Bangkok, Pattaya en Europroblemen

Door Colin de Jong
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
24 mei 2010

Brandschade Bangkok

Door Colin de Jong – Pattaya

De problemen in Bangkok zijn veel erger dan dat men had verwacht. De leiders van de rode shirts mogen zich zelf dan hebben aangegeven bij de politie, maar dat wil niet zeggen dat er nog een flinke groep overblijft die wil doorgaan en hoe!

Inmiddels is er ook paniek uitgebroken in de provincie Chonburi inclusief Pattaya. In de loop van woensdagmiddag werden alle shoppingmalls en banken gesloten, waarna s’avonds alle bars en restaurants in Pattaya moesten sluiten uit veiligheids overwegingen, nadat er brand was uitgebroken in Tesco Lotus. Het is te hopen dat deze catastrofe zich niet gaat uitbreiden over Thailand want dan is de financiële ramp niet meer te overzien.

Nog afgezien van de financiële problemen is vooral het toerisme in zwaar weer beland. Reisorganisaties, hotels en de middenstand krijgen hierdoor rake klappen en kunnen hierdoor wel eens massaal in de rode cijfers raken. Krijg regelmatig telefoon en e-mails of Thailand nog wel veilig is? Mijn antwoord was ja, maar mijd Bangkok voorlopig en ga direct door naar de vele andere en mooie reisbestemmingen zoals Phuket, Koh Samui, Koh Chang en Pattaya.

Heb diverse vrienden in Bangkok die nog geen redshirt hebben gezien omdat de onlusten zich afspelen op een paar vierkante km in het centrum van Bangkok. De miljoenenstad Bangkok heeft de omvang van de provincie Utrecht. Desondanks zijn er vele rondreizen geannuleerd en zijn scholen en ambassades gesloten.

Bij het ter perse gaan zijn deze problemen hopelijk grotendeels opgelost maar ben op zijn zachtst gezegd toch ongerust over een eindeloos lange afloop van deze politieke slijtageslag, want dit probleem heeft veel te lang geduurd. Hier kan nooit sprake zijn van een winnaar aangezien er onnodig veel doden en gewonden zijn gevallen, nog afgezien van de enorme materiële en immateriële schade die is aangericht voor de komende jaren.

Het is voor mij dan ook een raadsel dat een relatief kleine groep zoveel problemen kan veroorzaken in een tijdsbestek van twee maanden. Ik vraag mij af of er nog investeerders zijn die hier willen investeren na alle calamiteiten. In 2006 de zoveelste coup. Twee jaar later de bezetting van de luchthaven door de yellowshirts en nu weer de redshirts. Waar is het einde en is er nog licht in de tunnel? Eén ding is zeker, op korte termijn moeten er verkiezingen komen onder supervisie van de VN. Dit om in het vervolg weer verkiezingsproblemen te voorkomen.

Ondanks deze problemen was het rustig in Pattaya tot woensdagmiddag, maar Thailand heeft een flinke deuk opgelopen in het vertrouwen bij de internationale investeerders en toeristen. Mijn geliefde Thailand waar ik het bijzonder naar mijn zin heb met mijn gezin, is plotseling politiek verscheurd en vrees het ergste voor de komende tijd. Ik eindigde vaak met:’Groetjes uit het laatst overgebleven paradijs op aarde’, maar moet dat onderhand tussen haakjes zetten. Diverse bekende hebben zich inmiddels al gevestigd in de Filippijnen waar onze landgenoot Gerard Heinen van heeft geprofiteerd met zijn nieuwe en luxe appartementencomplex in Angeles City.

Euro naar dieptepunt

Euro minder waard

Ondanks massale hulp voor Griekenland is de val van de euro niet te stoppen en bij het ter perse gaan zelfs onder de 1,22 beland t.o.v. de dollar. De ijzersterke baht geeft voorlopig geen krimp ondanks alle turbulentie en geeft nog maar 38 baht voor de zwakke euro.

Bijna twee jaar geleden wisselde ik nog voor 53. De Engelse pond is ook al het kind van de rekening en geeft nauwelijks 45 baht, terwijl die vier jaar geleden kwam van 75. Velen kijken al uit naar andere oorden o.a. Cambodja maar dan moeten we 30 jaar terug in de tijd en daar heb ik geen trek in. Het grote voordeel is dat Cambodja een 10 jaar visum verstrekt en men er mag werken.

Heb al heel wat klaaggezang vernomen van AOW’ers en diverse expats die overwegen om weer terug te gaan. Ik denk dat ik ze allemaal snel terug zie komen want van je AOW kun je nauwelijks een auto rijden en zo ja dan moet je maag aan de kapstok. Voorlopig rijdt deze meneer in Thailand in een auto en op een grote motor. En dan zullen we het nog maar niet hebben over de kwaliteit van het leven in dat overgeregelde dure en koude kikkerland. In een onlangs gehouden onderzoek wilden 88% weer opnieuw naar Thailand en wilden 74% hier zelfs wonen.

Het is te hopen dat de baht in sterkte afneemt of deze gaat devalueren met 10-15% om weer wat omzetsnelheid te zien, want het lijkt of iedereen de hand op de knip houdt.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website