Thailand

Door Khun Peter

Je zult maar een reis naar Thailand hebben geboekt. Of een vliegticket hebben gekocht. Stel dat je ook nog eens morgen of overmorgen wilt vertrekken. Is dat wel verstandig? Kan je kosteloos annuleren? Zoveel vragen en zoveel onduidelijkheid.

Calamiteitenfonds, wat nu?

Het Calamiteitenfonds is een soort verzekering bij ernstige calamiteiten zoals onlusten, oorlogen en natuurrampen. Bij (dreigend) ernstig gevaar kan je kosteloos je reis annuleren, wanneer je touroperator is aangesloten bij het fonds.
Gezien de ontwikkelingen vandaag in Thailand verwacht je dat het calamiteitenfonds de dekkingsbeperking uitbreidt tot geheel Thailand of tenminste ook voor Chiang Mai. Maar nee, geen nieuws van het calamiteitenfonds vandaag.

ANVR, een persbericht misschien?

De ANVR haastte zich, met een persbericht, om vooral duidelijk te maken dat het negatieve reisadvies afgegeven door het ministerie Buitenlandse Zaken van zondag 16 mei, Buitenlandse Zaken alleen betrekking had op Bangkok. De rest was/is veilig volgens de ANVR. Inmiddels is het ook onrustig in Chiang Mai en Isaan. Dat vraagt ook om een persbericht lijkt me. Want reizigers moeten toch goed geïnformeerd worden?

Een signaal van de reisbranche over Thailand zou netjes zijn

Kan je als touroperator nu nog zomaar je klanten naar Thailand sturen? Er is een avondklok. De pinnenautomaten zijn buiten werking gesteld. En de situatie is nog steeds erg gespannen. Onlusten kunnen zich uitbreiden naar andere steden.

Tot nu toe is het rustig in de zuidelijke toeristensteden zoals Phuket, Pattaya en Koh Samui. Maar blijft dat zo? Ingewijden weten dat veel Thai die werkzaam zijn in genoemde steden uit Isaan komen. De thuishaven van de Redshirt beweging. Wat als zij zich gaan roeren?

De Nederlandse touroperators zouden er goed aan doen om reizigers de mogelijkheid te bieden om de reis uit te stellen of om te boeken naar een andere bestemming. Thailand is nu niet het Thailand wat het zou moeten zijn. Van een ‘normale’ vakantie kan volgens mij geen sprake zijn. Daar kunnen de touroperators niets aan doen, maar de reizigers ook niet. Het calamiteitenfonds zou een gebaar kunnen maken door nu voor alle reizen naar Thailand een dekkingsbeperking te laten gelden. Gezien de huidige toestand is dat te rechtvaardigen.

Of gaat het vooral om de (financiële) belangen van de touroperators?

.

10 reacties op “Toeristen en reizigers naar Thailand in ongewis”

 1. WD zegt op

  Inderdaad heel wat problemen voor toeristen. Ik ben er namelijk zelf eentje van. Ik zou binnenkort vertrekken naar Thailand, maar met deze rellen zal het reisje niet echt ontspannend zijn.

  Ik dacht safe te zitten met een annuleringsverzekering, maar blijkbaar ziet Europe Assistance dit niet zitten om dit als reden voor annulering te aanvaarden… Dus bestemming verleggen kan niet.

  Ik dacht dat deze toch wel een reden was om te annuleren eerlijk gezegd…

 2. Friso zegt op

  Vooral het calamiteitenfonds laat echt van zich afweten.

 3. Redactie zegt op

  @WD
  Een annuleringsverzekering geeft alleen dekking bij persoonlijke omstandigheden. Voor zaken zoals in Thailand is het calamiteitenfonds. Maar die keren ook niet graag uit. De toeristen die een losse ticket hebben zijn ook de klos. Alleen China Airlines schijnt coulant te zijn.
  Heb je een reis via een touroperator bel die dan op en vraag of er wat mogelijkheden zijn. Ik heb begrepen dat FOX reizen zich soepel opstelt.

