Charly in Udon (2)

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
3 augustus 2019

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij in een resort, niet ver van Udonthani.


De regentijd is nog steeds niet erg nadrukkelijk aanwezig, maar vandaag eindelijk dan toch een fikse onweersbui, veel regen en een stevige wind. Teoy is er blij mee, want de tuin kon wel wat water gebruiken. Ook de rijstboeren zullen deze stortbui met gejuich hebben ontvangen, maar ik betwijfel of het genoeg is om hun oogst nog te redden. Veel zal er van afhangen of de regen de komende dagen gaat terug komen. Dat laatste lijkt redelijk te lukken. De afgelopen nachten ontzettend veel regen gevallen, dus het lijkt de goede kant op te gaan, hopelijk precies op tijd om de rijstoogst te doen slagen.

 
Vandaag ben ik vrijwel de gehele dag alleen thuis. Noy is met haar zoon en zijn vriendin weer naar Bandung afgereisd. Deze keer in verband met de crematie van iemand uit haar dorp. Daar ik zelf nog vrij recent in Bandung ben geweest, deze keer besloten niet weer mee te gaan en rustig thuis te blijven.

Het resort waarin wij wonen, bruist niet van de activiteiten. Het is hier bepaald geen flamboyant gebeuren. De bedrijvigheid beperkt zich tot een paar auto’ s die naar buiten het resort vertrekken en een aantal dat juist terugkomt. Verder af en toe iemand die zijn hond uitlaat en een bezorger op de fiets die eten komt langs brengen bij een van de huisjes. Toppunt van activiteit is als de postbode op zijn motorbike pakjes en post komt bezorgen. Bij het vallen van de avond, als de zon net onder is gegaan, lopen er wat Thaise dames rond met hun kroost. Hier en daar een praatje makend en ondertussen wat losmakende oefeningen lopen te doen.

Laat ik dat gebrek aan activiteiten nu juist enorm waarderen. Heerlijk rustig hier. Geen centrale resort gebeurens, zoals een gemeenschappelijk zwembad en een buurtcentrum waar je bijvoorbeeld kunt biljarten. Niets van dat alles. Alleen maar huizen, vijfenvijftig in totaal, waarvan er nog zo’ n zeven leeg staan.

Vandaag is daar nummer acht bijgekomen. Het Thaise gezin, wonend in een huis schuin tegenover ons, is vandaag met gezwinde spoed vertrokken, waarbij zo veel mogelijk huisraad met de pickup truck werd meegenomen. De pickup truck komt vandaag nog tweemaal terug om nog wat meer spullen mee te nemen.Ik wandel eens naar buiten om het huis wat nader te bekijken. En nu zie ik dat de elektra is afgesloten, het buitenkastje is weggehaald. Dat geldt ook voor het water. Geen watermeter meer te bekennen.

Tijd om mijn licht eens op te steken bij de naast hen wonende buurvrouw. Deze Thaise vrouw, samenwonend met een Engelsman, weet me te vertellen dat de buurman heeft moeten vluchten vanwege het niet betalen van elektra, water en huur. En om de ellende helemaal compleet te maken heeft hij een aantal weken lang aan een klant iedere keer opnieuw geld gevraagd om de auto van die klant te kunnen repareren. De betreffende auto, een vrij dure Audi, staat nog steeds – ik neem aan nog steeds niet gerepareerd – voor het hek van het huis.

Op zich vind ik het wel een trieste zaak. De man, automonteur van beroep, had de laatste tijd best wel wat tegenslagen te verduren gehad. Zo werd, volkomen onverwacht, de huur van het pand waarin zijn garagebedrijf was ondergebracht, opgezegd. Hij werd daardoor gedwongen zijn werkzaamheden vanuit huis te gaan doen. En dat is toch vrij lastig, al is het maar omdat je geen brug hebt waar je een auto op kunt zetten. Hij, zijn vrouw, dochter en kleindochter zijn hele lieve mensen en veroorzaakte totaal geen overlast, in welke vorm dan ook.
Maar dit is ook Thailand. Elektra niet op tijd betaalt, je wordt zonder pardon afgesloten. Het water niet betaalt, zelfde verhaal. Hier geen vangnet om dit soort probleemsituaties te kunnen oplossen. Helemaal niets. Hooguit wat loan sharks die je tegen hoge rentes wel geld willen lenen, waardoor je uiteindelijk van de regen in de drup komt. Als ik het tijdig had geweten, had ik hem op de “Holland” route kunnen wijzen. Even naar Nederland, op uitnodiging van een uitzendbureau, paar maanden werken, vervolgens een uitkering aanvragen en rustig in Thailand van het Nederlandse geld leven. Zie hoe Polen en anderen dat doen.

