Na de busreis met een grote bus én niet met zo een suïcide taxibusje gearriveerd in Bangkok. Na aankomst in het hotel dat vlak bij de ambassade zou liggen volgens gegevens op internet, volgde een eerste inspectie van onze kamer. De lucht van sigarettenrook sloeg mij tegemoet, direct gemeld dat ik een NIET rokers kamer wilde hebben én deze kamer niet accepteren zou.

De man van het hotel bood aan om met een spuitbus “luchtverfrisser” te spuiten, waarop ik de man zei dat het niet ging om de boel te maskeren, en dat je hoop stront wel kan maskeren met een luchtje maar dat dat niet wegneemt dat die bolus er nog steeds ligt en zei het gemaskeerd zou “meuren”! Waarop wij een andere kamer kregen, die wél oké was.

Na wat rond gebanjerd te hebben, mijn vrouw is hoog zwanger, een restaurant gezocht waar wij “BEEF” konden bestellen. Probeer hier maar eens duidelijk te maken dat vlees, raw, medium en wel-done bereid kan worden en dat jij dat rauw geserveerd wil krijgen. Ondanks de prijs, 140 baht voor een overigens lekker Japans biertje en 640 baht voor één maaltijd, durf ik te stellen dat je op Soi 80 in Hua Hin voor minder geld én er beter gegeten kan worden.

Afijn, het hotel viel niet echt tegen ondanks de prijs van 1900 baht voor één nacht! Dus na een redelijke nachtrust met de taxi, mijn vrouw en haar zus die het klappen van de zweep qua ambtenarij goed kent ook de sluipwegen, maar alles kost Bahtjes.
De keus is op de gewone manier, minder Bahtjes en minimaal twee weken wachten op je papieren, als je geluk hebt en het “kritische” oog van de diverse ambtenaren je goed gestemd is. Maar ook of behoorlijk meer Bahtjes neerleggen en in twee dagen “geknipt en geschoren” met de juiste papieren, stempels, handtekeningen en parafen, afscheid nemen van twee dagen vertoeven in deze immens grote Thaise ambassade.

Voor dat laatste hebben wij maar gekozen. Afijn, ook in deze twee dagen was het wachten, wachten, wachten en elke keer dat je naam genoemd werd, hoopvol naar de desbetreffende ambtenaar tot we uiteindelijk de juiste papieren in handen kregen. YES om 5 uur in de ochtend waren we wél met een taxi vertrokken naar de Thaise ambassade én over 11 uur. Pfff we hebben na twee dagen de papieren om te kunnen trouwen,én na de diverse correcties blijkt nu alles in orde te zijn, hoera!

En dan naar de dichtstbijzijnde “Ampur”, een zeg maar afdeling van het stadhuis om met de verkregen papieren een naar de Thaise wet geldig huwelijk te kunnen sluiten. Dit niet alléén om onze liefde op deze manier te bezegelen maar ook omdat mijn vrouw mijn achternaam wil dragen en onze zoon bij het zien van het eerste daglicht dan ook Hugo Vliege zal heten. Later zullen wij ook voor dit manneke de weg langs de twee ambassades moeten afleggen ter verkrijging van zowel het Nederlandse als het Thaise paspoort. Maar ja later is later.

Afijn, de dichtstbijzijnde Ampur, bleek toch aan de andere kant van de stad te liggen, over de brug van de Chaopraya die prachtige drukke rivier die dwars door veel steden en dorpen stroomt en immer er zeer aanlokkelijk is voor vele toeristen, vanaf de kant maar ook met één van de vele boten.
Bij aankomst in deze Ampur, die door mijn Nisa voorgesteld was, met als reden dat deze Ampur véél geluk zou brengen. In de ruim 6 uur die wij hier moesten doorbrengen teneinde getrouwd te kunnen worden, bleken er toch aardig wat lui daar ook te komen om hun scheiding te bekrachtigen, tja hoezo geluk?

Maar eindelijk was het dan zover. Een kille bedoeling met nogmaals de papieren minutieus door nemend door de éne ambtenaar, naar het bureau van de andere ambtenaar wéér controleren én uiteindelijk bij de één of andere super ambtenaar op zijn bureau gedropt te worden, die met de bril op het puntje op zijn neus de final count down mag doen.

Niks feestelijks, keuze gemaakt om een mooi trouwalbum te krijgen, tegen…. Juist ja weer de nodige Bahtjes, maar met de trouwakte daarin mét natuurlijk weer een zooi stempels. Maar ja na twee dagen rondbanjeren in deze Thaise ambtenarij hadden wij uiteindelijk de benodigde papieren én waren voor de Thaise wet nu getrouwd.

