Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Na in de vorige aflevering in te zijn gegaan op de maxi-investeringen door de Thaise overheid, deze keer wat over de mini-investeringen door Charly.


Boonthavorn

De lezers die hier mijn verhalen een beetje hebben gevolgd, zullen zich heel misschien nog herinneren hoe ik eind 2015 samen met Teoy heb besloten een huis te kopen in een resort, op zo’ n zeven kilometer buiten Udon, richting Nong Khai.

We zijn heel tevreden met het huis en het resort waarin het staat. Hele prettige buren, voor het merendeel Thaise mensen, geen overlast en totaal geen wateroverlast bij zware regenval.Dat zijn zegeningen die je pas op zijn juiste waarde weet te schatten als het anders is, dus wel vervelende, overlast gevende buren en een resort dat onder water komt te staan na een paar fikse regenbuien. Dat neemt niet weg dat we in de loop van de tijd wat aanpassingen aan ons huis hebben gedaan waarmee het naar onze mening net weer een stukje prettiger wonen is.

Onze aandacht ging in de eerste tijd natuurlijk voornamelijk uit naar de inrichting van ons huis, zoals meubilering, inrichting slaapkamers, het opzetten van mijn “kantoor”, de relax ruimte met TV en de keuken. Daarna bewust even een rustperiode ingebouwd, wat ook voor de financiën geen overdadige luxe was. Na ruim een jaar besloten dat de daken verlengd moesten worden en ook de tuin enige aanpassing behoefde. Op deze wijze werd de overdekte carport behoorlijk verlengd en ook het dak aan de voorzijde van het huis werd zodanig verlengd dat we in de tuin overdekt, in de schaduw, konden zitten. Bovendien werd een deel van de tuin betegeld zodat er minder gras behoefde te worden gemaaid. Resultaat: de zon kan nu minder het huis binnendringen, de muren blijven in de schaduw, de auto staat ook bij veel regenval volledig droog en we kunnen meer dan voorheen in de tuin zitten.

Ik ga nu niet alle details hier neer schrijven. Dat is in een eerdere posting al eens gebeurd. Wil je dus meer van die details weten, even opzoeken op www.thailandblog.nl/tag/charly. Wat ik nog wel even wil vermelden is dat de kosten van deze aanpassingen niet meer bedroegen dan 32.000 baht, oftewel zo’ n 900,- euro (materiaalkosten en arbeidsloon). We zijn nu weer ruim twee jaar verder. Ik erger me regelmatig aan de twee badkamers die we hebben. Bij gebruikmaking van het toilet en/of de wasbak staat er regelmatig water op de vloer. Dat komt natuurlijk omdat de leidingen, de afvoer en verbindingen op de Thaise wijze zijn uitgevoerd.

Recent had ik een financieel meevallertje en samen met Teoy besloten hiermee de twee badkamers en tevens het hekwerk rondom de tuin volledig te vernieuwen. Het hekwerk was al aan het roesten en bovendien aan de vrij lage kant. Dat moet dus vervangen worden door een hoger hekwerk, waardoor ook de honden er niet meer overheen kunnen springen, en het is wel zo fijn als dat hekwerk van roestvrij is. Maar waar ga je de spullen kopen die hiervoor nodig zijn en, nog belangrijker, door wie laat je de werkzaamheden uitvoeren?

Mijn kennis van de grotere winkels hier in Udon beperkt zich tot doHome, Homepro en Living Index. Maar ik heb sterk de indruk dat die winkels niet kunnen leveren wat ik graag zou willen hebben. Teoy gaat iedere dag naar een fitness centrum in Nong Bua, even voorbij Nong Bua market. Daar heeft ze aardig wat mensen leren kennen. Teoy is namelijk iemand die heel gemakkelijk contact maakt met mensen. Ook daar dus. Op die manier heeft ze een Thai leren kennen die onze badkamers uitstekend zou kunnen plaatsen. Hij heeft bij hem thuis laten zien wat hij daar heeft gepresteerd bij het maken van zijn badkamer, en dat zag er zeer professioneel uit.

