Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.

In tijden van crisis trekken overheden nog meer macht naar zich toe dan ze al hebben. Op zich begrijpelijk, maar het heeft wel degelijk ook duistere kanten.

In Nederland is bestrijding van het virus is prioriteit nummer een. Het weer opstarten van de economie volgt duidelijk op een tweede plaats. Met als gevolg dat Nederland een ongekend hoog begrotingstekort tegemoet gaat. Daar waar er in het recente verleden geen geld kon worden vrijgemaakt om bijvoorbeeld de salarissen van onderwijzers, politie en verpleegkundigen wezenlijk mee te verhogen, wordt er nu moeiteloos 92 miljard euro uitgetrokken om bedrijven overeind te houden. Tussendoor laat de minister van financiën weten dat er waarschijnlijk wel weer bezuinigd gaat worden zodra covid-19 bedwongen lijkt. Ik weet niet waar hij die bezuinigingen wil gaan realiseren met een werkeloosheid van ongekende omvang en een onwaarschijnlijk groot aantal faillissementen. Zal in ieder geval niet bij het bedrijfsleven zijn, maar waarschijnlijk wel bij de “helden” van het ogenblik.

De Thaise regering heeft een succesvolle benadering gekozen om covid-19 te bestrijden. Prioriteit bij de Thaise regering ligt duidelijk bij het afvlakken en mogelijk geheel stoppen van het covid19 drama. En dat lijkt ze bijzonder goed te lukken als we naar hun cijfers kijken. Het financieel welzijn van de Thaise bevolking is daarbij van minder belang, zo lijkt het.

Het afkondigen van de noodtoestand is op zichzelf geen vreemde maatregel. Het niet toestaan van inkomende, commerciële vluchten is een wijs besluit, waar Rutte een voorbeeld aan zou moeten nemen. Het verbieden van allerlei evenementen waarbij veel toeschouwers verwacht kunnen worden, zoals bokswedstrijden, is ook goed te begrijpen. Evenals het nu wereldwijd toegepaste social distancing, oftewel de anderhalve meter economie en het regelmatig handen wassen.

Ik schrijf nu dinsdagavond 28 april. De Thaise regering heeft besloten, afgezien van de landelijke maatregelen zoals hierboven beschreven, dat het tijd wordt om het langzaam loslaten van allerlei maatregelen tijdens de lockdown over te laten aan de regionale bestuurders. Daar is veel voor te zeggen omdat de situatie per provincie behoorlijk kan verschillen. Maar jammer genoeg zijn de meeste regionale bestuurders niet capabel genoeg om deze materie op adequate wijze op te pakken. Hier zouden dus veel meer richtlijnen/adviezen van de centrale regering op zijn plaats zijn.

Zo schijnt het gemeentebestuur van Udon maar geen gemeenschappelijk standpunt te kunnen innemen over wat wel en wat niet is toegestaan vanaf vrijdag 01 mei. Grote onduidelijkheid daardoor bij veel ondernemers en hun personeel. Velen komen uit dorpjes in de Isaan. En moeten maar zien hoe ze weer op tijd in Udon komen zodra duidelijk is dat hun zaak weer open mag. Waarbij er in mei ook nog vier feestdagen staan gepland. Vrijdag 01 mei is het Labour day, maandag 04 mei Corona day, woensdag 06 mei Visakha Bucha day en op 11 mei Royal Ploughing Day. De eerste drie feestdagen staan te boek als nationale feestdagen.

De nationale overheid heeft besloten dat die vier feestdagen niet worden uitgesteld, zoals hier en daar werd voorgesteld, maar gewoon gehandhaafd blijven. Dat is natuurlijk voor Prayut gemakkelijk om te zeggen maar de werknemers krijgen niet betaald voor deze vrije dagen. En Prayut gaat dat vast niet compenseren.

Er zijn nu geloof ik totaal 54 doden geregistreerd met als opgaaf “covid19”. Dat aantal, plus het bijzonder lage aantal dagelijks geregistreerde covid19 infecties, lijkt een noodtoestand volledig overbodig te maken. Of zou de Thaise regering ook wel weten dat de werkelijke aantallen vele malen hoger liggen? In ieder geval is de onzekerheid over wat er in iedere provincie wel of niet mag vanaf 01 mei voor de Thaise bevolking onverteerbaar. De armste der armste van de Thai staan te springen om weer aan de slag te gaan, om weer wat geld te verdienen.

