Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb een wat ongebruikelijke ziekte onder de leden. Ik heb daarover op internet informatie gezocht, maar behalve de naam is er maar erg weinig informatie over te vinden. De naam is Adermatoglyphia. De klacht is, dat mijn vingerafdrukken zijn verdwenen.

Ik heb kort geleden een nieuw paspoort gekregen, maar het maken van vingerafdrukken op de ambassade is niet gelukt. Dat had ik al verwacht, dus heb ik van tevoren contact opgenomen, en het was verder geen probleem. Dat verdwijnen van de vingerafdrukken is zo ongeveer alles wat ik over de ziekte heb kunnen vinden.
De oorzaak van de ziekte zouden volgens internet bepaalde geneesmiddelen kunnen zijn, – die ik nooit heb gebruikt, of een erfelijkheids kwestie – maar voor zover mij bekend komt dit niet voor in de familie.

Dat verdwijnen van die vingerafdrukken kan ik mee leven, maar er gebeurt meer. Niet alleen mijn vingertoppen zijn glad geworden, maar ook op andere plaatsen begint de huid glad aan te voelen, op dit moment nog grotendeels op mijn romp en op mijn dijen. Ook de haargroei daar is aan het verdwijnen – het wordt een gladde kale vlakte.
Nu lig ik van dat haar niet wakker, en als al het gezichtshaar dat ik dagelijks af moet scheren verdwijnt zou ik dat zelfs zeer op prijs stellen. Ik zou het wel vervelend vinden als mijn wenkbrauwen ook zouden verdwijnen.

Ook bij de anus verandert er blijkbaar wat. Waar ik ik vroeger een windje kon laten en anderen beschuldigend aan kon kijken, klinkt er sinds een paar weken een trompetgeschal als ik een windje laat.

De vraag is echter wat zou er gebeuren als mijn hele huid zo wordt? Functioneert die dan nog naar behoren? En als het een kwestie van erfelijkheid is, zou dat het zenuwstelsel en de ogen en oren ook aan kunnen tasten? Want die ontwikkelen zich allemaal uit het ectoderm.

Verder ontstaan ook nieuwe bloedblaasjes, maar ik weet niet of dat iets met elkaar te maken heeft, dat kan ook met de leeftijd te maken hebben.

Medicijngebruik:

 • Omeprazol 20 mg 1 maal
 • Levothyroxine 100 mg 1 maal
 • Bestadine 10 mg 2 maal
 • Aspirine 81 mg 1 maal
 • Fludrocortisone mee gestopt ondanks protest van de dokter – nadat ik de bijsluiter had gelezen en zag wat voor troep het was en ik begreep waarom ik zo nerveus was en met trillende handen rondliep.

Betablocker in stilte mee gestopt – om nieuw gezeur met de dokter te voorkomen – omdat als ik in bed lag mijn hartslag naar 45 slagen per minuut ging, en waarschijnlijk nog veel lager werd wanneer ik sliep.

Bloedwaarden 15-09-2022

FT4 1,62
FT3 2,57
TSH 26,10
Er zijn ook tijden geweest dat de TSH bijna nul was, Ik begrijp maar weinig van die schommelingen.

Kalium 3,8
Glucose (NAF) 113
Cholesterol 214
HDL cholesterol 65
LDL cholesterol 137

De Kalium heb ik laten meten nadat ik spierkrampen kreeg door een tekort aan Kalium door de Fludrocortisone.
Dat moet in September 2020 zijn geweest, toen was de waarde 3,3.
Ik vind de waarde nog aan de lage kant. (3,5-5,5)

Leeftijd 68
• Klacht(en) – zie boven
• Voorgeschiedenis – geen
• Medicijngebruik, ook supplementen etc. – zie boven
• Roken, alcohol – ik rook niet en drink geen alcohol
• Overgewicht – niet – 72 kg lengte 1,83
• Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek – toegevoegd
• Eventueel bloeddruk – wisselend, laag in de koelte en hoger in de warmte.

Met vriendelijke groet,

R.

******

Beste R,

Een artikel over dit probleem heb ik toegevoegd.

Ook een bepaalde vorm van chemotherapie (Capecitabine) kan dit veroorzaken. Verder vallen op dermatitis en Lepra (melaatsheid). Dat laatste komt veel voor in Thailand.
Er zou ook een link kunnen zijn met mRNA/DNA vaccins. Dat mag je tegenwoordig weer zeggen.

Wat de schildklier betreft, TSH kan inderdaad soms bijna nul zijn, als de T4 hoog is. De belangrijkste waarde is FT4. Dat is de stof die werkt. Kalium mag inderdaad wel wat hoger. 4 bananen per dag is een goede remedie.

Wat de medicatie betreft, een bètablokker met een lage pols is inderdaad niet zo goed. Ook de Bestatin (Atorvastatine) lijkt me overbodig. Sinds kort weten we dat hoog cholesterol zorgt voor een langer leven. De industrie heeft bepaald wat te hoog is en dat getal wordt steeds lager, hetgeen de verdiensten natuurlijk verhoogt.

De kans dat het erfelijk is, is heel klein. Er zijn maar vier families bij wie het voorkomt. Die mogen Amerika niet in.

Er lijkt hier eerder sprake van een progressieve aandoening, misschien veroorzaakt door bacteriën. Geen simpele zaak, om de oorzaak te vinden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6456356/

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2012/626148/

In ieder geval zou ik een dermatoloog, “hoe ouder hoe beter”, raadplegen. Oudere dermatologen hebben veel meer gezien in hun leven en dermatologie berust voor een groot deel op empirie. Het is één van de moeilijkste medische vakgebieden.

Graag hoor ik het vervolg met eventueel wat foto’s.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Rating: 4.08/5. From 13 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website