 4. WD zegt op

  ik alvast geboekt met 333Travel, en ik heb er gevraagd of de mogelijkheid er was om eventueel mijn rondreis te verplaatsen naar een buurland zoals Borneo, of maleysia. Ik zal zien wat de reactie is, maar waarschijnlijk moet ik nog wat afwachten voor de wijzigingen daar ik pas eind juni vertrek.

  Toch had ik graag al wat meer zekerheid gehad, en liefst eigenlijk gewoon mij reis verplaatst naar het buurland op die manier ben ik al wat meer gerust over een goede reis…

  Jammer van Thailand zouden er normaal trekkingtochten enzo meedoen, maar ja met zo’n situatie…

 5. MZ zegt op

  Van de touroperator waar ik geboekt heb wordt ik ook niet veel wijzer als ik vraag om advies. Hun antwoord op de vraag wat te doen met mijn boeking voor Bangkok (twee dagen geleden):

  “Op dit moment is er een negatief reisadvies afgegeven voor de bestemming Bangkok door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Echter wij hebben dagelijks contact met onze agent in Bangkok. Het kantoor van hem is gevestigd in het hotel waar jullie de eerste paar nachten verblijven.

  Hij informeert ons dat het in de omgeving van dit hotel rustig is en dat alle tours welke zij aanbieden op dit moment gewoon doorgaan.
  De locatie waar de demonstranten nu zijn is bij Dindaeng, vlakbij het Baiyoke Sky Hotel in de wijk Pratunam.

  Het aantal demonstranten wordt wel steeds minder.
  U kunt dus in principe gewoon naar Bangkok afreizen.”

  En de volgende dag is het dus helemaal hommeles daar… Hoe blij moet ik zijn met zulk advies?

 6. Batbold zegt op

  ANVR en Calamiteitenfonds: eerst eigenbelang, dan een hele tijd niets en dan de klanten. Een grote schande!! Zakkenvullers eerste klas.

 7. ThailandGanger zegt op

  @Bathold Zakkenvullers? voor 2,50 euro wat je die verzekering extra kost?

 8. Thailandliefhebber zegt op

  Als je 100.000 x €2,50 doet heb je een leuk bedrag en daar krijg je dan ook nog eens helemaal niets voor terug. Bestel ik liever voor €2,50 een biertje. Dat calamiteiten fonds is echt diefstal, toen bij de grote overstroming in Madeira hebben ze ook niets uitgekeerd terwijl alle hotels letterlijk waren weggespoeld, zelfs met een negatief reisadvies van de overheid! Kortom, geldklopperij dat hele calamiteiten fonds. Tickets kun je wel terugclaimen, EVA Air, China Air en Airberlin hebben refund en omboek services. Ik weet dat tour operators alternatieve routes aanbieden zodat je toch prima je reis kan voortzetten, de rest van Thailand is volledig save

 9. L zegt op

  Ik heb een rondreis geboek naar Thailand voor de maand augustus.
  Na wat er is gebeurd in Thailand heb ik mijn twijfels om naar het land af te reizen.
  Het lijkt mijn geen prettig idee om in een land te zijn waar spanningen zijn en ieder moment problemen kunnen komen.
  Als ik de reis wil annuleren of wil omboeken kost mij dat de aanbetaling.
  Heeft iemand een idee? Ik weet dat het nog wel een tijdje duurd voor ik op vakantie ga, maar leuke voorpret is anders.

 10. Redactie zegt op

  Het is nu wel veilig en stabiel te noemen. Maar niemand heeft een glazen bol en kan in de toekomst kijken.
  Het grootste deel van Bangkok heeft weinig tot niets meegekregen van wat er gebeurt is. Los van wat overlast zoals de BTS Skytrain die uitvalt, de avondklok, wat gedwongen vrije dagen en banken die dicht zaten. In de rest van Thailand heeft men alles op het nieuws moeten volgen. Om eerlijk te zijn, is het verkeer in Thailand veel gevaarlijker dan de onlusten. Ik zou me niet te druk maken, de situatie volgen en als het zo blijft lekker naar Thailand gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website