Afgezien van de leegstaande huizen gaan er wel meer dingen niet helemaal goed in het resort. De Chinese eigenaar van het resort heeft een tijdje geleden het kantoortje, waar iedere dag wel een Thaise jonge dame zat om bezichtigingen te doen met potentiële koopklanten, gesloten en zelfs volledig afgebroken. Soms komt de vuilnisophaalwagen niet opdagen, terwijl dat toch echt een maal per week zou moeten gebeuren. Sinds een paar maanden zijn de bewakers aan de poort ook niet meer aanwezig. Boze tongen beweren dat een en ander wordt veroorzaakt doordat een aantal bewoners de maandelijkse onderhoudspremie niet betaalt.

Ik weet eigenlijk niet zo goed, wat hiertegen gedaan kan worden. Misschien kan er een bewoners collectief worden gekozen, die dan tegenwicht kunnen bieden tegen de besluiten van de Chinese eigenaar? Misschien kan zo’ n bewonerscollectief het onderhoud van het resort van de Chinese eigenaar overnemen? Ik heb geen idee wat de juridische mogelijkheden zijn in Thailand.

Voor alle duidelijkheid. Ik ben nog steeds heel gelukkig met het gekozen resort. Het huis bevalt uitstekend, rustige woonomgeving, totaal geen wateroverlast, op korte afstand van Udon, enz. Maar ik zie langzaam maar zeker enige teloorgang binnen komen sluipen. Dus tijd om over maatregelen na te denken om die teloorgang tijdig te stoppen en terug te keren naar het onderhouds- en serviceniveau van pakweg twee jaar geleden.

Hoe kwam ik op dit zijpad? O ja, het begon met de gezwinde verdwijning van mijn overburen en van daaruit kwam ik op de toestand in het gehele resort uit.

Weer terug naar af nu. Teoy vandaag naar een crematie in Bandung. Ik lekker relaxed thuis. Zoals te doen gebruikelijk slaap ik eerst lekker uit. Om 10.00 uur sta ik op, hetgeen voor mijn doen redelijk vroeg is. Na de gebruikelijke ochtendrituelen en het nuttigen van een bakkie koffie, lekker aan de slag gegaan met het leren van de laatste Thaise les die ik afgelopen zaterdag van Eve heb gekregen. Na zo’ n anderhalf uur gestopt en oefeningen gedaan met een grote bal, lijkt op een strandbal. De oefeningen doe ik om overtollig vocht in mijn voeten kwijt te raken. Verouderde bloedvaten en niet goed functionerende lymfeklieren moeten door die oefeningen geholpen worden in enige mate hun taken weer uit te voeren. Met mijn rechtervoet is dat volledig gelukt. Daar zit geen vocht meer in. Links gaat het moeizamer. Ik ben in het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag zes jaar geleden geopereerd aan mijn meniscus, maar dat hebben ze toch niet erg goed gedaan. Nu ja, het is een dagelijkse oefening, die ik ongeveer drie maal twintig minuten per dag volhoud.

Ondertussen ook de honkbalontwikkelingen in de USA volgen. Woensdagavond 31 juli sluit de transfermarkt. Ik ben een fan van de New York Yankees en het zal mij benieuwen of ze er nog in slagen een starting pitcher en een reliever te contracteren. Als ze dit jaar de World Series willen winnen, zal dat echt moeten, die aankopen.

Vandaag is het 01 augustus. Geen aankopen dus door de New York Yankees Jammer, ze hebben de slag op diverse fronten gemist. Als ze dit jaar de World Series niet weten te winnen, zal dat hun general manager Cashman op zeker worden aangerekend.
Van de andere kant, als ze de World Series wel weten te winnen, zal hij de hemel in worden geprezen voor zijn verstandige besluiten. Eind oktober weten we meer. Voor de niet honkbal geïnteresseerden: sorry, voor dit uitstapje.

Tussen alle bedrijven door de uitgaande vlucht van mijn overbuurman gadegeslagen. Ik werd daar niet vrolijk van, maar ja, wat kan ik eraan doen.Later vandaag hoor ik van Teoy dat de overbuurman een paar maanden terug aan Teoy 20.000 baht te leen had gevraagd. Dat vroeg hij dus precies aan de verkeerde persoon. Teoy leent aan helemaal niemand geld uit. Ze kent haar Thaise pappenheimers. Hij had het beter aan mij kunnen vragen, want ik ben nogal gemakkelijk en soms wat naïef ingesteld en zou het hem waarschijnlijk zo maar geleend hebben. Beter dus, dat het zo is gelopen, want ik had natuurlijk heel lang naar die 20.000 baht kunnen fluiten.

