Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Over mij:

– man, 62 jaar
– BMI 22,8
– roken nee
– drinken 1 fles bier/dag
– bewegen: 3/week 4,5km/keer

In juli 2020 was ik na een fietstocht van 10 km onderuit gegaan in mijn koffieshop, in de zin dat ik niet goed kon nadenken en lopen, elastieke benen. Dacht aan bloedsuikerspiegel te laag en heb gesuikerde pinda’s gegeten en cola gedronken. Na 20 minuten weer naar huis gereden in een lager tempo en onderzoek in dat zelfde private hospital leverde een clean bill of health op voor wat betreft mij hart en longen.
De hersenen waren destijds in juli geen onderdeel van de uitgevoerde onderzoeken.

Vanwege “zware ogen” en een hoofdpijn die als een band om mijn hoofd zat, en die maar niet weg wilde na inname van paracetamol, ben ik in november 2020 naar een private hospital gegaan in Chiang Rai nadat ik dit 4 weken had aangezien. Ook had ik bij tijd en wijle een onbalans opgemerkt.

Ik kwam bij de E.N.T. specialist terecht en hij vond in mijn onbalans aanleiding mij op te nemen en voor een binnenoor onderzoek door de CT scanner te laten halen. Omdat er een vergrote cerebrale vloeistof te zien was op de scan (in de vorm van een vlinder) vonden de ENT doctor en de neuroloog dat er ook een MRI gemaakt moest worden en een afspraak was gemaakt voor 26/12/2020, een maand later dan de opname.

De uitslag van de MRI was dat de hoeveelheid cerebrale vloeistof in dezelfde vorm en hoeveelheid aanwezig was als een maand eerder op de CT-scan én dat er geen tumor is aangetroffen. Oorzaak van de hydrocephalus, is volgens de specialisten mijn leeftijd. Behandeling bestaat uit het aanleggen van een interne drain, die pas dan wordt aangelegd als de klachten verergeren, zoals moeite met lopen (schuifelen), geheugenverlies en incontinentie.

Ik heb sinds de CT scan minder klachten over zware ogen en (band)hoofdpijn want ik doe het rustiger aan. Over 6 maanden weer terug voor controle. Ben naar huis gegaan met 10 Utraphen pillen tegen de hoofdpijn.

Vragen die ik voor u heb zijn:

 • is een drain aanleggen pas dan mogelijk als ik idd ergere klachten heb? Ik wil niet als demente farang een gaatje in mijn hoofd willen laten boren…Is er misschien een tussenoplossing mogelijk in de vorm van medicijnen?
 • er is ook geen ruggenmerg punctie gedaan om de druk te meten. Het werd niet duidelijk in de bespreking die ik had met de neuroloog. Is dat in dit stadium te vroeg om te doen?
 • mijn BP is iets omhoog gegaan. Van eerdere waarden (nagenoeg constant) 132/74 naar 148/96 tijdens z’huis opname in december 2020. Wat kan een oorzaak hiervan zijn?
 • mijn vrouw en ik merken op dat mijn lontje erg kort geworden is wat zich uit in een over reageren bij kleine dingen die het bespreken
  nauwelijks waard zijn. Zou medicatie (welke?) uitkomst kunnen bieden?

Vanwege de waargenomen veranderingen in mijn persoonlijkheid gaan we volgende week weer naar de neuroloog.

Bij voorbaat mijn dank voor uw beantwoording.

Groet,

H.

*****

Beste H,

Een drain aanleggen kan altijd, maar zolang de druk niet te hoog wordt is het niet altijd nodig. In uw geval lijkt verder exploratie nodig en het is dan ook goed, dat u weer naar de neuroloog gaat.

Vaak lijkt het of er meer vloeistof aanwezig is, omdat de hersenen atrofiëren (krimpen) op latere leeftijd. Daardoor verandert de verhouding vloeistof/hersenweefsel.

Veranderingen in de persoonlijkheid kunnen vele oorzaken hebben, waaronder hydrocephalus. Echter ook de angst voor de toekomst kan de persoonlijkheid veranderen. Een beginnende dementie moet worden uitgesloten. Dat zou natuurlijk buitengewoon vervelend zijn.

BP is vaak hoger in het ziekenhuis door stress. De thuismetingen geven een veel beter beeld, mits het meetapparaat goed werkt. De druk in de hersenen kan invasief en non invasief met een echo gemeten worden. De non invasieve methode is minder nauwkeurig. Hier een artikel over de drukmeting: www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/behandeling/hersendruk-meten

Medicatie zal neerkomen op antipsychotica en dat lijkt me niet de eerste keuze. Utraphen is een combinatie van tramadol (een zeer verslavend opiaat) en paracetamol. Lijkt me niet de ideale medicatie.

Hier nog een overzichtsartikel: www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Adult-Onset-Hydrocephalus?formid=124

Het lijkt me dat u de juiste weg volgt. Waarschijnlijk zal er ook een psychologische test gedaan worden.

Sterkte en laten we het beste hopen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website