Maarten Vasbinder is een gepensioneerd huisarts (wel nog een BIG-inschrijving), een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Op dit moment ben ik 79 jaar oud en gebruik ik medicatie voor hartritmestoornissen en een vergrote prostaat. Mijn bloeddruk is over het algemeen laag, namelijk 120/70, en mijn alcoholconsumptie is matig. Ik heb al meer dan 25 jaar niet gerookt.

Enkele jaren terug begon ik pijn te ervaren in mijn onderrug en heupen, vooral tijdens het staan en langzaam lopen werd dit erg pijnlijk. Na een aantal fysiotherapiesessies en het maken van röntgenfoto’s bleek dat mijn tussenwervelschijven enigszins uitgedroogd en verhard waren. Daarom voer ik nu dagelijks meerdere oefeningen uit om mijn rug en heupen zo flexibel mogelijk te houden, wat over het algemeen goed onder controle lijkt te zijn.

Echter, de laatste tijd ervaar ik af en toe hevige en scherpe pijnscheuten aan de rechterzijde/achterkant van mijn rug, net onder de onderste rib en boven het heupbeen. Deze pijn doet zich alleen voor wanneer ik in bed van mijn linkerzij of rug naar mijn rechterzij draai. Als ik dit voorzichtig doe, is er niets aan de hand. Maar wanneer ik half slapend draai, overvalt de pijn mij hevig, hoewel deze snel weer afneemt en na een uur niet meer voelbaar is. Overdag, tijdens mijn oefeningen en wandelingen van 3 km, ondervind ik geen problemen. Mijn vriendin, die goed kan masseren, slaagt er niet in deze specifieke pijn op te wekken, aangezien alle spieren voldoende soepel lijken.

De pijn bevindt zich ongeveer op nierhoogte, misschien iets lager, maar aangezien ik alleen pijn heb bij het draaien en verder niet gedurende de dag, denk ik niet dat het nierstenen zijn.

Zou dit dan verdergaande veroudering van de tussenwervelschijven kunnen zijn? Maar bevinden die zich niet meer richting het midden van de onderrug en heupen? Op dit moment verblijf ik in Hua Hin, en het plan is om eind maart naar Nederland terug te keren.

De vraag is nu: wat kan ik verder nog doen, afgezien van veel bewegen?

Groet,

F.

*****

Beste F,
Tussenwervelschijven zitten tussen alle wervels van de wervelkolom. Het kan dus best zijn dat er wat hoger dan daarvoor ook een probleem is. Ik vermoed dat dat onder andere ook het geval is bij L1-L2 en dat dat de pijn veroorzaakt. Dat is overigens niets bijzonders.
Probeer het eens met een ontstekingsremmer als Naproxen 500 2-3 x daags een tablet. Vergeet daarbij niet een Omeprazol 20 voor het ontbijt te slikken, om de maag te beschermen.
Wat ook vaak helpt, is onder pijnlijke plek een rond kussen te leggen en dan een uur op uw rug te liggen. Dat is waarschijnlijk niet aangenaam, maar het kan wel wat meer ruimte maken en de pijn verminderen.
Neem contact op met een neurochirurg. Die kan u zeggen, of het nodig is in te grijpen.
Met vriendelijke groet,
Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website