen betreft. Maar deze kamers hebben wel allemaal een eigen badkamer en toilet plus kookgelegenheid en wasruimte. Hebben een electriciteit meter en betalen voor water.

    • Charly zegt op

     Beste Theo,

     Een kamer met aparte douche/toilet ruimte lijkt mij te vallen onder de categorie “degelijke kamers”. De kookgelegenheid bestaat hooguit uit een magnetron. En inderdaad, een eigen meter voor electra. Vaak staan er muntjes-wasmachines in gemeenschappelijke ruimtes.
     Die 2.500 baht per maand, exclusief electra, is echt wel het minimum. De meeste kamers zitten al gauw rond de 4.000 – 5.000 baht per maand. In ieder geval niet rond het bedrag van 600 baht dat Fred hier suggereerde. Zijn de kamers wat ruimer, met aircon en TV, dan gaat de huurprijs al gauw naar 500 – 700 baht PER DAG. (in Udon: Irish Clock, @home en tegenover het Pannarai Hotel.

     Groeten,
     Charly

   • fred zegt op

    Ik heb nergens geschreven over een kamer voor een maand. We hadden het over kamers voor toeristen. En die zijn in Thailand goedkoper dan in de Filipijnen.
    En als U denkt dat slecht 1 % van de Thaise bevolking is welgesteld raad ik U aan eens een reisje te maken naar Afrikaanse landen. U zal dan met eigen ogen kunnen zien hoe een land en zijn straatbeeld er uit ziet met 1 % van de mensen die welstellend zouden zijn.
    Ik moet nog de eerste Thai tegenkomen die 100 meter te voet aflegt zelfs geen puber doet dat hier. In Ghana gaat bijna gans het land kilometers te voet. Laat je nog maar meer wijsmaken in de bars van Pattaya.

 3. JIM zegt op

  ik denk dat het terug druk zou kunnen worden als de baht gaan devalueren met 20%

  • Jasper zegt op

   Er is geen enkele reden voor de thaise baht om te devalueren, ze zitten zeer, zeer ruim in de buitelandse valuta.
   Het is de waarde van de Euro die met pakweg 25 % is verminderd, door de jarenlange ingrepen van Draghi. Als je telkens 60 miljard blijft bijdrukken wordt de spoeling dun….

   Maar ja, goed voor de EU export, en met de gewone reiziger heeft men niets te maken. Die blijft dan maar in de eurozone.

   • ruud zegt op

    Ze zitten zeer ruim in hun buitenlandse valuta?… dat weet ik nog niet zo zeker.
    Er zijn de nodige contracten met China afgesloten, en China heeft blijkbaar al een aantal landen al zoveel geld uitgeleend, dat China macht over ze heeft gekregen. (de Maladiven bijvoorbeeld: Maldives’ Chinese debt and political risk could lead to trouble in paradise)

    Ik ben dus ook zeer benieuwd, voor hoeveel geld verplichtingen Thailand ondertussen aan China heeft opgebouwd.
    Nu het toerisme terugloopt, zou dat wel eens een flink probleem kunnen worden.

  • Lung addie zegt op

   Beste JIM,
   20% devaluatie van de THB? Is dat soms een persoonlijke natte droom van jou? Geef dan ook eens op om welke reden dit volgens jou zou moeten gebeuren? De waarde van een valuta is niet afhankelijk van persoonlijke belangen maar is veel complexer.