Hem uitgenodigd bij ons thuis om te laten zien waar hij zijn badkamer kunsten zou mogen botvieren. Het eens geworden over zijn vergoeding. Hij zal, met drie hulpjes, per badkamer ongeveer vijf dagen nodig hebben. Eerst voor het slopen van de huidige badkamer en daarna de badkamer gereed maken voor het plaatsen van de materialen. Tevens heeft hij ons gewezen op een bouwmarkt, genaamd Boonthavorn, waar we volgens hem alles kunnen kopen wat nodig is voor die badkamers.

Afgelopen week zijn Teoy en ik maar eens op zoek gegaan naar Boonthavorn. De winkel ligt langs de snelweg naar het vliegveld van Udon. De winkel, zeg maar gewoon een megagrote bouwmarkt, is in een woord fantastisch! Zoals gezegd, echt megagroot. Ik heb een bouwmarkt van een dergelijke omvang niet eerder gezien. Zeker niet in Nederland. En niet alleen de omvang is indrukwekkend. Ook de zeer verzorgde staat waarin alle producten worden tentoon gesteld is ongeëvenaard. Nadert het niveau zoals we dat in Nederland bij de Bijenkorf kennen.

Het warenhuis is zeer praktisch verdeeld in thema afdelingen. Zo is er een afdeling “keukens”, een afdeling “lightning”, een afdeling “badkamers” en eentje voor alle soorten wand- en wandtegels. Er zijn er nog meer maar die heb ik niet allemaal onthouden. Mijn belangstelling ging natuurlijk vooral uit naar badkamers en vloer- en wandtegels. Op de buitengevel wordt al aangegeven welke afdeling je achter die betreffende pui kunt verwachten. Zeer praktisch, ook al omdat je voor zo’ n afdeling kan parkeren. Nu waren wij er op een dinsdag en was dat bij alle afdelingen mogelijk. Ik vermoed dat dit tijdens het weekend wat meer problemen zal geven. Overigens kun je natuurlijk ook binnendoor van de enen afdeling naar de andere lopen.

De keuze is immens groot. De keuze is zo groot dat je op een gegeven moment niet meer weet wat te kiezen. Zoals in alle Thaise winkels aan personeel totaal geen gebrek. Bij het uitzoeken van een toilet hadden we op een gegeven moment vier personeelsleden die ons wilden adviseren. Op mijn vraag of ze ook toiletten in de verkoop hebben waarbij de standaard maat van vloer tot zitting groter is dan 40 cm. moesten ze echter het antwoord schuldig blijven. Het aantal toiletten waaruit je kan kiezen is werkelijk ongelooflijk groot. Zo ook bij het uitzoeken van een badkamermeubel. Bij het uitzoeken van de wand- en vloertegels was er slechts een personeelslid direct betrokken bij het maken van onze selectie, maar meerdere personeelsleden stonden op een dertigtal meters toe te kijken of het allemaal wel goed ging.

Omdat het warenhuis zo groot is, was ik na afloop van onze zoektocht compleet gesloopt. En dat terwijl ik alleen maar de afdelingen “badkamers” en “tegels” had bezocht. Dan is het wel zo prettig als je dan even kan bijkomen in een zeer trendy koffiehoek gebeuren, als ik mij goed herinner genaamd “Beyond Cafe”. Uitstekende koffie op een waarlijk plesante en elegante wijze geserveerd. Verder keuze uit vele soorten cakes, gebak, frisdranken en koffies. Bovendien een grote variëteit in diverse zithoekjes waar je lekker onderuit gezakt kan relaxen, ruime langwerpige tafels met plaats voor zes personen met goede stoelen, maar ook weer kleinere tafels en barkrukken bij het raam.

Beyond Cafe schijnt trouwens een “koffieshop” keten te zijn, want Teoy wist mij te vertellen dat bij het fitnesscentrum waar ze dagelijks naar toe gaat, ook een Beyond Cafe aanwezig is. Het woord “koffieshop” is hier eigenlijk volledig misplaatst. Ik weet op dit moment geen beter alternatief woord. Relax bar / shop komt dan nog het dichtst bij de werkelijkheid. Geen alcohol.

Zijn we geslaagd in onze zoektocht?

