Het land van de vrijen

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Khun Peter
Tags: ,
27 september 2010

Door Khun Peter

Op de postings ‘Het sprookje van het barmeisje’ en ‘Leven met vooroordelen’ zijn veel reacties gekomen. Bedankt daarvoor. Toch zit ik naar aanleiding van al die reacties met een aantal vragen.

 • Wordt de mening en de vooroordelen die wij over Thai hebben niet gevoed vanuit een soort superioriteitsdenken? Met andere woorden, denken wij niet dat we beter, intelligenter, plichtsgetrouwer, enz. zijn dan de Thai?
 • Zijn we niet jaloers op de Thai omdat zij in staat zijn om overal plezier aan te beleven (Sanuk)? Volgens mij zijn zij juist veel vrijer, in denken en handelen dan wij?
 • Zijn Thai lui of vooral praktisch ingesteld? Waarom werken als een farang voor Sinterklaas speelt en met geld strooit?
 • Zijn veel Thaise vrouwen niet gewoon heel zakelijk en bedreven in marketing. Zij heeft iets wat jij graag wilt hebben, dus dat is geld waard? Denk aan liefde, aandacht en seks?

Want als je  de bovenstaande vragen met “ja” kan beantwoorden valt voor mij de puzzel wel in elkaar.

Graag jouw mening.

Bedankt allen voor je bijdrage, alles is gezegd. De reactie mogelijkheid is uitgezet.

66 reacties op “Het land van de vrijen”

 1. Berthy zegt op

  Ja hoor Peter, jouw analyse klopt wel denk ik zo. Thai zijn heel veel vrijer dan farang, in alles wat je kunt bedenken.

 2. Hansy zegt op

  Ik denk dat het moeilijk is om Thai te vergelijken met Nederlanders, omdat het cultuurverschil zo groot is.

  Ik heb nog nooit voor Sinterklaas gespeeld, heb echter diverse slechte ervaringen met thaise meisjes (niet alleen barmeisjes)
  En ik lees helaas te vaak dezelfde verhalen.

  Ik vraag me ook af of de Thai het woord liefde op dezelfde wijze invullen als wij doen.
  Als ik echter kijk naar de families, die ik ken, is dat zeker niet zo.
  (ma zorgt een beetje inkomen en pa zuipt alleen de hele dag: Mij dan ook meer dan één keer afgevraagd, wat doen die mensen bij elkaar en wat hebben ze hun kinderen geleerd over liefde?)

  • Berthy zegt op

   Hansy, Thaise vrouwen willen altijd beter worden van een relatie. Het ‘Voor elkaar zorgen’ komt op de eerste plaats, daarna liefde. Mijn jonge Thaise vriendin goeide deels op in de Isaan. Geen stromend water in huis. Als ze dat lekkere kontje wilde wassen was het wel in de blubber sloot.

   • Hansy zegt op

    Ik wil je best geloven, maar de meeste vrouwen moeten het toch doen met een thaise man.

    En wat heeft deze dan te bieden in dit perspectief?
    De hele dag een ontsmette mond?

    • Berthy zegt op

     Het is 23.25 in Chiang Ma and we go sleep, talk to you tomorrow, Hansy.

   • A.Smit zegt op

    wil ffies reageren op het bericht van hansy, waar hij stelt dat thaise dames er altijd beter van willen worden ,ik vind dat niet zo heel vreemd , iedereen wil vooruit, en zeker niet achteruit , dit komen we hier ook tegen ,
    het is vrij normaal dat je zorg voor elkaar , in voor of tegen spoed

    • Redactie zegt op

     Klopt, dat zit wel in ieder mens. Je wilt vooruit, niet achteruit of stilstaan.

  • Pim zegt op

   Het cultuurverschil is groot ,maar er zijn ook vele verschillen van cultuur in Thailand zelf .
   Ik prijs mij gelukkig dat ik in heb ingezien toen ik hier pas was bij de voor mij verkeerde cultuur terecht was gekomen .
   Nu ben ik met 1 vriendin wiens pleegouders zolang het licht is werken en als het nodig is mij ook steunen .
   Met elkaar zijn wij en de hele familie aardig onderweg om tesamen iets goeds op te bouwen.
   .Dat alle Thaise mannen zuipen moet ik tegenspreken .
   Mij waarderen ze juist omdat ik niet drink en dat kan ik van heel veel fahlangs niet zeggen .
   ik heb mij 1 poosje arm gehouden en stond ervan te kijken hoe familie ,vrienden en bekenden probeerden mij te helpen .
   Dat kon ik van veel fahlangs niet zeggen ,nog sterker die zien je dikwijls graag als de stommeling die in de maling is genomen .
   Nu zijn mijn vriendin haar kinderen op 1 hoge school in BKK met al zeker een goede baan in de toekomst .
   Ze hebben zelfs mijn achternaam .

 3. Johnny zegt op

  ” Leef vandaag en morgen zien we wel ” is het motto van de meeste Thai. Gisteren is geweest en ze bekijken bijna alles van de praktische kant. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Bovendien niet te veel nadenken, want dat heeft ook veel nadelen.

  Ik denk dat dit alles hun oorsprong heeft van uit het Boeddisme. ” omdat ik anders denk, wil nog niet zeggen dat ik daarom verkeerd ben “. Veel van hun gewoonten hebben een oude historie, zoals de sinsot bv. De Thai houden graag vast aan dergelijke gewoonten.

  Het is moeilijkvoor de farang om de denkwijze van de Thai te begrijpen en word vaak als stom of onzinnig afgedaan. Ook ik heb mij echt zitten verbijten en nog vind ik het moeilijk. Tja, apart volk die Thai.

  Wat het nog lastiger maakt, zijn de klasse verschillen en/of iemand uit BKK komt of uit de Isaan. Dieven en bedriegers heb je overal, die sluit ik even uit. Om te beginnen moet je Thailand door Thaise ogen bekijken en proberen te begrijpen waarom dingen/zaken hier zo gaan.

  Om dit te kunnen zul je eerst je kom leeg moeten maken, want het is lastig om een kom te vullen die al vol is.

  Nederlanders mogen graag negatief naar dingen kijken en hun idee is de juiste. ALLES in het leven heeft twee kanten, probeer de positive zijde te vinden zoals elke Thai doet. Je leeft een stuk makkelijker en alle zorgen vallen van je af.

  • Pim zegt op

   Helemaal met je eens Johnny.
   Hier is de stress waardoor ik NL heb verlaten helemaal weg ,sinds ik leef als een Thai .
   Ik voel mij hier gelukkig en moet er niet aan denken ooit eens terug te moeten .
   Opvallend is dat zonder uitzondering 1 ieder die NL weer binnenkomt in zeer korte tijd laat weten gauw terug te willen komen .
   Alleen als je de post al openmaakt begint de heimwee naar dat zonnige land weer op te komen .
   Uiteraard zijn hier af en toe ook wel eens problemen maar die kan je met 1 glimlach tegemoed treden .