Na mijn oefeningen wat zitten chatten met vrienden van me. Niets bijzonders. Ondertussen komt Teoy terug van Bandung. Ze duikt de keuken in, samen met de vriendin van haar zoon. Ze gaan koken. In Bandung niet gegeten, want ze vertrouwde het voedsel niet zo. Nou, als een Thai dat zegt, met die gevulkaniseerde maagwand, dan wil het wat zeggen. Ook voor mij wordt gekookt. Heel simpel, wat gebakken aardappels, uienringen, wat groente met een beetje dressing en wat gebakken kipfilet stukjes. Het eten was zeer smakelijk, met een lekker glaasje wijn erbij. Daarna weer door gegaan met de Thaise les.

Om 20.30 samen met Teoy naar een Thaise soapdrama serie zitten te kijken, onderwijl weer mijn baloefeningen doende. Een tijdje de Thaise drama serie gevolgd, met nu en dan wat toelichting van Teoy, want mijn Thai is nog lang niet op het niveau om zo’n film zonder problemen te kunnen volgen. Hoewel de mimiek van de spelers/speelster het een en ander niet al te moeilijk maken om te raden.

Zoals meestal gaat Teoy rond 22.30 uur naar bed. Ik begin dan aan dit verhaal, waarbij ik af en toe even stil sta bij wat ik hier in Thailand allemaal heb mogen mee maken. Op die gedachten spinsels kom ik in een van de volgende afleveringen wel een keer terug.

Charly (www.thailandblog.nl/tag/charly/)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Charly in Udon (2)”

 1. ruud zegt op

  Hier is de regen nadrukkelijk niet aanwezig.
  Voor de oogst is dat echter geen probleem, want de meeste boeren hebben niet de moeite genomen om te planten, die zagen de bui al (niet) hangen.

 2. GeertP zegt op

  Charly,een welgemeend advies,ga op zoek naar een ander onderkomen.
  Ik heb het al zo vaak gezien hoe een moo baan langzaam maar zeker in verval raakt.
  Degene die het langst blijven zijn de sjaak,een eigen woning is dan praktisch onverkoopbaar.

  • Ger-Korat zegt op

   Zal wel een kleine projektonwikkelaar zijn. Als hij wil kan hij servicekosten, inclusief beveliging en vuilophaal, gewoon afdwingen via rechtetlijke gang( vrij snel te realiseren ). Bij niet betalen kan hij het huis vastleggen waardoor deze onverkoopbaar wordt totdat de acherstallige servicekosten zijn betaald. De grotere projektontwikkelaars weten van de hoed en de rand en ken zelfs iemand met een achterstand van 2 jaren vanwege leegstand maar dit is geen probleem want het huis is veel waard en word zelf verrzorgd en onderhouden door de projektontwikkelaar en wordt later betaald en daardoor geen aanmaning. Bij duurdere moobaans zie je dit probleem niet want de bewoners daar realiseren zich dat geen bewaking achteruitgang inluidt en hebben gewoon meer geld dus geen probleem om een 1000 baht per maand te betalen of pas na vele maanden.

   • Bert zegt op

    Wij wonen in een veel grotere moo baan, met een eigen zwembad.
    In de moo baan is het verboden om handel aan huis te drijven, een kantoor mag wel.
    Bij ons is ene aparte vereniging van eigenaren onder aanvoering van de project ontwikkelaar die zorg draagt voor de gehele verzorging van de moo baan, van vuilnis tot plantsoenen en zwembad.
    Bewaking en wegen en verlichting etc
    Bij Boeddhadagen wordt er altijd een tent en monniken en alles geregeld en kan een ieder zijn ding doen.
    Ligt er allemaal prachtig bij, nu al 10 jaar.
    Niet al te goedkoop, maar is ook all in verder.
    Per talang wah betalen we 30 Thb.
    In ons geval 80×30*12 = een Thb 28.000

   • Charly zegt op

    @ Ger-Korat

    Wel een belangwekkende opmerking van je. Kun je daar wat meer houvast aan geven of verwijzen naar, bijvoorbeeld advocaten kantoren die hierin zijn gespecialiseerd?
    Ik hou me van harte aanbevolen, want ik wil toch graag weten waar ik aan toe ben, als de ingezette teloorgang doorzet.

