Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Afgelopen maandag had ik pijn onder mijn rechteroksel en ook huiduitslag. De huidarts In Khon Kaen concludeerde Herpes Zoster of gordelroos. Medicatie 5x per dag aciclovir 800mg om de 4 uur. Nu dus 3 dagen gebruikt.

Heb daarnaast al ruim 8 maanden ART behandeling met dulutegravir, 50mg., lamivir 300mg en TAF 25mg per dag met resultaat 6 maanden non detactable viral load. Ik heb de ART medicijnen aan de huidarts laten zien, maar zijn reactie was alsof hij dat niet kende.

Ik ben 81 jaar en heb ik mijn kindertijd waterpokken gehad. Kan dus vanaf die tijd het veroorzakende virus in mijn lichaam hebben, las ik op internet.

Mijn vraag is: heeft aciclovir invloed op de ART behandeling? Ik kan op internet daar weinig over vinden. Het is in mijn conditie vervelend zeer omslachtig en tijdrovend om naar het ziekenhuis te gaan en de dokter die mijn ART behandeling regelt te vragen. Heb afspraak met hem op 27 maart.

Als het nodig is kan ik ook de behandeling met aciclovir stoppen omdat gordelroos ook zonder dat medicijn kan genezen, begreep ik van internet.

Heeft aciclovir invloed op nierfuntie? Mij GFR was 2 maanden geleden 45,2 en creatine 1,44. Ben van plan over 14 dagen weer te laten controleren.

Mijn dank voor uw advies c.q. aanbeveling

Groet,

J

*****

Beste J,

De interacties van Aciclovir met HIV medicatie zijn niet echt goed onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat het het effect soms iets kan vergroten.
Contra-indicaties vanwege interacties met uw medicijnen zijn er, voor zover ik kan nagaan niet.

Als de Herpes Zoster al eerder (> drie dagen) was begonnen, heeft de behandeling niet veel zin. Zo nee, dan kan de kans op eventuele postherpetische neuralgie verminderen.

Uit eigen ervaring lijkt aspirine goed te werken bij deze vorm van neuralgie maar daar is geen literatuur over, noch is er onderzoek naar gedaan, voor zover ik weet. Empirie op kleine schaal. Zo’n 100 patiënten.

Gordelroos gaat bijna altijd vanzelf weg, maar niet altijd zonder complicaties.

Wat de nierfunctie betreft. Aciclovir wordt bij een klaring kleiner dan 10 in veel lagere dosis gegeven. Dat is bij u niet het geval. U kunt dus rustig de 7-10 dagen volmaken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website