 4. ton zegt op

  Dat van dat superioriteitsgevoel: ja hoor, maar dat hebben een heleboel mensen van hier tegen andere nationaliteiten.

 5. Ferdinand zegt op

  SUPERIORITEITSGEVOEL ??
  Het blog vult heerlijk de tijd, en de meeste reacties lees ik met plezier.Prima om je eigen ideeen en ervaringen testen.

  Stukjes van redactie en Khun Peter doen goed. Alleen verbaas ik me soms over de enorme roze bril. Heb het gevoel dat veel teksten geschreven zijn van uit Nederland en niet altijd feeling hebben met het echte dagelijkse leven in Thailand.

  Ook de typische Nederlandse houding om op ons zelf af te geven herken ik in de stelling dat dat meningen voortkomen uit een soort superioriteitsdenken.

  Natuurlijk moet je als je hier al of niet tijdelijk wilt verblijven alles zo positief mogelijk bekljken . Uiteindelijk vragen we van vreemdelingen in Nederland ook of ze zich willen aanpassen.
  Maar na jaren van “hier” wonen ervaar ik dat bij de meeste falangs hier absoluut van geen houding van superioriteit sprake is. Ik laat Pattaya en enkele andere oorden buiten beschouwing.

  Elke falang die in bv de Isaan woont houdt zo liefst mogelijk een low profile aan, knikt vriendelijk, leeft zijn eigen leventje en probeert heel voorzichtig relaties met Thais aan te knopen. Je denkt altijd aan politie, visa etc. etc. je wilt abosluut geen problemen en alleen maar rustig wonen.
  En dan merk je na een paar jaar of sneller, dat de meeste Thais vriendelijk lachen, echt kontakt moeilijk is en dat juist hier in Thailand racisme is uitgevonden (tegen elke anders zijnde bevolkingsgroep).Een Isaanse vader naast ons wil perse niet dat zijn dochter met een neger trouwt.

  Ja Buddhist, Christen en Islam wonen vredig naast elkaar maar willen vaak niets met elkaar te maken hebben.
  Een falang krijgt toch het gevoel dat hij zo welkom is vanwege zijn atm kaart.

  Superioriteitsdenken ? Nog geen Thai meegemaakt (ook beste vrienden, kennissen en familie) die niet denkt beter te zijn dan een ander. Lees ook de het in het blog aangehaalde stuk in de Bangkok post afkomstig van een Thai zelf.

  Kritiek op een Thai, zelfkritiek van een Thai is iets onbestaands. Dus waarom wij last van een superieuriteitsgevoel? . Een Thai heeft altijd gelijk en zal zich altijd beter voelen dan de ander. Probeer eens met een Thai op basis van argumenten te discusieren.

  Wat ik ook jammer vind dat in het blog bij voortduring gesuggereerd wordt dat alle meningen en ervaringen van reageerders op vooroordelen gebaseerd zijn.

  Volgens mij zijn al die persoonlijke ervaringen, vooral van mensen die hier wonen en het aanden lijve meemaken, juist geen vooroordeel maar geven ze een reeel beeld van de Thaise maatschappij en die is bepaald niet altijd positief.
  Na een paar jaar hier begrijp ik stukken beter hoe een Turk zich in Nederland voelt.

  Ja met een positieve instelling naar Thailand gaan !! Maar misstanden zijn misstanden, of die nou in NL of TH zijn, en die veeg je niet onder het mom van cultuurverschillen weg. Mogen best bij naam genoemd worden.
  Waarom zouden cultuurverschillen perse iets positiefs zijn.? Veel van die ellende die hier heerst komt juist juit die cultuur voort.

  Thailand betekend voor velen een gevoel van vrijheid maar ook een hoop ellende om je heen. Kijk eens wat er achter die glimlach zit.
  Voor mij is mijn Thailand ervaring gelukkig nog steeds positief. Maar houdt niet in dat je hier met oogkleppen moet rondlopen.

  En nee we zijn niet beter, intelligenter (hooguit beter opgeleid). Maar bij het punt plichtgetrouwer twijfel ik sterk. Afspraak, arbeidsethiek, verantwoordelijkheids- gevoel (behalve tegenover familie) zijn niet echt sterke punten hier.

  Voor redactie en Peter pluim voor het goeie werk en het openhouden van dit forum. Maar ik hou het gevoel dat veel van de verhalen van uit Nederland en een wel erg rossig Thailand gevoel zijn geschreven. Net zoals de stukjes uit de Isaan waarin de indruk gerwekt wordt dat niemand een douche heeft en iedereen arm is.
  Kom eens kijken hoe snel het gaat in de iets grotere en centraler gelegen dorpen.
  Ook hier is het 2010, zijn Makro,Lotus, Homepro en Globalhouse in de buurt, heeft 75% van de gezinnen een al of niet nieuwe auto, breedbeeldscherm, 2 bromfietsen. Die andere 25% zijn inderdaad stervensarm en hebben niks en als enig tijdverdrijf alcohol en gokken.

  Er zijn nog 3 vragen van je over, dus nog stof genoeg

 6. Ferdinand zegt op

  Jaloers ?

  2e punt was of WIJ niet jaloers waren omdat de Thai zo goed in staat is to Sanuk.
  Al eens nagedacht over de ware karaktertrekken van de gemiddelde Thai.?
  Ook dit weer na vele jaren hier wonen, goeie kontakten met Thais, Thaise kennissen en familie, goedlopende relatie etc etc.
  Mijn ervaring is dat in in mijn hele leven nog nooit zulke jaloerse mensen als Thais heb meegemaakt. Tegenover vrienden en vreemden. Afgunst all over. Roddelen en afgunst zijn de nationale volkssport, die heel veel relaties, bvriendschappen en familieverhoudingen hier in de vernieling helpen.
  En Thai vrijer in denken en handelen ? Zelden zo’n vooringenomen volkje gezien. Vrijer ? denk eens aan die eeuwige druk van familie, bijgeloof en 1000 regeltjes. Alle do’s en don’ts (elke toerist worden speciale boekwerkjes aangeraden, die overigens allemaal achterhaald zijn) Zoncder handleiding kun je Thailand niet in. Hoe gaat het op je werk hier toe, door alle hierarchische verhoudingen. Weinig vrijheid.
  Klinkt erg negatief, maar zeker de combinatie van Thai denken en handelen lijkt tegenstrijdig. Sanuk ? ja als dat (mai pen rai ?) betekent feestvieren, eten, drinken niet nadenken, geen verantwoording nemen.
  Dat is geen vrijheid maar roofbouw op je eigen en andermans vrijheid. Staat je toekomst in de weg.