    Groeten,
    Charly

    • Ger-Korat zegt op

     Een projektontwikkelaar zal bij aankoop de koper laten tekenen om de servicekosten maandelijks te betalen, dit is dan de grondslag voor eventuele actie indien betaling uitblijft. Niet betalen van een vordering kan men aangifte doen bij de politie, heb je geen advocaat voor nodig, waarna de rechtbank begint met bankrekeningen te blokkeren en er kan dan geen officiele acties zoals ver- of aankoop van auto of grond of betaling van autobelasting( vignet) worden gedaan. Bij de rechtbank gaat men inventariseren welke bezittingen de schuldeiser heeft en legt daar beslag op ter voldoening van de schuld. Maar dit alles is geredeneerd vanaf de kant van de projektontwikkelaar.

     Ik woonde eens in een projekt waarbij de maandelijkse bijdragen werden geincasseerd door een bewoner in opdracht van. Kijk je zou na overleg met de projektontwikkelaar kunnnen voorstellen om dit over te nemen en zelf zo een bewonersfonds te vormen waaruit de security en vuilophaal en moobaan-schoonmaak kan worden betaald. Zelf heb ik een huis in een moobaan van 100 huizen waar 1 securityman is overdag en 1 in de nacht, beiden aangeleverd door een securityfirma. Betaal maandelijks 500 baht en weet van verschillende projekten in Khon Kaen waar men 600 tot 800 baht per huis vraagt. Mijn Moobaan hangt vol camera’s en huisbeveiling is gekoppeld met het kantoortje van de secirity. Schat dat het ongeveer 25.000 baht voor 2 personen is. Wat vuilophaal betreft kom je op ongeveer 500 tot 600 baht per jaar uit per huis en dan wordt er 2 tot 3 maal per week een ophaalronde gedaan door partikuliere ophaaldienst. De tessabaan doet het ook, buiten de moobaans, en ik weet van een tarief van 360 baht voor dagelijkse vuilophaal in sommige plaatsen. Kijk dan heb je al wat bedragen. Je zou nog een wekelijkse onderhouds beurt aan een gemeenschappelijke tuin of maandelijks straatvegen kunnen besteden. En dan eventueel geld reserveren voor eens in de zoveel jaren een verfbeurt en reparatie voor de ommuring van de moobaan, dit laatste werd bij mij na 5 jaar gedaan en ziet er weer als nieuw uit.
     Maar dan is het nog nodig om elke bewoner mee te krijgen om bij te dragen in de kosten en daarom is het raadzaam om dit samen met de originele ontwikkelaar te doen.

     • Ger-Korat zegt op

      Kleine aanpassing in de 1e alinea:
      “Bij de rechtbank gaat men inventariseren welke bezittingen de schuldenaar ….”(in plaats van ” schuldeiser” )

      En een aanvulling in 2e alinea:
      Schat dat het ( 2 man security) ongeveer 25.000 baht voor 2 personen is. Dit is dan een maandbedrag.

     • Leo Bossink zegt op

      @Ger-Korat
      Hartelijk dank voor je toelichting. Wij betalen hier 1.200 baht per maand voor het onderhoud, vuil ophaal, enz. Als ik jouw verhaal zo lees zou dat eigenlijk niet meer dan 600 – 800 baht per maand moeten zijn. Ik ga eens praten met wat medebewoners en kijken wat die nou willen en vervolgens praten met de Chinese eigenaar.
      We zullen zien wat daar uit kan komen.

      Groeten,
      Charly

 3. Leo Bossink zegt op

  @ GeertP
  Voorlopig loopt het zo’n vaart nog niet Geert. Van de 55 huizen zijn er wel degelijk nog altijd 47 goed bewoond, met mensen die er al langere tijd verblijven. Over verkopen maak ik me al helemaal geen zorgen. Ik ben namelijk niet van plan om te verkopen.
  Maar mogelijk kunnen we tot een bewoners collectief komen, die een bestuur samenstellen, dat dan vervolgens met de Chinese eigenaar in de clinch moet.
  Ik heb er nog wel vertrouwen in, maar ik constateer dus enige teloorgang. Tijd om die tijdig te stoppen,

  Groeten,
  Charly

 4. Kees zegt op

  Charly, sorry hoor, maar zet je geld liever op de Astros of de Dodgers. Ik zie de Yankees ook dit jaar te kort schieten. Te weinig pitching, te weinig inbreng van Stanton and Judge.

