Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb jullie al een aantal keer benaderd voor diverse vragen en altijd goed verlopen, hiervoor alvast mijn dank. Ik ben D., 62 jaar, 1.73 en 64 kilo en gebruikt voor mijn prostaat Doxa 4 mg en een Asperine 81mg vanwege mijn Tia, rook en drink niet meer, 8 jaar nu en eet geen scherp eten.

Ik heb de afgelopen 3 a 4 jaar regelmatig problemen met galstenen en galblaas en alles erom heen, en hebt hier voor zeker 5 tot 6 keer naar het ziekenhuis gemoeten en zoals u als dokter weet is dit geen pretje, soms houd dit 1 a 2 uur aan maar de afgelopen keer in juli was het 3 dagen, ze hebben echografie gedaan, 5 x-rays genomen, bloedonderzoek en alles wat erbij hoort.

Uitslag: galstenen en galblaas, ontstoken alvleesklier, ontstoken blaas, lever niet in orde, ik heb medicijnen mee gehad en op dit moment gaat het weer goed.

Ik heb de vraag aan de doktor gesteld om mijn galblaas en de galstenen te verwijderen omdat ik de pijn van deze kwaal niet meer aan kan en het komt op elk onverwacht moment opzetten, alle tijdstippen van de dag.

Nu is mijn vraag, is dit verstandig en nemen andere wieltjes of radartjes deze functie over en kan het kwaad om zonder galstenen of galblaas verder te leven?

Ik moet a.s vrijdag weer naar het ziekenhuis voor bloedcontrole en zal dan waarschijnlijk met de doktor of chirurg hier over gaan praten, is dit verstandig?

Groet,

D.

*******

Beste D,

Galstenen die problemen veroorzaken, kunnen gevaarlijk zijn. Zo te zien zijn uw lever en alvleesklier al het slachtoffer.
Weg ermee dus en wel zo snel mogelijk. Vraag in dit geval om een laparotomie (open operatie cholecystectomy), omdat er rondzwervende stenen zijn. Die stenen kunnen ook op een andere manier worden verwijderd, maar daar is veel ervaring voor vereist.

Stop met vet eten, niets, en eet veel groenten en fruit. Na de operatie kunt u weer langzaam normaal gaan eten, maar eet nooit een grote vette hap, omdat u geen galreservoir meer heeft.

De lever blijft na de operatie gewoon gal aanmaken, die in in darm de vetten oplost.

Als uw urine donker is, uw ontlasting licht van kleur en uw ogen geel, dan is er sprake van spoed.

Als ik u was, zou ik me voorbereiden voor opname a.s. vrijdag. Stop met de Aspirine in het geval dat ze gaan opereren.

Met uw blaas kunnen ze nog wel een wachten. Die kan bij een infectie met antibiotica worden behandeld, hetgeen kennelijk al gedaan is.

Aarzel niet contact op te nemen, als u meer vragen hebt, maar stuur dan ook de bloeduitslagen en de uitslagen van de echo’s etc. mee.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website