  Is dit nou weer een vooroordeel ?. Denk het niet gewoon op ervaring gebaseerd en dan is het geen vooroordeel.

  En natuurlijk, het geldt niet voor elke Thai. Niet generaliseren ik weet het.
  Maar achter heel veel glimlachen is iets heel anders te vinden dan sanuk.
  Afgunst, jaloersheid, gekonkel en elkaar mede vaak naar het leven staan is niet vreemd aan de Thaise cultuur. Meer dan elders ??
  Sanuk is in Thailand iets aan de buitenkant, aan de binnenkant zit vaak verbittering en afgunst. Iedereen is je beste vriend, je zuster tot morgen.
  Wel een voordeel is dat je als falang met rust gelaten wordt als jij hen met rust laat. Als gezegd “low profile” en je kan een prettig leven leiden. ook al moet je leren immuun te zijn voor die jaloersheid en geroddel.

  • jakkie zegt op

   lachen man!

   als ik jou reacties zo lees, behoor je volgens mij bij de gegoede thaise burgers of nie?

   hoe zo jaloezie, alleen bij de armen? volgen mij zijn de rijken nog erger dan de armen, de armen, zoals ik ze kende, die delen dingen met elkaar, die waren min of meer nog solidair. wil je zeggen dat de bemiddelde thai verlicht zijn? hebben die geen emoties meer? zijn ze zo verlicht dat ze het kwaad in zich zelf hebben overwonnen dat ze geen jaloerzie kennen?

   wanneer je het kwaad in je zelf hebt overwonnen dan ben je pas verlicht en vrij, maar dat is haast/niet te doen

   laat me niet lachen man, denk eerst een beetje voor dat je wat op schrijft, is me advies

   doei

   • francky zegt op

    Beste Tinnakohn,
    ik kan je volledig bijtreden, zelfs de dorpelingen accepteren mij, gewoon door met hen te praten, en niet door met บาท te staan zwaaien. De negatieve reakties die ik hier lees worden door zichzelf uitgelokt. Ik heb enkel maar bewondering voor de thai en respect. Mijn Thaise familie respecteerd mij en ik hen, altyd zijn ze bezorgd en vallen je nooit lastig, ze voelen zelf aan wanneer er iets is. Ben al eens bestolen geweest, maar door eigen slordigheid. Velen mogen eens komen leven tussen de Thai, en ze zullen zich o zo klein voelen.

    • jakkie zegt op

     mooi voor je franky als je het zo hebt, als je mensen gewoon als gelijke behandelt en niet min doen en zo, dan komt dat wel goed, het maakt geen zak uit of ze arm of rijk zijn of uit wat voor regio dan ook in thailand.

     sja, beste tinnakon, goed van jou zeg! ik schrijf maar wat hier op maar goed ik ben ook arm hoor.

     van welke bronnen heb je het van dat de mensen uit de isaan laag of ongeschoold zijn? bronnen graag.

     ben wel benieuwd of je echt neelandse normen en waarden hebt meegekregen als je in thailand bent geboren en hier bent oop gegroeid. heb vaak genoeg gezien van die jongs die met de moeder mee zijn gekomen of van die half bloedjes, 1 voor 1 zijn ze getikt, vind ik. ik kan er naast zitten maar ik ben volgens mij niet blind, heb wel dooppen in me kop. van die jongs komt er weinig terect. ze maken een zooitje van, als je in thaise kringen verkeert dan snap je wat ik bedoel, hoop ik. en ik hoop ook dat jij een uitzondering bent, dus niet van die jongs dat ik heb gezien.

     groeten.

     • Redactie zegt op

      Niet te persoonlijk worden a.u.b. anders grijp ik in.

     • Redactie zegt op

      Iet minder beledigend mag ook wel, Jakkie. Kijk anders even naar de regels inzake reacties.

  • Ferdinand zegt op

   Jaloersheid alleen bij lagere sociale klasse ?? Eigenlijk te simpel om op te reageren. Net als in NL hoe meer men heeft, hoe meer men is, betekend vooral in Thailand nog weer willen hebben (desnoods met geweld) en vooral afgeven op mensen die niet hebben.
   Ergste, als overal, “omhoog gevallen types”.
   Krijg het gevoel dat Tinnakohn” het contact met “zijn” eigen Thailand al een tijdje kwijt is. En we kunnen ook maar beter niet zo hoog opgeven. Sociale klasse, studie, Nederlandse (of welke nat dan ook) normen of waarden maken je misschien welvarender maar geen beter mens. Rijk en arm maken vaak dezelfde fouten alleen is de een wat bijdehanter dan de ander.
   En dom omdat iemand naar SBS/RTL kijkt ? Al eens Thaise TV gezien ? over en van de “betere”milieus ?

   • Redactie zegt op

    Jaloersheid, is van alle tijden en komt onder alle klassen voor. Klopt wat je zegt.

 7. Ferdinand zegt op

  3e punt
  Thai lui of praktisch ingesteld ? Spreekt het een het nader tegen.?
  In de Isaan een Thai zien werken als het niet direkt nodig is. ? Salaris liefst per dag of hooguit per week uitbetalen. Indien te veel tegelijk komt hij de komende dagen niet.

  Heeft corruptie ook niet met luiheid te maken? Liever voor niks dan er voor werken.
  Voorschotten op werk betalen ? Niet doen, je ziet ze nooit meer terug.
  Af en toe op mn bek gegaan ? Ja ! Niet verbitterd, maar geleerd en wijzer geworden.

  In een woonhuis is de vloer over het algemeen keurig schoon, daar zit en eet je immers. Leg niet je hand boven ooghoogte (nadeel is je langer als falang bent) bv op de ijskast. Die plakt.
  Het dagelijkse afval ligt lagendik onder de paalwoning i.p.v de container die hier toch om de 2 dagen wordt opgehaald. Praktisch ingesteld of lui ?

  Ik strooi als falang niet met geld rond, is ook de enige manier om als gelijke gezien te worden en enig respect in plaats van een meewarige blik te krijgen.

  Ook hier weer niet generaliseren. er zijn ook heel veel Thais die zich 14 u per dag rot werken.
  Maar voor ” liever lui dan moe” zal beslist een Thaise vertaling bestaan.
  Er is hier vaak werk genoeg. Maar het is vaak onmogelijk om aan werknemers te komen. Geschoold of ongeschoold

  Komen we gelijk op het laatste onderwerp Thaise vrouwen zakelijk en bedreven in marketing.? Verkopen van liefde, aandacht en seks ? Ja natuurlijk, maar ligt dit toch niet in het verlengde van lui en gemakzuchtig.