Inmiddels hebben ze al alles verkocht wat maar voor verkoop in aanmerking komt, zoals bijvoorbeeld kleding op internet/line voor prijzen van 5-10 baht per stuk. Voor eten en drinken hebben ze gepoft bij de lokale winkelier. De loansharks varen er wel bij. Zij moeten de behoeften aan direct contant geld voor het kopen van voedsel en water opvangen. Dat doen ze graag, maar wel tegen woekerrentes. Maar hier komt hulp. De Thaise regering heeft aangekondigd aan die woekerrentes paal en perk te stellen. Hoe? Dat weten ze zo gauw nog niet.

Nu we het toch even over geld hebben. Prayut en zijn mensen hebben een tijdje terug met veel bombarie aangekondigd dat de Thaise bevolking op deze regering kan rekenen. Minimaal zou er voor een periode van drie maanden, per maand 5.000 baht uitbetaald worden aan ondernemers die gedwongen hun zaak tijdelijk moesten sluiten. Hierbij heeft de Thaise overheid zich “een beetje” verkeken op het aantal aanvragen dat verwacht mocht worden. Hetgeen geleid heeft tot twee niet uit te leggen effecten. In de eerste plaats werd een groot aantal aanvragen om duistere redenen als “niet in aanmerking komend” afgewezen, nadat velen meer dan een dagtaak achter de rug hadden om überhaupt op de aanvraag site terecht te komen. In de tweede plaats moest de Thaise regering erkennen dat er niet genoeg geld is om tot uitbetaling over te gaan van de tweede en derde toegezegde maand.

Het is nu donderdagmorgen 30 april. Afgelopen nacht heeft de Thaise regering per decreet afgekondigd dat de lockdown, zoals die gold in de maand april, voor het hele land zal blijven gelden tot eind mei. Geen provinciale bestuurders dus die voor hun provincie maatregelen mogen verlichten, zoals de Thaise regering begin van deze week nog in het vooruitzicht stelde. Weg de hoop van vele Thaise werkers om vanaf volgende week weer aan het werk te kunnen. Ook de window (loop-hole) om verkoop van alcoholische dranken op 1 en 2 mei toe te staan, is tot nader order uitgesteld.

Reden voor deze koerswijziging? De Thaise regering is bang voor een tweede covid19 golf. Hoe bedoel je? De afgelopen dagen is het aantal nieuwe gevallen van covid-19 infecties onder de tien gebleven. Ook daarvoor waren de getallen uiterst positief. Waar is het wachten op? Tot er helemaal geen nieuwe slachtoffers te melden zijn? Of heeft de Japanse situatie op een eiland met vijf miljoen inwoners een rol gespeeld bij de laatste koerswijziging van de Thaise regering? Daar werd de lockdown al rond 19 maart volledig losgelaten maar ziet men nu een grote stijging van het aantal covid19 slachtoffers. Een tweede covid19 golf dus.

De verwarring is groot. Nog steeds donderdag 30 april maar nu rond 19.00 uur. De Khaosod, Engelse versie, meldt dat vanaf zondag 3 mei een aantal maatregelen worden verlicht. Lokale politici mogen beslissen in hoeverre ze daarin mee willen gaan. Dat is nog geen acht uur na de publicatie in de Royal Gazet van de vorige overheidsmaatregel.

Letterlijk overgenomen uit de Khaosod, donderdagavond 30 april, citaat:

“BANGKOK — A number of business venues will be allowed to reopen beginning this Sunday, the government announced Thursday.

Taweesin Visanuyothin, spokesman of the Center for the COVID-19 Situation Administration, said the businesses may be closed or suspended again if the number of coronavirus infections surge back; Thailand saw a single-digit increase in new cases again for the fourth consecutive day.

“If there are surges in the number of new cases in the next 14 days, we may need to review them,” Taweesin said. “It’s not only the duties of the public or private sectors, but it’s the responsibility of everyone.”