 4. Rene zegt op

  Ik kom al twaalf jaar naar Thailand en vooral Pattaya hetgeen ik een goede uitval basis vind voor ergens heen te gaan voor een aantal dagen. Ik heb hier de toeristische zaak zien boemen maar zie de laatste twee jaren het tegenovergestelde. In Jonthiem zie nog een paar Russen. Verder zie ik afen toe nog wat bussen van Chinese maatschappijen half leeg met Chinese toeristen, waar de gewone Thai nog geen rijstkorrel aan verdiend. Enkele jaren geleden wilde de taxi’s je zelfs met kerst en nieuwjaar je naar het centrum brengen wegens de ongelofelijke files en stilstaand verkeer. De laatste twee jaar kan je in je blootje lopen zonder dat ze het bijna gezien hebben. Als je hier eens rondwandelde zijn de betonnen skeletten niet te tellen er wordt gewoon niet verder aan gewerkt. En toch worden er meer en meer appartementenblokken bij gebouwd. De vraag die ik me telkens stel voor wie. En het devalueren van de Barth zal hie niets aan veranderen in tegendeel. De eerste jaren vond ik het echt het land van de glimlach maar die tijd is ook voorbij. Ze glimlachen nog omdat ze weten dat je geld hebt maar als je niet koopt krijg je ook nu je huid vol gedschoten. Ze zijn hun eigen azn het kapot maken. Remember het spreekwoord hoogmoed komt voor de val. Niet tegenstaande een geweldig mooi land op gebied van natuur en cultuur.

 5. chris zegt op

  Een paar opmerkingen:
  – in verschillende delen van het land ziet de markt voor onroerend goed er heel anders uit: andere markten, andere kopers, andere prijzen, andere inbreng van bonafide en malafide bedrijven;
  – een van de redenen dat er nog steeds gebouwd wordt (terwijl de markt soms lijkt te terug te lopen) is dat de financiering van onroerend goed heel anders is dan in Nederland of Belgie.

  • Charly zegt op

   Beste Chris,
   Kun je ons misschien uitleggen hoe de financiering van onroerend goed hier is geregeld en waarin die financiering dan verschilt met Nederland en Belgie?

   Ik leer namelijk altijd graag van een andere aanpak, benadering, oplossingen, e.d.

   Groeten,
   Charly

 6. teun zegt op

  Als ik hier in Chiangmai zie met welke snelheid men aan het bouwen is (overigens niet altijd op een logische plek; appartementen + winkels langs een weg waar het voor het hele complex verboden te parkeren is op straat en zonder eigen parkeerterrein: hele gebouw staat dus sinds oplevering ca 2-3 jaar geleden leeg)
  dan verwacht ik in de komende 2-3 jaar een implosie van de OG-markt.

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Moderator: De klaagzang over je schoonfamilie is zo langzamerhand wel bekend bij iedereen.

 8. Anton ten Dam zegt op

  Veel over de bouwdrift in Pattaya en de andere plaatsen in Thailand, ook is er nogal wat afgebroken in dit geval bedoel ik de betonnen zitbanken langs de beachroad in Pattaya, ik heb er vele uren op gezeten maar zoals ik nu op YouTube zie zijn alle banken verdwenen en is er niets voor in de plaats gekomen . Zijn er mensen die weten of er plannen zijn voor nieuwe openbare zitmogelijk heden langs de beachboulevard ? graag antwoord.

 9. Ben zegt op

  Ik ben van dat er te veel huizen worden gebouwd die maar een paar thai kunnen betalen . het wordt tijd dst de overheid meer gaat doen aan sociale woningbouw. Als im kink bin ons op soi siam country road zie dat veel is bouwd de laatste jaren maar de helft staat leeg. Oorzaak naar mijn mening thai met veel geld bouwen die .het geld op de bank te weinig op dus lenen geld van de bank tegen lage rente en bouwen te veel.huizen in de ze toch een keer met winst te verkopen. Ik zie het voorlopig daarvoor duister in. In mijn village twee appartement blokken van drie woningen gebouwd maar twee verhuurt. Wel gebouwd met eigen.geld ( loterij gewonnen). Ben

 10. Marijke. zegt op

  Wij komen ieder jaar in changmai en ik moet zeggen dat er veel panden leeg staan.Veel nieuwbouw waar beneden een winkeltje zou kunnen en er boven appartementen maar het staat aal jaren leeg.Ik vraag me ook wel eens af waarom bouwen ze zo veel als het alleen maar leeg staat.

  • chris zegt op

   Thais, maar blijkbaar veel minder buitenlanders, beseffen dat dit in de laatste jaren een erg criminele regio is geworden door een verzevenvoudiging van de drugshandel en al hetgeen ermee verband houdt (corruptie in het overheidsapparaat, witwaspraktijken, wapenbezit).
   Mijn vrouw die enig inzicht heeft in het overheidsapparaat zou er voor geen goud willen wonen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website