  Vrijwel elke vrouw die ik hier ken vind het heel natuurlijk dat zij of een familielid of zelfs de eigen dochter zich verkoopt of heeft er in elk geval geen enkel probleem mee.
  Toch veel makkelijker en minder vermoeiend dan voor een bescheiden loon in een winkel werken. Gezichtsverlies speelt hier allang niet meer. Het is ingeburgerd en je wordt als dom gezien als je het niet doet.

  Elk dorp kent 4 karaokes en op elke invalsweg een “bungalow park”. Het ene dorp wipt in het andere en elke representabeel jonge vrouw verdient zo wat bij.

  Als falang hoef je maar even aan te geven dat je er voor in bent en de komende maanden wordt je bedolven onder de äanbiedingen”. Het klopt, veegt en zuigt voor de juiste hoeveelheid bathjes.

  Gebrek aan scholing is inderdaad een oorzaak. Maar al eens een Thai geprobeerd iets te laten leren. De oude garde probeert zelfs heel aktief de jongeren tegen te houden als ze boven de 14 nog iets willen leren. Wordt als onzin bestempeld. meisje gaat toch trouwen of kan beter mia noi worden en jongen kan beter in Bangkok gaan werken.
  Geen verhalen maar ervaringen van dichtbij.

  Liefde, aandacht en seks verkopen , ik heb er niks tegen, (ben geen heilig boontje, als consument ook lekker makkelijk, geen consequenties lekker vrijblijvend) maar elders heet dat gewoon prostitutie en geen marketing.

  Ik weet het kan heel hard werken zijn, maar het heeft toch ook wel wat te maken met gemakzucht. Vooral omdat de reden niet altijd die eeuwig genoemde armoede is, maar veelal de wens naar luxe. En … veel van het geld wordt uitgegeven aan drank en spelen. Ook zo’n niet uit te roeien volksgewoonte. Alcohol is een inmens probleem in Thailand. Moeilijk land voor een niet alcoholist als ik.

  Als afsluiter dan meer weer dat ik Thaise vrouwen hoog in het vaandel heb staan. In de juiste omstandigheden en met een beetje geluk vind je de liefste levenspartner. Als ze dan ook nog eens niet jaloers is (al een beetje moeilijker in Thailand) geen inhalige familie heeft en een beetje school, dan kan je je geluk niet op.
  Als je pech hebt, beland je bij een levensgevaarlijke, jaloers en zure geldwolf. Maar ja die kans loop je in NL ook en daar zijn echtscheidingen duurder.

  Thailand blijft het land van mogelijkheden voor de avonturier, mits ogen open en doordacht met geld omgaan. Anders is het snel enkele reis retour.

  • Redactie zegt op

   Ik reageer even op al jouw stukjes Ferdinand

   Wederom een goed met argumenten onderbouwd verhaal Ferdinand. Het feit dat je low profile leeft om niet teveel te willen opvallen staat los van het superioriteitsdenken. Je kunt beide doen.

   Dat met die ‘roze’ bril valt wel mee. Ik krijg vaak reacties (ook per email) dat wij (ik) te kritisch zijn richting Thai. Dat zijn momenten dat je even de computer in je hoofd moet reseten. Ik probeer vanuit verschillende invalshoeken een beeld te vormen. Meehuilen met de wolven in het bos is niet zo moeilijk.

   De mening die Nederlanders over buitenlanders hebben worden vaak wel gevoed van uit het superioriteitsdenken. Vaak ook onbewust, dus ik heb het niet over uiterste rechtse mensen.

   Ik vindt wel dat jij de ‘Westerse’ meetlat gebruikt om je oordeel te vellen. Je hanteert Nederlandse maatstaven om de Thais te beoordelen. Daar spreekt toch het calvinistische denken uit. Onze normen en waarden zijn ons ingegeven door de kerk. De invloed die de kerk op onze samenleving heeft is nog steeds erg groot. Eigenlijk zeg je dat een Thai zou moeten leven als een brave Nederlander, dan zou het een goede Thai zijn. Maar dat is wel de omgekeerde wereld. Ik vraag me ook af of wij moeten bepalen wat goed of slecht is.

   Wat mij vooral opvalt zijn twee zaken. Men gaat als toerist naar Thailand en men vindt de Thaise levensstijl fantastisch:
   – lekker onverschillig, ze lachen altijd (Mai Pen Rai)
   – geen verstikkende regels
   – vrije seks, niet zo krampachtig allemaal
   – goedkoop, in Thailand is je gulden een daalder waard
   – lekker weer, altijd warm

   Eenmaal verliefd op Thailand of een Thaise, gaat men terug als expat/pensionado en je hoort:
   – wat een vreselijk onverschillig volk (Mai Pen Rai), geen plichtsbesef
   – er zijn geen regels, ze houden zich nergens en je kunt geen afspraken met Thai maken
   – die Thai neuken als konijnen met Jan en alleman
   – alles word duurder hier en de euro minder waard
   – snikheet hier, je zweet je kapot

   Het is maar net hoe je het bekijkt, het glas is halfvol of halfleeg. Wij Nederlanders willen het graag allemaal. Het goede van NL en de voordelen van Thailand. Dat kan nu eenmaal niet.

   Maar nogmaals bedankt voor je uitgebreide bijdrage, het zet me toch weer aan het denken.

   • Robert zegt op

    Beste Peter, nu moet ik echt even ingrijpen, volslagen onzin wat je hier neerzet. Het verhaal van Ferdinand heeft absoluut niets met Nederlandse christelijke calvinistische maatstaven hanteren te maken. Ik werk in veel landen in Azie en de problemen met de Thais vallen niet alleen de Hollanders op dit blog op. Vraag het de Singaporeans, vraag het de Hong Kong Chinezen, vraag het de Maleisiers – ze geven allemaal soortgelijke problem met de Thais aan. Ik zal de subjectieve Cambodianen buiten beschouwing laten, maar shit, als de Filippino’s over je klagen is er echt wel iets aan de hand. Neemt niet weg dat Thailand een geweldig land is en dat je je gewoon aan moet passen hier. Maar kom op zeg – er zitten enorm veel dingen scheef op alle niveau’s in Thailand. Dat is geen Nederlandse of Westerse opinie – dat is een feit.

   • Robert zegt op

    Met het laatste gedeelte sla je overigens de spijker wel op z’n kop – in het begin is alles leuk en na verloop van tijd draait dat 180 graden om bij bepaalde mensen. Dat heeft uiteraard te maken met gewenning en hoe vaak men aan bepaald gedrag wordt blootgesteld. Expats zullen zich ergeren aan dingen die voor een toerist leuk en charmant zijn. Met ‘mai pen rai’ kun je best leven voor 3 weken op vakantie – als je afhankelijk bent van Thais voor bepaalde zaken en het is dan ‘mai pen rai’ jaar in jaar uit geeft dat wel een andere kijk op zaken. Persoonlijk vind ik het een uitdaging hier te werken en toch mijn ding gedaan te krijgen. Maar laten we aub niet ontkennen dat er problemen zijn in Thailand, dit is meetbaar. Je kunt e.e.a. niet makkelijk afschuiven op ‘jij vind dit, ik vind dat’.