Read: Restaurants, Salons, and Parks To Reopen, But No Date Fixed

Venues set for reopening include markets, restaurants and street food vendors outside shopping malls, supermarkets, grocery stores, sport complexes, public parks, beauty salons, and pet shops.

The measure will be effective May 3. The ban on alcohol sales will remain in place. He said provincial governors are allowed to adjust the measures accordingly in their province, but their restrictions must be either on par or more intense than the measures outlined by the government. All of the reopened venues must also strictly adhere to social distancing and hygiene measures, he added.” Einde citaat.

De wispelturigheid van de Thaise regering is ongekend. Gisteren nog werd gemeld dat de alcohol ban voorlopig, tot nader order, van kracht blijft en dat ook de window van 1 en 2 mei is afgeblazen. Vandaag is geannonceerd dat de verkoop van alcoholische dranken vanaf zondag 3 mei weer is toegestaan. Er zijn geen afwijkende maatregelen geannonceerd door het gemeentebestuur van Udon, dus ga ik ervan uit dat de landelijke overheidsmaatregelen ook gewoon in Udon zullen worden toegepast.

Terugkijkend op dit artikel, het is nu 16 augustus, dus een stuk verder in de tijd, is er wel het een en ander veranderd. De Thaise regering blijft het toelaten van mensen van buiten Thailand slechts met mondjesmaat toestaan. Schrijnende toestanden van niet Thaise pensionados die hier in Thailand wonen met echtgenote en kinderen, komen Thailand voorlopig niet in, tenzij ze het geluk hebben in een categorie te vallen die wel welkom is. De Thaise regering lijkt erin geslaagd te zijn het covid19 virus buiten de deur te houden, maar gelijker tijd is de economische ontwikkeling een groot drama. Toeristen zijn dit jaar niet meer te verwachten. Fabrieken, leveranciers zien een gestaag dalende vraag, waardoor bijvoorbeeld studenten geen stageplaatsen meer kunnen krijgen.

Een update over de huidige situatie in Udon Thani.

Inmiddels zijn alle restaurants, met de mogelijkheid tot het schenken van alcoholische dranken, weer volledig open, en zijn ook alle bars en massagesalons weer van de partij. Alleen de disco’ s zijn nog gesloten. Maar helaas, er blijken weinig klanten te zijn. Een rondgang door soi sampan en omgeving leert dat het echt overal kommer en kwel is. Restaurants, maar ook hotels, draaien op een geminimaliseerde bemanning. Het Pannarai hotel, toch normaal gesproken een goed bezet hotel, draait met een minimale staf en doet kameraanbiedingen tegen zeer gereduceerde prijzen. Huidige aanbieding: een overnachting voor 999 baht en een extra overnachting voor 2 baht. Ook Brick House heeft met de crisis te maken. Staff is al behoorlijk ingekort. Om zodoende de personeelskosten te verlagen.

Een nieuwe poging tot het vinden van omzet is de introductie van een quiz-avond. Iedere laatste vrijdag van de maand is er zo’ n quiz-avond in Brick House. Een vertwijfelde poging te redden wat er te redden valt.

Bars zijn de grootste slachtoffers. Een bar zoals Fun Bar krijgt bijna geen bezoekers binnen. Gevolg is dan weer dat een aantal meisjes afhaakt en teruggaat naar familie in een van de aangrenzende dorpen. Hetzelfde probleem, maar in iets mindere mate, treft de massagesalons. Restaurants, bars en massagesalons met veel vaste klanten hebben de beste kans om te overleven. Hoop op het hoogseizoen, van november tot en met maart, is er niet. Trouwens, ook de afgelopen jaren werd Udon Thani niet verblijd met veel toeristen. Dat zal dus dit jaar niet anders zijn. Zaken die hun business willen verkopen zitten in een heel ongunstige tijd. Iedereen weet, zelfs de Thai, hoe slecht het met de business is gesteld, dus verkopen zal alleen lukken met behoorlijk gedumpte prijzen.

Vraag is dan: doet de Thaise regering het goed met het praktisch volledig uitbannen van covid19 maar met het verlies van een heleboel economische bedrijvigheid?

