Negen op de tien mensen op onze aarde ademen vervuilde lucht in. Naar schatting komen er daardoor jaarlijks zeven miljoen mensen om het leven. In Zuid-oost Azië zijn dat er twee miljoen. Dat bericht kwam van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op basis van nieuwe cijfers (mei 2018).

In het Midden-Oosten, Midden-Afrika en delen van Azië is de luchtverontreiniging het ergst. De voornaamste oorzaken zijn: industrie, landbouw, transport en fossiele brandstoffen. Maar luchtvervuiling binnenshuis zorgt ook voor doden. Bijvoorbeeld door koken op een houtvuur bij slechte ventilatie. In Thailand zijn Bangkok en Chiang Mai beruchte hotspots waar veel fijnstof in de lucht zit.

Het grootste probleem is fijnstof die zich nestelt in je in je longen en voor allerlei ziektes zorgt zoals longontsteking en longkanker. Blootstelling aan fijnstof leidt tot levensduurverkorting, ook wel vroegtijdige sterfte. Hierbij gaat een mens niet dood aan fijnstof maar aan een ziekte die door fijnstof wordt verergerd. Fijnstof zorgt voor een verslechtering van bestaande ziekten zoals, aandoeningen van hart- en vaatstelsel en aan luchtwegen/longen.

In de onderstaande video kan je zien wat fijnstof met jouw lichaam doet:

– Herplaatsing ivm actualiteit –

2 reacties op “WHO: Jaarlijks meer dan 2 miljoen doden in Zuid-oost Azië door vuile lucht”

 1. Yan zegt op

  Een pluim voor de redactie om hier ook even bij stil te staan, nu tienduizenden jongeren in Europa hier ook voor op straat komen…Maar, helaas, in Thailand zal men er eerder bij doodvallen dan wakker van liggen. En dat gaat niet veranderen. Thai denken niet aan hun medemens en stoken vuiligheid en houtskool alom, gooien hun plastic afval op straat alhoewel er om de zoveel meter “trash drums” staan…Het kan hen geen zier schelen. En zo gedragen ze zich ook in het verkeer…En…waar niet? Tja, waar niet, dat kan ik wel even verduidelijken…Ze “gedragen” zich met de nodige “Waai’s”, beleefdheidsgroeten maar daarnaast blijft schijnheiligheid, corruptie en wangedrag hun “mantra” …voor zover ze er al dan niet over een zouden beschikken…Het is weer zover, ik houd op te schrijven om snel mijn ramen te sluiten of ik kom de nacht niet door met hun smerige rook die ze in het donker weer aanwakkeren…Maar morgen gaat alles weer zijn gewone gangetje met de ” amazing smile”….

 2. Theo zegt op

  Enige tijd geleden heb ik de vraag gesteld aan het Longfonds (vh Astma fonds) of mondkapjes werken tegen fijnstof.
  Ik kreeg het volgende antwoord:

  Hartelijk dank voor uw reactie. Ik kan me voorstellen dat u op zoek bent naar mogelijkheden om zo min mogelijk vervuilde lucht in te ademen.

  Wat betreft het effect van mondkapjes beschikken we over de volgende informatie: zie website: https://valkenburgerstraat.wordpress.com/2016/12/21/mondmasker-tegen-fijnstof-is-zinloos/. :

  “Door Gezondheid en Wetenschap, Marleen Finoulst
  Stofmaskers of mondkapjes kunnen een goede bescherming bieden tegen fijnstof, zo lezen we op diverse websites die deze maskers te koop aanbieden. Dat klopt niet.

  De verkoop van mondmaskers zit in de lift. In sterk vervuilde Aziatische steden is het dragen van een mondkapje al goed ingeburgerd en ook bij ons tracht men er een trend van te maken(1). Doel van zo’n maskertje is sterk vervuilde lucht filteren, zodat kleine zwevende stofdeeltjes niet worden ingeademd.

  Fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer wordt PM2,5 genoemd. Het kan diep doordringen in de longen en daarom heeft dit fijnstof op termijn de grootste impact op de gezondheid. Blootstelling aan PM2,5 wordt in verband gebracht met een groter risico op hartinfarct, beroerte, hartritmestoornissen, longkanker, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en groeiachterstand van embryo’s.

  Volgens Europees onderzoek daalt de gemiddelde levensverwachting in ons land met gemiddeld 13 maanden ten gevolge van blootstelling aan fijnstof. In steden, zoals Antwerpen, kan dit zelfs oplopen tot 2 jaar. Op het platteland is de impact minder groot.

  Fijnstof boezemt angst in, en een mondmasker, al dan niet uitgerust met extra stoffilter, wekt alvast de indruk dat men minder fijnstof inademt. Sommige fabrikanten beweren zelfs dat hun maskers tussen 94 tot 99% van alle fijnstof filteren.

  Hoe moeten we dit interpreteren?
  Mondmaskers worden getest in laboratoriumomstandigheden en daar houden ze inderdaad minstens 94% van het fijnstof groter dan 0,3 micrometer tegen. In een laboratoriumtest sluit zo’n masker perfect aan, terwijl dat in reële omstandigheden helaas onmogelijk is. Een mondmasker past nooit perfect op het gezicht (vacuüm), er zijn steeds ‘lekken’ waarbij lucht tussen masker en hoofd glipt en ongefilterd wordt ingeademd. Meer nog, lucht gaat preferentieel langs deze lekken, want dat is de weg van de minste weerstand. Wie een mondmasker draagt, ademt dus vooral de lucht langs het masker in. Daardoor daalt de filterfunctie van het mondmasker drastisch in vergelijking met de maskers in labotests. Bovendien passeren schadelijke gassen, zoals zwaveldioxide en stikstofoxides, gewoon door de filter heen.

  In Azië werd de impact van het dragen van een mondmasker bij hartpatiënten in Peking in reële situaties getest en de resultaten waren erg twijfelachtig. De dragers voelden zich subjectief wel beter: ze waren minder ongerust, maar het effect op de gezondheid was minimaal.

  Conclusie
  Het dragen van een mondmasker in sterk vervuilde lucht, met als doel minder fijnstof in te ademen, heeft weinig zin. Zo’n masker zit namelijk nooit vacuüm op je aangezicht, waardoor veel vervuilde lucht tussen hoofd en masker glipt.

  Mocht u toch een mondkapje willen aanschaffen dan hebben wij de volgende informatie: er bestaan stofmaskers of ‘adembeschermingsfilters’, die bescherming bieden tegen gevaarlijke en licht giftige stofdeeltjes. Of deze ook afdoende werken tegen ernstige luchtverontreiniging kunnen wij u niet zeggen. Wij hebben verder geen productinformatie hierover. De stofmaskers zijn te verkrijgen bij zowel 3M als Dräger http://solutions.3mnederland.nl/wps/portal/3M/nl_NL/Products2/ProdServ/ , http://www.draeger.nl/NL/nl/

  Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Heeft u nog vragen? Belt u ons dan. Op werkdagen is de Longfonds Advieslijn van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar: 0900 2272596 (€ 0,50 per gesprek).

  Met vriendelijke groet,

  Dorien Vredenberg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website