  • francky zegt op

   Walgelijk wat ik hier allemaal lees, zelf woon ik in Thailand. Niet in een toeristische dorp, gewoon midden de mensen. Je hebt altyd kaf tussen het koren, maar zoals ik het hier allemaal lees. Normaal reageer ik nooit, maar nu kan ik het niet laten, waarschijnlijk omdat ik een belg ben en er cultuurverschillen zijn met Nederland.

   • Steve zegt op

    Ik heb er altijd moeite mee om Belgen te begrijpen, zo ook nu weer. Wat is walgelijk? Dat schrijf je niet. Hoe is het volgens jou dan? Dat schrijf je niet. Welke cultuurverschillen zijn er dan met Nederland? Dat schrijf je niet.

    Graag iets meer to the point graag zuiderbuur.

  • Steve zegt op

   Jij hebt altijd weinig toe te voegen Roon….

 8. Johnny zegt op

  Ferdinand,

  Als je door westerse ogen kijkt heb je natuurlijk in veel dingen gelijk. Als je door Thaise ogen zou kijken, maar je er niet zo’n punt van en zie je juist de lol of het practische er van in.

  Voor mij rees de vraag ” ik moet hier iets mee “, want ik wil hier leven en mij niet elke dag ergeren aan zaken die anders gaan dan in Nederland.

  • Robert zegt op

   Ik heb niet het gevoel dat Ferdinand zich aan e.e.a. ergert, hij antwoordt gewoon op de stellingen van Peter. Zijn reakties geven een zeer reeel en herkenbaar beeld, zonder op de man of in dit geval op het land te spelen.

   Hij geeft ook niet aan of het goed of slecht is, of beter of slechter dan in NL. Hij beschrijft gewoon, en als je hier woont zijn dit zaken die jij ook zal moeten erkennen. Veel artikelen op dit blog zijn leuk om te lezen, dat zegt hij ook, maar inderdaad is veel materiaal vanuit Westers bezoekers perspectief geschreven. Da’s ook niet erg, zolang men het niet als absolute waarheid ziet.

   Neemt niet weg dat voor een rijke farang Thailand een geweldig land is.

   • Johnny zegt op

    Ik heb het omschreven als zijnde ergeren, of hij zich ook daadwerkeijk ergerd zou ik niet weten. Ik kan slechts vanuit mijn eigen ervaringen schrijven. Ik weet dus dat mijn onervarenheid heeft geleid tot een vorm van ergenis en dat ik besefte dat ik hier iets mee moest. Als je dus probeert te leven en te denken als een Thai ziet alles er een stuk anders uit. Ik poog altijd zoiets te denken als ” hoe zou het zijn als ik hier was geboren en getogen? “. Dan zou ik heel veel zaken ervaren als zijnde normaal, zaken die voor westerlingen dus absoluut niet normaal zijn.

    Ondanks mijn ” Thaise ” blik, moet ik zeggen dat ik het met menig ding niet eens kan zijn hier. Dat had best wel wat beter gemogen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren? Tja…..

   • Ferdinand zegt op

    Nee hoor, erger me inderdaad niet. Tenminste niet constant en niet meer dan in een ander land of Nederland.

    Ik leef niet als een Thai, niet als een Nederlander, niet als een Amerikaan. Ik leef als IK en reageer op wat ik als goed of slecht ervaar. Ongeacht land of cultuur. Vrij van elk geloof of dogma.

    Bepaalde basiswaarden zijn overal gelijk. Oprechtheid, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en naar ik hoop liefde, en nog een paar van die zaken. Voel me graag wereldburger.
    In Thailand zitten veel zaken niet goed, net als in NL of andere landen, maar als gesteld het overall gevoel zit lekker, net als ik hier. Maar daarom hoef ik nog niet de hele dag te jubelen over alles wat ik zie.

    • jakkie zegt op

     hoi,

     Bepaalde basiswaarden zijn overal gelijk. Oprechtheid, eerlijkheid…..

     heel goed ferdinand, ga zo door,

     respect!

     proost!

    • Hansy zegt op

     Je kan wel proberen te leven, zoals jij leeft, één ding kan je nooit verloochenen, en dat is je achtergrond.

     vb
     Ik ben opgegroeid als christen, 22 jaar zijn de christelijke waarden er bij mij ingestampt.
     Daarna heb ik de kerk verlaten.
     Dat is echt niet even de deur achter je dicht trekken en alle bijbelse waarden en normen liggen achter je.

 9. Redactie zegt op

  In de gesprekken die ik met expats heb gevoerd krijg je vaak te horen dat het beeld van de Thai gebaseerd is op een bepaalde klasse. Of de onderklasse, of de middenklasse of de hogere klasse. Hetgeen wij weten van de Thai is vaak gebaseerd op de onderklasse (wel de grootste groep natuurlijk). Maar in de middenklasse gaat het er al anders aan toe.

  Ik hoor zelfs verhalen van Thaise vrouwen die een farang man onderhouden. Dus dat vooroodeel van uitpersen gaat niet altijd op. Het zal ook te maken hebben met welke Thai je te maken hebt.

  • Johnny zegt op

   Idd Peter, IK ben zo’n farang die naar Thai is gekomen met 12,50 euro in mijn zak. Dik 3 maanden hier ” gefeest “. Ik kreeg nog een prachtige gouden medaille mee, zo groot als een schoteltje. Ik dacht dat het te maken had met onze nachtelijke avondturen, doch het bleek een Pomoei te zijn. 😉

   Geloof mij maar, dat de middenklasse neer kijkt op de lagere klasse. En dan maar niet te spreken van de hogere klasse, de superrijken dus. ( ik zal maar niet schrijven wat de Thai zegt ) ( ga maar eens naar een grote winkel, vraag iets lastigs in Engels en heb na een halfuur eens een gesprek met de bedrijfsleider )

   Over opvoeding wil ik graag iets kwijt. Thai praten niet echt met elkaar, zijn bijna nooit recht door zee. Pa bemoeit zich al helemaal niet met opvoeden en vele zaken worden dus NOOIT gezegt of geleerd. Het meeste wordt nog opgepikt uit de dagelijkse soaps… en sorry… die zijn toch wel zo verschrikkelijk fout. Voor Thai dus heel normaal dat dit allemaal zo gaat. ( wisten jullie dat juist de Thai denken dat de farang met iedereen en alleman sex heeft??? ) Bovendien zien ze de farang in Thailand bijna altijd met bargirls zeulen. Liefde en houden van word op een hele andere manier ervaren en uitgelegd, je moet dan ook echt ALLES uitleggen en beredeneren. De relatie met de ouders is meestal afstandelijk. Wist je dat is geschat dat 24% van de bevolking aan ADD lijd? Of ADHD? Of een vorm ervan? Nee he? Mijn oom zegt altijd: het zijn net kinderen, je moet ze vergeven en begeleiden.

