Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers


Beste Maarten,

Ik ben 76 jaar en gebruik sinds 15 jaar medicijnen wegens arrythmia. Eerst Tambocor op voorschrift van een Nederlandse cardioloog en sinds 3 jaar 5 mg Concor per dag na een echo controle in het Bangkok hospital.

Ik gebruik geen andere medicijnen, sport stevig. Lengte 190cm en 80 kg schoon aan de haak. Bloeddruk wisselt flink, meestal laag 100/60, nooit meer dan 125/75. Hartslag in ochtend rust 45, in normaal bedrijf rond de 70. Bij afstand fietsen nooit meer dan 110. Ik ga eens per jaar voor een echo. Deze keer was dit het resultaat:

Bloeddruk 106/66, hartslag 71

In het gesprek met een arts kwam het advies de Concor dosering terug te brengen naar 2,5 mg en antistolling Dabigatran te gaan gebruiken. Ik vind dat vreemd omdat op de website van de fabrikant 5 mg of meer wordt aangeraden en ik ook niet te weten kwam op grond waarvan die halvering van Concor. In het gesprek suggereerde ik Aspirine ipv Dabigatran (veel duurder). Ook werd mij niet duidelijk waarom Dabigatran, bij eerdere consulten werd nooit gerept over bloedverdunners. Ook niet na uitgebreide bloedonderzoeken eerder. Bovendien attendeerde de arts mij op het risico van bloedingen, ook in de ontlasting, bij gebruik van Dabigatran.

De Concor geeft mij bijwerkingen als transpiratie, lichte hoofdpijn en lichte vermoeidheidsverschijnselen. Is een ander medicijn wellicht aan te raden.

Welke onderzoeken zijn nodig om te bepalen of bloedverdunning nodig is? Indien nodig is dan Aspirine een goed middel? Of is het alleen risico vermindering, op zeker spelen.

Graag je visie

Groet,

K.

******

Beste K.

Concor (Emconcor) is een Beta-blocker, die je hartslag vertraagt. 45 in rust bij is vrij laag en kan ook uw klachten veroorzaken. Concor is eigenlijk niet geschikt voor ritmestoornissen. Tambocor wel, maar heeft op de lange duur veel bijwerkingen.
De echo is zonder meer goed te noemen.

De “bloedverdunner” is bedoeld om u te beschermen tegen een eventuele beroerte veroorzaakt door de ritmestoornis.
Aan de andere kant loopt u met bloedverdunners het gevaar bloedingen te krijgen, waarbij ook nog geldt, hoe ouder, hoe meer kans. Ook Warfarin komt in aanmerking. De kans op een beroerte wordt rond de 45% kleiner met beiden.
De kans dat je een beroerte krijgt is ongeveer 2% met 76 jaar en wordt elk jaar een beetje hoger. (Chads2 score)

Het risico voor een bloeding ligt bij gebruik van anti-stolling wat lager dan de kans op een beroerte. Over het algemeen zijn de NOAC’s, zoals Dabigratan wat veiliger. Asperin wordt op hogere leeftijd gevaarlijker.

Wat is wijsheid? Daarover verschillen de meningen nogal, met hoeveel stelligheid er ook allerlei uitspraken worden gedaan. Wilt u uiteindelijk wel ontstollen, dan lijkt Dabigratan het veiligste.
Het is een beslissing, die ik niet voor u kan nemen, temeer ook daar ik de ernst van de ritmestoornis niet kan beoordelen.

Verlagen van Concor kan geen kwaad.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website