Afgelopen zondag was Thailand weer even wereldnieuws. Negatief helaas. Een bomaanslag bij een bushalte in het centrum van Bangkok met een dodelijk slachtoffer en een aantal gewonden. Juist nu er zicht was op enig herstel van het toerisme in het laatste kwartaal van dit jaar.

Thai Hotels Association

In de Bangkok Post verscheen een alarmerend bericht over de Thaise hotelsector.
De president van de Thai Hotels Association (THA), de heer Prakit Chinamourphong, vreest het ergste. De hoteliers houden nu rekening met een nieuwe vertraging van minimaal een half jaar, alvorens het herstel merkbaar zou kunnen zijn. Voorwaarde hierbij is natuurlijk ook dat nieuwe incidenten uitblijven en dat lijkt een illustere hoop.

Hotelsector uiterst somber gestemd

“Het internationaal toerisme heeft nog geen vertrouwen in de situatie. Het incident van zondag zal zeker het sentiment beïnvloeden, vooral bij Europeanen, Japanners, Chinezen en Koreanen” geeft Prakit aan.
“Veel landen zijn nog terughoudend en hebben de reisadviezen wel versoepeld maar er gelden nog wel waarschuwingen. Een veel groter probleem is echter dat buitenlandse reisverzekeraars geen dekking bieden of geen claims willen uitbetalen zolang de noodverordening blijft van kracht in de hoofdstad en de andere provincies”.
“Als de situatie verder escaleert en er meer aanslagen komen, is er geen hoop meer op enig herstel. De sector is te verzwakt door de politieke problemen jaar na jaar” zei de heer Prakit.

Bezettingsgraad hotelkamers bijna gehalveerd

De bezettingsgraad van hotelkamers voor het komende hoogseizoen (oktober tot januari) wordt geraamd op ongeveer 40%, normaal gesproken is die 70-75%.
In de eerste helft van dit jaar was de gemiddelde bezettingsgraad van een hotel in Thailand 51%, een stijging ten opzichte van 2009 (49%). Dit loopt in de lijn met de geleidelijke verbetering van de wereldwijde economie.

Hotels worden verkocht of gaan failliet

“Als de situatie niet verbeterd in oktober, dan zal de hotelbranche genoodzaakt worden om vast personeel te gaan ontslaan. Ook zullen er hotels verkocht moeten worden of failliet gaan”, aldus de heer Prakit.
“Een hotel in Chiang Mai moest onlangs verkocht worden door een gebrek aan liquide middelen. Ik denk dat veel hotels in Chiang Mai op omvallen staan en daardoor verkocht zullen worden. Deze situatie geldt nog niet voor Bangkok, maar als het instabiel blijft zullen er spoedig dezelfde problemen ontstaan als in Chiang Mai”.

“Hotels zien geen oplossing voor de problemen. Bedrijven kunnen niets doen, de regering is aan zet. We moeten zoveel mogelijk snijden in de kosten en proberen te overleven totdat de situatie weer normaal is. Maar de grote vraag is wanneer is de situatie weer normaal? Niemand kan dit beantwoorden”, besluit een somber gestemde Prakit.

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Thaise hotelsector zucht en kreunt”

 1. Sam Loi zegt op

  De persoon die klaagt in dit artikel hehoort tot de upper class van de Thaise samenleving. Als ik de berichten mag geloven behoort hij zonder meer tot de gelen. De groep die het namelijk voor het zeggen heeft in Thailand. Deze groep heeft in de afgelopen periode een dusdanig reserve opgebouwd, dat een bomaanslag of staking of wat dan ook de groep als zodanig vrijwel niets doet.

  Het zijn de roden die daar het slachtoffervan zijn. Mensen, waar de media niet geinteresseerd in lijkt te zijn. Het zijn de mensen die voor een bedrag van ongeveer 200 baht per dag zich de pleuris moeten werken om ons westerlingen aan een aangename vakantie te helpen. Denk maar eens aan als je een duik neemt in het zwembad

  • ThailandGanger zegt op

   Denk daar dan ook aan als je een fooi geeft !!!

  • Steve zegt op

   Reserve? Welke reserve? Het gaat al een paar jaar bergafwaarts met het toerisme in Thailand.
   En wie leven er van het toerisme? Juist heel veel arme Thai. Tuktuk, taxi, masseuse en ga zo maar door.

   Die rooien zijn niet slim, slachten het kip met de gouden eieren en gaan daarna lopen janken dat ze geen geld hebben. Typisch Thais, we leven vandaag en morgen zien we wel.

   • Sam Loi zegt op

    Heel goed advies. Waarom ben ik er zelf niet op gekomen.
    De roden moeten gewoon hun bek maar houden, niet zeuren en gewoon wat harder werken. Slim zijn. En als het ff kan ook nog eens 25% van het dagloon inleveren, want met 150 baht per dag kan de rode als een vorst leven. En inderdaad, ze moeten gewoon niet janken.

  • Badbold zegt op

   Als de toeristen wegblijven is zowel Yellow als Red de klos. Geen winnaars, alleen verliezers. Politiek in Thailand is erg ingewikkeld en niet te doorgronden. Daar uitspraken over doen heeft geen zin. Niemand weet hoe het precies zit. Er spelen zo veel belangen die tot het allerhoogste niveau gaan. Tot aan daar waar we niet over mogen spreken. Thai zitten ook niet wachten op farang die zich met politiek bemoeien al bedoelen ze het goed.

  • Roekie zegt op

   Waar kan ik info vinden over Nederlandse verzekeraars die niet uitbetalen bij het indienen van een claim, omdat in een aantal provincies de noodtoestand nog van kracht is?
   Geldt de noodtoestand ook voor de provincie waar Hua Hin in ligt?

