Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 58 jaar oud, niet roker, volg speciaal dieet (keto) wegens diabetes, neem echter geen medicatie. Laatste hba1c was 5,1.

Ik nam al 10+ jaar dagelijks statines (Bestatin, 40mg) en mijn waardes waren volgens de dokter altijd ok (LDL 133 in 2018). Nu ben ik vorig jaar gestopt met die statines, en ja, dit jaar was mijn cholesterol veel hoger (LDL 360).

Nu volg ik al een paar maanden een “keto genic” dieet, dus geen grote verrassing. Alleen mijn – pas afgestudeerde – dokter was meteen in paniek. Of ik geen pijn had of zo? Moest meteen weer aan de statines, na veel protest (Bestatin 20mg, ik heb ze, maar nog niet genomen). Ik begrijp dat iets hogere cholesterolwaardes niet zo’n probleem zijn, maar wat is aanvaardbaar en is hoge LDL nu echt zo slecht? Kan ik “familiale hoge cholesterol” hebben? En moet dus maar statines slikken?

Ik probeer veel vezels te eten, ben gestopt met alcohol en ga per dag nu 2x wandelen. Gaat dat helpen? Ik ga binnenkort cholesterol weer laten testen, maar ik wil graag weten wat ik moet doen?

Mijn “nuchtere bloedsuiker” was ook hoog, maar hba1c is laag, hoe kan dat? Is dat “dawn phenomenon”? Ik eet elke dag nu vroeger, en dan gaat mijn suiker normaal naar omlaag.

Groet,

E.

******

Beste E,

Keto dieet brengt behoorlijke risico’s met zich mee, die u ongetwijfeld bekend zijn. Goede begeleiding is een must. Het dieet kan een tijdelijk verhoging van LDL en HDL bewerkstelligen.

Ik ga verder niet in op diëten, omdat dat een commercieel bos is, waar niemand de bomen nog ziet.

LDL van 360 is inderdaad aan de zeer hoge kant. Of dat familiair is, kunt u laten onderzoeken.  Hier een artikel van de hartstichting: www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol/cholesterolwaarden/erfelijk-hoog-cholesterol
De mogelijkheid van een laboratorium fout kunnen we in uw geval echter niet uitsluiten. Laat daarom in een ander lab de bepalingen herhalen. Is het weer zo hoog, dan wordt het tijd voor een internist, die dan ongetwijfeld statines zal voorschrijven.

Het dawn phenomenon is een veel voorkomende verschijnsel. Dat hebt u waarschijnlijk ook. Aangezien ik maar heel weinig van u weet, onder andere uw gewicht is een raadsel, kan ik verder weinig zeggen over uw diabetes.

Wandelen is goed voor u. De waarde van vezels wordt vaak overschat, maar in normale hoeveelheden zijn ze zeer nuttig.

Raak echter niet in paniek. Er kan veel gedaan worden.

Met vriendelijke groet,

Maarten

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website