Een lekker hapje eten, drankje erbij op naar het hotel om onze aangepaste huwelijksnacht te vieren. De volgende ochtend, na het ontbijt weer terug naar Hua Hin. Ik heb gelet op mijn zwangere vrouw de ceremoniële, over de drempel dragen achterwege gelaten. Beter voor haar, voor Hugo én voor mijn rug. De verwelkoming van mijn hond en kat was uitbundig, deze waren verzorgd door onze Thaise buren. Zo weer “THUIS”.

19 reacties op “Op bezoek bij de Nederlandse en Thaise ambassade in Bangkok én meer!”

 1. ko zegt op

  sinds wanneer heeft een land een ambassade in eigen land?

  • Sjaak S zegt op

   Precies dat heb ik me ook afgevraagd, maar mijn aanstaande zegt dat er een in Bangkok is. Tja… This is Thailand!

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Dat zal dan het Ministerie van Buitenlandse zaken zijn.

    • YUUNDAI zegt op

     Het zou ook het ministerie van BINNENLANDSE Zaken kunnen zijn, gelet op de vele afdelingen, immense wachtruimtes en de vele Thaien die daar hun zaken komen regelen.
     Mij werd echter verteld dat het de Thaise Ambassade was. Maar ik geef een ieder die het beter weet, direct gelijk.
     Vreemd was wel dat ook op de Nederlandse Ambassade gesproken werd over dat ik naar de Thaise ambassade moest!
     Dus wie het echt zeker weet………… Ik geef de pen aan JOU

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Allereerst gefeliciteerd met uw huwelijk.

      U bent waarschijnlijk in het Chaeng Watthana Goverment Complex geweest.
      Er zijn daar een heel pak ministeries die daar hun diensten hebben, en het is dan ook normaal dat er daar veel Thai rondlopen om hun zaakjes te regelen.
      Kijk maar eens op de link welke diensten er allemaal zitten.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Chaeng_Watthana_Government_Complex

      Daar zal u bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand, Departement Consulaire Zaken, Divisie Legalisatie, geweest zijn voor het legaliseren van het “attest geen huwelijksbeletsel” en de Affidavit.

      Misschien nu anders, maar toen ik 10 jaar terug gehuwd ben duurde dat 2 uur. Laat staan dat dit 2 weken zou duren.
      Ik heb ook alles zelf gedaan en in 2 dagen was ik getrouwd.
      Getrouwd ben ik trouwens ook daar vlakbij te Lak Si..

      In Thailand is er geen Thaise Ambassade.
      Een ambassade is een diplomatieke vertegenwoordiging van een land in een ander land.

 2. Sjaak S zegt op

  Interessant verhaal en gefeliciteerd!!
  Temeer omdat ik dit jaar ook voor de wet wil gaan trouwen. Ik ga nu dit weekend naar Nederland, om daar uitschrijvingspapieren te halen, aangezien ik in Nederland nergens meer gemeld sta. Dit is wat men op de ambassade liet weten. Ik moet kunnen aantonen dat ik een vrije huwelijkskandidaat ben!
  Wat een rompslomp he? Nou weet ik wat ons te wachten staat… gelukkig dat we tijd hebben…

 3. Tino Kuis zegt op

  Als je zoon of dochter straks geboren wordt geef hem of haar dan ook een Thaise naam. Meerdere voornamen mag in Thailand ook al gebeurt het niet veel. Mijn zoon heet Anoerak Karel.

 4. Wim de Visser zegt op

  U schrijft:
  Quote:
  Maar eindelijk was het dan zover. Een kille bedoeling met nogmaals de papieren minutieus door nemend door de éne ambtenaar, naar het bureau van de andere ambtenaar wéér controleren én uiteindelijk bij de één of andere super ambtenaar op zijn bureau gedropt te worden, die met de bril op het puntje op zijn neus de final count down mag doen.
  End of Quote

  Ik ben ook in Ban Rak getrouwd en ik kan u vertellen dat ik heel blij was dat de documenten heel minutieus werden gecontroleerd. De door u genoemde “final countdown” ambtenaar zag het en liet de hele papierwinkel corrigeren.
  Er was namelijk in de voorgaande stappen ergens een foutje ontstaan m.b.t. mijn naamgeving en geboortejaar wat mij en mijn vrouw gruwelijk veel problemen had kunnen opleveren in de toekomst.

