Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mag ik u vragen wat uw gedacht is van de overschakeling van Metformine 1500mg/dag naar Semaglutide (Ozempic) injectie1/week ter behandeling van diabetes type 2?

Met een BMI van iets boven de 33 (1.80m, 108 kg) vroeg ik me af of deze nieuwere generatie diabetesproducten beter zijn in mijn geval, de combinatie gewichtsverlies zou mooi meegenomen zijn.

Van tirzepatide heb ik nog mooiere reviews gelezen maar vermoedelijk is dit nog niet verkrijgbaar in Thailand.

Alvast bedankt voor de info.

Groet,

P.

****

Beste P,

Als u uw suiker met Metformin op peil kunt houden, zie ik geen reden over te stappen op een nieuw middel, hoe mooi de reviews ook zijn. Bedenk wel dat die reviews in het algemeen door de fabrikant worden gemaakt, die daarbij bekende cardiologen dik betaald, als ze hun naam onder de reviews mogen zetten.

Hier een onafhankelijk review, waarbij semaglutide (nog) niet wordt aangeraden. Zeer negatief is het echter niet.
https://www.ge-bu.nl/artikel/semaglutide-voor-gewichtsverlies-bij-obesitas?full

Overschakelen zal ook niet makkelijk zijn. De kans op hypoglykemieën is in die periode reëel. Mocht u overstappen, zorg dan dat u altijd glucose of suiker bij u heeft.

Indertijd hebben we het Avanda (rosiglitazone) schandaal gehad. Dat zou hartfalen voorkomen en suiker verlagen. De suiker ging inderdaad naar beneden, maar het veroorzaakte juist hartfalen. 80.000 mensen hebben daardoor het loodje gelegd. Ik ben verschillende patiënten kwijtgeraakt, omdat ik het weigerde voor te schrijven. Er is toen zelfs een klacht ingediend.

Metformin is sinds 1975 op de markt, in 1957 is het voor het eerst toegepast. We kennen alle bijwerkingen van Metformine, ook dat het een gering effect heeft op het gewicht. Bij het nageslacht zijn geen negatieve invloeden vastgesteld, hoewel je daar voorzichtig mee moet zijn.

Ik hoop dat u nu voldoende gegevens heeft, om een besluit te nemen.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website