Voor het grootste deel wel. We hebben een keuze kunnen maken met betrekking tot de wand- en vloertegels, het badkamer meubel met ingebouwde wasbak en bijpassende grote spiegel en een paar kleinere dingen. We laten een en ander even bezinken en gaan dan vervolgens met onze klusjesman weer naar Boonthavorn toe. Hij kan dan vanuit zijn beroepsachtergrond beoordelen of de keuzes die wij gemaakt hebben niet botsen met het installeren van het een en ander. Tevens zullen we dan een keuze moeten maken uit die ontelbare toiletten, die in prijs variëren van pakweg 3.000 baht tot 70.000 baht.

Alle leidingen, afvoerpijpen, afvoerputjes en connectie punten moeten van roestvrij staal zijn. Dat weet de klusjesman en hij mag dat lekker allemaal zelf uitzoeken. Ik heb alle vertrouwen in de man, dus dat laat ik helemaal aan hem over.

In de periode dat onze werkmannen de badkamers gaan renoveren logeer ik, buiten al het lawaai en ongemak, in het Kavinburi hotel in Udon. Teoy houdt toezicht op de werkzaamheden. Zij weet precies waar ze op moet letten, kan met de mannen in lao spreken en ik zou alleen maar in de weg lopen. Als de werkmannen aan het eind van de dag vertrekken, komt Teoy op de motorbike naar Kavinburi en gaan we samen wat eten en drinken.

Niet in het Pannarai hotel logeren, zult u misschien denken. Nee, omdat bij ons laatste verblijf het internet een zware onvoldoende scoorde. Internet via mijn laptop was ontzettend traag en internet via de telefoon was gewoonweg niet mogelijk. En ik heb een redelijk snel internet nodig, voor allerlei zaken. Per dag ben ik al gauw 4-5 uur op internet actief. Vandaar. Ik ben benieuwd of het internet in het Kavinburi hotel wel aan de gewone eisen voldoet.

Zodra de badkamers zijn gerenoveerd, gaan we over op het vernieuwen van het hekwerk rondom de tuin. Zodra ook dit is gerealiseerd zal ik op dit blog hier op terugkomen. Met wat foto’ s, dat maakt het allemaal wat aanschouwelijker.

Charly (www.thailandblog.nl/tag/charly/)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Boonthavorn, een gigantische bouwmarkt in Udon Thani”

 1. HansG zegt op

  Bedankt voor de tip. Hier kan ik zeker vooruit!

 2. Nicky zegt op

  In Chiang Mai is er ook een hele grote. Wij hebben er ook al flink gewinkeld

 3. rori zegt op

  Het gaat erop lijken dat het openen van bouwmarkten trendy aan het worden is in Thailand.
  In Uttaradit hebben we sinds september Global house.

  https://www.globalhouse.co.th/

  Ook een zeer grote bouwmarkt. Hebben van alles op het gebied van bouwen, tuinieren, hobby en woning inrichting.
  Indeling in gangen heeft veel weg van de Hornbach maar eigenlijk uitgebreider dus al meer in de richting van het Bauhaus.Voor zover deze laatste keten bekend is bij mensen hier.

  Ligt nu buiten het centrum aan de buitenkant van de no 11 weg in het verlengde van de 102..
  Aan dezelfde weg waar het nieuwe prive ziekenhuis word gebouwd.

  Oh het ziekenhuis is van dezelfde eigenaar als die van Pitsanuvej ziekenhuis in Phitsanulok. Opent aan het einde van dit jaar.

 4. Tino Kuis zegt op

  Boonthavorn is in het Thais บุญถาวร, spreek uit boen thaa worn (tonen: midden, stijgend, midden). Boen betekent natuurlijk ‘verdienste, karma, goede daden, heilig’ en thaaworn betekent ‘blijvend, duurzaam, permanent’. Een mooie moderne kruising tussen het oude Boeddhisme en de nieuwe wereld van nu. Heilige, duurzame badkamers.

  • nl th zegt op

   Beste Tino ,
   Het onderwerp is dacht ik bouwmarkten.
   Het ontgaat me een beetje wat dit hier mee te maken heeft?
   Maar ja wat zijn Heilige ,duurzame badkamers?

   • Tino Kuis zegt op

    Beste nl th

    Het onderwerp is dacht ik deze specifieke bouwmarkt en niet alle soorten bouwmarkten. Ik vind die vermenging van het boeddhisme met geldelijke zaken wel interessant maar ja, dat is heel persoonlijk. Stoor je er niet aan alsjeblieft.