 5. Jasper zegt op

  Wat een gedoe. Tegenover de Nedelandse ambassade zit een bureautje die alles piekfijn voor je regelt, als ik mij goed herinner voor zo’n 2000 baht extra. Gewoon terug naar je hotel, of de stad in, en na 2 dagen daar ophalen, naar de Nederlandse ambassade ertegenover voor stempels etc. Daarna in onze thuisstad in eigen amphur binnen 5 minuten (!) getrouwd, voor 20 baht.

  Als je eigen, en haar papieren op orde zijn is het zo gepiept. Zelfde verhaal gaat op vertaling geboorteaktes etc. Waarom het je zelf zo moeilijk maken, het is al warm genoeg in Bangkok.

  • Cees 1 zegt op

   Juist, als je wil kun je gelijk naar huis en sturen ze het op. Kun je trouwen in je eigen omgeving

 6. henry zegt op

  Er is dus echt geen Thaise ambassade in Thailand, want dat is gewoon onmogelijk. Er is toch ook geen Nederlandse ambassade in Nederland.

  Wat wel bestaat is “Consular” een departement van het ministerie van buitenlandse zaken waar men vertalingen kan laten legaslisen. Ook de Thais laten daar documenten zoals eigendomspapieren, diploma’s en attesten legaliseren.. Zij moeten daar ook naar toe voor het bekomen van een paspoort.

  Deze dienst werkt zeer efficient

  Er bestaan 2 officiele tarieven
  Gewone tarief, waarbij je uw gelegaliseerde documenten 1 dag later mag afhalen
  Snel tarief hiermee heb je uw gelegaliseerde papieren na ongeveer 2 uurtjes terug.

  De O.P. is hoogstwaarschijnlijk gehuwd in Bang Rak, nogal gewild bij de Thais. Ligt dus niet aan de overkant van de rivier maar in de Silomwijk. Als je daar huwt op 14 februari krijg he de huwelijksakte in gouden letters en kan je ook een belangrijke geldprijs winnen.

  Voor vertalingen van een Vreemde taal naar het Thai, lopen er beneden tientallen runners rond, ie voor vertaalbureaus werken aan zeer schappelijke tarieven, en op een klein uurtje heb je uw vertalingen.

  Dus als men smorgens tegen openingstijd daar bent, heb je dezelfde dag al uw gelegaliseerde documenten in uw bezit.

  Consular (buitenlandse zaken ) is gevestig op Chaeng Wattana. Ik gebruik de engelstalige Thaise benaming, elke Taxi chauffeur kent deze benaming.

  Beneden is een ruimle kantine waar je iets kunt eten of drinken in afwachting van uw vertaling of legalisatie.

  Op nog geen kilometer van Consular is er ook een Amphur, in een straal van 5 km zelfs een tiental ampur waar je had kunnen huwen volgens de Thaise wet. Maar de Thaise dames hebben een romantis idee over Bangrak, vooral omdat er het woordje RAK in voorkomt.

  Ik ben daar niet gehuwd omdat het echt geelnproper geval is, en je er houten banken en tafels zijn waar men uit foam bakjes eet, heeft meer weg van een gaarkeuken dan een gemeentehuis., of het moet sinds 2011 veranderd zijn.

 7. Ronny zegt op

  Van af buitenlandse zaken met een taxi ben je in 5 minuten op de amphur van laksie en in 50 minuten sta je weet buiten.

  Maar in ieder grval proficiat.

 8. Cees zegt op

  Allereerst gefeliciteerd! Het is het Ministry of Foreign Affairs of Thailand die het Contract of Marriage afgeven, hiermee kun je trouwen op elk Ampur. Wij hebben destijds de documenten goedkeur laten verzorgen door het bureau SCT&T aan de overkant van de ambassade, niks geen hotel en heen en weer getaxi en wachten, wordt netjes thuis gestuurd. De kosten zijn waarschijnlijk lager dan alles zelf doen, nog afgezien van de ergernissen. Ook het vertalen en legaliseren van de documenten om de akte in te schrijven in Den Haag is door hun keurig verzorgd. Want men kan het dan in Thailand wel ambtenarij vinden, het gaat altijd nog sneller dan in NL. Voorbeeld: akte inschrijven: 3 maanden, BSN aanvraag: 7 maanden, en ook overal weer dezelfde papieren inleveren.
  Mijn vrouw moest in BKK een nieuw paspoort vanwege de naamswijziging, na 2 dagen kon het opgehaald worden, gaat je in NL niet lukken.

