Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Dag dokter Maarten, mijn naam is C, 79 jaar en diabeet 2. Rook en drink niet. Bloeddruk 119 en 75 mmH9. Gewicht 85 kg. 30 jaar geleden 4 Bij pass gehad, vanaf die tijd 1 x per dag acetylsaliylzuur 80 mg en 2 x metformine 1000 mg. Gebruik als supplement vitamine A – Calcium en B12. Ik wandel per dag een half uur.

Er is 6 maanden geleden spierreuma ontdekt waardoor ik nu extra medicijnen heb gekregen te weten:

 • Prednisolon: 2 tabletten per dag innemen. 5 mg (tegelijk)
 • Forxiga: 1 tablet per dag. 10 mg.
 • Gliclazide: 1 tablet per dag. 30 mg.
 • Omeprazol: 1 keer per dag. 30 mg.

Klacht:

Ben nu 2 weken terug in Thailand en merk dat als ik maar iets buk gelijk duizelig wordt. Ben heel heel erg moe als ik 2 trappen op heb gelopen (14 treden). Mijn onderbenen voelen aan alsof er een heel strak verband omheen is gewikkeld. Heb daar al langer last van.

Ik moet over 10 weken bloed laten nemen voor controle i.v.m Prednisolon.

Hartelijke dank.

Groet,

C.

********

Beste C,

Uw klachten wijzen erop dat u vocht vast houdt.

Nu de medicatie:
Prednison heeft veel bijwerkingen, onder andere vochtophoping en verhoging van suikerspiegels. U zou kunnen vragen naar andere medicatie voor uw spierreuma, zoals DMARD (bijv. Methotrexaat) of biosimilars (bijvoorbeeld etanercept en infliximab). Ook een combinatie wordt vaak gebruikt. Biosimilars zijn meestal zeer duur. De hier genoemden niet. Die zijn niet slechter dan de duurdere preparaten. U kunt dan de prednison weglaten en die zonodig alleen gebruiken bij doorbraakpijn. Overigens kan diabetes ook spierklachten veroorzaken.

Uw diabetesmedicatie:

Forxiga (Farxiga, dapafliglozin) is een product met heel veel bijwerkingen. Momenteel is Astra-Zeneca daardoor in processen verwikkeld. Het hoort bij een nieuwe klasse van diabetesmedicijnen. Ik zou ze zelf nooit voorschrijven, omdat ze waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen. Gliclazide is net als metformine een oud middel. De combinatie van beiden werkt goed. U zou kunnen overwegen de metformine 3 x daags te nemen en de gliclazide eventueel 2x daags onder controle van uw suikerspiegel, die overigens best iets hoger mag zijn dan de aangegeven normaalwaarde. U kunt 130 mg/dl (7.5 mmol/l) als maximum aanhouden.

Voor snelle verbetering van de spanning in de benen kunt u spironolactone (Aldactone) 50 mg ‘s-ochtends innemen. Pas wel op voor bloeddrukdaling. Als u geen prednison meer neemt kunt u dat waarschijnlijk weer weglaten

Acetylsalicylzuur (Aspirin) kunt u weglaten. Dat is sowieso geen goed gezelschap van prednison en op uw leeftijd doet het ook nog eens meer kwaad dan goed.

Al met al niet zo eenvoudig en ik raad u dan ook dringend aan dit te te bespreken met een reumatoloog en internist. Bloedcontroles zijn in het begin regelmatig nodig.

Het lijstje wordt dan:

 • Metformine 3x daags.
 • Glipizide 2 x daags afhankelijk van de suikerspiegel.
 • Een DMARD (methotrexaat). Misschien later combineren met een biosimilar.
 • Omeprazol (voor maagklachten) zonodig.

Aldactone zolang u prednison slikt.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website