Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik zal me voorstellen. Mijn naam is B. Ik woon inmiddels al vele jaren in Thailand. Ik volg de post van jou elke keer. Nu heb ik een aantal vragen over de interpretatie van mijn laatste bloedonderzoek.

Eerst mijn voorgeschiedenis. In Nederland had ik al een hoge bloeddruk. In had een huidprobleem (psoriasis). Verder was ik gezond, maar ik had altijd overgewicht. Ik ben bourgondisch aangelegd en heb altijd een gezonde eetlust gehad.

Sinds ik in Thailand ben, ben ik onder behandeling van diverse doctoren in het ziekenhuis welke staat op de uitslag bloedonderzoek. Inmiddels beginnen bij mij de jaren te tellen.

Ik ben nu ruim 69 jaar, 1,80 meter, en heb een overgewicht (+110 kg).
Ik drink geen alcohol, ik rook niet. Ik sport niet en beweeg weinig, in de afgelopen 15 jaren heb ik diverse behandelingen gehad:

 • voor mijn hart: hoge bloeddruk en tweemaal een hartkatheterisatie. Ik heb inmiddels 6 stents waaronder een van meer dan 3 cm.
 • voor mijn gal: ik had galstenen die zijn verwijderd d.m.v. een drie-punts operatie.
 • voor mijn prostaat: d.m.v. schrapen is mijn vergrote prostaat behandeld.
 • voor een “bowen disease” op mij penis: eerst dmv laser(CO2) later een excisie en een huid transplantatie.
 • voor mijn huid i.v.m. psoriasis.

Kortgeleden maakte ik een onwelkome smak op het beton. Ik brak de knop aan de bovenkant van mijn linkerbovenarm. Onherstelbaar. Een titanium replacement. En ik ben bezig met revalidatie. De operatie gebeurde op 26/27 maart 2021.

Sinds die tijd ben ik meer vermoeid dan anders. Het herstel d.m.v. fysiotherapie gaat langzaam. Ik heb mijn vermoeidheid voorgelegd aan mijn cardioloog. Hij heeft een uitgebreide bloedtest laten uitvoeren.

Ik zend deze uitslagen. Mijn opgenomen bloeddruk door de cardioloog is 125/75. Mijn longen zijn schoon. Zowel op de Xray als geluisterd.

Ik slik de navolgende medicijnen:

 • cardil 120 mg (ochtend en avond 1 tablet)
 • imdex 60 mg(ochtend half tablet)
 • concor 2.5 mg (ochtend 1 tablet)
 • apolets 75 mg (ochtend 1 tablet)
 • simvastatin 20 mg(avond 1 tablet)
 • na de prostaat operatie: uroka 0.5 mg (voor het slapen gaan 1 capsule)
 • na de operatie arm: norgesic 450/35 mg. (voorgeschreven 3 maal daags maar dat kon ik zelf verminderen, ik neem het nu 2 maal per dag). ibuprofen 400 (maximaal 2 per dag). Voor de maagbescherming (ivm ibuprofen) miracid 20 mg voor het eten ochtend). Voor de psoriasis diverse crèmes en zalven die ik alleen gebruik bij opleven van de psoriasis

Na de bloedonderzoeken gaf mijn cardioloog aan dat de nierfunctie was verstoord. En dat was volgens hem te wijten aan Ibuprofen. Ook de waarde Pro BNP was verhoogd. Maar dat had vermoedelijk dezelfde oorzaak.

Alle andere waarden (verhoogd of verlaagd) waren niet anders dan de vorige bloedonderzoeken. Mijn slechte cholesterol-waarden waren te hoog dus adviseerde hij me opnieuw ook daar goed op te letten. Maar ja ik ben bourgondisch. De cardioloog heeft de waarden zoveel mogelijk gecontroleerd adh de waarden van eerdere bloedonderzoeken. (je begrijpt dat ik elk half jaar voor controle bij de cardioloog kom.

Er moet nog een uitslag van een onderzoek komen namelijk de testosteron waarde.

Ik ben onmiddellijk gestopt met Ibuprofen.

Vraag van mij is, kan ik nog meer doen? Als geheelonthouder drink ik natuurlijk water en veel dieet cola en pepsi-cola. Andere frisdranken gebruik ik niet. Wel lust ik graag een kopje koffie (met suiker en melk).
Omdat het herstel van de spieren in mijn linker schouder/arm nogal langer duurt dan verwacht kan ik (buiten het thuis extra oefenen) nog meer doen? Is de waarde van de testosteron daar ook van belang?

Overigens zei de orthopedisch chirurg dat ik lijd aan osteoporose. Dus ik moet uitkijken en dit altijd in mijn achterhoofd houden.
Kan ik hier nog verbetering in aanbrengen? Zoals melk drinken, of heeft dat nu geen effect meer? Of een of ander dieet? Of zijn er mogelijk preparaten die verbetering kunnen brengen?

Groet,

B.

******

Beste B,

Om maar bij het belangrijkste te beginnen. Iets wat u al weet. Uw obesitas maakt het heel moeilijk uw toestand te verbeteren.

Uw nierfunctie is inderdaad niet optimaal en of dat door de ibuprofen komt, is nog maar de vraag. Het kan net zo goed komen door de Imdex, maar ook door de lichte diabetes en uw voorgeschiedenis. De ibuprofen kan het echter erger maken. Goed besluit, om het te stoppen dus.

Wat nu?

Heeft u de Isosorbide (Imdex) nodig? Zo nee, dan kan een nitrospray voor noodgevallen volstaan. Let wel, langzaam afbouwen. U slikt namelijk ook al diltiazem (Cardil). Uw bloeddruk zal dan omhoog gaan, waarvoor dan bijvoorbeeld een ACE remmer kan worden voorgeschreven.

Verder is het goed als u Vit D (1500 IU/dag) en Calcium gaat slikken. Dat is zeker nuttig bij osteoporose. Bisfosfonaten helpen ook, maar dan zou ik een modern preparaat per infuus nemen. Dat spaart uw nieren meer. Bij de huidige GFR kan dat. De Pro-BNP geeft ook aan dat de druk in uw hart te groot is.

Ik neem aan dat u voor uw schouder naar de fysiotherapeut gaat. Die heeft ook een goed bewegingsprogramma voor de rest. Bewegen is essentieel.

Wat neemt u voor uw psoriasis? Zitten daar corticoïden bij, dan kunnen die de osteoporose verklaren. Dat geldt ook voor zalf.

De testosteron zou ik maar laten voor wat het is. Injecties kunnen nogal wat vervelende bijwerkingen hebben.

Essentieel is echter afvallen. Ik weet dat lekker eten een deel van levensgeluk kan zijn. Aan de andere kant neemt overgewicht een ander deel grotendeels weg.

Doe overigens niets zonder met uw cardioloog te overleggen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website