    • nl th zegt op

     Beste Tino

     Ik stoor me er niet aan , het ontgaat me toch wat, bedoel je te zeggen dat deze bouwmarkt boeddhisme is? zoals thaiwasadu een thai’s bouwmarkt ? Home Pro ?
     Ik lees meer in de trent van de service die men er krijgt.
     Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zich interseren of de naam gelinkt aan het boeddhisme is, maar dan Heilige , duurzame erbij halen ontgaat me klinkt of andere bouwmarkten geen duurzame goederen verkopen.

     • Rob V. zegt op

      Het is simpelweg een vertaling van de naam. Zoals je een buitenlander kunt uitleggen dat v/d Valk verwijst naar een bepaald soort vogel. Dat betekent niet dat de tent dan alleen maar vogels heeft of andere ketens geen gevogelte hebben. Of dat Jumbo olifant is en olifant staat voor groot. Gewoon een weetje over de betekenis van de naam. Boonthavorn is letterlijk VerdiensteDuurzaam, de keten heet dus DuurzameVerdiensten. Gewoon een weetje. Over waarom een keten voor een bepaalde naam kiest, dat is vers 2.

   • Alex Ouddiep zegt op

    Tussen een zaak en zijn benaming bestaat normaliter geen verband, alleen tot in de middeleeuwen was er een in sommige filosofische scholen een geloof in het omgekeerde.
    Wie nu zulke nepverbanden zoekt of creeert, bedrijft een particuliere hobby – die je gevoeglijk kunt negeren.

    • Tino Kuis zegt op

     Hou toch op, Alex.. Ik maak een wat ironische opmerking, dat is al. Denk je nou echt dat ik een verband zie tussen badkamers en het boeddhisme?

     Dus jij denkt dat de benaming van de zaak ‘thailandblog’ helemaal niks met ‘thailand’ of ‘blog’ te maken heeft?

 5. rori zegt op

  Charly
  Ik heb een beperking en daarom heb ik ook een hoger toilet nodig. Simpel opgelost door het toilet 15 cm hoger te plaatsen dan de vloer ervoor.
  Ik heb de riolering in het huis en ook de watertoevoer aangelegd volgens mijn idee. Hoofdleiding 150 mm en zij-leidingen 100, 80, 50 mm. Al naar geland waar naar toe.

  Verder de waterleidingen in huis vanaf onze RVS watertank en pomp alles in RVS uitgevoerd met knelkoppelingen.
  Oh zelfs de elektriciteit loopt door pvc buizen en zijn weggewerkt in de muren.Alleen in de keuken, Berging en garage alles andere inbouw.

 6. John Zoet zegt op

  ik heb er onze water pomp gekocht
  een zeer mooie uitgebreide winkel
  ik werd alleen gek van het personeel.
  volgens mij hadden ze twee keer zoveel personeel als nodig en ze liepen een meter achter me.
  ze bleven maar aanprijzen dat het eigelijk jammer was dat je niet op je gemak door de winkel kon lopen zonder dat iemand in je nek staat te hijgen
  voor de rest een super winkel die de geleverde materialen ook nog een netjes 40 km verder afleverde.

  • rori zegt op

   Dat is overal hetzelfde. Ben daar al lang aan gewend.
   Bij de een gemiddelde supermarkt hebben ze er dan ook veel specialistisch personeel.

   1. Plaatsaanwijzers-verkeersregelaars op de parkeerplaats.
   2. Deur openhouder
   3. Beveiliger
   4. Boodschappenkarretje aanreiker
   5. Per afdeling een eigen persoonlijke assistent om de boodschappen van het schap en in het karretje te doen en deze voor je te duwen en later de boodschappen op de band legger.
   6. Bij de kassa een persoon welke scant
   7. Een persoon welke de boodschappen inpakt in per maximaal 4 artikelen in een nieuw plastic tasje
   8. De cassiere welke de bon uitprint
   9. De kassa verantwoordelijke welke het geld aanneemt en de bon controlleert.
   10 De karretje naar de auto brenger en de boodschappen in de auto doen.

