Preventie: Zo ongezond is een buikje

Door Redactie
Geplaatst in Algemeen, Gezondheid
Tags:
17 mei 2016

Wanneer je wat ouder wordt ontkom je er meestal niet aan: een buikje. Sommigen vinden het vervelend anderen storen zich er niet aan. Toch is het belangrijk te weten dat buikvet nogal ongezond is.

Buikvet is het vet dat in de buikholte zit, rond de organen. Gezondheidswetenschappers beschouwen dat vet als het meest gevaarlijke vet. Buikvet kan de lever, de alvleesklier en natuurlijk de bloedvaten rond het hart meer schade berokkenen dan het vet op de benen, heupen, schouders en armen. De onderzoekers vermoeden dat het buikvet schadelijke ontstekingseiwitten afscheidt, die de werking van insuline verstoren en ziekten in de hand werken.

Appel of peer

Ons lichaam slaat het overtollige vet over het algemeen op twee plekken op: op de buik (appelfiguur) of op de heupen en billen (peerfiguur). Mannen zijn vaker een appel, vrouwen een peer. Waar het vet zich opslaat is grotendeels genetisch bepaald. Voor je gewicht maakt de plaats van opslag niet uit, maar voor bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten wel. Dan is buikvet namelijk veel ongezonder.

Buikvet verhoogd de kans op ziektes

Buikvet verhoogt het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Het gevaar zit hem niet in het vet dat direct onder de huid zit. Juist het vet in de buikholte en rondom de organen is erg ongezond omdat het je stofwisseling beïnvloed. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken en kunnen er verstoringen optreden. Met mogelijk diabetes tot gevolg.

Waarom buikvet schadelijker is dan ander vet is echter nog niet helemaal duidelijk. In de buik vinden veel metabole processen plaats. Deze processen worden door allerlei factoren beïnvloed: zoals water en vet. Het vet in de buikholte is erg actief, daardoor is het risico op fouten in deze processen mogelijk groter. Daarnaast lijkt de hormoonbalans door buikvet verstoord te raken en gaat het vet rondom de organen zitten. Ook dit zou de stofwisseling aan kunnen tasten.

Buikomtrek meten

De buikomtrek meet je tussen het heupbeen en de onderste rib. Trek het meetlint niet te strak aan, want dan smokkel je. Voor vrouwen is een buikomtrek onder de 80 centimeter gezond, tussen de 80 en 88 centimeter geldt een verhoogd risico en bij meer dan 88 centimeter een ernstig verhoogd risico. Bij mannen is tot 94 centimeter gezond en vanaf 102 centimeter is het risico ernstig verhoogd.

Verdwijnen

Het buikje is een probleemgebied dus: het is ongezond en veel mensen vinden het niet mooi. Verschillende diëten en trainingen beloven een platte buik. Toch is de beste manier om buikvet kwijt te raken het veranderen van je leefstijl. Gezond eten dus. En veel bewegen. Buikspieroefeningen kunnen daarbij helpen, maar zolang een laagje vet je buikspieren bedekt zullen deze niet zichtbaar worden.

En het vet verdwijnt niet door de buikspieroefeningen. Zorg dat je meer calorieën verbrandt dan inneemt. Hierdoor zal het vet op je buik (voor een deel) verdwijnen, in gelijke hoeveelheid als het vet op de rest van het lichaam verbrandt.

Bron: Gezondheidsnet

1 reactie op “Preventie: Zo ongezond is een buikje”

 1. NicoB zegt op

  Als je een dergelijk buikomvang hebt als op bovenstaande foto is het echt tijd daar iets aan te doen en dat valt niet mee, maar er is nog hoop.
  Eat fat … get thin, is de verrassende titel van een boekje van dr.Hyman, kan een ieder aanbevelen naar deze eye-opener te kijken opdat de hoop niet vervliegt, zie diens site.
  http://drhyman.com/
  Succes.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website