  • Steve zegt op

   Hier sla je echt de spijker op de kop! Alle verhalen die je kunt lezen hier of op andere sites, ze zijn gebaseerd op ervaringen uit de lagere klassen. Dat geeft en behoorlijk vertekent beeld.
   Stoppen met generaliseren a.u.b. Zijn alle Friezen, Zeeuwen, Brabanders, Limbo’s hetzelfde? Nee!!

   Wakker worden mensen. Je scoop is te beperkt om te kunnen oordelen.

   • Redactie zegt op

    Och Steve, mensen mogen wel oordelen, maar probeer ook open te staan voor andere argumenten.

  • Robert zegt op

   Peter, bepaalde zaken in Thailand vind je in alle klassen terug. Ik heb meer met hiso dan met loso van doen in mijn beroep, en ik wilde je bijgaand artikel niet onthouden. Not the Nation is erg scherp in het op een sarcastische manier aan de kaak stellen van bepaalde zaken in de Thaise maatschappij. Veel leesplezier!

   http://www.notthenation.com/pages/news/getnews.php?id=379

   • Redactie zegt op

    Ja, grappig om te lezen. Zo kan ik het ook…

  • Ferdinand zegt op

   Ja hoor kan ik beamen. Van heel dichtbij.

   Hij heeft door omstandigheden nauwelijks 3.000 bath te besteden, zij komt rond van nog geen 7.000 p.mnd uit haar winkeltje.

   Ze redden het samen en zorgen noch voor een kind ook, al 6 jaar. Zonder haar zou hij helemaal geen visum hebben.
   Ze leven in haar huis. Het enige wat hij heeft een oude auto en een nog oudere brommer, maar het beste waarschijnlijk haar liefde en zorg.
   Ken helaas meer voorbeelden van het tegendeel, maar vond deze ook wel een mooie om te delen.

 10. Johnny zegt op

  Oh… ik vergeet nog wat.

  Thaise mensen maken niet zo’n punt van sex, het weegt allemaal niet zo zwaar. Als een Thaise dame dus na een avondje stappen met jou de koffer in duikt, dan wil dat niet zeggen dat ze van je houd of een relatie met jou heeft. Ze vind je een aardige vent en als jij nou zo nodig van ding dong wil, ach… wat maakt het uit. Maar farang zijn gauw geneigd daar iets aan te verbinden. FOUT FOUT FOUT. Voor een Thaise vrouw zijn hele andere dingen belangrijk, zoals dat zij jou mee neemt naar haar ouderlijk huis, dwz je bent een huwelijkskandidaat.

  Is er ook een Beglieblog??

  • Steve zegt op

   Wat bedoel je met Beglieblog??

  • Redactie zegt op

   De koppeling in onze maatschappij tussen seks-liefde-romantiek zorgen er voor dat een farang andere verwachtingen heeft van een relatie met een Thaise vrouw dan andersom. Ook weer een scherpe conclusie van Johnny. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat 90% van de problemen met Thaise vrouwen daaruit voortkomt.

   Toch raadzaam om het boekje Thaise Koorts te lezen. Werkt verhelderend. Daar staat eigenlijk alles in.

  • Ferdinand zegt op

   Gemakkelijke sex is toch ook een van de redenen waarom “wij” naar Thailand zijn gekomen. Heb er geen problemen mee. Geniet er van, doet de Thai ook.

   • Steve zegt op

    Dat is een vooroordeel ferdinand, foei toch ;-). Maar ik denk wel dat je gelijk hebt.

    • manolo zegt op

     Ja STeve waar jij voorkomt dat weten we nu wel.Hou het a.u.b. netjes,alle kinderen naar binnen.

 11. guyido goodheer zegt op

  ja jongens , geen vrouwlijke reakties tot nu toe, het is wat !
  ik vind thailand eigenlijk helemaal niet zo verschillend van de rest van deze wereld.
  ik woon al sinds 1987 niet in Nederland en klasse maatschappijen zijn allom te vinden, ik zat in california,new york, aardig wat klasse hoor, woonde in italie , poef wat een klasse maatschappij, frankrijk hetzelfde maar niet zo duidelijk…en ja nu dan thailand.
  ik denk dat ieder individu zijn eigen wereld creeert ,kontakten die ik heb hier zijn zowel hogere als middenklasse , en uiteraard de lagere en dat wandelt aardig gemakkelijk door elkaar.
  verschil is dat de tops een oranje kleur hebben en de lage rood zijn .
  is dat niet overal zo?

  mischien is het een verschil dat ik niet in een boedisties milieu zit , ik weet het niet, maar in mijn schoonfamilie drinken de heren niet , ik ben de enige ,die samen met schoonma een deftig glas bier doet…
  ook ik ben de gene die een sigaar paft , niemand verder.
  mijn familie hier heeft mij heel veel geholpen ,met allerlei thaise plichtplegingen visa gelaser ,rijbewijs,huisboek, huurcontrakten ,auto aanschaf.
  mijn zwager staat zelfs garant voor mij financiel omdat ik natuurlijk geen bank verleden heb in Thail;and.
  en is dat dan bijzonder ?
  dacht het niet.
  ook in mijn beroep als kunstschilder heb ik zoveel medewerking gekregen, van vervoer tot hangen,pubiciteit en fotografie dat is nooit gebeurd op dit niveau in het fantastiese westen…en zeer zeker niet in Frankrijk waar ik de laatste 14 jaar woonde.
  Fransen zijn geneigd tot egoisme , dat kan ik van thai niet zeggen.
  kortom er zal van alles mis zijn in Thailand , en ja als je europa gewend bent of de USA is het wat gekompliceerd met de visa ,maar hoe worden Thai behandeld door Schengen of de USA?
  vreselijk.
  ze komen bijna fort Europa niet in, je moet hemel en aarde bewegen met bewijzen ,bankrekeningen,eigendomspapieren en god weet wat meer.en jaja als je vriendin of vriend dan eindelijk door de paspoort controle is , waar ook nog s gevraagd word om te bewijzen dat er 37€ per dag aan middelen is, dan moet de persoon binnen 3 dagen naar de politie om zich te melden, zoniet ,geld dit als misdrijf.
  heerlijk toch dat betwetend Europa?
  geef mij maar Thailand , met airco .

  dus wij klagen? ach…

  • Steve zegt op

   guyido een reactie uit mijn hart gegrepen. Mensen die wat meer van de wereld hebben gezien of ook in andere landen hebben gewoond zullen dit herkennen. Overal vindt je wat en overal laat je wat.

