Vandaag is het Wereldkankerdag en dat een reden om weer eens stil te staan bij deze verschrikkelijke ziekte. Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand die kanker heeft (gehad) of er aan is overleden. In mijn geval een van mijn beste vrienden, vader van twee kleine kinderen, die op jonge leeftijd (38 jaar) overleed aan de gevolgen van meerdere hersentumoren.

Aandacht voor deze ziekte blijft nodig, dat blijkt wel uit het feit dat het jaarlijkse aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt in de afgelopen drie decennia is verdubbeld, van 56.000 in 1989 naar 116.000 in 2018. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De stijging wordt vooral verklaard door de vergrijzing. Gecorrigeerd voor de toename van de gemiddelde leeftijd, steeg het percentage mensen dat kanker krijgt tussen 1989 en 2011 gestaag en is sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. Huidkanker is hierop een uitzondering, er is vooral in het laatste decennium een sterke stijging in het aantal mensen dat huidkanker krijgt.

Huidkanker

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, neemt flink toe. Zowel melanoom (meer dan 7.000) als plaveiselcelcarcinoom (bijna 14.000 nieuwe patiënten per jaar) komen steeds vaker voor. Plaveiselcelcarcinoom heeft vaak een goede prognose. Dat geldt ook voor de meeste melanomen, want deze worden meestal in een vroeg stadium gediagnosticeerd. Van de meest voorkomende vorm van huidkanker, het minder gevaarlijke basaalcelcarcinoom, beschikt de NKR nog niet over landelijke cijfers. Uv-straling van de zon (of zonnebank) in combinatie met veroudering is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Het gaat hierbij om blootstelling tot wel 30 jaar of langer geleden, want de invloed van risicofactoren laat zich meestal pas na een lange periode gelden. De toename van huidkanker kan deels ook worden verklaard door grotere bewustwording onder de bevolking, waardoor vaker verdachte huidafwijkingen worden onderzocht.

Borstkanker, prostaatkanker, darmkanker en longkanker

Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kankersoort met 15.000 nieuwe diagnoses in 2018. Dit is 26.6% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen. Bij mannen komt prostaatkanker het vaakst voor met 12.500 nieuw gediagnosticeerde patiënten (20,8%). Op de derde plaats komt bij zowel mannen als vrouwen darmkanker, met in totaal ongeveer 14.000 nieuwe patiënten in 2018. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 is er in de jaren erna een toename in aantal diagnoses geweest, gevolgd door een daling naar het niveau van voor de invoering. De komende jaren wordt bekeken of de overleving daadwerkelijk verbetert door de vroege opsporing in het bevolkingsonderzoek.

Ook longkanker is een veelvoorkomende kankersoort met meer dan 13.000 nieuwe patiënten in 2018. Door het dalende aantal rokers wordt op termijn een daling van het aantal nieuwe patiënten verwacht, maar helaas worden er nog steeds mensen ziek door rookgedrag van vele jaren geleden. Terwijl het aantal mannen met longkanker min of meer stabiel is ten opzichte van 2017, waren er in 2018 weer meer vrouwen met longkanker dan in de voorgaande jaren. Van de veelvoorkomende vormen van kanker heeft longkanker de laagste overleving.

Overleving

Hoewel van alle kankerpatiënten vijf jaar na de diagnose 64% nog in leven is, is dit slechts 19% bij de patiënten met longkanker. De 5-jaarsoverleving is ook relatief laag voor eierstokkanker (38%), slokdarmkanker (24%), maagkanker (23%), alvleesklierkanker (9%) en een aantal zeldzame vormen van kanker. Daarom is er extra aandacht nodig voor betere signalering, diagnostiek en behandeling van deze vormen van kanker, alsmede screening en preventie.

Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag 4 februari vragen de samenwerkende kankerorganisaties aandacht voor kanker met de slogan ‘Kanker zet je wereld op zijn kop. Kijk wat jij kunt doen.’ Kijk op www.wereldkankerdag.nl voor een overzicht van ziekenhuizen, inloophuizen en andere organisaties die open dag houden of een andere activiteit organiseren op Wereldkankerdag.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Wereldkankerdag: Diagnose kanker in dertig jaar verdubbeld in Nederland”

 1. thea zegt op

  Als ik straks weer naar Thailand kom voor een vakantie en langs de stranden loop vraag ik me af of mensen zich bewust zijn van de schadelijkheid van de zonnestralen.
  Huiden zo diep bruin en het lijkt wel van looi, schokkend vind ik dat en als in April/Mei in Nederland het eerste strand zonnetje weer schijnt zie ik ze daar ook al diep bruin, ze gaan in Nederland dus vrolijk verder.
  En ik las zojuist dat ze in Amerika een groot onderzoek hebben gehouden en tot de conclusie zijn gekomen dat jonge mensen niet gezonder zijn dan ouderen en dat kanker schrikbarende vormen aanneemt door obesitas

 2. Franky R. zegt op

  Ik vind het effect van zonnestralen redelijk gering. Het lichaam heeft daar haar mechanisme voor.
  En hoe doen mensen in Afrika het dan? Die lopen de gehele dag in de brandende zon.

  Kwalijker vind ik de effecten van zaken zoals manipulatie van ons voedsel. Weten we nog wel wat we eten en drinken?

  Ik zie genoeg casussen voorbij komen waarin fabrikanten meedogenloos gaan voor winst/groei/aandeelhoudersbelang.

  • ruud zegt op

   De mensen in Afrika hebben een zwarte (donkere) huid, die de kankerverwekkende UV straling blokkeert.
   Daarom hebben de mensen in de tropen dus altijd een donkere huid.
   De blanke huid van de Noorderlingen was evolutionair noodzakelijk, omdat een donkere huid de aanmaak van vitamine D door zonlicht, in het lichaam remde.
   De albino’s in Afrika krijgen meestal al snel kanker.

 3. HansG zegt op

  Dit artikel wordt je niet bepaald vrolijk van!
  Het positieve geluid wordt vergeten.
  Toen ik in 1979 in de zorg begon stierven nog veel mensen aan kanker ondanks behandeling.
  Toen stierf gemiddeld 70% tegenover 30% inleven.
  Diagnoses en behandeltechnieken zijn inmiddels enorm verbeterd.

  Veel kinderen met leukemie stierven ondanks behandeling door bestraling, chemo of preventieve amputatie.
  Tegenwoordig is dat percentage omgekeerd. 70% blijft dus in leven. Dat is een geweldig resultaat, lijkt mij.
  Dat geeft hoop, en hoop doet leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website