Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 38 jaar en heb diabetes type 2 sinds 2 jaar. Ik neem dagelijks metformine 850mg (1s’morgens en 1 s’avonds). Bij het ontdekken van mijn diabetes was mijn nuchtere waarde 330mg/dl. Nu heb ik geheel mijn voeding aangepast en eet zo min mogelijk koolhydraten.(+- 1500 calorieën per dag ), ik weeg nog 92 kg voor1.80 meter en zou nog graag wat kilo’s kwijtraken.

Nu meet ik regelmatig mijn bloedsuikerwaarden en stel nu waardes vast als volgt:

  • nuchter 70mg/dl
  • na middagmaal 98mg/dl en dan volgt het dat mijn waardes blijven zakken naar +- terug 70mg/dl ook al eet ik regelmatig (alle 2 uur)gezonde voeding zoals kip, groenten, een proteineshake.

Nu is het eigenlijk dat ik s’avonds graag 2-3 uur zwem, echter mijn waarde voor het zwemmen gaan schommelt dan tussen de 70-80mg/dl zodat ik bang heb dat ik tijdens het zwemmen te laag in waarde ga. Nu is de vraag of ik best mijn metformine verlaag, meer koolhydraten eet of zou ik best stoppen met zwemmen?

Kan u mij hierover enig advies geven?

Alvast bedankt

P

*****

Beste P,

Blijf gewoon zwemmen en zorg dat je altijd wat druivensuiker (glucose) bij de hand hebt. Mocht je een te lage suikerwaarde krijgen (hypoglcaemie), dan eet of drink je wat druivensuiker en in ongeveer tien minuten voel je je weer beter. Ook gewone suiker werkt, maar dan duurt het wat langer (zo’n 20 minuten) om te herstellen.

De kans dat dat gebeurt is met metformin niet zo groot.

Te laag suiker, merk je doordat je gaat zweten en trillen en je lijkt het, dat je dronken bent. Bij hele lage suikerspiegels kun je in coma raken, maar ook dan is er genoeg tijd om in te grijpen door middel van een Glucose infuus of een glucagon injectie. Binnen enkele tientallen seconden wordt je dan weer wakker. Voor artsen altijd een zeer bevredigend resultaat van een behandeling. We voelen ons dan speciaal. Mag ook wel eens. Als je alleen bent, wordt dat lastig.

Overigens je waarden zijn uitstekend, mogen zelfs wel iets hoger.

Maak je dus niet te veel zorgen.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website