   Een aantal maanden terug heb ik een verhaal gelezen over een jonge Nederlandse man die rust zocht en uitsluitend met zijn rugzakje en honderd euro een paar maanden door Thailand is getrokken. Overal kon hij kosteloos mee eten en blijven slapen. Dat is ook Thailand.

  • Redactie zegt op

   Hoi Guido, een prima nuance en een helder verhaal. Helaas nooit eens een reactie van een vrouw. Een Thaise vrouw zou helemaal top zijn. We praten alleen over de Thai en niet met de Thai. Wat me ook altijd opvalt is dat expats die de Thaise taal machtig zijn ook een veel genuanceerder beeld hebben van Thailand en de Thaise maatschappij. De cultuur, klasse- en taalverschillen maken het extra lastig om elkaar goed te begrijpen.

   • guyido goodheer zegt op

    ik zal Nina eens porren Peter ,maar dat wordt dan wel een verhaal in thinglish……

 12. Johnny zegt op

  Iedereen moet trouwens zelf weten wat hij of zij vind of doet. Voor mij is iedere Thai gelijk en je bepaald zelf of je wel of geen contact ermee hebben wilt. Vrijheid blijheid zeg ik maar zo. ELKE keuze maak jezelf.

  Bovendien hoop ik van harte dat ieder op dit blog wat wijzer is geworden en dat dit mag bijdragen aan een nog gelukkiger leven. En iedereen is verschillend, wat de een vervloekt wordt door de ander aanbeden.

  Thailand ( plus de mensen erin ) is een heel ander leven en is absoluut niet te vergelijken met Nederland.

  Succes!

  • Redactie zegt op

   Wat mij betreft sluiten we de discussie hiermee af. Het is goed om met argumenten te komen en te proberen anderen te overtuigen. Maar iedereen heeft zijn eigen ideeën, ervaringen en motieven. Je eigen achtergrond, afkomst, doelen en ambities, bepalen ook vaak hoe je naar anderen kijkt. Dat is per persoon verschillend. Je krijgt dan dezelfde discussie als wanneer ik iemand moet gaan overtuigen dat pindakaas lekker is. Ja, voor de een wel en een ander vindt het smerig. Kom je nooit uit.

 13. Gerrit zegt op

  Soms denk ik dat ik in een ander Thailand leef dan de Nederlanders die hier hun mening geven.
  Met de Thaien waarmee ik bevriend ben (of in mijn kennissenkring) hebben een heel normaal gezinsleven
  Natuurlijk is het waar dat veel Thaise mannen veel te veel drinken, net als velen in Nederland.Veel drinken is trouwens van alle tijden en overal. Maar ook hier geldt weer: vooral in de dorpen.
  In de dorpen drinken jongens al veel en gebruiken ook nog drugs (jabai)
  Ik heb mijn prille jeugd doorgebracht in een dorp in Overijssel en daar werd door velen ook al flink ingenomen.
  Net als hier in Thailand.
  Tendens is in Thailand net als in nederland trouwens dat de jeugd die naar de hogere scholen / universiteit gaan uit veel meer meisjes dan jongens bestaan. De leerlingen uit de dorpen zitten vaak meer dan een uur in de bus om de school te bezoeken (en terug natuurlijk weer).
  Je ziet ook veel vrouwen in allelei belangrijke functies. Ik heb het gevoel veel meer dan in Nederland.

  En de sex.
  Heel veel vrouwen pikken het niet als hun man vreemd gaat en of al hun geld vergokken. Zij gaan dan vaak alleen verder.
  Ook heel veel meisjes en vrouwen in de bekende oorden als Pattaya etc hebben dergelijk ervaringen. Zij proberen zoveel mogelijk te verdienen om hun kinderen een goeie opleiding te laten volgen.
  Ik heb daar wel respect voor.

  Ik merk dat de vele berichten in Thailandblog mij veel meer aan het nadenken zet over allelei situaties en problemen in Thailand.

  Ervaar ik als heel positief.

  GJ

  • Redactie zegt op

   Goed te horen Gerrit. Alle meningen tezamen plus de eigen ervaringen helpen om een goed beeld te vormen. Nu maar hopen dat het beeld ook met de werkelijkheid klopt 😉

 14. Henry zegt op

  Ferdinand: prima verwoord die 4 punten je bespaart mij een hoop schrijfwerk en ja Khun Peter ik denk dus ook dat de vragen niet met een volmondig ja beantwoord kunnen worden en zullen de puzzelstukjes niet op hun plaats vallen en dat is niet sarcastisch of hatelijk bedoelt.

  • Redactie zegt op

   Hallo Henry, ik vat het ook niet als zodanig op. Ik heb niet de illusie dat we dit soort vragen simpel met ‘ja’ of ‘nee’ kunnen beantwoorden. Het is nooit zwart of wit, meestal grijs. Soms maak ik mijn verhaal wat prikkelend of deponeer ik een stelling om reacties op te roepen. Ik leer ook weer bij van de meningen en reacties van jullie. Tussen al die reacties, soms met veel emotie, ben ik op zoek naar de nuance of hoe ik mijn eigen beeld kan bijstellen.

 15. Ferdinand zegt op

  Ja je hebt gelijk discussie duurt al lang genoeg en alles is gezegd. Leuk dat het iedereen zo aanspreekt.
  Mijn afsluitende reaktie: ik vind het jammer dat er steeds gesproken wordt over het onderwerp van uit een nederlands/westers of thais standpunt te zien. Het “vreemde” is dat ik me al jaren geen Nederlander voel maar gewoon wereldburger. In heel veel landen geweest. Ik vergelijk niet het ene met het andere land. Maar wat fout is is fout in elk land. Dat is niet steeds met de opmerking “cultuurverschil” goed te maken.
  Verder volg ik met veel plezier alle discussies in dit blog en leef ik met nog meer plezier maar soms ook met enige verbazing in Thailand.
  Veel plezier en ontdekkingen in Thailand toegewenst.

 16. ThailandGanger zegt op

  Ik moet eigenlijk wel lachen om al deze reacties. Het bevestigt alleen maar wat we allemaal allang denken over

  1. hoe westerlingen denken over de thai
  2. hoe de thai denken over de westerlingen
  3. hoe westerlingen denken over westerlingen die een thaise relatie zijn aangegaan.
  4. hoe thai denken over thai die een relatie met een westerling hebben.

