Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Vandaag, vrijdag 23/10, beantwoordt dokter Maarten op Thailandblog een vraag van P. over eventueel aan te bevelen vaccinaties voor de leeftijdscategorie waartoe P. en zijn partner behoren, 73 en 77 jaar. Dokter Maarten adviseert vaccinatie met Pneumovax 23 en dat komt overeen met zijn advies aan mij van dit voorjaar toen ik de onvolprezen dokter om informatie over pneumokokken verzocht.

Mijn leeftijd was toen 70 jaar en de planning was dat iedereen met mijn leeftijd in Nederland dit najaar op kosten van de overheid door de huisarts met dit vaccin ingeënt zou worden.

Vanwege het corona virus is het plan echter aangepast, binnenkort kunnen wel 73 -79 jarigen een uitnodiging ontvangen maar 70 – 72 jarigen worden op een later, nu nog niet bekend, tijdstip gratis gevaccineerd. Mede door de raadgeving van dokter Maarten heb ik besloten daar niet op te wachten en mij op eigen kosten te laten vaccineren; de prijs daarvan valt overigens reuze mee, globaal tussen de 30 en 40 euro plus de kosten van het consult. Voorafgaand aan het consult bij de vaccinatie deskundige van de door mij geselecteerde kliniek had ik op internet informatie gezocht over het risico dat ouderen lopen om gordelroos te krijgen. Dat was best hoog, volgens het RIVM is de kans dat iemand ooit in zijn leven gordelroos krijgt 23-30% en ouderen boven de 50 jaar lopen het grootste risico. Het goede nieuws is dat sinds juni van dit jaar in Nederland een vaccin verkrijgbaar is, Shingrix®, dat bij 70 plussers het risico op deze uiterst vervelende ziekte met 90% reduceert. Zonder aarzeling heb ik besloten om mij met dit vaccin te beschermen tegen gordelroos.

Er zijn met een tussenruimte van 2 tot 6 maanden twee vaccinaties nodig, die buiten de kosten van het consult ongeveer 200 euro per stuk kosten en vooraf besteld moeten worden. Inmiddels heb ik in september de eerste Shingrix ® vaccinatie gekregen, tegelijkertijd met het Prevenar 13® vaccin, dat net als Pneumovax 23 bedoeld is om de pneumokokkenziekte te voorkomen. De vaccinatie deskundige vertelde mij namelijk tijdens het consult dat vaccineren met in 1e instantie Prevenar 13 ® , gevolgd door na 2 maanden Pneumovax 23 een bredere bescherming tegen de pneumokokkenziekte zou bieden.

Ook werd ik erop geattendeerd dat het inmiddels 10 jaar geleden was dat ik voor het laatst de DTP vaccinatie had gekregen en dat deze vaccinatie, met name als ik van plan was om naar Thailand te reizen, wanneer dat weer mogelijk zou zijn, herhaald zou moeten worden. Het advies was om de DTP vaccinatie uit te breiden met bescherming tegen kinkhoest, een zogenaamd dktP booster vaccin en deze inenting heeft deze week plaats gevonden.

Voor de volledigheid, ik heb geen enkele bijwerking van de tot nu toe 3 ontvangen vaccinaties gehad; bij de eerste 2 wel een dag of wat enigszins gevoeligheid bij aanraking van de plek van de inentingen.

Groet,

Th.

******

Beste Th,

Prevnar13 wordt normaal gezien niet aangeraden voor ouderen. Het is vooral bedoeld voor kinderen. Gebeurt het toch dan is de internationale richtlijn, om 8 weken later Pneumovax23 te geven.

Ik heb nog even de literatuur nagezocht. Prevnar13 na pneumovax23 geeft een verminderde respons. Dus niet doen. Prevnar voor pneumovax is niet slechter (non-inferior) dan pneumovax alleen. Non inferior is een marketing truc en wil niet zeggen dat het beter is.
Soms is het wel slechter. Niet aan te raden dus. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken. Dat men het in NL beter weet, komt wel meer voor. Financiële belangen?

Aangezien dit een Thailandblog is, heb ik Shingrix niet genoemd omdat het niet beschikbaar is in Thailand. Regelmatig vraag ik na, of het al beschikbaar is. Zelf zal ik het dan ook nemen.

Mocht iemand horen dat het verkrijgbaar is, dan hoor ik dat graag. Herpes Zoster (gordelroos) kan zeer invaliderend zijn.

Wel beschikbaar is zostavax dat van levend virus is gemaakt, veel meer bijwerkingen heeft en minder goed werkt. Dat adviseer ik dan ook niet, maar iedereen moet natuurlijk zelf weten, wat hij doet.

De DKTP booster is inderdaad nuttig, maar iemand die regelmatig gevaccineerd is, heeft het niet echt nodig. Antistoffen zijn tot 20 jaar na vaccinatie nog aangetoond.

Aangeraden wordt 1x in de tien jaar te vaccineren. Ik baseer me hier op de Engelse literatuur, omdat ik de Nederlandse geneeskunde al jaren grotendeels niet meer meen te kunnen vertrouwen. Een teleurstelling, dat wel.

Hartelijk dank voor uw inbreng. Zeer nuttig. De lezers kunnen er hun voordeel mee doen.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Rating: 4.50/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website