  • Charly zegt op

   @ kees

   Ja, ik zie twee teams die het de Yankees moeilijk kunnen maken, en dat zijn inderdaad de Astros en de Dodgers. Maar ik geloof ook dat de onderlinge verschillen ontzettend klein zijn, tussen deze drie teams. Ja, te weinig inbreng van Stanton. Wat moet ik daar op zeggen. Hij is al het hele seizoen geblesseerd, net zoals hun key starting pitcher Severino. Maar misschien dat die beiden net op tijd kunnen aansluiten voor het na seizoen. Vanavond hebben de Yankees Boston aardig afgetroefd met 9.2, nadat ze gisteren ook al met 4.2 van ze gewonnen hebben. En dan praat je wel over de huidige World Series kampioenen, die nu zo’ n 11-12 verlies wedstrijden achter staan op de Yankees. En de AL east is gewoon de zwaarste groep.
   Met andere woorden, ik heb veel vertrouwen in dit team van de Yankees. Geweldige slagploeg. Doet de ene slagman het niet, dan doet de andere het wel. Maar helaas hebben ze geen Cody Bellinger in huis.

   Groeten,
   Charly

   • Kees zegt op

    Wat ik verbazend vind, is dat de Red Sox, met nagenoeg hetzelfde team als vorig jaar, nu veel minder goed presteren. Ik help het je hopen dat Stanton en Severino op tijd fit zijn, anders zie ik het erg somber in. Maar dan nog geef ik de Yankees weinig kans tegen de Astros en Dodgers, beide gewoon completere teams. De Yankees mogen blij zijn dat relatief onbekende spelers als Urshela, Tauchman en Torres het zo goed doen. En van LeMahieu had niemand geacht dat hij het team zou dragen. Maar wat ik je eigenlijk wilde zeggen: geniet er van, want september en oktober zijn heerlijke honkbalmaanden.

 5. Jan zegt op

  Busy busy busy, like in real life! Enjoy!

 6. Charly zegt op

  @Kees

  Ik had een vrij uitvoerige reactie geschreven op je verhaal over de Astros en de Dodgers. Maar helaas is dat verhaal verdwenen. Nog een keer samengevat dan maar. De Yankees spelen in de zwaarste groep, onder anderen tegen de huidige World series kampioen, de Red Sox, De kracht van de Yankees ligt in hun slagploeg waar bij ze niet afhankelijk zijn van 1 speler (zoals de Dodgers met Cody Bellinger). Hun starting pitcher staf is op diet moment niet geweldig op dreef, maar is zich aan het herstellen. Anders dan de Astros zijn ze niet afhankelijk van 1 pitcher. De Astros wel met Verlander, ongetwijfeld op dit moment de beste pitcher in de MLB. Kortom, het wordt een spannende strijd in oktober tussen een paar partijen die nauwelijks voor elkaar onder doen. ik kijk er naar uit.

  Groeten,
  Charly

  • Kees zegt op

   Ik had deze reactie nog niet gezien toen ik op de bovenstaande reageerde. Ik volg de Astros ook goed en ben niet eens met je bewering dat ze afhankelijk zijn van 1 pitcher. Cole, Greinke en Miley zijn ook toppers, die het stuk voor stuk beter doen dat de Yankee pitchers. En de Dodgers hebben naast Bellinger een sterke, brede aanval waarbij de Yankees zonder Stanton en een Judge die niet op dreef is, te kort schieten. Nogmaals: genieten maar!

   • Charly zegt op

    @Kees,

    We gaan er zeker van genieten. De mooiste honkbal maanden zijn nu gestart. Het is ook wat als je in een competitie162 wedstrijden moet spelen.
    Nog zo’n 50 wedstrijden te gaan. Er kan nog een hoop gebeuren, zeker met betrekking tot blessures en dat soort zaken. Eind oktober weten we het.
    Jij ook veel honkbal plezier.

    Groeten,
    Charly

 7. Ruud NK zegt op

  Charly, inmiddels zul je wel weten dat Bandung een district is met als centrum gemeente Ban Bung. Het hele district bestaat uit 129 dorpen met in totaal omgeveer 250.000 inwoners. Zover ik weet zijn er 3 buitenlandse bars te vinden in het district alsmede verschillende hotels en restaurants. Veel dames werkzaam in de UdonThani bars komen uit Ban Dung.

  • Ruud NK zegt op

   Foutje Met als centrum gemeente Ban Dung niet zoals ik schreef Ban Bung.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website