  Veel van de genoemde zaken herken ik omdat ik ze ook zo meemaak. Helaas is het zo dat een rotte appel de hele mand verprutst tenzij je hem voortijdig verwijdert. Zoals Churchill al zei “Het slechte nieuws is de wereld al rond als het goede nieuws de schoenen nog moet aantrekken”. En dat is nu precies wat daar ook speelt. De slechte ervaringen blijven hangen en gaan in een razend tempo de ronde, het goed nieuws (als het er al is) wordt misschien wel gezien maar blijft op een of andere manier niet hangen. Hoe komt dat? Is dat nou niet de jaloezie van de ontvanger van het bericht of zijn wij mensen nu eenmaal zo dat we het slechte beter onthouden?

  het is jammer dat vele zaken zoals die hier worden beschreven inderdaad bevestigd worden en kunnen worden door velen. Misschien omdat het gewoon waar is? Wordt het niet tijd dat men naar zichzelf gaat kijken (thai en westerlingen, iedereen)? Zolang er armoede is zullen deze zaken zo blijven gaan, want armoede zet mensen aan tot rare dingen.

  De grootste teleurstelling die ik heb meegemaakt is dat een familielid iets pakt waarvan hij weet dat hij het niet mag hebben en onder zijn kleding meeneemt in de hoop dat ik het niet zie. Als ik dat bekijk vanuit armoede zeg ik: Ik begrijp dat. Als dat bekijk vanuit familiaire band: begrijp ik er geen klote van.

  Maar zoals Peter al zegt… de eerste keer is alles hosanna… elke volgende keer slaat dat om en zie je de dingen zoals ze werkelijk zijn en krijg je zoals Hans Bos al eens eerder heeft beschreven: een ergernis top 10? Maar die is vaak gebaseerd op onze westerse verwachtingspatronen en werkwijze heb ik ontdekt. De vraag is kun je en wil je en moet je daar wellicht afstand van doen?

  Iemand een idee? Ik niet.

  • Hansy zegt op

   “De grootste teleurstelling die ik heb meegemaakt is dat een familielid iets pakt waarvan hij weet dat hij het niet mag hebben en onder zijn kleding meeneemt in de hoop dat ik het niet zie.”

   Mijn broer is ook bestolen door zijn eigen thaise schoonfamilie.
   Gelet op wat ik eerder gelezen heb over thai kan ik dat niet anders verklaren dan dat ze gewoon schijt hebben aan buitenlanders.

 17. guyido goodheer zegt op

  ja , beste thailandganger , ieder individu heeft zijn eigen werkelijkheid .
  die werkelijkheid zal veranderen als je op een andere plek op aarde terecht komt , niet als tourist maar als resident.
  verwachtings patronen komen zelden uit ,voorstellingen van iets zijn ook alijd anders dan je brein het invult.
  het eenvoudigste is toch geen verwachtingen te koesteren , ik geef toe dat is lastig omdat een verwachting ergens van je tot aktie aanzet….
  negatieve emoties zijn beslist heftiger dan positieve , ik woonde op prachtige plekken ,en wonderlijk genoeg was dat kortstondig positief, het werd wonderlijk snel normaal.
  zo ook mijn ervaring met negatieve gebeurtenissen , die normaliseren ook angstig snel.
  dat is de kracht van het bewustzijn.aanpassing .
  er is geen Thai gelijk aan de ander en ook in het westen is er niet een tweede individu als ikzelf ben.
  alles blijft een persoonlijke ervaring.
  wat ikzelf aangenaam vind in Thailand dat mensen die je ontmoet snel openstaan voor ideeen ,of dat nu eigen gwin is of niet maakt mij niets uit , je bent er zelf bij om op de rem te trappen nietwaar…
  dat is voor mij het grootste verschil met bv Frankrijk waar niemand zich met je bemoeit .
  thailand zal best nog een onzekere tijd tegemoet gaan , en dat zal de verhoudingen tussen thai ook beinvloeden, maar dat is ook eigenlijk niets nieuws ,in good old europe waren het de IRA en ETA die niet echt netjes opereren , dus laten we hier ook maar niet het wijze jongentje uit de klas wezen.
  en ik denk dat de ergenis top 100 , vooral jezelf betreft , ergenis doet weinig veranderen ,alleen je eigen humeur zakt door de grond…

  salut

  • Redactie zegt op

   Sluit ik me bij aan!

  • ThailandGanger zegt op

   Ik kan je mening over Frankrijk niet delen. Het ligt vooral aan hoe je jezelf opstelt in dat land. Maar dat geldt ook voor Thailand. Zoals de Fransen altijd zeggen: C’est le ton qui fait la musique en dat geldt zeer zeker voor Thailand.

   Ik deel je mening dat als je je blijft ergeren je maar beter iets anders kunt gaan doen want je humeur zakt tot het nulpunt en er verandert er toch niks mee.

   Maar even voor de goede orde: het betrof en betreft niet mijn ergernis top 10 (die ineens in een top 100 verandert) nog suggereerde ik dat ik me continue aan het ergeren ben in Thailand. Er stond een vraagteken bij.

 18. Ferdinand zegt op

  Mijn achtergrond ? vader en moeder uit verschillende (zij het Europese) landen. Nooit iets opgehad met welk geloof dan ook. Denk graag zelf en wil me niet laten verstikken door enig geloof of cultuur. De mens is in principe vrij. Zolang je nuchter kan denken en aardig en gioed met mensen omgaat gaat het goed met je en je omgeving.

  Eigenlijk heb ik een hekel aan cultuur, elk geloof of elke levensovertuiging die regels en beperkingen stelt. Ieder gezond denkend mens weet wat goed of slecht is.

  Voordeel van Thailand, land vol cultuur, regels, van alles wat fout is: je kunt er heerlijk vrij leven als je iedereen in zijn waarde laat, laten ze lekker jou je gang ook gaan. Tenminste als falang. Onderling zorgen de thais voor meer problemen, lijken erg op nederlanders.

  • Hansy zegt op

   [quote]Ieder gezond denkend mens weet wat goed of slecht is.[quote]

   Dit is bij mij onderdeel van mijn cultuur en door pappie en mammie mij bijgebracht.

   Zit bij jou zeker in je genen?

   • Ferdinand zegt op

    Je hebt gelijk. Daarom heb ik nou zon hekel aan cultuur indien dat staat voor volgen van gewoonten. We kunnen ook zelf onze hersenen gebruiken. Ik laat het er bij, alles is nu echt wel gezegd.
    De regenperiode is haast voorbij, ik ga lekker genieten hier van land, zon, eten en vrouwen. Niks deugd maar het bevalt me prima.

    • Redactie zegt op

     Bedankt allen voor je bijdrage, alles is gezegd. De reactie mogelijkheid is uitgezet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website