   • Redactie zegt op

    De meeste Nederlandse reisverzekeraars, althans de grotere, doen er niet zo moeilijk over. Mits je de problemen maar niet opzoekt (bijvoorbeeld demonstraties).

    Het beste kun je even contact op nemen met je reisverzekeraar en het per email aan je te laten bevestigen. Heb je nooit discussie achteraf.

    Op http://www.reisverzekeringblog.nl staat ook veel informatie.

 2. Johnny zegt op

  Het betreft hier de hotels die leven van de toeristen. De echte Thaise hotels zitten nog steeds gewoon vol, je weet wel, tot 800 batjes.

  Ik ben het eens met Sam Loi dat al die ellende slechts 1 groep treft en das de Sua Deng. Minder farang, minder poen, minder eten.

  Idd maak je maar geen zorgen over die hotelier, wel over de criminaliteit, want die stijgt in tijden van resessie.

 3. ThailandGanger zegt op

  Als de prijzen dalen gaat dat meestal ten koste van de exclusiviteit. Want meer mensen kunnen dan gebruik maken van de zogenaamde exclusieve diensten en dingen. En dus slaat de verloedering toe.

 4. carla goertz zegt op

  thailand is wat hotels betreft al jaren duur niet allen nu de bath zo hoog staat ,ik boek mijn hotel vaak in duitsland omdat het daar al goedkooper is maar, ik betaal nu voor een 4 sterren hotel in bkk 110 euro per kamer ik ben hier nu ongeveer 8 keer geweest en ben begonnen met 40 euro voor 2p met onbijt. kijk je in ned dan betaal je 130 euro.voor de zelfde kamer.tot mijn verbazing stonden er ook ineens 5 sterren inplaat van 4 ,nou ik kan je zeggen er was niks veranderd .in april 2010 nog daar geweest ook de bbq bij het hotel was met 35%omhooggegaan ,ik vind dit allemaal vreemd omdat de prijzen van bv mc donalds nog steed laaag zijn en amper stijgen ,kan iemand mijn vertellen hoe dit kan,kijk die bbq daar komt dan ook nog een de duurde bath bij dus ben je 50% meer kwijt graag reactie hierop ps marriott resort and spa

  • johnny zegt op

   Carla,

   Voor zover ik weet, nemen de Thai het niet zo nauw met de sterren. Het zegt dus weinig en is dus een indicatie wat je mogelijk kunt verwachten. Het kan dus best wezen dat jij voor 130 euro ligt te slapen, terwijl ik voor 60 euro een beter hotel tref.

   In mijn belevenis heb je 2 soorten hotels in Thailand, 1 voor farang en 2 voor Thai. De farang hotels zijn altijd duur ( 2000-7000 p/n ) en heel erg duur ( 15.000-35.000 p/n ). En de Thai hotels kun je verdelen in dingdong hotel ( 300 p/n ) buisiniss/family hotel ( 500-1200 p/n ) en luxe ( 1200-12000 p/n ). De prijs zegt dus niets over het aantal sterren, wel over wat je mogelijkerwijs kunt verwachten of mag verwachten.

   In plaatsen als BKK, CM, Pattaya, Hua Hin liggen de prijzen altijd hoger ( en krijg je dus minder voor je geld ) terwijl elders je beslist geen farang hotels kunt vinden, alleen Thai georienteerde hotels. Daar kun je vaak tussen 800 en 1200 bath p/n een redelijk hotel vinden met ruime kamers en goede service. Let wel, Thai hotels zijn altijd redelijk volgeboekt, immers Thai gaan ook met vakantie.

   Momenteel zijn er weinig farangs in Thai, daarom zie je veel aanbiedingen. Ook kun je ter plaatse een betere prijs afdwingen. Als je vooruit boekt via een touroperator, is het vaak de touroperator die met jouw centen aan de haal gaat. Ik geef wat voorbeelden:

   In CM hadden wij een 4 sterren van 6.000 voor 3.000. In Hua Hin had mijn vriend 4 sterren resort van 9.500 voor 4.500. In BKK had in een 4 sterren, upgrade van 2.800 naar de suite van 4.500. In Chaam van 5.000 naar 2.500. En ik heb in legio Thaise hotels gezeten die echt niet slecht waren voor rond de 1.000 bath p/n.

   Kortom, die sterren zeggen mij geen bal, zie wat je krijgt voor je centen en oordeel zelf.

   • Beste Johnny

    Inderdaad moet je je niet veel aantrekken van de sterren, paar jaar geleden sliep ik in een hotel in Yashaton, 5 sterren, ik gaf het nog geen 2 sterren, koste toen maar 700 Bath.
    Er zijn zat goede Hotels , voor de prijs tussen 1.000,- en 2.000,- bath., ook in de de dure steden.
    Helaas mag ik mijn hotel website niet aan jou geven,dan had je het kunnen zien.

  • Robert zegt op

   Thailand is niet duur wat betreft hotels. Maar alles hangt natuurlijk af van seizoenen en locatie. Laatst voor 2,300 baht in Le Meridien Chiang Mai geboekt, incl ontbijt voor 2. Toch niet het minste hotel. Maar zelfs in het hoog seizoen betaal ik niet meer dan 3,000 baht voor bv Dusit D2 in CM, een zeer goed hotel op centrale locatie. In Phuket zat ik onlangs in een zeer goed 4 sterren in Patong voor onder 1,000 baht. Rondshoppen op internet en vaak is een directe boeking het goedkoopst.

 5. Robert zegt op

  Duur is natuurlijk ook een relatief begrip. Maar vergeleken met andere landen in de regio kun je in Thailand een goeie deal scoren voor een 5 sterren. Vergelijk Bangkok eens met Hong Kong of Singapore.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website