Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Laat ik beginnen mij voor te stellen. Ik ben T. 65 jaar oud, weeg 90 kg, 1,82 meter lang, getrouwd en woon in Prachuap Khirikan. Sport met een regelmaat, golfen en wandelen, hou van een wijntje.

Ik gebruik de volgende medicijnen voor mijn hart: Cardeloc 50 mg, Coversyl 2,5 mg, Clopidogrel 75 mg, Rosuvastatin 10 mg, en deze allen 1 x per dag. In 2018 is er een stent geplaatst in Hua Hin, in het Bkk hospital.

Nu is er begin dit jaar bij een jaarlijkse bloedtest een verhoogde PSA waarde geconstateerd waar ik best wel van schrok. Er is in overleg met de arts besloten om een MRI scan te doen in het Bkk hospital in Hua Hin (zie bijlage).

Naar aanleiding van deze uitslag ben ik op zoek gegaan naar wat ik dacht dat het beste voor mij zou zijn en ben terechtgekomen in het Bumrungrad hospital bij uroloog Dr. Teerapon, omdat ik vermoede dat de prostaat zou moeten worden verwijdert en in het Bumrungrad gebruiken ze de Davinci methode. Hij stelde mij direct gerust dat dit zeker niet snel nodig zou zijn.

Na een biopsie te hebben gekregen en daarna een PET scan, ook hiervan stuur ik u afdrukken toe, is er besloten samen met de radioloog en oncologe om de brachytherapy behandeling in te gaan, zie hieronder.

 • MRI scan Bkk hospital Hua Hin. Dat: 23-01-22 ( zie bijlage). PSA waarde 21.561. Naar Bumrungrad hospital uroloog. TRUS + prostate biopsy op 5 febr (zie bijlage).
 • 12 febr PET scan (zie bijlage).
 • 21 febr Bicalutamide (Casodex) 50 mg voor 1 maand (uiteindelijk tot 17 mei) via oncologe. Starten met GnRH analog, Leuprolide 22.5 mg injectie elke 3 maanden.
 • 23 febr start radiation therapy (25 behandelingen).
 • 21 maart controle in verband met eerste brachytherapy – Waarde testosterone 7.16.
 • 31 maart eerste brachytherapy (booster in de prostaat).
 • 7 april tweede brachytherapy (PSA 6.987).
 • 17 mei gestart met Apalutamide (Erleada) 240 mg (4 x60 mg) per dag. Tweede dosis Leuprolide.
 • 14 juni controle, PSA waarde 0.317 en waarde testosterone 0.32
 • 9 aug PET scan controle, doorgaan met Apalutamide. Derde dosis Leuprolide. PSA waarde 0.091 en waarde testosterone 0.26

Ik ben uiterst tevreden over de behandelingen die ik heb moeten ondergaan en ook de artsen daarover niets dan lof.

De enige vragen die ik aan u wil stellen zijn:

De medicijnen die ik nu via de oncologe voorgeschreven krijg schijnen vrij nieuw te zijn (Erleada) en vreselijk duur, 3 maandelijkse injectie (beiden gelukkig wel vergoed via de verzekering). Zij kan mij niet vertellen hoelang ik deze moet gaan gebruiken. Ik vraag mij af of deze kwaad kunnen op den duur, lees maagproblemen? Heeft u inmiddels bevindingen met deze brachytherapy en ook de medicijnen?

Ik merk wel iets van de bijwerkingen die beide geven en ben daar niet altijd even blij mee maar anderzijds als het daar bij blijft valt er zeker mee te leven.

Graag zou ik u willen vragen, indien mogelijk mij een persoonlijk mailtje terug te sturen met uw antwoord. Op voorhand mijn excuses voor mijn lange relaas en hartelijk dank voor de te nemen moeite,

met vriendelijke groet,

T.

*****

Beste T,

Helaas kan ik een deel van de bijlagen niet goed lezen, maar ik maak er uit op, dat de lymfeklieren schoon zijn.

Erleada is hormoontherapie, maar dat zult u al wel weten. Samen met leuprolide zorgt het voor chemische castratie. Erleada wordt normaal pas gebruikt als andere middelen niet helpen bij het verlagen van de testosteron. Daarvoor had u Casodex.
De bijwerkingen van deze middelen zijn fors. zie ook: https://www.erleada.com en https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/erleada

De brachytherapie heeft op de lange duur in het algemeen weinig bijwerkingen. Dat kan niet gezegd worden van de hormoontherapie, Zie ook: https://www.fagg.be/sites/default/files/content/annex_i_icf_nl_fr_18.pdf

Of de hormoontherapie noodzakelijk is, kan ik niet beoordelen. Vaak is bestraling en brachytherapie voldoende. Zeker gezien de toestand van uw hart zijn er door de hormonen extra risico’s. Die zouden zorgvuldig door de oncologe, cardioloog en u moeten worden afgewogen, waarbij levenskwaliteit ook een grote rol speelt..

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Rating: 4.43/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website