Graag jullie mening.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

19 reacties op “Covid-19 en de Thaise regering: een succesvolle aanpak”

 1. chris zegt op

  Wel een erg oud bericht, volgens mij met citaten van gebeurtenissen in april 2020. Mosterd na de maaltijd.
  Het is nu Augustus.

  • RonnyLatYa zegt op

   “Terugkijkend op dit artikel, het is nu 16 augustus, dus een stuk verder in de tijd,…. etc”

  • Frans Pattaya zegt op

   Kennelijk niet het hele stuk gelezen, dat wat mij betreft wel informatief was.

 2. Patrick zegt op

  Thaise Statistieken zijn onbetrouwbaar en gemanipuleerd (meer nog dan andere covid19-statistieken die al uitblinken in manipulatie en gebrek aan context… dood met, dood door covid?, selectief testen, etc).

  Het Corona gebeuren is volledig overtrokken en uit perspectief. Direct vanaf het begin eigenlijk. Rara.

  De Thaise regering lijkt erop gericht om toerisme te begraven zonder blijk van medeleven voor de vele komende slachtoffers. Grenzen potdicht voor buitenlanders. Economische en geestelijke gevolgen van covid19 zullen vele malen erger zijn dan het gewone influenza-achtige virus zelf (het zou me ook niet verbazen als het per ongeluk vrij kwam bij gain-of-function virusonderzoeken, iets teveel connecties met Wuhan daar). It ain’t Ebola folks. Globaal aangestuurd (door media) hysterie met telkens dezelfde termen en met goedkeuren van overheden. Ongezien in moderne eerdere pandemieen.

  Second wave… uhuh, dit gaat niet weg. En bedenk dat voor Influenza vaccinatie ook maar 50% uithaalt en totaal niet de aandacht krijgt die t al jaren verdiend gezien vele jaarlijkse doden.

  Krankzinnig geworden wereld.

  • bart zegt op

   Leuk allemaal die complot theorieën, maar wat is volgens jou dan de achterliggende gedachte?? Deze regering heeft geen enkel baat on zijn eigen economie om zeep te helpen, en daar door zijn eigen burgers tegen de regering te laten keren, maar misschien heb jij daar wel een goede verklaring voor. Ik ben erg benieuwd wat volgens jou daar de verklaring voor is, en hoe jij dat ziet Patrick.

   Mvg, Bart.

   • bart zegt op

    Erg jammer dat Patrick niet reageert, maar waarschijnlijk heeft hij zelf ook geen goede verklaring op mijn vraag waarom deze regering zij eigen economie om zeep helpt als deze corona epidemie slechts een simpele griep is.

    • Karelsmit2 zegt op

     Ik denk dat hij niet reageerd omdat je er meteen het woord complot theorie bij haald.
     Daarmee neem je de andere partij niet serieus en bestempel je hem meteen als een of andere halve gare, een complot is niets meer of minder dan kwalijke zaken in het geheim bekokstoven, en helaas gebeuren zulke zaken elke dag.
     Welke redenen de regeringen hebben om een land plat te gooien en de hele economie te vernietigen weet ik niet, en als lid van het klootjesvolk hoor ik dit ook niet te weten.
     Ik zou niet weten wat er niet klopt in Patrick zijn visie, maar goed ik ben dan ook een complotdenker 🙂 Tijd zal ons leren hoe de vork in de steel zit, echter een goed complot komt nooit uit, we zullen zien.

 3. Osen1977 zegt op

  Zijn de Nederlanse cijfers dan wel juist? Weet echt niet meer wat te geloven, hier suddert het ook maar door en zal de komende tijd misschien wel weer een fase ingaan met weer meer beperkingen. Thailand heeft voor een ander model gekozen voor de bestrijding. Kunt wel zeggen dat zij in ieder geval bijna Corona vrij zijn. Hier in Nederland gaat het op deze voet verder niet lukken en blijven we maar doorsukkelen. De economische schade is hier ook enorm, de komende tijd gaan er nog heel wat bedrijven failliet.