   Kosten: Stel dat je in totaal 1 uur in de supermarkt bent. Is gezien vaak de grootte en de handelingen niet vreemd.
   Stel dagloon 320 bath.
   In totaal heb je geschat totaal aan personeelstijd 2 uur besteed is bij een werkdag van 10 uur bij supermarkten totaal aan kosten 64 bath.

   Dit zijn zeg eens 2 euro. In Nederland sta je gemiddeld 5 minuten aan de kassa kost dus hetzelfde als je alleen de cassiere rekent. Geef mij dan maar de Thaise wijze.

 7. Sjaak S zegt op

  De bouwmarkten in Thailand mogen best groot zijn, hier rond Hua Hin heb je onder andere Thai Watsadu, HomePro en bij ons in de buurt ook een Global House.
  Maar hoe groot ze ook mogen zijn, hoeveel ze ook aanbieden, ik mis er een heleboel. Ze hebben in deze zaken gewoon veel van een beperkt assortiment.
  Ik denk dat een praxis of gamma in Nederland of zelfs een tuincentrum meer keuze heeft dan wat er in Thailand aangeboden wordt. Of misschien zijn mijn wensen te specifiek. Natuurlijk krijg je hier ook weer goederen, die je in een Nederlandse bouwmarkt niet zult tegenkomen, omdat ze specifiek Thai zijn.
  Ik zie dagelijks om mij heen dat er in Thailand meer te verkrijgen is dan op een bouwmarkt wordt aangeboden. Voor sommige items moet je een speciale zaak vinden en dat is voor mij persoonlijk een groot handicap. Doordat ik nog steeds geen Thai lezen kan of spreken, is het niet eenvoudig bij de juiste zaken terecht te komen.

  • Charly zegt op

   Beste Sjaak,

   Probeer eens een vestiging van Boonthavorn te bezoeken. Je zult versteld zijn over de diversiteit en de kwaliteit die ze aanbieden. En de artikelen zijn te vinden in zowel het goedkope prijssegment als in het heel dure prijssegment.

   \Met vriendelijke groet,
   Charly

 8. DJ zegt op

  Klopt wat Sjaak S zegt. Global House, veel van hetzelfde. Een simpele verstekbak om plinten onder een hoek van 90 of 45° te zagen hebben ze niet. Ook plinten hebben ze niet. Mijn huis is ooit zonder plinten opgeleverd. Een kapzaag, niet te vinden. Wel 80 soorten wentelwieltjes om onder een plankje te schroeven. Verf in overvloed, maar geen spatel om te roeren. Zo zijn er nog wel meer praktische artikelen te noemen die ik hier mis. Een staafmixer, een friteuse.

  • Nicky zegt op

   Ik weet niet waar u woont, maar alle huishoudapparaten kan je gewoon in een warenhuis kopen
   Als ik naar Central Festival ga, kan ik daar bijna alles kopen(geen senseo) OK ik geef toe dat vele huishoudapparaten veel duurder zijn dan in Europa, maar ik kan daar toch echt een friteuse en een staafmixer kopen , en nog veel meer. En een ijzeren verstekbak hebben we hier ook al gezien, alsmede een kapzaag. Wij hebben ook wel even moeten zoeken voor een speciaalzaak voor gereedschap, maar uiteindelijk toch gevonden via Thai Visa Forum.

   • rori zegt op

    Koop het meeste aan apparaten bij de Tesco-Lotus. Waarom Bezorgen, Installeren, Goede service en wat vrouwmens heel belangrijk vind Punten op de klantenkaart. Oh en natuurlijk ALTIJD langs de service balie voor de cadeautjes.

    Laatste aankoop september een twee deurs dubbele koelkast met vriezer gekocht. Hitachi. 18350 Bath Model vergeleken bij Expert en vanBorre. Prijs een 15% goedkoper in Thailand.

    Februari 2018 Beko Wasmachine 9 kg voorlader gekocht voor omgerekend ik meende toen iets meer dan 325 Euro. Koste bij Bol.com destijds 25 euro minder.

    Nu op zoek naar Droger. Eerst kijken bij Bg-C en Tesco-Lotus. Dan naar huis typenummer ingeven of zoeken via vergelijk.nl en dan beslissen. Rustig de tijd nemen. Oh bij TEsco veela rondom ee boedhistische feestdag zaken in de aanbieding of magazijn verkoop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website