Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb nu verschillende malen gelezen, dat het halen van een Pneumovax 23 injectie aangeraden wordt, en kan helpen bij complicaties bij covid 19. Ik begrijp dat het niet tegen het virus zelf helpt.

Mijn vraag is, kan deze injectie samengaan met de medicijnen, die mijn vriend en ik dagelijks moeten slikken en is het in ons geval ook aan te bevelen die injectie te halen (en het risico te moeten nemen naar een ziekenhuis te gaan)?

Mijn vriend gebruikt een HIV remmer, GPO-VIR T, waarin efifarenz 600 mg, emtricitabine 200 mg, tenovir disoproxil fumarate 300 mg.
Ik gebruik zelf ook een HIV remmer, Symtuza, waarin darunavir 800 mg, cobocistat 200 mg, emtricitabine 200 mg en tenofoviralafenamide 10 mg. Ook gebruik ik Libradin, met 10 mg barnidipine, tegen een iets te hoge bloeddruk.

Mijn vriend is 35 jaar, ikzelf ben 68 jaar.

Alhoewel mijn arts in Nederland (UMCG) het wel verstandig vindt om de injectie te nemen, is het hem niet bekend, dat die zou kunnen helpen bij complicaties bij een covid 19 besmetting.

Wat denkt u ervan?

Vriendelijk bedankt voor uw antwoord.

Groet,

E.

*****

Beste E,

HIV-dragers wordt aangeraden zo snel mogelijk een Pneumovax 23 injectie te halen. Pneumovax 23 beschermt tegen bepaalde longontstekingen, die onder andere als complicatie optreden bij influenza, COVID19 en andere virale aandoeningen.

Het is dus geen vaccin, dat specifiek bij COVID-19 werkt, maar wel bij eventuele bacteriële complicaties.

Hier nog wat informatie: www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Pneumovax%20weetenschappelijke%20bijsluiter.pdf

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Nog een verzoek: Zo nu en dan wordt mij gevraagd, waar je het beste HIV-medicijnen in Thailand kunt krijgen. U weet dat ongetwijfeld beter dan ik. Misschien is het dan een idee, dat op Thailandblog te vermelden. Sommige mensen zitten momenteel in nood, omdat ze moeten blijven vanwege Corona.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website