  • Ger-Korat zegt op

   Thailand heeft geen ander model want doet exact hetzelfde als wat de meeste andere landen doen namelijk mondkapje, afstand, handjes wassen, heeft niets met de Thaise maatregelen te maken want die zijn gelijk als wat men elders doet. Andere landen doen het beter dan Thailand: kijk naar Vietnam met een aanzienlijk grotere bevolking en veel minder slachtoffers, of kijk naar naar Cambodia ook minder. De economische schade met de soepele maatregelen in Nederland heeft geresulteerd in de beperkte terugval van de economie in Nederland en behoort daardoor tot de betere in Europa. Er komen geen bezuinigingen in Nederland en de schuld wordt over tientallen jaren afgelost en de Nederlandse economie bevindt zich op een cijfermatig niveau van een paar jaar geleden, nou toen hadden we het net zo goed als nu en men verwacht voor het volgend jaar een groei waarbij het verlies van dit jaar wordt ingelopen, de schade in Nederland is beperkt. De economische schade in Thailand is groot want miljoenen hebben geen inkomen want immers geen werk, in Nederland ben je gegarandeerd van een Euro of 1100 bij werkloosheid, bijstand of pensioengerechtigd, in Thailand liggen die bedragen op biina 0 voor de meeste zelfstandigen en voor de werknemers na een aantal maanden uitkering terugvallend naar 0 en een pensioen 500 tot 1000 baht. En werkloosheid in Nederland loopt met maar een paar procenten op en dat is dan ook geen echte werkloosheid want er staan vele vacatures open en in vele sectoren zoals de land- en tuinbouw, industrie en meer zijn honderdduizenden buitenlanders aan het werk.

 4. Erik zegt op

  Thailand is geen eiland. Thailand heeft landgrenzen waar zelfs geen rivier (met of zonder water…) loopt en in het diepe zuiden is die grens oorlogsgebied. Bewoners van de grensgebieden steken naar behoefte die grens over, waarschijnlijk zonder mondlap. Corona komt daar ongehinderd Thailand binnen.

  Corona komt ongehinderd Nederland binnen. De landgrenzen zijn 1.027 km en sinds Schengen is er vrij verkeer. Die grens houdt je met de hele nationale politie nog niet potdicht en dus is beperking van vliegverkeer in NL iets dat kan helpen maar het sluit het land niet af.

  Thailand houdt vliegverkeer tegen en het zal best enige zin hebben maar zaligmakend is het niet. Die 14 dagen quarantaine hebben helaas al gaten vertoond. Ik hoop dat Thailand aan de tweede golf ontsnapt en indien niet zou het mij niet verbazen als coronadoden op malaria en dengue worden geschoven. Papier is geduldig, weet je…..

 5. Het is redelijk simpel. Test je veel, dan veel besmettingen. Test je weinig, dan weinig besmettingen. In het dorp van mijn vriendin zijn in korte tijd 4 mensen overleden. Niemand wordt getest. Dus geen corona.

  • Eddy zegt op

   Waarom doden testen? Dood is dood, corona of niet. Ik geloof trouwens dat Thailand weinig corona doden heeft. Anders moesten er in grote steden zoals Bangkok, Pattaya en andere veel meer mensen sterven en daar hoor of zie je niks van. En geloof me, de tamtam gaat snel in thailand. En trouwens wat interesseerd het de rijken dat velen honger lijden. Zij zulllen niets tekort komen. Trouwens ik geloof niet in die corona nonsens. Ik ken nog altijd niemand die het heeft of gehad heeft. Een gewone griep, daar sterven elk jaar mensen aan.

  • Erik zegt op

   De spijker op de kop, Peter! En dan kun je goeie sier maken met heel weinig doden of, zoals Laos het presteert, NUL doden. Zo van: kijk ons eens, wij met onze gezondheidszorg! En men liegt niet want als je niet test dan heb je niks om over te liegen.

   Waarom wordt er niet doorheen geprikt? Ik heb het antwoord niet.

  • Tino Kuis zegt op

   Zo simpel is het niet, Peter. Het hangt er niet van af hoeveel je test maar wie je test. Gewoon willekeurig? Mensen met klachten? Overledenen? Mensen zonder klachten maar met contact met een Covid-19 geval? Als het waar is wat je zegt dan heeft de Spaanse griep nooit bestaan en heb ik nooit een influenza patiënt gezien.
   Veel testen in een gebied met weinig besmettingen: weinig corona. Weinig testen in een gebied met veel corona: veel besmettingen. Allemaal als percentage van het aantal testen, daar gaat het om, niet om de totaliteit.