  • kjay zegt op

   Ik wil niet kinderachtig doen beste Cees. Maar ik krijg in Nederland dat paspoort al na 1 dag, Geldt trouwens voor iedereen, niet dat u denkt dat ik een uitzondering ben…

   • cees zegt op

    Beste Kjay, wellicht ben ik dan de uitzondering, ik heb in april vorig jaar mijn paspoort vernieuwd, duurde toch echt een week in mijn gemeente. Kon ook in 1 dag, maar dan betaal je het dubbele tarief.

 9. jhonny zegt op

  Hoi wij zijn in 2010 ghuwd.We hebben na de nodige formaliteiten bij ambassade Bangkk alle papieren gehaald etc.Buiten gekomen werden we aangesproken door de dame van het kantoor tegenover de Ambassade.Ze kwam ons gewoon tegemoet gelopen.

  Ze bood aan alles te regelen vertaling legalisatie etc etc het zou 3 dagen duren en zou ruim 6000 th bath kosten.

  We zagen daar van af en gingen 200 meter verder een bemiddelings kantoor binnen op de zelfde weg.

  Daar heeft men onze papieren gecontroleerd en ze stuurden een soort koerier op pad om langs alle instanties te gaan .

  Men vertelde ons dat alles om 1800 uu de zelfde dag klaar zou zijn.
  Inderdaad alle papieren gelegaliseerd en vertaald waren er om 18.30 uur en we betaalden 1500 t baht

  Voor dat kantoor recht tegen over de NL ambassade moet je op passen.Ze vragen daar voor een ems envelop 100 baht terwijl die op elk postkantoor maar 12 baht kost.
  Ook een copy daar maken kost 50 baht terwijl de prijs overal 5 baht is.

  Ze profiteren van je onkunde en de Ambassade stuurd er iedereen heen.
  Dus uitkijken

  Jhon

 10. John Chiang rai zegt op

  Beste Yuundai,
  Je bent met zekerheid niet op de Thaise Ambassade in Bangkok geweest,waar jij geweest bent is het ,,Ministerie van buitenlandse zaken” op Thai (,,Krasoeang Kan Tang Pratheet”)waar je de benodigde papieren krijgt,die je nodig hebt voor het ,,Amphür” waar je huwelijk voltrokken is.
  Ik neem aan dat bij jou navraag,je vrouw,of een ambtenaar,niet zo snel een vertaling gehad heeft voor het ,,Krasoeang Kan Tang Pratheet” vandaar dat ze het snel vertaald hebben in Embassy,omdat de engelse benaming ,,Ministry of Foreign Affairs”voor vele Thais op zich niet makkelijk is. Dit heeft jou de indruk gegeven dat je op het Thai Consulat in Bangkok was,wat natuurlijk niet klopt.
  Maar de hoofdzaak je bent gezien de oorkonde op de foto,officieel getrouwd,en daarvoor ook mijn proficiat.
  Gr. John.

 11. theoS zegt op

  Ben na 18 jr samenleven in 2002 getrouwd, fluitje van een cent. Kreeg van de Ambassade een formulier dat ik vrij was om te trouwen, inkomsten werdt niet ingevuld waar de Amphur over viel, maar ik zei van ” geld steel ik” en na wat gelach werdt het huwelijk voltrokken. Laat een copie van het huwelijks register maken daar NL dat mooie perkament met dat prachtige plaatje niet erkend. Let er wel op dat sinds verleden jaar, of het jaar daarvoor, getrouwden automatisch voor de NL belastingdienst beiden als binnenlandse belasting plichtigen aangemerkt worden. Ik kon net nog, voor ingang van deze wet, mijn vrouw afmelden en opgeven als buitenlandse belasting plichtige. Deze optie was er toen nog, niet meer. Krijg ook geen aanslagen of belasting opgave rommel meer. Zij heeft nog wel een Sofi nr., nooit ingetrokken. Ook is het de Belasting dienst die verlangt dat je getrouwd bent om gebruik te kunnen maken van allerlei kortingen en wat dies meer zij. Een e-mail of fax kun je hun niet sturen, alleen bellen of per brief. Er zijn nog wat valkuilen maar kan mij deze niet herinneren.

 12. cees zegt op

  Mijn vrouw heeft nu een BSN gekregen van de belastingdienst, dit had ik nodig om in te vullen op het digitale formulier “Verzoek tot wijziging voorlopige aanslag”. Is meen ik de tweede of derde vraag, wat is het BSN van uw partner. Of je moet doen of je niet gehuwd ben (advies van de belastingtelefoon), dat wilde ik dus niet, via Belastingdiens buitenland toch gekregen na 7 maanden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website