   Als niemand getest wordt kan een arts toch de diagnose corona stellen. Of hij/zij dat ook werkelijk doet is een ander verhaal.

   • Tino Kuis zegt op

    In april-mei waren er nog maar betrekkelijk weinig testen en veel besmettingen, nu wordt er meer getest en zijn er minder besmettingen.

   • Nou, het wel is vrij simpel Tino. In het dorp van mijn vriendin waren een aantal jongeren behoorlijk grieperig, die elkaar ook weer besmette. Niemand is getest, vervolgens gaan er in twee a drie weken tijd 4 ouderen dood. Het is een klein dorpje, dus de tam-tam gaat hard (bad-luck, angry ghost). Ook die ouderen zijn niet getest.
    Er komen wekelijks familieleden over uit Bangkok, die werken in fabrieken waar geen afstand mogelijk is. In het dorp loopt niemand met een mondkapje of houd afstand. Er zijn in Thailand echt wel meer coronadoden dan dat er uit de cijfers blijkt.

  • Piet Pratoe zegt op

   Ik geloof niet dat ik hier een link kan plaatsen, maar enigszins officiële cijfers (Ministry of public health) zeggen dat er 3.328 bevestigde besmettingen zijn en 381.770 verdachte gevallen (dus: mensen met verschijnselen). Dat laatste cijfer geeft wel een goede indicatie van hoeveel er echt zijn geconstateerd; niet testen houdt dit mooi buiten de cijfers. Dat brengt Thailand tot de wereldtop, vergelijkbaar met USA en Europa.
   Misschien toch maar beter om het land gesloten te houden.

 6. Johnny BG zegt op

  Men kan natuurlijk altijd praten over de negatieve gevolgen van beleid maar daar staat tegenover dat er voor andere groepen weer positieve gevolgen zijn maar daar wordt niet zo vaak over gesproken. Vooruitgang is voor velen de norm maar dat is utopie want dat gaat namelijk altijd ten koste van een ander en dan komen we in een vicieuze cirkel.
  Ik snap bv de oproep van de studenten op verandering maar niemand is een gesprekspartner want er zijn geen echte leiders dus dat gaat hem ook niet worden en wat bereik je er dan mee om het in een tijd dat de MBK de wonden likt en er met het personeel probeert bovenop te komen.
  Ga lekker met z’n allen per dag geld aan het MBK uitgeven ipv aan bedrijven gelieerd aan de grootste spelers en onderdeel van de elite.

 7. TheoB zegt op

  Pas als Thailand de sterftecijfers van de afgelopen maanden en/of het afgelopen jaar bekendmaakt kunnen we nagaan hoeveel mensen er ongeveer zijn overleden aan COVID-19.
  Door het historisch gemiddelde af te trekken van het totaal aantal doden.

  The Economist heeft daar in een aantal artikelen over geschreven.
  Onder andere: https://www.economist.com/graphic-detail/2020/07/15/tracking-covid-19-excess-deaths-across-countries
  Voor BE lijkt het erop dat tussen 23-03 en 07-06 (nagenoeg) alle mensen die aan COVID-19 zijn overleden ook officieel als zodanig zijn geregistreerd.
  Voor NL concludeer ik uit dit artikel dat tussen 16-03 en 19-07 er ongeveer 1½ keer meer mensen aan COVID-19 zijn overleden dan officieel geregistreerd. Ik teken daarbij aan dat er ook mensen zijn overleden, omdat ze niet bijtijds geholpen konden worden door de overbelasting van de ziekenhuizen. Dat geldt met name voor Italië toen er een schreeuwend tekort aan IC-bedden ontstond.
  Voor Italië zou ik daarom zeggen dat tussen 26-02 en 26-05 er ongeveer 1¼ keer meer mensen aan COVID-19 zijn overleden dan officieel geregistreerd.

  Ik denk dat voor het werkelijk aantal met COVID-19 besmette mensen een dergelijk verhaal geldt (BE: 1x, NL: 1½x, IT: 1¼x).
  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website